8 vinkkiä jokaiselle, joka laskee minuutteja seuraavaan palkkapäivään

Jokaisella on takuulla joskus ollut sellaisia hetkiä, jolloin rahat ovat tiukassa ja toivoisi, että palkkapäivä tulisi hieman pikemmin. Se on ikävä tunne, mutta hyvä uutinen on se, että sille voi onneksi tehdä jotain. Omaa rahankäyttöä tulee hallita, ja jos sen osaa hyvin, ei tällaisia ongelmia tule vastaan. Ensimmäinen askel omassa rahan hallinnassa on budjetin luominen, ja jos budjetti on hienosti suunniteltu, rahan riittävät näppärästi palkkapäivästä palkkapäivään täysin huolettomasti.

Jos näin ei kuitenkaan ole, monet turvautuvat lainavertailuun ja ottavat lainaa itselleen päästäkseen ohi pahimmista taloudellisista kuopista. Lainan ottaminen on kuitenkin yleensä melko huono idea, sillä laina tulee aina maksaa lainanmyöntäjälle takaisin korkoineen ja kuluineen ja siitä voi tulla melkoisen suuri paukku loppujen lopuksi. Kannattaa siis ennemmin opetella venyttämään omaa rahaa niin pitkälle kuin se vain on suinkin mahdollista. Näin olet paljon stressittömämpi ja raha-asiat hoituvat paljon sujuvammin.

Jos olet ikinä ollut sellaisessa tilanteessa, jossa palkkapäivä on aivan liian kaukana, kannattaa lukea tämän artikkeli fiksut 8 vinkkiä. Nämä opettelemalla sinä pääset ohi pahimmasta taloudellisesta pulasta ja pärjäät palkkapäivään saakka sujuvasti!

Tunnista ongelma

Ennen kuin voit korjata tämän tilanteen, sinun pitää tunnistaa, missä ongelma oikein piilee. Mikäli tämä tilanne on tapahtunut sinulle vain yhdesti tai kahdesti, ei ongelma todennäköisesti ole kovin suuri ja se voi loppujen lopuksi olla melko helppo korjatakin. Mutta mikäli tämä toistuu jatkuvasti ja ehkä jopa kuukausittain, on aika käydä läpi kaikki omat tiliotteet ja miettiä, missä ongelma on.

Ehkä ongelma on siinä, että käytät yksinkertaisesti liikaa rahaa asioihin, joihin sitä ei tarvitse käyttää. Tai ongelma saattaa olla siinä, että tavalliset jokapäiväiset kulusi ylittävät tulosi. Oli miten oli, sinun tulee tehdä jonkinlaisia muutoksia omaan talouteesi.

Ehkä voit aloittaa säästämällä rahaa kuluista, joihin rahaa ei tarvitse laittaa. Hyvä paikka aloittaa on säästäminen viihdekuluistasi, kuten elokuvissa käymisestä ja baarissa juoksemisesta. Saattaa myös olla hyvä idea aloittaa sivutyö tai ottaa vastaan freelancerhommia, jotta saat nostettua omaa tuloasi.

Älä huolehdi omasta kuvastasi

Monet käyttävät aivan liikaa rahaa näyttääkseen menestyvältä. On tärkeää, että sinulla on puhtaat ja siistit vaatteet ja mahdollisesti toimiva auto, mutta rahaa ei tarvitse käyttää suuriin ostoksiin. Esimerkiksi kalliit merkkivaatteet ja liian kallis auto eivät ole välttämättömyyksiä.

Sinun tulisi opetella sanomaan “ei” monille asioille ja kysyä itseltäsi ostoksilla käydessäsi tarvitsetko tätä tiettyä ostosta ihan oikeasti. Kun opettelet sanomaan “ei” ja teet vähemmän hankintoja ja edullisempia ostoksia, rahaa säästyy aivan varmasti paljon.

Pidä kirjaa

Jos et tiedä, minne rahasi oikein menevät, hyvä idea on pitää kirjaa kaikista ostoksistasi. Se on hieman turhauttavaa ja yksityiskohtia vaativaa, ja sinun pitää todella olla tarkka, mutta se auttaa sinua pitkällä juoksulla. Näin tiedät tarkalleen, minne rahasi menevät ja missä vika oikein piilee. Voit esimerkiksi ottaa vastaan vain kuitit jokaisesta ostoksesta, tai voit vanhanaikaisesti kirjoittaa kaikki ylös kynällä ja paperilla.

Mikäli olet digitaalisempi kirjanpitäjä, voit hyvin kirjoittaa kaikki ylös Exceliin tai muuten laittaa tiedot tietokoneellesi. Pidä kirjaa menoistasi kokonaisen kuukauden verran ja loppukuusta tiedät tarkalleen, kuinka paljon käytit ja mihin tarkoitukseen.

Keskity suurimpiin kuluihin ensin

Palkasta tulisi ensin maksaa pois kaikki suurimmat kulut. Maksa siis ensin pois vuokrasi, sähkö-, vesi- ja puhelinlaskusi, käy ruokakaupassa ja maksa vakuutuksesi. Muista myös laittaa rahaa säästöön. Tämän jälkeen yli jäänyttä rahaa voi käyttää sitten maksamaan ylimääräisiä pieniä kuluja, kuten vaikka leffalippuja. Älä kuitenkaan koskaan osta mitään velaksi tai ota lainaa sillä verukkeella, että maksat sen pois seuraavassa kuussa. Muuten saattaa käydä köpelösti.

Vilkaise velkaasi

Jos sinulla on velkaa, sinun kannattaa vilkaista niitä. Monet lainantarjoajat auttavat sinua mielellään esimerkiksi maksupäivien siirtämisessä tai erien pienentämisessä, jos suuria eriä on liian vaikea maksaa. Näin voi helposti saada hieman pelivaraa kuukausittaiseen budjettiisi. Voit myös käyttää hyödyksesi lyhennysvapaita kuukausia.

Mikäli sinulla on monia pieniä lainoa, kannattaa esimerkiksi yrittää saada yhdistelylaina pankista. Näin voit maksaa lainat pois ja maksaa vain yhtä kuukausittaista lyhennystä monen lyhennyksen sijaan. Selviät halvemmalla ja helpommalla.

Laita säästöt automaattiseksi

Säästäminen on monille hankalaa. Tee säästämisestä itsellesi automaattinen asia. Aseta pieni määrä rahaa menemään säästöön jokaisena palkkapäivänäsi. Näin sinun ei tarvitse miettiä sitä, etkä saa kiusausta käyttää rahoja säästämisen sijaan. Summan ei tarvitse olla suuren suuri, kunhan laitat säästöön ainakin jotain.

Tienaa lisää

Joskus säästäminen ei ole tarpeeksi. Silloin tällöin sinun tulisi ennemmin tienata enemmän rahaa kuin säästää jokaisesta mahdollisesta asiasta. Ota kontollesi esimerkiksi enemmän työvuoroja, pyydä palkankorotusta, ala tehdä hommia freelancerina oman palkkatyösi ohella tai ota vastaan keikkoja.

Voit esimerkiksi tienata lisää rahaa ottamalla vastaan posteljoonin hommia viikonloppuisin, kävelyttämällä koiria, vahtimalla lapsia, promoamalla tuotteita tai vaikka aloittaa kokonaan oman bisneksen kotoa käsin. Voit vaikka perustaa verkkokaupan tai alkaa myydä omia tuotteitasi tai palveluitasi netin välityksellä.

Keskity tulevaisuuden itseesi

Vaikka tällä hetkellä tiukalla palkalla eläminen ei olisikaan niin suuri ongelma, kannattaa silti ajatella tulevaisuuttasi. Suomessa onneksi kerrytät eläkettä maksaessasi veroja, mutta tarvitset varmasti säästöjä vielä viiden, kymmenen ja viidentoistakin vuoden kulutta. Ehkä haluat ostaa oman talon, jota varten tarvitset käsirahan, tai ehkä mahdollisesti säästät häitä varten. Oli miten oli, kannattaa miettiä omaa tulevaisuutta mahdollisimman tarkasti ja säästää rahaa kuukausittain tai vaikka viikoittain. Tulevaisuuden sinäsi nimittäin kiittää sinua takuuvarmasti, jos olet ollut säästeliäs!

Yhteenveto

On inhottavaa, kun joutuu venyttämään pennejä suuntaan tai toiseen. Tiukalla palkalla eläminen ei ole mukavaa ja pennien laskeminen on vain turhauttavaa. Jos tämä on sinun tilanteesi, kannattaa ottaa itseään niskasta kiinni ja selvittää, missä ongelma oikein piilee. Ongelma voi olla se, että käytät yksinkertaisesti rahaa asioihin, joihin sitä ei tarvitse käyttää. Ehkä ostat liikaa kalliita vaatteita tai sinulla on auto, johon sinulla ei yksinkertaisesti ole varaa.

Tai ehkä sinulla on vain liikaa kuluja verrattuna tuloihisi. Oli miten oli, kannattaa ihan ensin päättää, aiotko säästää mieluummin rahaa vai tienata sitä lisää. Parhaassa tapauksessa teet molemmat. On hyvä alkaa säästää rahaa asioista, missä sitä voi säästää. Sen jälkeen, jos aikataulussasi on tilaa ja talous kaipaa vieläkin buustausta, kannattaa ottaa kontolleen pieni lisätyö tai alkaa tekemään vaikka freelancerin hommia.

Hyvä idea voi myös olla pitää kirjaa omista tuloista ja menoista aina sentin tarkkuudella. Vaikka se voi olla turhauttavaa, se auttaa sinua ainakin selvittämään, minne kaikki rahasi oikeasti menevät. Kun saat siitä selkoa, ongelman poistamisesta tulee paljon helpompaa.

Muista myös aina säästää rahaa. Säästäminen pitäisi tehdä heti ensimmäisenä eikä vasta sitten, jos sinulla on rahaa jäljellä vielä kulujen maksamisen jälkeen.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI