Käteinen vai kortti – kumpi kannattaa

Usein mietitään, kumpi on kannattavampaa, käteisen vai kortin käyttäminen. Tämä kuitenkin riippuu siitä, kuka on käyttäjänä ja minkälaiset ostotottumukset henkilöllä on. Tietysti asiaan vaikuttaa hiukan myös se, kuinka isoja ostoksia tehdään. Alle on listattu molempien maksutapojen hyviä ja huonoja puolia:

Käteinen

 1. Käteisellä maksettaessa nähdään konkreettisesti kuinka paljon rahaa kuluu. Esimerkiksi viikko budjetin suunnitteleminen etukäteen ja sen suuruisen summan nostaminen pankkiautomaatista, takaa paremmin ettei eletä yli suunnitelmien ja rahaa jää sekä laskuihin, että säästöön. Kortilla tämä pääsee usein unohtumaan, sillä kaikkia ostoksia ei edes muisteta mukaan laskelmiin, kuten sen yhden kahvin ostaminen huoltoasemalta, tai purkkapaketti, mikä ihan sattumalta tarttuu mukaan tankatessa.
 2. Jos käteisenä on koko viikoksi varattu summa, ei tarvitse pitää kirjaa kuiteista tai muista, koska käyttö näkyy heti lompakkoon vilkaistaessa. Jos taas samaa yritetään kortilla, usein joudutaan ottamaan jokainen kuitti talteen, jotta laskuissa pysytään. Tämä myös nostaa mahdollisuutta kuittien hukkumiselle ja budjetin käytön väärinarvioimiselle.
 3. Käteisellä maksettaessa tulee kuitenkin vaivautua aina pankkiautomaatille. Tämä voi olla varsinkin syrjäisemmillä alueilla hiukan hankalaa ja jos jotain yllättävää menoa tuleekin, voi reissu viedä bensan lisäksi arvokasta aikaa.
 4. Käteisen riskinä on myös sen häviäminen vahingossa, tai varkauden uhriksi joutuminen. Jos pankkikortti ryöstetään, ei usein saada ihan järjettömiä menetyksiä omaan nilkkaan, koska kortti voidaan sulkea heti. Kun käteinen ryöstetään, ei ole juurikaan mahdollisuutta saada rahoja takaisin, tai estää niiden käyttäminen.

Pankki- ja luottokortti

 1. Luottokorteissa on usein jonkinlaisia etuja ja bonuksia, millä saadaan ostoksista ilmaista rahaa takaisin. Vaikka takaisin saatava määrä tai bonus ei olekaan kovin korkea, on se silti ylimääräistä, mitä käteisellä maksettaessa ei koskaan saada.
 2. Luottokorttien ostokset voidaan perua myös sen jälkeen, kun ostos on tehty. Eli jos ostettu tuote, tai palvelu, ei ole sitä mitä haluttiin, voidaan tehdä luottokortti yhtiölle valitus ja mahdollisesti estää rahan siirtäminen. Tällaista suojaa huijauksia vastaan käteinen ei anna.
 3. Vaikka kortti varastettaisiin, on se mahdollista sulkea heti, eikä yleensä kortin haltija joudu varkauden aikana käytetystä rahasta vastuuseen.
 4. Luottokortin onnistunut käyttö pidemmän aikaan voi antaa luotettavan kuvan henkilöstä, jolloin esimerkiksi auton ostaminen luotolla, tai asuntolainan saaminen, voi olla helpompaa.
 5. Korttia voidaan vinguttaa koska tahansa ja se on hyvin kätevää hätätapauksen sattuessa. Näin kaikki kulut voidaan kattaa heti, edellyttäen tietenkin, että kortilla on rahaa tai luottoa.
 6. Luottokortit ja pankkikortit valitettavasti lisäävät kulutusta herkemmin, sillä muuta ei tarvita kuin nopea pin koodin näppäily, tai koneessa kortin vilauttaminen. Yli varojen eläminen on iso ongelma, ja joissain tapauksissa joudutaankin ottamaan lainaa heti tilille, kun muut varat on käytetty. Pikalaina tulee maksaa takaisin korkojen kera, jotka ovat usein suhteellisen suuret.
 7. Korttivarkaudet ovat yleistyneet, joten oman kortin kulutusta kannattaa tarkkailla. Koska kortin tiedoilla ja pin koodilla voidaan helposti tilata netistä tavaraa ilman itse korttia, voi tämä tuoda isoja ongelmia kortin omistajalle. Useimmissa luottokorteissa on kuitenkin vakuutus tätä varten, jolloin hävikki ei ole niin suurta.
 8. Vaikka lähes kaikkialla kortti käykin, on vielä muutamia paikkoja missä sillä maksaminen ei onnistu. Käteinen puolestaan käy aivan kaikissa konkreettisissä kaupoissa.

Se kumpi on parempi, kortti vai käteinen, riippuu siis käyttäjästä ja siitä mitä ostetaan. Molemmista löytyy sekä hyvät, että huonot puolet ja nämä tulee kaikki huomioida kun mietitään, kumman käyttäminen olisi järkevämpää.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI