Interrail on halvempi matkustustapa ympäri Euroopan

Interrail oli vuosia sitten etenkin hyvin trendikästä nuorten seurassa. Se ei kuitenkaan ole menettänyt loistoaan, nimittäin Interrail on erinomainen tapa nähdä koko Eurooppa halvemmalla. Reppureissaamisessa on tietty seikkailun tuntu, mitä ei mikään muu voita. Reissaaminen Euroopan läpi opettaa paljon, nimittäin voit oppia paljon lisää eri kulttuureista ja ehkä oppia jopa uusia kieliä.

Monet ottavat lainaa matkustellakseen, ja he vertailevat eri tarjoukset yhdessä taulukossa saadakseen lomansa maksettua mahdollisimman halvalla lainalla. Lainaaminen ei kuitenkaan ole hyvä vaihtoehto, jos sitä suinkin voi välttää. Kannattaa siis sen sijaan harkita Interrailaamista matkustelun vaihtoehtona.

Tässä artikkelissa kerromme parhaista keinoista tehdä Interrailaamisesta hauskaa ja muistojen täyteistä!

1. Päätä budjetti

Interrail on edullinen tapa matkustaa vaivattomasti ympäri Eurooppaa. Etenkin silloin, jos suunnitteluvaiheessa käytetään tarpeeksi aikaa reitin miettimiseen ja budjetointiin. Kannattaa aina varata tietty määrä rahaa per vuorokausi. Tähän tulisi sisällyttää majoittuminen, ruoka ja kaikki satunnaiset kulut, kuten pääsyliput, vaatteet ja kaupunkien sisäiset matkat. Kannattaa myös varautua muihin yllättäviin menoihin. Sairastumisen varalta on hyvä ottaa mukaan matkavakuutuskortti, joka korvaa mahdolliset sairaalakulut. Suunnittele budjetti huolellisesti ja laita päälle myös hieman extrarahaa hädän varalle.

2. Valitse kohdemaat

Valitse kohdemaasi huolellisesti ja muista pitää mielessä hintataso. Pohjoismaat ja Länsi-Euroopan maat ovat kaikista kalliimpia maita. Jos kuitenkin haluat päästä hieman halvemmalla, kannattaa kokeilla Itä-Euroopan maita. Esimerkiksi kaunis Kroatian rannikko voi olla hauska paikka nähtäväksi. Samoin tietyt Etelä-Euroopan maat saattavat olla paljon ystävällisempiä kukkarolle, kuin esimerkiksi Norja tai Saksa.

3. Yksi maa vai monta?

Ikä ei onneksi rajoita sinun Interrail matkaasi. Voit hankkia itsellesi esimerkiksi Global Passin, joka on halvempi alle 25-vuotiaille. Ja seniorit pääsevät myös hieman edullisemmalla. Interrail Passit sisältävät yleensä rajoitetun määrän matkustuspäiviä tietyn ajan sisällä.

Tarjolla on monia erilaisia passeja. Voit esimerkiksi ostaa vain yhden maan kattavan passin, joka antaa sinun kiertää esimerkiksi Italian vuoristoja tai Irlannin kauniita nummia tietyn määrän päiviä. Tai voit ostaa esimerkiksi passin, joka kattaa Belgian, Hollannin ja Luxemburgin. Vaihtoehtoisesti voit hankkia passin, joka kattaa matkustamisen koko Euroopassa. Näin pääset näkemään useampia maita ja nauttimaan useammista kulttuureista.

4. Varaudu kaikkeen

Varsinaisten matkakustannusten lisäksi saatat joutua matkustamaan hieman lisää tai maksamaan enemmän rahaa kuin suunnittelit. Yöjunat, joissa on makuuvaunut, maksavat enemmän. Samoin erikoispikajunien lipuista joutuu pulittamaan hieman enemmän. Näitä asioita Interrail Passi ei välttämättä kata. Käy läpi matkareittisi tarkkaan ja varmista, että sinulla on mukana tarpeeksi rahaa tällaisten yllättävien kulujen maksamiseen. Muista myös, että joissakin junissa tarvitaan pakollinen paikkavaraus, jota Interrail Passi ei kata.

Kannattaa käyttää paikallisjunia välttääkseen lisämaksuja. Ne ovat hitaampi vaihtoehto ja ne kiertävät maaseutuja, mutta se voikin olla hyvin hieno kokemus. Pääset näkemään paikkoja, joita et muuten tullut ajatelleeksi.

5. Suunnittele aikataulu

Kun olet vihdoin saanut valittua kohdemaasi, tulisi sinun tehdä itsellesi aikataulu matkustamiseen. Suurissa kaupungeissa voi usein viettää monta päivää, kun taas pienen kaupungin kiertämiseen menee usein vain päivä tai kaksi. Suurista kaupungeista toisiin kulkeminen ei ehkä anna kaikista parasta kokemusta, joten muista ottaa huomioon pienemmät kaupungit ja kylät myös.

Voit saada paljon enemmän irti muutaman tuhannen asukkaan kylästä keskellä Italian vuoristoa kuin kiireisestä Berliinistä heinäkuun kuumana päivänä. Yöpyminen suurkaupungeissa on myös paljon kalliimpaa, joten on hyvä verrata läheisten pikkukaupunkien hotellien ja majapaikkojen hintoja ja ehkä yöpyä hieman pienemmässä kaupungissa. Näin vältät myös yllättäviä kuluja, kun aikataulusi on jo suunniteltu ja noudatat sitä.

6. Hyppää kyytiin lähellä kohdettasi

Suomi on hieman syrjässä kaikesta. Jos siis haluat railata ympäri Eurooppaa, voi olla hyvä idea napata lento Keski-Eurooppaan tai ensimmäiseen kohdemaahasi. Edullisia vaihtoehtoja Interrailin aloittamiseen ovat esimerkiksi Kööpenhamina, Praha, Amsterdam, Pariisi ja Barcelona. Näihin kaupunkeihin voit lentää edullisesti ja aloittaa junamatkasi. Muista myös, että sinulla on aina mahdollisuus lentää yhteen kaupunkiin ja palata takaisin toisesta kaupungista. Sinun ei siis tarvitse aloittaa ja päättää matkaasi Kööpenhaminasta Kööpenhaminaan.

7. Varaa majoitus

Yksi tärkeimmistä asioista on varata majapaikka. Vaikka spontaanisti reissuun lähteminen voi olla hauskaa, majapaikka kannattaa aina varata etukäteen. Näin sinulla on jo sänky ja kuuma suihku valmiina odottamassa eikä sinun tarvitse kulkea ympäri kaupunkia etsimässä yöpaikkaa. Juna-asemalla yöpyminen ei koskaan ole hyvä idea. Ensinnäkin jo siitä syystä, että se on epämukavaa, mutta myös siksi, että se on vaarallista.

Pääset halvemmalla, jos varaat itsellesi Bed and Breakfast -vaihtoehdon kuin viiden tähden hotellin. Lisäksi Couchsurfing voi olla hyvä vaihtoehto, jos oikein haluat nipistää pennejä.

8. Älä ole ahne

Vaikka Interrail matkaaminen on paljon halvempaa, kannattaa kuitenkin päättää aikataulu ja keskittyä kiertämään maita, joita oikeasti haluat kiertää ja joihin haluat oikeasti tutustua. Jos siis haluat kiertää Espanjaa, kannattaa ottaa yöjunia Euroopan läpi ja keskittyä Espanjan kiertämiseen. Jos pysähdyt jokaisessa mielenkiintoisessa paikassa matkallasi Espanjaan, vietät paljon aikaa ja käytät rahaa paikoissa, jotka eivät olleet sinulle relevantteja.

Älä siis ahnehdi, vaan keskity paikkoihin, joita oikeasti halusit kiertää.

9. Pakkaa kunnolla

Mikään ei tee reissaamisesta inhottavampaa kuin liian painava tai väärä laukku, jossa on paljon turhaa tavaraa. Ota mukaan kevyitä vaatteita, ota vaatteita mukaan, joita voi käyttää monissa tilanteissa ja jotka sopivat toistensa kanssa. Ota esimerkiksi mukaan paljon yhtä tiettyä väriä – näin kaikki vaatteesi sopivat yhteen. Vältä painavaa farkkukangasta ja paksuja huppareita. Muista sellainen yksinkertainen pakkausvinkki, että kaikki vaatteet rullattuna vievät vähemmän tilaa kuin viikatut. Lisäksi kengät ovat yksi tärkeimmistä varusteista. Tulet kävelemään reissullasi paljon, joten sinulla tulisi olla hyvät ja mukavat kengät mukanasi.

Muista myös, että matkalta voi tarvittaessa ostaa tavaroita, kuten shampoota ja hammastahnaa. Ota mukaan kuivashampoota, joka voi nopeuttaa hiusten pesua, ja se ei myöskään räjähdä laukkuun ja likaa kaikkia vaatteita.

10. Junamatkoissa menee kauan

Junamatkoissa menee pitkän aikaa. Ota vielä huomioon junien vaihdot, myöhästymiset, ruuhka-ajat ja peruuntumiset. Tässä kaikessa menee paljon aikaa. Sinun ei kuitenkaan kannata ottaa mukaan kirjoja, nimittäin ne painavat melkoisen paljon. Lisäksi ne vievät paljon tilaa laukusta. Keskity sen sijaan ottamaan mukaan esimerkiksi tabletti, jolta voit lukea kirjoja. Osta asemilta lehti tai vaikka ristikkokirja. Voit myös yrittää nukkua junassa, mutta se voi olla melko epämukavaa.

Yhteenveto

Interrail matkustaminen on paljon halvempi tapa nähdä Eurooppaa. Se on hieno seikkailu, joka jokaisen kannattaisi kokea ainakin kerran elämässä. Matkustamalla junalla ympäri Euroopan upeita maita, saat halvemman matkustuskokemuksen ja koet paljon enemmän kuin lentämällä lentokentältä toiselle. Kaverin kanssa matkustaminen on hauskempaa kuin yksin, joten yritä saada houkuteltua kaveri mukaan. Suunnittele matkasi huolellisesti budjetin ja aikataulun puolesta. Näin saat mukavan matkakokemuksen.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI