7 askelta rahaongelmien ratkaisuun

Voisi melko varmasti sanoa, että enemmän tai vähemmän jokaisella on rahaongelmia. Kun tulot lisääntyvät, kulutkin lisääntyvät. Kun tulot nousevat, ostetaan parempi auto, hienompi talo, hienompia vaatteita ja ulkona käydään enemmän. Kun tulot vähenevät, auto vaihdetaan vanhempaan, talo myydään ja vaatteita ostetaan marketista. Tästä syystä monilla on rahaongelmia huolimatta siitä, kuinka paljon rahaa he tienaavat.

Lainojen vertailutaulukot auttavat saamaan itselleen mahdollisimman alhaisen lainan, jos lainaa joskus tulee tarvitsemaan. Mutta vaikka laina olisi kuinka halpa tai kuluton, se tulee silti maksaa aina takaisin. Lainojen ottaminen onkin yksi suurimmista syistä siihen, miksi ihmisillä on niin paljon rahaongelmia. Paras tilanne on siis sellainen, kun velkaa ei ole ollenkaan ja kaikki rahaongelmat voidaan ratkaista täysin ilman lainarahaa.

Tässä artikkelissa käymme läpi 7 keinoa siihen, kuinka voit ratkaista omat rahaongelmasi! Eikä näiden noudattamiseen edes tarvita ylioppilastutkintoa.

Käytä vain käteistä kaksi viikkoa tai kokonaisen kuukauden

Korttien käyttäminen päivittäisessä elämässä ja maksamisessa häivyttää usein rajat sen välillä, mihin sinulla on varaa ja mihin ei. Etenkin luottokortit tekevät tämän hyvin helposti. Ota sen sijaan kaikki tarvitsemasi raha ulos käteisellä ja käytä vain käteistä 2-4 viikkoa. Näin opit näkemään, kuinka paljon rahaa oikeasti kulutat ja mihin se menee. Tällainen auttaa sinua myös ymmärtämään, kuinka helposti rahaa kuluu.

Saatat alkaa ajatella ostoksiasi uudestaan, kun et voi käyttää niiden maksamiseen kortteja lainkaan.

Ole tietoinen rahankäytöstäsi

Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset käyttävät noin 15% enemmän ostoksiinsa käyttäessään luotto- tai pankkikorttia verrattuna käteiseen. Kun käytät käteistä niin huomaat, kuinka raha luisuu kirjaimellisesti sormiesi välistä pois. Alat siis käteistä käyttämällä olemaan jo automaattisesti tietoisempi siitä, mihin rahasi oikeasti menevät.

Jotta voit tulla vielä tietoisemmaksi, ota talteen kuitti jokaisesta pienestäkin ostoksesta. Pienet muutaman euron ostoksetkin kertyvät suureksi summaksi, kun ne kaikki lasketaan yhteen kuukauden lopussa. Kuitteja katsomalla alat ymmärtää, minne rahasi kuluvat ja kuinka paljon rahaa oikeasti käytät. Käytä siis käteistä ja ota talteen kuitteja niin kauan, kunnes oikeasti ymmärrät rahankäyttötapojasi.

Määrittele, mihin rahasi kuluvat

Jotta voit parantaa rahankäyttöäsi ja alkaa jopa säästää itsellesi rahaa, tulee sinun tietää tarkalleen, minne mikäkin euro oikein menee. Tässä vaiheessa käytät jo käteistä ja otat talteen kuitit. Kolmas askel on ottaa esiin pieni muistio, johon kirjoitat ylös kaikki ostoksesi. Oli ostos sitten pieni suklaapatukka, koiranruokaa, vuokra tai vaikka puhelinlasku, kirjoita ne kaikki sentilleen ylös. Muista myös merkitä ylös päivämäärä!

Pidä kirjaa tällä tavalla kaikista kuluistasi kahdesta viikosta kuukauteen. Ajanjakson lopussa voit sitten tarkkailla sitä, mihin kategoriaan käytit eniten rahaa. Voit myös laskea, kuinka paljon säästäisit kuukaudessa, jos esimerkiksi keität jatkossa kahvit kotona tai käyt klubeilla harvemmin.

Luo itsellesi budjetti

Budjetin luominen on kaikista helpoin tapa hallita omaa taloutta, mutta hyvin harvat loppujen lopuksi luottavat budjettiin. Budjetin luominen on hyvin helppoa. Tässä vaiheessa olet jo ottanut talteen kuitit ostoksistasi ja kirjoittanut kulusi ylös, joten pitäisi olla hyvin helppoa pystyä luomaan melkoisen tarkka budjetti.

Kirjaa ylös ensin kaikki omat tulosi. Kaikki tulot palkkatuloista passiiviseen tuloon ja tukiin pitäisi kirjoittaa ylös. Miinusta sitten tästä summasta pois kaikki kulusi. Tässä kohtaa talteen ottamasi kuitit ovat erittäin hyödyllisiä.

Jos huomasit jo käteistä käyttäessäsi, että voisit käyttää vähemmän rahaa kahvitteluihin ja laittaa rahat sen sijaan säästöön, suunnittele budjetti sen perusteella. Harkitse myös, onko joitain tiettyjä kuluja, jotka voit miinustaa budjetistasi pois kokonaan.

Korvaa yksi suuri kulu kuukaudessa jollain muulla

Yleensä on paljon helpompaa säästää rahaa, jos korvaat kulun sen sijaan, että yrittäisit poistaa sen kokonaan. Jos esimerkiksi käytät paljon rahaa kahvin ostamiseen, osta sen sijaan termos ja tee kahvi itsellesi mukaan kotona. Ja jos esimerkiksi auto maksaa sinulle maltaita, niin vaihda auto julkiseen liikenteeseen (jos se on mahdollista). Korvaamalla yhden suuren kulun, saat säästettyä takuuvarmasti rahaa. Hyvin radikaali keino voi esimerkiksi olla etsiä halvempi asunto asuttavaksi, jos vuokra tuntuu olevan sellainen kulu, joka painaa päälle pahiten.

Mieti, mistä kuluista voit säästää

Vaikka kulujen leikkaaminen kokonaan voi olla mahdotonta, voit ainakin aloittaa tavallisista kuluista säästämisen. Esimerkiksi voit pestä pyykit kylmällä vedellä kuuman sijaan, sammuttaa valot huoneesta lähtiessäsi, kääntää ilmastoinnin pois päältä ja niin edelleen. Ehkä voit vaihtaa tavallisen liittymäsi prepaidiin tai vaikka ajella vähemmän paikasta toiseen.

Muista myös varmistaa, ettet maksa asioista, joista sinun ei tarvitse maksaa. Soita omaan vakuutusyhtiöösi ja pyydä alennusta vakuutuksista. Peruuta  lehtitilaukset, jos et lue tilaamiasi lehtiä enää. Jokaisella löytyy takuulla ainakin pari asiaa, joista voi säästää.

Tee velanmaksusuunnitelma

Jos olet yksi niistä monista suomalaisista, jotka ovat veloissa, nyt on aika alkaa purkaa omaa velkakasaa. Velassa ei ole mukava elää, mutta monet vetkuttelevat velan maksamisessa ja hoitamisessa siksi, että sen kohtaaminen on vaikeaa ja voi olla jopa noloakin joillekin. Fakta on kuitenkin se, että mitä nopeammin velasta saa napattua kiinni ja sen saa maksettua pois, sen nopeammin oma taloutesi on nousussa ja sen enemmän saat säästettyä rahaa. Muistathan, että mitä pidempään sinulla on lainaa, sen enemmän joudut maksamaan siitä korkoja?

Maksa velkaa aina minimimäärä joka kuussa, mutta valitse yksi veloista sellaiseksi, josta maksat hieman extraa. Maksa esimerkiksi pienintä velkaasi pois hieman lisää tai maksa pois ensin kallein velka. Tee itsellesi sellainen suunnitelma, joka on mahdollinen sinulle ja joka helpottaa päivittäistä elämääsi.

Mikäli et osaa suunnitella tätä itse, voit aina olla yhteydessä Takuu-Säätiöön puhelimitse, ja he auttavat sinua mielellään ihan ilmaiseksi.

Yhteenveto

Hyvin monilla suomalaisilla on nykyään velkaa. Velkaa on saattanut kertyä esimerkiksi luottokorteista, kulutusluotoista tai vaikka asuntolainasta. Velan ei kuitenkaan kannata antaa vain seistä ja kerätä pölyä, vaan sinun tulisi ottaa härkää sarvista ja vilkaista huolellisesti omaa budjettiasi ja talouttasi. Nyt on aika alkaa säästää kuluista ja tehdä itselleen sopiva velanmaksusuunnitelma.

Aloita miettimällä, mihin kaikki rahasi oikein menevät. Käytä käteistä ja ota talteen kuitteja niin tiedät, mihin kaikkeen rahaa oikein menee ja kuinka paljon. Kuukauden lopussa voit sitten luoda itsellesi tarkan budjetin, joka auttaa sinua säästämään rahaa.

Muista, ettei sinun välttämättä tarvitse leikata pois monia kuluja, vaan voit ennemmin esimerkiksi korvata kulun toisella (halvemmalla) kululla. Ala esimerkiksi pestä pyykkiä kylmällä vedellä, sammuta valot lähtiessäsi huoneesta ja niin edelleen. Tee itsellesi myös toimiva velanmaksusuunnitelma, jonka avulla voit alkaa hyökätä velkakasan kimppuun ja saada sitä pienemmäksi pikkuhiljaa. Voit esimerkiksi aloittaa maksamalla hieman extraa pois pienimmästä velastasi tai laittaa hieman ylimääräistä kalleimman velkasi poismaksuun.

Jos tarvitset apua raha-asioissa, kuten esimerkiksi säästämisessä ja velassa, ota yhteys Takuu-Säätiöön!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI