10 helppoa tapaa säästää enemmän rahaa

Tahdotko säästää enemmän rahaa? Pienikin säästö arjessa voi parin vuoden sisällä kasvaa suurin summiin ja auttaa pääsemään säästötavoitteisiin: maksa lainasi nopeammin, hanki kokoon asuntolainan omavastuuosuus tai kerää kokoon pesämuna sijoittamista varten. Kun tuntuu, että kaikki keinot on jo käytetty rahan säästämiseksi, tässä on muutama lisää.

Vaihda ruokakauppaa

Ruokaan liittyy useita säästövinkkejä, mutta ruokakaupan vaihtaminen on yksi tehokkaimpia, ja se on myös helppoa, mikäli edullinen kauppa löytyy läheltä. Monella suomalaisella on kauppaketjujen etukortteja, joiden rahalliset edut houkuttelevat heidät suosimaan tiettyjä ketjuja, mutta totuus on, että halvimmat ketjut eivät käytä näitä etukorttijärjestelmiä niiden kalleuden vuoksi. Vaikka etukortilla saa kuukausittain tai vuosittain rahaa takaisin, on kanta-asiakasohjelmattomissa kaupoissa asiointi yleensä silti halvempaa, vaikka niistä löytyvät monet samat tuotteet.

Ruokakaupoista edullisimpia ovat yleensä halpaketjut. Halpaketjut eivät ole ottaneet kanta-asiakasjärjestelmiä käyttöön juuri sen vuoksi, että ne vaikuttavat merkittävästi tuotteiden hintoihin. Tarkista, mikä on sinua lähin kanta-asiakasjärjestelmän ulkopuolinen kauppa – mikäli se on kaukana, kannattaa harkita viikoittaista ostosreissua, jolla hankitaan tarpeelliset ruoat pidemmäksi aikaa.

Lopeta kaupoissa ja nettikaupoissa kiertely

Moni menee sisään kauppaan vain katsomaan, mitä valikoimissa on. Elektroniikka- ja vaateliikkeet ovat houkuttelevimpia paikkoja tuotteiden ”katseluun”. Katselusta seuraa kuitenkin usein heräteostoksia. Kalliit heräteostokset ovat usein kaikista pahin virhe, mutta myös halvat heräteostokset kuten suklaapatukat ja asusteet koituvat kalliiksi ajan mittaan.

Kannattaa hankkia muuta ajanvietettä kaupoissa käymiseen sijaan, ja käyttää niiden palveluita ainoastaan silloin, kun oikeasti tarvitset jotain. Uudet harrastukset, lukeminen ja käsityöt voivat olla hyviä vaihtoehtoja kaupoissa kiertelylle. Alennusmyynnit voivat houkuttaa tarkistamaan valikoimat, mutta niihinkään ei kannata lähteä ostoksille, ellei ole tarpeen tehdä uusia hankintoja.

Tarkista tilauksien ja jäsenyyksien tarpeellisuus

Lähes jokaisella on säännöllisiä kuluja asioista, joilla on vähän käyttöä. Kuntosalijäsenyydet, lehtitilaukset ja suoratoistopalvelut saattavat helposti jäädä vähälle käytölle, eikä niitä muisteta peruuttaa. Käy siis läpi taloutesi ja mieti tilausten kohdalla, kuinka paljon niistä saatavia hyödykkeitä tulee oikeasti käytettyä. Kun olet kartoittanut tilanteet, peru tarpeettomat tilaukset ja jäsenyydet, tai vaihda ne halvempiin ja tilanteeseesi sopiviin palveluihin.

Toisaalta, mikäli aina maksat kertamaksun kuntosalilla tai vuokraat elokuvia tai käyt elokuvissa, kannattaa myös tarkistaa, kuinka kalliiksi tapa tulee kuukaudessa – ehkä salijäsenyys tai suoratoistopalvelun tilaus tulee halvemmaksi. Lehtien irtonumeroiden ostaminen voi olla tarpeeton pahe, mutta mikäli se on sellainen arjen luksus, josta et halua luopua, harkitse lehden tilaamista, jotta saisit sen halvemmalla.

Kokkaa isoja eriä kerralla

Vältät kalliit lounaat ja einesten ostamisen, kun kokkaat kerralla isoja eriä ruokaa useammalle päivälle. Ruoat voi jopa pakastaa annoskokoisissa erissä, jolloin niiden käyttö on helppoa pidemmänkin ajan kuluessa. Suosi edullisia ruokia, kuten laatikkoruokia; kaalilaatikot, makaronilaatikot ja vastaavat tavalliset suomalaiset ruoat ovat helppoja ja edullisia laittaa. Myös keitot ja padat ovat hyviä vaihtoehtoja, sillä ne usein vain paranevat muutaman päivä kuluessa. Kun kotona on aina valmiiksi ruokaa, ei tarvitse kiireessäkään ostaa eineksiä, ja töihin saa helposti mukaan edullista ja ravitsevaa ruokaa.

Yhdistä lainasi

Onko sinulla useampia lainoja, joita maksat takaisin? Tämä voi koitua usein kalliiksi, sillä jokaisella lainalla on omat korkonsa, mutta lisäksi usean lainan maksaminen voi olla hankalaa ja tehdä taloudesta haavoittuvamman. Lainojen yhdistäminen kokemuksia on lähinnä hyviä. Lainat yhdistetään ottamalla ns. järjestelylaina, jonka avulla lainat maksetaan pois niin, että maksettavaksi jää vain yksi laina. Sen kuukausieriä ja laina-aikaa voi säästää omaan tilanteeseen sopivaksi, ja lisäksi yhdistelmälainalle voi saada koron, joka tulee pitkällä tähtäimellä edullisemmaksi kuin aiempien lainojen korot.

Opettele peseytymään tehokkaammin

Pitkät, kuumat suihkut ja ammeessa kylpeminen koituvat pitkällä tähtäimellä kalliiksi. Voit säästää suuriakin määriä rahaa, kun opettelet peseytymään nopeammin. Sammuta suihku saippuoinnin ja shampoopesun ajaksi, ja ole suihkun alla vain peseytymiseen tarvittava aika. Voit alussa asettaa ajastimen hälyttämään 2 minuutin kohdalla, jotta tiedät, kuinka nopeasti aika kuluu. Nopeampaan peseytymiseen tottuu helposti, ja kyseessä on loppupeleissä pieni asia, joka voi kuitenkin auttaa merkittävästi pitkällä tähtäimellä.

Edulliseen pesuhetkeen kuuluu myös pesuaineiden valitseminen tarkkaan. Pesutuotteissa brändeillä on paljon arvovaltaa, joten ihmiset ovat usein maksamaan kalliitakin hintoja tuotteista, jotka eivät välttämättä ole paljon halvempia versioita parempia. Muista, että hiusten keratiini on kuollutta kudosta, joka ei tarvitse UV-suojaa, ja jota ei voi kemiallisin keinoin tehdä tuuheammaksi tai korjata. Mainoslauseisiin on syytä suhtautua kriittisesti.

Karsi muutenkin tuotteet minimiin. Valtaosa voiteista ja ihon- sekä hiustenhoitotuotteista on korvattavissa edullisemmalla tuotteella tai kokonaan tarpeettomia. Panosta tuotteiden sijaan perusrutiineihin, kuten kasvojen pesemiseen lämpimällä vedellä aamuin ja illoin, ja kiinnitä huomiota ruokavalion laatuun, sillä myös se vaikuttaa osaltaan ihon ja hiusten hyvinvointiin.

Vaihda sopimukset halvempiin

Kuten eräässä kuuluisassa mainoskampanjassa kerran todettiin, ”on tyhmää maksaa liikaa”. Tarkista siis, mitä maksat internetistä, puhelimesta, sähköstä ja muista hyödykkeistä, ja kilpailuta sopimukset. Esimerkiksi puhelinliittymän vaihtaminen on nykyisin erittäin helppoa. Numero pysyy samana, eivätkä käyttöehdot tai sopimuksen sisältökään yleensä merkittävästi muutu – tarvitsee vain allekirjoittaa paperit ja tehdä uusi sopimus. Kilpailu puhelinliittymien ja internetin saralla onkin kovaa, joten hintoja kannattaa vertailla säännöllisesti; esimerkiksi puolen vuoden välein.

Hanki elektroniikka edullisemmin

Kalliit, pakolliset ostokset, kuten puhelimet ja kannettavat tietokoneet, voi ostaa hieman edullisemmin käytettyyn elektroniikkaan erikoistuneista liikkeistä. Nykyisin on olemassa liikkeitä, jotka hankkivat käytettyjä yritystuotteita, kuten kannettavia tietokoneita, huoltavat ne, ja myyvät ne eteenpäin. Etenkin yrityskäytössä olleet tuotteet ovat yleensä laadukkaita ja suorituskykyisiä, vaikka ne olisivatkin käytettyjä. Tarkista siis oman paikkakuntasi tarjonta; usein näillä liikkeillä on myös kivijalkakauppa, jossa koneita pääsee testaamaan, kun taas käytettyjä puhelimia löytää helposti netistä asialle omistautuneista liikkeistä.

Vähennä ulkona syömistä ja kahviloissa käymistä

Kahviloihin ja ravintoloihin kuluu yllättävän paljon rahaa. Mikäli käy kahvilla parikin kertaa viikossa, voi rahaa mennä jo useampia euroja – kuukaudessa kulut voivat nousta kymmeniin euroihin. Ravintoloissa käyminen on vielä kalliimpaa. Näitä arkielämän luksuksia ei tarvitse kokonaan lopettaa, jos ei halua, mutta mitä vähemmän rahaa käyttää ulkona syömiseen, sitä nopeammin säästöt karttuvat. Voit esimerkiksi päättää käytä kahvilla vain kerran viikossa, juoda suodatinkahvia erikoiskahvien sijaan tai käydä ravintolassa maksimissaan kaksi kertaa kuussa. Jo näillä askelilla voi säästää merkittäviä määriä rahaa.

Ota käyttöön taloudenhallintasovellus

Mikäli kulujen seuraaminen tuntuu hankalalta, sovellus tekee siitä helpompaa. Mukana kulkeva matkapuhelinsovellus näyttää helposti, milloin viikon tai kuukauden budjetti lähestyy täyttymistä. Sovellus antaa konkreettisen kuvan siitä, mihin rahat kuluvat.

Osan sovelluksista voi liittää suoraan pankkikorttiin, jolloin ostot päivittyvät sinne automaattisesti. Tämä tekee taloudenhallinnasta entistäkin helpompaa. Tällaiset sovellukset ovat usein maksukortti- tai pankkikohtaisia, joten kannattaa tarkistaa omilta palveluntarjoajilta, onko sovelluksia saatavilla. Kaikki Suomessa toimivat pankit eivät tarjoa maksukorttiin liitettäviä sovelluksia.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI