Elä terveellisesti ja ympäristöystävällisesti – ja säästä rahaa

Rahan säästäminen on tie taloudelliseen riippumattomuuteen ja vaurauteen. Jos elät tiukalla budjetilla, rahan säästäminen voi kuitenkin olla melkoisen hankalaa. Oma budjetti tulisi aina suunnitella niin, että rahaa on sekä pakollisten laskujen maksamiseen, viihteeseen ja myös säästämiseen ja sijoittamiseen.

Nyrkkisääntönä pitäisi pitää sitä, että noin 50% omasta palkasta menisi pakollisten kulujen maksamiseen, kuten vuokraan, puhelin- ja sähkölaskuun sekä ruokalaskuun. Omiin henkilökohtaisiin kuluihin tulisi käyttää noin 30% palkasta. Tähän siivuun kuuluvat esimerkiksi elokuvaliput, meikit, vaateostokset ja matkustelu. Loput 20% pitäisi mennä sekä säästöön, velkojen maksamiseen että sijoittamiseen.

Mikäli päivätöistä saatavat tulot eivät riitä mukavasti tähän kaikkeen, monet alkavat etsiä lainoja esimerkiksi yllättävän kulun kolkuttaessa ovelle. Heti24 tarjoaa Suomessa lainoja monille eri tarkoituksille. Lainaa saa tätä kautta helposti ja nopeasti muutamassa minuutissa. Mikäli kuitenkin sinulla on säästöjä omasta takaa, sinun ei tarvitse etsiä lainaa muualta.

Jos luulet, ettet voi enää leikata kulujasi säästämistä varten, kannattaa lukea tämä artikkeli. Nimittäin tekemällä terveellisiä ratkaisuja ja päätöksiä ruokakaupassa ja muualla, sekä elämällä ympäristöystävällisesti, voit säästää rahaa. Ja tietysti luonto sekä oma kehosi kiittävät!

1. Osta pakastemarjoja ja -vihanneksia

Jos olet joskus kuvitellut, että terveellisesti eläminen ei ole budjetillesi sopivaa, mieti uudelleen. Tuoreet vihannekset ja hedelmät ovat hyvin terveellisiä ja niitä suositellaankin syötäväksi joka päivä. Tuoreina nämä vihannekset ja hedelmät voivat kuitenkin olla melkoisen hintavia. Hyvä uutinen on se, että pakastimesta kaivetut marjat ja vihannekset ovat lähestulkoon yhtä hyvä vaihtoehto kuin tuoreetkin marjat, hedelmät ja vihannekset. Mutta ne maksavat paljon vähemmän.

Pakastemarjoja ja -vihanneksia voi käyttää esimerkiksi smoothieissa, leipomisessa ja kokkaamisessa sekä niitä voi syödä yksinään. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto sekä rahan säästämiselle että elämäsi muuttamiseksi hieman terveellisempään suuntaan.

2. Osta isoja pakkauksia

Suuria pakkauksia ostamalla säästät sekä rahaa että ympäristöä. Isot pakkaukset maksavat usein paljon vähemmän kuin se, että ostaisit kaksi pientä pakkausta. Joten jos esimerkiksi syöt paljon muroja aamulla, kannattaa ostaa suuri paketti muroja sen sijaan, että ostaisit kaksi pientä pakettia. Lisäksi säästät ympäristöä tällä tavalla, sillä murojen (ja muiden ostosten) pakkaamiseen käytetään paljon vähemmän paketointimateriaalia silloin, kun ostat yhden suuren pakkauksen verrattuna kahden pienen pakkauksen ostamiseen. Säästä sekä luontoa että kukkaroasi, ja osta suuria pakkauksia!

3. Älä osta yksittäispakattuja

Olet varmasti nähnyt kaupassa esimerkiksi yksittäispakattuja annospuuroja tai riisipusseja. Yksittäispakatut annospussit maksavat yleensä paljon enemmän verrattuna pakettiin, jossa ei ole yksittäispakattuja pusseja. Joudut kaivamaan desimitan esille ja mittaamaan annoksesi itse, mutta säästät rahaa! Ja ympäristökin kiittää, sillä annospakkauksiin käytetään paljon materiaalia, joten välttämällä näitä, säästät ympäristöä.

4. Osta alesta paljon kerralla

Kannattaa kaupassa käydessä pitää silmät auki alennuksia varten. Jos ostat alennuksesta esimerkiksi lihaa ja leipää, voit laittaa ne pakastimeen, jossa ne säilyvät viikko toisensa jälkeen hyvänä. On myös hyvä ostaa alennuksesta suuria satseja mitä tahansa ruokaa ja valmistaa kotona etukäteen ruokaa tuleviksi päiviksi.

5. Kokkaa ruokasi itse

Monet meistä syövät lounasta työpaikalla tai ostavat lounaaksi esimerkiksi muovirasiassa tulevan salaatin tai ruoka-annoksen. Tämä saattaa maksaa sinulle monta sataa kuukaudessa, jos käyt töissä 5 päivää viikossa ja ostat lounaan joka päivä. Sen sijaan, että ostaisit yksittäispakattuja lounaita, kokkaa ruokaa itsellesi kotona ja pakkaa ne rasiaan mukaan töihin. Tämä säästää rahaa huomattavasti.

Tämän lisäksi, kun jätät ostamatta yksittäispakatut annokset, säästät luontoa jättäessäsi nämä muovit hyllyyn. Saat myös valmistettua paljon terveellisempiä aterioita valmistaessasi ruoat itse. Tiedät tällöin tarkalleen, mitä ruoka-annoksesi sisältää.

6. Matkusta töihin julkisilla tai pyörällä

Istuminen on yhtä haitallista kuin tupakointi, ainakin monien tutkijoiden mukaan. Monet kuitenkin omistavat auton ja ajavat autolla töihin sekä asioille joka päivä. Jos matkustat töihin puoli tuntia suuntaansa viitenä päivänä viikossa, se on jo 5 tunnin istuminen autossa viikoittain. Jonka lisäksi tietysti istut vielä töissäkin.

Vaihda sen sijaan pyörällä kulkemiseen. Voit pyöräillä töihin ja asioille, jolloin saat liikuntaa joka päivä ja ympäristökin kiittää. Säästät myös bensarahoissa ja auton vakuutuksissa ynnä muissa maksuissa. Mikäli et voi mennä töihin pyörällä, voit ainakin vaihtaa julkiseen kulkuvälineeseen. Näin säästät ympäristöä ja kukkarosikin alkaa hymyillä!

7. Opettele uusia reseptejä

Kun kokkaat ruokasi itse sen sijaan, että ostaisit valmisruokaa tai kävisit hakemassa pikaruokaa ravintoloista, säästät rahaa ja kehosikin voi paremmin. Pikaruoka, kuten hampurilaiset, hot dogit ja pizzat eivät ole hyväksi kehollesi. Sen lisäksi, että ne eivät ole kehollesi hyväksi, ne maksavat myös melkoisen pitkän pennin pitkällä juoksulla. Opettele sen sijaan kokkaamaan uusia ja hauskoja reseptejä kotona. Näin säästät rahaa ja kehosikin alkaa voida paljon paremmin.

7. Kokeile vegaani- tai vegetaristiruokavaliota

Lihan ostaminen voi olla budjetille melkoisen raskasta. Vaikka Suomessa on tarjolla hyvää ja puhdasta lihaa, eikä hintakaan ole kovin huima, saattavat kasvikset kuitenkin tulla sinulle paljon halvemmaksi. Lihassa on lisäksi paljon rasvaa ja suolaa, mikä ei ole hyväksi verenpaineelle eikä sydämen terveydelle. Lisäksi se voi edistää ylipainoisuutta.

Kokeile sen sijaan vegaani- tai vegetaristiruokavaliota. Säästät rahaa ostaessasi vihanneksia ja hedelmiä paljon sen sijaan, että käyttäisit paljon rahaa esimerkiksi jauhelihan tai pihvien ostamiseen. Vegetaristi- ja vegaaniruokavaliot saattavat myös saada olosi kevyemmäksi ja terveemmäksi. Monet jopa väittävät, että vegaani- ja vegetaristiruokavaliot säästävät luontoa. Kokeile tätä vaikka kuukauden ajan, ja näet, kuinka paljon rahaa säästät!

8. Palauta pullot ja tölkit kauppaan

Jos juot paljon virvoitusjuomia tai ostat vesipulloja, muista palauttaa kaikki pullot ja tölkit takaisin kauppaan. Saat pantin takaisin, jolloin säästät rahaa. Lisäksi näin muovi ja metalli eivät päädy luontoon, vaan säästät luontoa säästämällä rahaa!

9. Syö tonnikalaa ja raejuustoa

Tonnikala ja raejuusto ovat halpoja kaupasta saatavia herkkuja. Tämän lisäksi ne ovat molemmat täynnä hyvää ja helposti sulavaa proteiinia, joka auttaa lihasten kehittymisessä ja on myös todettu auttavan painonpudotuksessa. Tonnikalaa voit käyttää monissa herkullisissa resepteissä, samoin kuin raejuustoakin.

10. Ota kauppaan mukaan oma kassisi

Muovipussit maksavat kaupassa muutamia senttejä per pussi. Vaikka monet maksavat huomaamattaan muovipussista kaupassa, kannattaa jättää muovipussit ostamatta ja tuoda sen sijaan mukanaan kauppaan oma kassi. Näin sinun ei tarvitse maksaa muovipusseista ja luonto hymyilee sinun jättäessäsi muovipussit ostamatta.

Yhteenveto

Rahan säästäminen, terveellinen elämäntyyli ja ympäristöystävällisyys usein kulkevat käsi kädessä. Voit leikata budjetistasi pois kuluja huomaamattasi vain elämällä terveellisesti ja säästämällä ympäristöä. Vältä ostamasta yksittäispakattuja, kalliita tuotteita ja vaihda sen sijaan suuriin puuropaketteihin ja riisipusseihin. Palauta pullot kauppaan, osta pakastavihanneksia, kokeile vegaanidieettiä ja ota oma kassisi mukaan kauppaan. Säästät rahaa, kehosi kiittää ja ympäristökään ei pane pahakseen. Kokeile tätä elämäntyyliä kuukauden ajan, ja saatat yllättyä hienosta tuloksesta!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI