Autolaina

autolaina

Auton hankkiminen on monelle taloudelle iso ostopäätös. Joskus auton hankkiminen on kuitenkin välttämätön edellytys esimerkiksi työmatkojen ja muiden arjen menojen hoitamiseksi. Läheskään aina julkisenliikenteenverkko ei riitä, ja silloin ei ole mahdollista pärjätä ilman autoa. Asuntolainan ohella autolaina on yksi merkittävimpiä lainapäätöksiä. Suomessa lainan ottaminen autoa varten on kuitenkin varsin yleistä.

LainapaikkaMin lainasummaMax lainasummaIkärajaMax laina-aikaHae lainaa
500 € 10000 € 18v. 60 kuukauttaHae lainaa
100 € 60000 € 18v. 240 kuukauttaHae lainaa
1000 € 60000 € 20v. 180 kuukauttaHae lainaa
500 € 60000 € 20v. 180 kuukauttaHae lainaa
500 € 70000 € 20v. 180 kuukauttaHae lainaa
1000 € 60000 € 20v. 180 kuukauttaHae lainaa
500 € 60000 € 20v. 180 kuukauttaHae lainaa
1000 € 60000 € 20v. 180 kuukauttaHae lainaa
 

Min lainasumma: 500 €

Max lainasumma: 10000 €

Ikäraja: 18v.

Max laina-aika:60 kuukautta

Min lainasumma: 100 €

Max lainasumma: 60000 €

Ikäraja: 18v.

Max laina-aika:240 kuukautta

Min lainasumma: 1000 €

Max lainasumma: 60000 €

Ikäraja: 20v.

Max laina-aika:180 kuukautta

Min lainasumma: 500 €

Max lainasumma: 60000 €

Ikäraja: 20v.

Max laina-aika:180 kuukautta

Min lainasumma: 500 €

Max lainasumma: 70000 €

Ikäraja: 20v.

Max laina-aika:180 kuukautta

Min lainasumma: 1000 €

Max lainasumma: 60000 €

Ikäraja: 20v.

Max laina-aika:180 kuukautta

Min lainasumma: 500 €

Max lainasumma: 60000 €

Ikäraja: 20v.

Max laina-aika:180 kuukautta

Min lainasumma: 1000 €

Max lainasumma: 60000 €

Ikäraja: 20v.

Max laina-aika:180 kuukautta

Katso kaikki lainat

Olemassa oleva auto voi myös mennä rikki tai voi olla kannattavaa vaihtaa auto uuteen, mikäli korjaaminen ei ole enää järkevää. Uuden auton hankinta voi siis olla taloudellisesti järkevä päätös. Vanhemmat autot kuluttavat enemmän polttoainetta ja huoltoihin voi mennä runsaasti rahaa. Hankintakustannuksista ja mahdollisesta lainanotosta huolimatta, moni päätyy uuden auton hankintaan. Usein näin suurta hankintaa ei ole mahdollista rahoittaa ilman lainarahaa. Sopivasti mitoitettu autolaina ei vedä taloutta liian tiukalle, ja kuukausittaiset kulut pysyvät kohtuullisina. Uuden auton hankkiminen on siis mahdollista ilman, että talous menee liian ahtaalle.

Autolainan korkoja on kuitenkin syytä vertailla ja kilpailuttaa sopivan rahoitusvaihtoehdon löytämiseksi. Sen kartoittamiseksi, mistä halvin autolaina löytyy, on syytä nähdä hieman vaivaa. Autolaina tarjous vaihtoehtoja löytyy nykyisin runsain mitoin, ja se on myös yksi keino lisätä myyntiä autokaupoille. Nykyään tarjolla on jopa koroton autolaina tarjouksia. Paras autolaina löytyy usein pienellä vaivanäöllä – kilpailuta autolaina siis ennen kuin lähdet ostoksille.

Mikä on autolaina?

Autolainalla voit lainata jopa 20 000-50 000 euroa. Jotkut rahoitustoimijat myöntävät autolainoja kulutusluottona jopa 60 000 euroon asti. Tarvittavasta summasta riippuen autolaina voi olla joko vakuudeton tai vakuudellinen kulutusluotto tai perinteinen pankkilaina. Autorahoitus voi tarkoittaa myös osamaksurahoitusta. Auton hankintaa varten voi siis ottaa autolainaa tai maksaa auton osissa osamaksusopimuksella. Varsinaisesta autolainasta puhuttaessa auto saadaan maksettua kerralla, ja omistus siirtyy ostajalle heti, kun kaupat on tehty. Lisäksi autolainaa voi käyttää esimerkiksi veneen tai moottoripyörän rahoitukseen.

autolainaAuton hankintaa varten haettuun täsmäluottoon ei usein tarvita vakuuksia. Täsmäluotto on hyvä vaihtoehto silloin, kun laina summa on enintään 15 000-20 000 euroa. Esimerkiksi OP tarjoaa vakuudetonta autolainaa aina 15 000 euroon asti. Muita merkittäviä toimijoita ovat muun muassa Fellow Finance, joka tarjoaa autolainaa 15 000 euroon asti alkaen 5 prosentin kiinteällä korolla. Myös Santander tarjoaa autorahoitusratkaisuja osin kiinteällä korolla. Suuremmat lainasummat voivat olla esimerkiksi vakuudellisia luottoja, perinteisten pankkilainojen muodossa. Vakuutena voi toimia esimerkiksi omistusasunto. Tällöin lainasummat voivat nousta jopa 50 000 euroon. Esimerkiksi Nordea tarjoaa asiakkailleen niin vakuudettomia kuin vakuudellisia kulutusluottoja auton ostoa varten 2000-50 000 euron välillä. Autorahoituksen voi hoitaa myös osamaksurahoituksella. Silloin auto toimii käytännössä vakuutena, ja yleensä erillisiä vakuuksia ei tarvita. Nykyään Suomessa on monia sekä ulkomaisia että kotimaisia toimijoita, perinteisten pankkien lisäksi, jotka tarjoavat kulutusluottoja auton hankintaan.

Kokonaisuudessaan autolainan kustannukset ja ehdot takaisinmaksulle riippuvat valitusta vaihtoehdosta rahoituksen suhteen. Autolainaa voi hakea usein helposti verkosta, ja autolaina laskuri auttaa laskemaan tilanteeseen sopivan lainan. Autorahoitusta voi hakea jo ennen autokauppaan menoa. Sopivan auton löydyttyä, voi rekisterinumeron avulla hakea autolainaa valitulle autolle. Ostaja voi siis rauhassa valikoida mieleisensä auton laajasta valikoimasta ja hakea sille tilanteeseen sopivan rahoitusratkaisun. Rahoituspäätöksen saa verkossa nopeasti sähköpostiin tai matkapuhelimeen, ja lainalupauksen kanssa voi lähteä tekemään autokauppoja. Usein lainasumman saa pankista tai muusta rahoituslaitoksesta tililleen jo vuorokauden, korkeintaan parin, kuluessa.

Nykyään auto ostetaan yhä useammin rahoitusratkaisun avulla. Autolaina on henkilökohtainen laina, joka mahdollistaa autonostajalle rahoituksen autolle sen sijaan, että summa maksettaisiin käteisellä. Auton omistajuus siirtyy suoraan autonostajalle silloin, kun puhutaan niin sanotusta täsmälainasta. Tällöin luotonottaja maksaa lainan takaisin lainanantajalle, kuten lainaehdoissa on sovittu. Muissa rahoitusvaihtoehdoissa, kuten osamaksusopimuksessa, auto toimii sopimuksen varsinaisena vakuutena ja auton lopullinen omistajuus siirtyy ostajalle vasta, kun koko summa on maksettu.

Vertaile autolainoja

Miten autolainat sitten eroavat muista lainoista? Autolainat ovat yksi merkittävimmistä kulutusluotoista, ja autolainan ottaminen on huomattava taloudellinen päätös. Täytyy muistaa, että esimerkiksi asuntolaina on aina halvempaa kuin autolaina. Toisaalta myös autonarvo vähenee merkittävästi, usein jo ostohetkestä lähtien. Joka tapauksessa auto on monelle taloudelle iso ostopäätös.

Autolainan tarjoajia löytyy Suomesta useita kymmeniä. Lainaa voi siis hakea useista eri paikoista. Siksi vaihtoehtoja kannattaa vertailla, ja selvittää mikä on itselle edullisin autolaina. Eri lainoissa saattaa kussakin olla hyvät ja huonot puolensa. Markkinoilla on kuitenkin nykyisin runsaasti autolaina tarjous kampanjoita, joten halpa autolaina on täysin mahdollista löytää. Kannattaa kuitenkin nähdä hieman vaivaa ja tehdä kattava autolaina vertailu. Lainalaskureiden avulla löytyy vaivattomasti edullinen autolaina.

Autolainaa kannattaa siis kilpailuttaa ja verrata eri rahoitusvaihtoehtoja keskenään. Suuresta lainasummasta puhuttaessa jo pieni säästö koroissa voi merkitä huomattavaa säästöä kokonaiskustannuksissa. Monet hyödyntävätkin kilpailuttamisessa juuri verkosta löytyviä autolainalaskureita, jotta varmasti löytyy halvin autolaina.

Tyypillisesti pankkien myöntämät kulutusluotot autolainaa varten ovat olleet suhteessa edullisempia, joskin työläämpiä hakea, sillä usein edellytyksenä vakuudettomaan lainaan saattaa olla esimerkiksi pankin asiakkuus. Useat perinteiset pankit kuitenkin myöntävät autolainoja ja niiden lainaehdot ovat usein kohtuulliset. Joskus lainan voi jopa saada asuntolainan yhteyteen, jolloin asunto toimii samalla myös vakuutena, mahdollistaen myös matalammat korot. Kulutusluottoja saa kuitenkin monilta eri toimijoilta nopeasti ja vaivattomasti verkosta. Silloin, kun autolaina halutaan nopeasti ja helposti, kannattaa tutustua kulutusluottoja ilman vakuuksia myöntäviin rahoituslaitoksiin.

Myös autoliikkeistä saatava laina voi olla helppo tapa rahoittaa uuden auton ostaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että autoliike myy auton osamaksulla. Auton saa käyttöön heti mutta auto on kokonaan oma vasta, kun kaikki maksuerät on maksettu. Myös osamaksusopimusten kohdalla autolainan kilpailuttaminen kannattaa. Joskus esimerkiksi käsirahalla on vaikutusta siihen, minkä suuruinen summa osamaksusopimuksen kuukausierästä lopulta muodostuu. Monet palveluntarjoajat verkossa lupaavat esimerkiksi vertailla eri laina-aikoja ja käsirahan vaikutusta kuukausierän suuruuteen.

Autolainatarjouksissa ja rahoitusratkaisuissa riittää kilpailua. Jotkin liikkeet tarjoavat uuden auton ostajalle niin sanottua 0 korko autolainaa. Rahoitukseen 0 % korolla tulee kuitenkin suhtautua varauksella ja tarkastaa lainan kokonaiskustannukset, ehdot ja takaisinmaksusuunnitelma. Usein 0 korko autolaina soveltuu lyhyeen laina-aikaan, eli nopeaan takaisinmaksuaikaan, mutta markkinoilla on ollut 0 korkoisia lainoja myös useamman vuoden takaisinmaksuajalla. Ne, jotka ovat muutenkin parhaassa asemassa taloudellisesti, saavat lainalleen helposti parhaat ehdot. Rahoitustarjoukset kannattaa siis kilpailuttaa siinä missä muutkin lainat. Autoja saattaa kuitenkin nykyään saada ilman käsirahaa ja nollakorolla.

Koska kilpailu on automarkkinoilla kovaa, saattavat korot rahoitusratkaisuissa painua lähelle nollaa. Autoliikkeiden alhaiset korot ovatkin olleet viime vuosina esillä. Silti moni kuluttaja kysyy autolainaa omasta pankistaan. Vaikka perinteisten pankkien kulut saattavat usein olla maltilliset verrattuna muihin vakuudettomiin kulutusluottoihin, joita markkinoilta löytyy, usein tullaan tulokseen, jossa autoliike pystyy antamaan paremman tarjouksen.

Kriteerit

Osa lainantarjoajista on koonnut ehdot lainan saannille selkeästi. Lopullinen päätös lainalle syntyy kuitenkin hakuprosessissa, kun kaikki tarvittavat tiedot on syötetty lainahakualustalle.

Yleisiä ehtoja lainalle ovat:

 • Ikä – usein ikäraja vaihtelee 21-26 vuoden välillä. Vain jotkin lainanantajat tarjoavat lainaa 18 vuoden ikäisille, mikä on lain mukaan alaraja lainan saannille. Kuitenkin yleensä hieman vanhempi saa lainaa helpommin kuin juuri 18 vuotta täyttänyt henkilö.
 • Luottotiedot – yleensä lainanhakijan tulee olla moitteeton aikaisempien raha-asioiden hoitamisen suhteen, ja usein lainaa ei myönnetä maksuhäiriömerkinnän omaaville.
 • Asumispaikka – Suomessa lainaa saa vain täällä pysyvästi asuva henkilö. Varsinainen kansalaisuus ei ole ehdoton edellytys mutta on mahdollista, että henkilön tulee todistaa asuneensa Suomessa jo pidemmän aikaa.
 • Tulot – Kenties kaikkein eniten lainan saantiin vaikuttava tekijä on tulojen määrä. Pääsääntöisesti henkilöllä tulee olla säännölliset tulot, ja joskus tuloja tulee olla tietty vähittäismäärä per kuukausi tai vuosi (esimerkiksi 1500 euroa kuukaudessa ennen veroja ja 18 000 euroa vuodessa), riippuen haettavan lainan summasta.

Lisäksi esimerkiksi asumismuoto, riippuen siitä asutko vuokralla vai omassa asunnossa, saattaa vaikuttaa lainansaannin edellytyksiin.

Lainanhakuprosessi

Ylensä autolaina on siis joko vakuudeton tai vakuudellinen kulutusluotto. Mikäli lainaan liittyy vakuus, voi vakuutena toimia asunto tai jo entuudestaan olemassa oleva auto. Jos omat varat eivät riitä, autolainan ottaminen saattaa olla varteenotettava vaihtoehto.

Miltä lainanhakuprosessi sitten näyttää käytännössä? Muutaman melko vaivattoman askeleen myötä lainanhaku on yksinkertainen ja mutkaton prosessi. Autolaina vertailussa kuluttaja voi rauhassa valita itselleen parhaan vaihtoehdon, ja näin voidaan taata edullisin autolaina.

Yksinkertaisuudessaan lainahakuprosessi toimii näin:

 1. Kilpailuta autolaina – vertaile lainoja ensin kattavassa autolaina laskurissa. Autolaina laskuri vertaa puolestasi.
 2. Valitse tilanteeseen sopiva, sinulle paras autolaina, vertailun perusteella.
 3. Lainanhakemiseen verkossa tarvitset verkkopankkitunnukset, ja on hyvä ottaa esille palkkakuittisi viimeisien parin kuukauden ajalta.
 4. Hae lainaa verkossa sinulle annettujen ohjeiden mukaisesti
 5. Usein rahat ovat tililläsi jopa vuorokauden tai muutaman kuluessa.

Lainanhakijan maksukykyä arvioidaan kuitenkin kokonaisuutena. Lisäksi tekijät kuten työsuhteen kesto ja alan työllisyystilanne voivat vaikuttaa suuntaan tai toiseen lainapäätöstä tehdessä. On tärkeää myös, että nykyiset lainat ja esimerkiksi luottokorttilaskut on hoidettu ajallaan. Esimerkiksi pankissa lopulta ihminen tekee päätöksen, eikä kone, joten lainaa voi hakea, vaikka ei olisikaan aivan varma lainakelpoisuudestaan. Jopa opiskelija voi joissakin tapauksissa saada kohtuullisen autolainan, mikäli tulot ovat säännölliset. Ennen kuin lainaa haetaan, on syytä varmistaa, kuinka paljon lainaa todella tarvitaan, ja olla realistinen sen suhteen, millainen auto palvelee parhaiten lainanottajaa. Esimerkiksi liian kallis auto omiin tuloihin nähden ei välttämättä ole paras ratkaisu. Auto on kuitenkin sinänsä hyvin perusteltu lainankohde, sillä sen omistaminen on usein välttämättömyys Suomen oloissa. Lainaa ei kuitenkaan kannata ylimitoittaa. Oman budjetin läpikäyminen ja takaisinmaksustrategian luominen voivat olla hyödyllisiä apuvälineitä tilanteen hahmottamiseksi. Takaisinmaksu tulee suunnitella niin, että aikataulu pitää, mutta kokonaiskustannukset eivät kuitenkaan nouse liian suuriksi pitkän laina-ajan takia. Mikäli mahdollista, voi olla hyvä idea maksaa alussa lainaa pois enemmän, mahdollisimman nopeasti, jolloin korkoa kertyy myöhemmin vähemmän. Kun velka pienenee, myös korkokulut laskevat suhteellisesti ja lainan kokonaiskustannukset saadaan pidettyä kohtuullisina.

Paras tapaa taata auto laina

Huolehdi seuraavista seikoista niin autolainan saamisen ei pitäisi olla ongelma:

 • Kohtuulliset menot – Huolehdi siitä, että menosi ovat kohdallaan suhteessa kuluihin. Autolaina ei myöskään saa vetää talouttasi liian tiukalle. Varmista siis, että sinulla on maksukykyä lainan kuukausierien hoitamiseen.
 • Vastuullasi ei ole maksuhäiriöitä – Mikäli olet joskus jättänyt laskusi maksamatta, sinulle on saattanut jäädä maksuhäiriö. Maksuhäiriön poistuminen saattaa olla edellytyksenä lainan saamiselle.
 • Sinulla on säännölliset tulot – Vakituiset tulot ovat yleensä olennainen ehto lainan saamiselle. Jos sinulla on vakituinen työpaikka, sitä suuremmalla todennäköisyydellä saat lainaa autoa varten.
 • Et ole velkaantunut – Lainat, kuten asuntolaina, kulutusluotot ja pikavipit, on syytä pitää kohtuullisina. Toisaalta jos lainoja on monia, voidaan harkita esimerkiksi lainojen yhdistämistä, ja siinä samalla hakea lisävaroja auton hankintaa varten.

Korot ja lainan muut kustannukset

On muutamia seikkoja, jotka pitää ottaa huomioon niin varsinaisen autolainasopimuksen kuin osamaksukaupan kohdalla. Oleellisia tekijöitä ovat maksettava kuukausierä ja laina-ajan pituus. Mikäli kuukausierä on pieni, tietää se usein pidempää laina-aikaa, ja näin auton todellinen hinta saattaa nousta merkittävästi. Korkokulut vaikuttavat koko lainan ajan. Jos halutaan ostaa esimerkiksi 17 000 euron arvoinen auto, ensin täytyy laskea käsirahan osuus, ja lopulle summalla lasketaan autolaina. Mikäli käsirahaa olisi esimerkiksi 2000 euroa, autolainan osuus olisi tässä kohtaa 15 000 euroa. Jos tälle summalle otettaisiin laina 5 % korolla 5 vuodeksi, minkä lisäksi rahoituksen tarjoaja perisi 9,90 käsittelykuluja kuukaudessa, tasalyhennyslainana kuukausittainen lainasumma olisi näillä ehdoilla 283,07 euroa kuukaudessa. Yhteensä kuukausieriä olisi 60. Todellinen vuosikorko olisi 6,62 % ja lainan kokonaiskustannukset 17 578,11 €.

Entä sitten osamaksurahoitus? Monet automyyjät tarjoavat auton hankintaan osamaksurahoitusta, jolloin ei myöskään tarvita erillisiä vakuuksia. Osamaksusopimuksella on myös mahdollista löytää tilanteeseen sopiva halpa autolaina. Osamaksusopimuksen pituus on yleensä 12-60 kuukautta ja osamaksusopimuksen omarahoitusosuuden voi hoitaa yleensä joko käteisellä tai vaihtoautolla.

Onko halpa autolaina todella mahdollinen? On mahdollista löytää paras autolaina mutta autolaina tarjous on syytä käydä huolellisesti läpi. Halvin autolaina ei aina ole se, mikä ensimmäisenä saattaa siltä vaikuttaa. Autolaina tarjouksista saattaa tulla esille seikkoja, jotka lopulta nostavat lainan todellista vuosikorkoa. Esimerkiksi 0 korko autolaina saattaa olla todella edullinen ensimmäisen vuoden, jolloin korkoa ei käytännössä tule. Kuitenkin yleensä esimerkiksi ensimmäisen tai muutaman vuoden jälkeen summalle alkaa kertyä korkoa. Vaikka näennäinen korko olisi siis pieni, tulee autolaina tarjousta käsitellä kokonaisuutena. Todellinen vuosikorko muodostuu lainan lisäksi erilaisista käsittelymaksuista. Lisäksi muut, niin sanotut piilokulut, on hyvä selvittää.

Rahoituksella vai käteisellä?

Usein tarve auton hankintaan tai vanhan auton vaihtamiseen uuteen on niin akuutti, että aikaa ei yksinkertaisesti ole rahan säästämiseen koko summan edestä. Jo maltillisella käsirahalla tai vanhan auton vaihdolla voi saada kohtuulliset lainaehdot. Toisaalta useat rahoituslaitokset tarjoavat lainaa ilman vakuuksia silloin, kun lainasumma pysyy kohtuullisena. Sen lisäksi autokaupoilla on usein tarjouksia, joissa tarjotaan osamaksusopimusta ilman käsirahaa.

autolaina vertailuLaina tulee siis erityiseen tarpeeseen silloin, kun auton hankinta on välttämättömyys ja käteisvaroja ei löydy riittävästi. Voiko autolainasta olla hyötyä myös tilanteessa, jossa myös käteisosto olisi mahdollinen? Mikäli lainan kokonaiskustannukset pysyvät maltillisina, saattaa edullinen autolaina palvella myös käteisvaroja omaavia. Autolainan saattaa saada pankista esimerkiksi asuntolainan yhteyteen, jolloin lainakulut eivät välttämättä nouse merkittävästi. Tällöin voi olla houkuttelevaa olla koskematta säästöihin tai ylimääräisiin käteisvaroihin, ja vaihtoehtoisesti rahoittaa auto kohtuullisella lisälainalla. Muutama vuosi lisää lainanmaksuun ei välttämättä tunnu niin isolta jutulta, verrattuna ison summan laittamiseen auton hankintaan käteisenä. Tällöin varoja voidaan käyttää muihin tarkoitusperiin niin arkena kuin vapaa-aikana. Voiko siis olla järkevämpää ottaa halpa aitolaina ja esimerkiksi sijoittaa käteisvarat johonkin tuottavaan? Vaikka auto onkin usein välttämätön hankinta, se ei kuitenkaan ole hyvä sijoitus, koska autonarvo vähenee käytössä joka tapauksessa. Siksi ei ole hullumpi ajatus käyttää hyödyksi markkinoiden edullisin autolaina käteisrahoituksen sijasta.

Kukaan ei varmasti halua laittaa liian isoa osaa omista tuloistaan autonhankintakustannuksiin kuukausittaisella tasolla. Tarkoituksena on saada niin auton osto kuin käyttö mahdollisimman taloudelliseksi niin, että rahaa jää aivan muihin menoihin. Joskus voi olla myös viisasta vaihtaa auto uuteen tasaisin väliajoin, samalla huolehtien, että autolainan summa ja ehdot eivät merkittävästi nouse. Autosta, joka on vielä kelpo kunnossa, saa enemmän hyvitystä vaihdon yhteydessä, eikä lainaa tarvitse ottaa lisää liian paljon. Kun kilpailutat autolainan, kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka paljon vanhasta autosta saa vaihdossa. Auto voi olla järkevää vaihtaa uuteen jo käyttökustannusten kannalta. Tällöin lisälainan ottaminen saattaa tulla halvemmaksi kuin paljon polttoainetta kuluttavan ja tiheästi huoltoja tarvitsevan vanhan auton ylläpitäminen.

Suomessa kannustetaan nykyään paljon julkisenliikenteen suosimiseen mutta useissa tapauksissa se saattaa olla melkein mahdoton yhtälö. Jos työssäkäyvän ihmisen pitää siirtyä paikasta toiseen kymmeniä tai jopa satoja kilometrejä, voi auton hankinta olla välttämättömyys, sillä matka-ajat saattavat nousta kohtuuttomiksi julkisilla kulkuneuvoilla kuljettaessa. Suomi on iso maa ja suuressa osassa maata julkisen infrastruktuurin rakenne ei riitä palvelemaan kaikkien tarpeita niin työmatkojen kuin vapaa-ajan liikenteen osalta. Silloin autolaina vertailu voi nousta hyvinkin ajankohtaiseksi aiheeksi. Toisaalta esimerkiksi perheenlisäys saattaa vaikuttaa asiaan. Vaikka esimerkiksi pääkaupunkiseudulla onkin kattava julkinen liikenne, voi esimerkiksi nelihenkisen perheen olla haastavaa hoitaa arjen pyöritys, päiväkoti- ja kauppareissuineen, pelkkien julkistenkulkuvälineiden varassa.

Ota lainaa maltilla

Jo autoa valittaessa ja mietittäessä, mistä halvin autolaina löytyy, tulee ottaa huomioon kaikki kustannukset niin auton käyttökulujen kuin lainankokonaiskustannusten osalta. Halpa autolaina ei siis riitä, vaan kulut tulee ottaa huomioon pitkällä aikavälillä. Sopivan auton valitseminen on vähintään yhtä olennaista kuin autolaina vertailu. Autonkäyttökulut on siis syytä kartoittaa ennen ostopäätöksen tekemistä. Vakuutukset, kulutus ja esimerkiksi huoltovälit saattavat vaikuttaa merkittävästi auton kokonaiskäyttökustannuksiin. Tärkeää on siis valita sopiva auto, suhteessa omiin tuloihin. Kun auto on valittu, voidaan rauhassa hakea paras laina.

Ennen lainan ottamista on syytä käydä läpi oma takaisinmaksusuunnitelma. Täytyy siis varmistaa, että laina pystytään maksamaan takaisin sovitussa ajassa. On hyvä olla tietoinen omista tuloista sekä menoista ja laskea, että henkilökohtaiseen budjettiin jää lainan jälkeen tervettä liikkumavaraa. Toisaalta tulee myös ottaa huomioon korkojen vaihtelu, mikäli kyse ei ole kiinteäkorkoisesta lainasta.

Auton hankinta ja sopivan rahoitusratkaisun löytäminen saattaa vaikuttaa monimutkaiselta. Onneksi on kuitenkin mahdollista hyödyntää erilaisia palveluja ja laskureita parhaan suunnitelman laatimiseksi. Esimerkiksi Autokeskus tarjoaa selkeän autonosto-oppaan, jossa listataan asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon uutta autoa valitessa. Esimerkiksi on hyvä olla selvillä hintahaarukasta, koska kannattaa ottaa vain sellainen autolaina, joka sopii omaan budjettiin. Myös tarvekartoitus on hyvä käydä läpi, sillä se auttaa rajaamaan sopivien autojen määrää. Tarvekartoituksessa otetaan huomioon perheen koko, esimerkiksi siten, kuinka monta henkilöä auton kyydissä tavallisesti kulkee, millainen on tilantarve esimerkiksi harrastuksien suhteen, kuinka paljon ajetaan, ja sen vaikutukset polttoaineen ja moottorin valintaan. Automyyjät tekevät usein yhteistyötä vakuutusyhtiöiden kanssa, joten myös sopivat vakuutukset voi hoitaa samalla. Kannattaa myös arvioida mahdollisen nykyisen oman auton kunto, sekä miettiä kannattaako se myydä itse vai antaa vaihdossa pois.

Santander on yksi merkittävimpiä toimijoita Suomen rahoitusmarkkinoilla ja yksi suurimmista ajoneuvorahoittajista. Kulutusluottojen lisäksi Santander on kehittänyt niin sanotun all in one- palvelun, joka sisältää kaikki sekä auton käyttöön että hankintaan liittyvät kustannukset. Kaikki kustannukset paketoidaan All in One- palvelussa samaan kuukausierään. Asiakas voi edelleen valita hänelle sopivan auton, rahoitusratkaisun, autovakuutukset, huoltopalvelut ja haluamansa lisäpalvelut.

Maksuvaikeudet

Lainan maksuvaikeudet voivat yllättää melkein kenet tahansa tietyssä elämäntilanteessa. Joskus tulojen lasku, esimerkiksi työttömyyden yllättäessä, saattaa pitkittyneessä tilanteessa vaikuttaa olennaisesti maksukykyyn ja lainojen lyhentämiseen. Työttömyys ja toisaalta pysyvä menojen kasvu ovat tyypillisiä maksuvaikeuksien aiheuttajia. Joskus maksuvaikeudet johtuvat myös liian suurista lainoista, huolimattomasta rahankäytöstä tai yleensäkin huonosta henkilökohtaisen talouden suunnittelusta.

Paras lähestymistapa maksuvaikeuksien edessä on olla pikaisesti yhteydessä lainantarjoajaan ja sopia uudesta maksuaikataulusta tai muuten hakea apua velkaongelmiin. Uudesta maksuaikataulusta sopiminen on hyvä ratkaisu, jos tiedät, että pystyt myöhemmin maksamaan lainan takaisin. Joskus maksuvaikeudet ovat tilapäisiä, ja tilanne korjaantuu esimerkiksi uuden työpaikan löytyessä. Kuitenkin jos olosuhteet ovat vaikeat, ja kyse on pitkittyneestä tilanteesta, on hyvä olla yhteydessä velkaneuvojaan. Edes edullinen autolaina ei aina takaa hyvää maksukykyä.

Maksuvaikeuksiin joutuminen saattaa vaikuttaa hyvin uhkaavalta mutta usein tilanteista kuitenkin selvitään. Myös maksuhäiriömerkinnöiltä on mahdollista välttyä sopimalla maksuaikataulun uudelleen järjestämisestä. Kannattaa siis olla itse aktiivinen ja olla yhteydessä tarvittaviin tahoihin ennen kuin maksut ovat myöhässä. Usein isoimmissa lainasummissa on mahdollista pitää maksuvapaa kuukausi, joka voi olla ratkaisu ongelmaan, kun tilanne on tilapäinen. Ole siis ensi kädessä yhteydessä lainan myöntäneeseen pankkiin tai yritykseen. Viime kädessä velkaneuvonta auttaa selviämään vaikeista tilanteista.

Unelmien uusi auto vai järkevä menopeli?

Auto on yksi suurimmista menoeristä ihmisen taloudessa. Autoon menevät kulut ovat usein toisena, heti asumiskustannuksien jälkeen. Siksi on erityisen tärkeää, että autonrahoitusratkaisu on varmasti oikein mitoitettu, joko henkilökohtaiseen tai perheen budjettiin sopivaksi. Lisäksi on tärkeää valita tilanteeseen sopiva auto niin, että se vastaa tarpeita, muodostumatta kuitenkaan taloudelliseksi taakaksi.

Autolainan huonona puolena on se, että auton todellinen kokonaishinta nousee yli varsinaisen ostohinnan. Toisaalta hyvänä puolena auton saa heti käyttöönsä ilman, että tarvitsisi odottaa koko auton hinnan säästämiseen kuluvan ajan. Joskus voi olla myös houkuttelevaa ottaa edullinen autolaina, ja säästää käteisvarat muihin käyttötarkoituksiin. On kuitenkin syytä muistaa tehdä autolaina vertailu, ja käydä läpi hintoja ennen ostopäätöksen tekemistä. Kilpailuta autolaina ja takaa paras laina omaan elämäntilanteeseen nähden.

Onko sitten pakko valita unelmien auton ja järkevän menopelin välillä? Jos auto valitaan huolella ja lainanmaksusuunnitelma tehdään hyvin, ei ole mitään syytä miksi et voisi saada molempia. On siis mahdollista hankkia uusi auto, toivomillasi varusteilla ja käyttöominaisuuksilla niin, ettei maksuhäiriöitä tai ylimitoitettuja lainaratkaisuja pääse syntymään. Ammattilainen voi olla tässä apuna. Jos oman talouden hahmottamiseen ja suunnitteluun tarvitaan apua, kannattaa varata aika rahoitusyhtiön tai pankin asiantuntijalle.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI