Säästäminen nopeutuu sijoittamalla

Säästäminen on aina tärkeää. Kun on säästötili, ei tule tilannetta, jossa pitäisi ottaa pikavippi heti tilille ja kalliimpienkin hankintojen tekeminen onnistuu. Jos kuitenkin haluaa saada säästöistään kaiken irti, kannattaa niistä ainakin osa sijoittaa. Sijoittaminen auttaa kartuttamaan säästöjä tehokkaammin ja mahdollistaa tavoitteiden saavuttamisen ennakoitua nopeammin. Nykyisin sijoittaminen ei ole vain taloustieteilijöiden alaa: yhä useampi tavallinen, päivätyötä tekevä ihminen on löytänyt sen edut.

Milloin kannattaa sijoittaa ja milloin säästä?

Säästäminen kannattaa silloin, kun pääomaa ei ole. Järjestelmällisellä talouden suunnittelulla ja säännöllisellä säästämisellä saa aikaan muutaman vuoden kuluessa pienen pääoman, jota voi käyttää hätäkassana tai kalliimpien hankintojen tekemiseen. Sijoittaminen on myös mahdotonta, jollei pääomaa ole. Kun säästöjä on kertynyt useampi tonni, voi rahoja viimein alkaa sijoittamaan.

Säästäminen kannattaa myös silloin, kun aikaa paneutua sijoittamiseen ei ole. Joskus omasta palkasta säästötilille säästäminen on yksinkertaisesti helpompaa kiireen keskellä, kuin sijoittamisen opiskelu ja eri sijoituskohteiden vertailu. Sijoittaminen voi lisätä stressiä, jos arki on muutenkin kiireistä. Siihen kuitenkin ehtii perehtyä milloin tahansa, ja mitä enemmän säästöjä kertyy, sitä paremmat mahdollisuudet sijoittamiseen ovat. Sijoittaminen voi olla myös mukavaa eläkepäivien puuhastelua – tuolloin rahallekin voi löytyä mukavia käyttökohteita.

Sijoittaminen auttaa kasvattamaan jo kertyneitä säästöjä nopeampaan tahtiin. Rahat voi sijoittaa monenlaisiin kohteisiin: pörssiin, rahastoihin, metsiin tai vaikka vertaislainoihin. Omasta sijoituksesta saa sijoituskohteesta riippuen säännöllisin väliajoin tuottoa.

Mitä sijoittaminen vaatii?

Sijoittaminen vaatii pääoman lisäksi tietoa. Sijoituksista saatava raha ei siis oikeastaan ole ilmaista, vaan hyvien sijoitusten tekeminen vaatii hieman aikaa ja perehtymistä. Vaaditun perehtymisen määrä riippuu myös pitkälti siitä, mihin sijoittaa. Pörssissä tuotot ovat hyvät, mutta sinne sijoittaminen on riskialtista ja vaatii usein enemmän opiskelua. Rahastoihin sijoittaminen on toisaalta matalariskisempää, mutta kallista. Pankkien asiantuntijoihin luottaminen voi olla riskialtista, jos sijoittamisesta ei tiedä itse mitään.

Kannattaa sijoittaa ainoastaan kohteisiin, joita ymmärtää. Yleisesti ottaen koulutetut ja asiaan perehtyneet analyytikot tietävät enemmän kuin maallikot, joten ei kannata kuvitella olevansa heitä fiksumpi. Tämä ei kuitenkaan estä kaupantekoa, vaan kuka tahansa voi pienellä perehtymisellä tehdä hyviä sijoituksia. Kun ostaa osakkeita, on järkevää ostaa niitä vain yrityksistä, joiden toiminnasta tietää jotain. Arvonta sijoittaessa on riskialtista, sillä saattaa vahingossa tulla ostaneeksi yrityksiltä, joka ei tule menestymään. Pörssit ja rahastot tuntuvat liian hankalilta, voi myös sijoittaa esimerkiksi vertaislainoihin tai metsiin, jotka ovat usein maallikoillekin tutumpia kohteita.

Sijoittaminen vie myös usein aikaa. Moni päättää sijoittaa pitkällä tähtäimellä, jolloin tuloja sijoituksista tulee kerran vuodessa. Kun sijoittaa metsiin, tulee tuloja vieläkin harvemmin. Nopeassa pörssikaupassa rahaa voi saada heti, mutta se vaatii myös syvällisempää tuntemusta markkinoista ja taloudesta.

Velkarahallakin voi sijoittaa

Jotkut nostavat lainaa, ja sijoittavat sen varmaksi tietämäänsä kohteeseen. Tämä perustuu siihen ajatukseen, että laina voidaan maksaa takaisin korkoineen sijoituksesta saatavilla rahoilla, ja rahaa jää vielä ylikin omaan käyttöön. Monilla ei ole riittävästi omia varoja sijoittamiseen, jolloin lainaraha voi toimia vipuna sijoitustuottoihin.

Lainarahoilla sijoittaessa kannattaa kuitenkin olla varovainen. Pieni koroton laina tuskin riittää vipuvoimaksi, mutta isommalla lainalla voi saada hyvän osakesalkun. Jos lainaa tulee otettua liikaa ja sijoitukset eivät onnistu, voi takaisinmaksu osoittautua vaikeaksi. Jos myös sijoituksen tuotto on pienempi kuin lainan korko, päätyy sijoittaja menettämään rahaa. Ennen päätöksen tekemistä kannattaakin miettiä läpikotaisin, onko sijoitus tuottava ja kattaako se kulut. Ei myöskään kannata laittaa kaikkia munia samaan koriin, vaan hajauttaa sijoituksia hieman – tämä tekee siitä turvallisempaa.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI