Etsi töitä sosiaalisen median avulla – helpot vinkit!

Jokaisella meistä omassa asunnossa asuvilla on kuluja ja laskuja, joita ei vain voi millään tavalla välttää, vaikka kuinka yrittäisi. Vaikka et käyttäisikään rahaa mihinkään turhuuksiin, tulee sinulla silti olla jonkinlainen tulonlähde, jotta saat maksettua pois vuokrasi, sähkö- ja vesilaskusi sekä puhelinlaskusi. Ruokaakin täytyy saada jääkaappiin ja matkat kustantaa jollakin tavalla. Vaikka Suomessa onneksi työttömälle maksetaan jonkin verran tukia, kyllä se oma työpaikka silti kustantaa paljon leveämmän elämäntyylin.

Sen sijaan, että etsisit parhaat lainantarjoajat vertailtuna ja ottaisit lainaa maksaaksesi kaikki kulusi, etsi itsellesi mieluisa työpaikka. Niinhän sitä sanotaan, että jos pidät siitä, mitä teet, niin et tee töitä päivääkään! Ja kaikeksi onneksi sosiaalinen media on mahdollistanut työnhaun entistä paremmin. Kilpailu työmarkkinoilla on melkoisen kovaa, mutta onneksi taitavat ja laatikon ulkopuolella ajattelevat ihmiset osaavat käyttää esimerkiksi sosiaalista mediaa hyväkseen.

Jos haluat erottua joukosta, sinun tulee tehdä jotain eri tavalla kuin kaikki muut. Voit herättää yrityksen mielenkiinnon hyvinkin kummallisilla työhakemuksilla. Yhdysvalloissa esimerkiksi eräs IT-työntekijä hakkeroi firman laitteet ja laittoi oman CV:nsä näkyville. Voisit arvata, että tämä kaveri palkattiin töihin (emme tosin suosittele ihan näin radikaalia otetta).

Ennen vanhaan oli tyypillistä, että kirjoitetaan oman paperiversio CV:stä, joka lähetetään työnantajalle saatekirjeen kera. Vaikka monet yritykset vielä toimivat näin, on työnhakuprosessi kuitenkin muuttunut vuosien varrella. Voit esimerkiksi hakea töitä suoraan netin kautta nettihakemuksella. Nykyään myös kaikki työnantajat tarkistavat hakijoidensa Facebookin ja muun sosiaalisen median varmistaakseen, etteivät he näe mitään epäammattimaista. Sosiaalisen median ei kuitenkaan tarvitse olla sinulle heikkous, vaan voit käyttää sitä melkoisen hienolla tavalla hyväksesi.

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia keinoja, kuinka voit napata itsellesi työpaikan sosiaalisen median avulla!

Facebook

Lähestulkoon jokainen ihminen on nykyään Facebookissa. Facebookista löytyvät niin nuoremmat ihmiset kuin vanhemmatkin. Vaikka Facebook on tarkoitettu enimmäkseen kavereiden kanssa yhteyden pitämiseen, työnantajat käyttävät sosiaalista mediaa hyväkseen melkoisella tavalla. Monet työnantajat tarkistavat hakijoidensa Facebookin ennen kuin he edes kutsuvat sinua haastatteluun.

Jotta voit käyttää Facebookia hyväksesi, sinun kannattaa aloittaa sillä, että siistit Facebookisi. Siisti koko profiilisi tarkistamalla, ettei albumeissa ole kovin epäammattimaisia kuvia, ja ettei sinua ole tägätty muiden ihmisten toimesta epäasiallisiin kuviin. Varmista myös, että statuspäivityksesi ovat asiallisia, eikä niissä ole kiroilua tai rumaa kieltä. Laita esille hyvin ammattimainen profiilikuva, tee fiksuja päivityksiä ja varmista, etteivät kaverisikaan tee hölmöjä kommentteja sivullesi.

Jos haluat ottaa tämän askeleen eteenpäin, kannattaa etsiä yrityksen Facebook -sivu ja tehdä positiivisia kommentteja yrityksen päivityksiin. Tekemällä fiksuja päivityksiä ja jakamalla omaan alaasi liittyviä artikkeleita, saatat saada yrityksen huomion.

Instagram

Instagraminkin kautta voi saada napattua itselleen parhaimmillaan työpaikan. Instagramissa jaetaan kuvia ja videoita, joten Instagramista hyötyvät eniten esimerkiksi arkkitehdit, maalarit, piirtäjät, vaatesuunnittelijat ja visuaaliset artistit. Jos esimerkiksi teet käsitöitä, suunnittelet logoja tai nettisivuja tai muuta visuaalista, voit ottaa niistä kuvia ja tehdä Instagramiisi kauniin kuvagallerian.

Yritykset harvemmin tarkistavat hakijoidensa Instagramia, mutta joskus oman Instagramin linkin jakaminen voi olla suuri plussa. Etenkin, jos haet jonkinlaista työpaikkaa, johon tarvitaan visuaalista silmää, tämä voi olla erittäin hyvä tapa saada yrityksen huomio. Lisäksi saatat saada esimerkiksi yksittäisiä keikkoja toisilta yrityksiltä, kun he näkevät sinun hienon galleriasi Instagramissa.

Muista taas, että kaikkien kuvien tulisi olla asiallisia ja kommenttienkin pitäisi olla positiivisia. Voit aina poistaa negatiiviset kommentit niin halutessasi.

LinkedIn

LinkedIn on nimenomaan työnhakua varten suunniteltu sosiaalisen median laituri. LinkedIniin laitetaan oma profiili, johon liitetään CV, ansioluettelo, asiakkaiden kokemuksia, kuvia, diplomeita ja sertifikaatteja. Tässä voit todella loistaa ja näyttää koko LinkedInin asiakaskunnalle, kuinka hienosti sinulla on homma hallussa. Lisäksi LinkedIn antaa sinun jakaa statuspäivityksiä ja kirjoittaa julkaisuja ja jakaa kuvia ja artikkeleita. Jakamalla asiallista sisältöä, kerrot potentiaalisille työnantajille ammattimaisuudestasi.

Kaikista parasta tässä kanavassa on se, että voit hakea töitä joskus suoraan LinkedIn -profiilillasi. Monet yritykset julkaisevat työpaikkailmoituksia pelkästään LinkedInissä ja pyytävät hakijoitakin lähettämään CV:nsä pelkästään suoraan kyseisen kanavan kautta. Kannattaa siis todellakin käyttää aikaa nimenomaan tämän kanavan profiilin hiomiseen, sillä tämä on ehkä jopa paras tapa hakea töitä sosiaalisen median kautta. Voit hakea töitä suoraan tai jopa jättää itse työnhakuilmoituksen. Voit buustata omaa näkyvyyttäsi maksamalla hieman enemmän rahaa kuukausittain. Voit käyttää tosin LinkedIniä ilmaiseksikin niin halutessasi.

Snapchat

Snapchatiä käytetään työnhakuun hyvin harvoin, mutta tietyt viihdealan yritykset, kuten näyttelijöitä tai tanssijoita palkkaavat firmat saattavat haluta tietää Snapchat tunnuksesi. Tämä johtuu taas siitä, että he haluavat nähdä, millaista sisältöä jaat. Snapchatin käyttäminen työnhaussa voi olla tosin melkoisen vaikeaa. Varmista vain, että et tee Snapchatin sisällöllä ainakaan itsellesi hallaa.

Pinterest

Pinterest on hieno paikka blogien omistajille, käsistään käteville ihmisille ja heille, jotka rakastavat visuaalisen työn luomista. Täällä voit näyttää omat kuvanmuokkaustaitosi ja jakaa kuvia tietyistä aiheista. Voit luoda monta eri albumia, mikä mahdollistaa selkeämmän kuvien jakamisen kategorioittain.

Yhteenveto

Nykyään työpaikan hakeminen ei onnistu läheskään aina enää samaan tapaan kuin kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten. Enää tavallinen ansioluettelo ja CV eivät ole riittäviä, vaan usein yritykset haluavat nähdä ainakin yhden tai kaksi sosiaalisen median kanavaa. Työpaikasta riippuen sosiaalisen median käyttämisen osaaminen voi olla hyvinkin tärkeää. Vaikka sosiaalista mediaa ei käytettäisi tavallisissa työpäivän tehtävissä, se osoittaa silti työnantajalle, että tiedät, mitä teet. Näiden kanavien tunteminen ja niiden käyttämisen osaaminen on tärkeää myös siksi, että yritys saa sinusta paljon lisää tietoa kurkkaamalla omia profiilejasi.

Varmista siis, että jos olet työnhakukannalla, että profiileissasi on vain ja ainoastaan positiivisia julkaisuja, kommentteja ja kuvia. Jaa omaan alaasi kuuluvia artikkeleita, tee fiksuja päivityksiä ja poista kaikki negatiiviset kommentit. Vaikka CV:si olisikin täydellisyyteen viilattu, saattaa työpaikka mennä sivu suun, jos omasta sosiaalisen median kanavan profiilista löytyy jotain, mitä sieltä ei olisi pitänyt löytyä.

Muista myös, että työpaikan saamisenkin jälkeen sosiaalinen media pitäisi pitää puhtaana. Tai ainakaan ei pitäisi hyväksyä työkavereita ja pomoa Facebookissa kaveriksi. Olemme kuulleet moneen otteeseen tapauksista, joissa työntekijä valittaa yrityksestä tai valehtelee pomolleen, ja jää siitä kiinni rysän päältä omassa Facebookissaan. Ja sellaisestahan seuraa irtisanominen alta aikayksikön. Pidä siis huoli tarkasti omasta sosiaalisesta mediastasi, sillä nämä kaikki kanavat ovat julkisia (ellet aseta niitä yksityisiksi), ja voit joko saada lisäpisteitä tai miinuspisteitä sosiaalisesta mediastasi.

Kaikki sosiaalisen median kanavat eivät sovi ihan jokaisen alan työnhakuun, joten muista olla sinulle relevanteilla kanavilla mukana. LinkedIn on kaikista varmin ratkaisu lähestulkoon ihan millä tahansa alalla toimiville, Instagram sopii hyvin visuaalisella alalla työskenteleville ja Facebook vain kertoo sinusta käytännöllisesti katsoen kaiken. Ole tarkkana ja pidä huoli sosiaalisesta mediastasi!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI