4 vinkkiä ensimmäisen työpaikan saamiselle

Ensimmäisen työpaikan etsiminen on jännittävää aikaa, sillä vielä ei ole laisinkaan kokemusta työelämästä. Vaikka ammatti olisi sellainen, mihin olisi vuosia kouluttauduttu, ei yksikään työharjoittelu pysty täysin näyttämään sitä, mitä työntekijän arki tulee olemaan, kun vastuu on täysin itsellä. Ensimmäistä työpaikkaa lähdetään hakemaan hyvin eri aikoina, osaa työelämä kutsuu jo nuorella iällä, kun taas toiset siirtyvät raatamaan vasta monien vuosien koulunkäynnin jälkeen. Oli tilanne mikä tahansa, kannattaa ottaa huomioon nämä neljä vinkkiä:

1. Alan tilanne ja omat vahvuudet

Kun lähdetään etsimään ensimmäistä työpaikkaa, tulee huomioida minkälainen tilanne alalla, tai työelämässä ylipäätään on tällä hetkellä. Omaa koulutusta vastaavia paikkoja suositaan tietenkin, mutta jos koulutusta ei ole, tulee huomioida mitkä on omat vahvuudet. Välttämättä koulutusta ei tarvita edes mukavien palkkapussien työpaikkoihin, niissä täytyy vain olla kykyä onnistua tehtävässä. Joten omat kyvyt ja vahvuudet on tunnettava, samoin kuin heikkoudet. Jos vahvuuksia ei korosteta, tai heikkouksia ei huomioida, voidaan päätyä hetkeksi sellaiseen työpaikkaan, josta saadaan joko potkut, koska työnteko ei onnistu, tai josta itse erotaan, koska se ei tuo tarpeeksi tyydyttävää oloa. Ilman koulutusta suosittuja työpaikkoja ovat esimerkiksi ruokakaupat ja pikaruokalat, tai esimerkiksi keikkatyöläisenä toimiminen päiväkodeissa. Toisaalta myös myyntialalta löytyy runsaasti töitä ahkeralle tekijälle, jolla on sana hallussa ja motivaatiota myynnin tekemiseen.

2. Tarvittavat paperit ja huomioitavat asiat

Kun lähdetään hakemaan töitä, tulee olla tietyt asiat valmiina, jotta annetaan asiallinen kuva. Näihin kuuluu esimerkiksi henkilöllisyystodistus, kuten ajokortti, mikä on tärkeä varsinkin jos työssä tarvitaan ajoneuvoa. Riippuen siitä minkä ikäinen ollaan ja minkälaiseen työhön haetaan, täytyy mukaan ottaa erilaiset luvat, kuten hygieniapassi, sekä alaikäinen usein tarvitsee vanhempien suostumuksen, mikä on hyvä esittää jo valmiiksi.

Näiden virallisten papereiden lisäksi tulee tehdä myös cv. Cv koostuu yleensä kaikista edellisistä työpaikoista ja niiden antamista arvioinneista työntekijää kohtaan, mutta ensimmäistä työtä etsivällä näitä ei vielä tietenkään ole. Sen sijaan portfolioon kannattaa kerätä mahdolliset koulutukset, kuva itsestä ja lyhyt esittely siitä, kuka työnhakija on. Tähän voidaan myös listata harrastuksia tai kokemuksia, joista voi työnhaun kannalta hyötyä.

Viimeiseksi tulee varmistaa, että pukeutuminen on asiallista. Kaikki työpaikat eivät tästä tietenkään piittaa, mutta useimmin asiallisesti pukeutunut henkilö saa työpaikan, jos verrataan verkkareissa ja hupparissa paikalle saapunutta. Siistit vaatteet kertovat siitä, että työntekijä on valmis panostamaan saadakseen työpaikan ja se näkyy myös itse töissä todennäköisesti.

3. Sosiaaliset taidot

Yksi työpaikan saamisen edellytyksistä on kyky esiintyä eduksi haastattelussa. Tämä kontakti alkaa jo kättelystä ja päättyy siihen hetkeen, kun työnhakija poistuu haastattelusta. Vaikka vaatteet olisivat kohdallaan ja cv erinomainen, tarvitaan myös jonkin verran sosiaalisia taitoja. Tämä tarkoittaa sitä, että työnhakijan kannattaa harjoitella etukäteen mahdollisia vastauksia kysymyksiin. Yleensä haastattelijat kysyvät aikaisemman työkokemuksen lisäksi syitä sille, miksi työntekijä olisi sopiva juuri tähän paikkaan ja miksi tämä haluaa työn. Jotta erottautuminen massasta varmistetaan, tulee esittää asiat rehellisesti, silmiin katsoen ja niin, ettei puheessa kauheasti kompastella. Harjoitus tekee mestarin ja itsevarmuus on paljon korkeammalla, kun kaikkiin kysymyksiin on vastaukset jo valmiina.

4. Mistä työpaikka?

Työpaikkoja kannattaa etsitä sekä netistä, että tuttavien keskuudesta. Tietenkin työpaikoille voi myös kävellä kysymään vapaita paikkoja ja vaikka se onkin hiukan vanhanaikainen taktiikka, arvostavat useat yrittäjät oma-aloitteellisuutta. Netistä löytyy myös runsaasti erilaisia sivustoja, joissa työpaikan löytäminen on helppoa hakukoneen perusteella. Kun työpaikka saadaan, päästään vihdoin hiukan paremmalle taloudelliselle tilanteelle ja kun työsopimus on kirjoitettu, voidaan myös hakea esimerkiksi pikavippi heti, jos uutta kotia halutaan päästä sisustamaan.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI