Ruuan ostaminen voi olla nykyään täyttä tuskaa. Hinnat kohoavat silmissä ja omat tottumukset on hyvin vaikea muuttaa, mikä johtaa turhaan tuhlaamiseen. Järki on pidettävä mukana aina, jotta ruokakuluihin ei sijoiteta enempää, kuin mihin on varaa. Hankalinta on tuhlata järkevästi, ilman että joudutaan olemaan ilman tarpeellisia asioita. Varsinkin pienituloisilla kuukauden viimeiset päivät voivat olla vaikeita ja joskus täytyy ottaa lainaa heti, että tilanteesta selvitään. Vaikka pikalaina onkin kätevä vaihtoehto ja joskus välttämätön, kannattaa ensin kokeilla voidaanko muilla tavoilla selvitä kuukaudesta. Alle on listattu vinkkejä siihen, kuinka vältytään ylimääräisiltä kuluilta ja pidetään ruokaan käytettävä rahamäärä kurissa:
1. Vältä hetken mielijohteita
Tämä tarkoittaa sitä, että tarvittavien tuotteiden lisäksi ei tule ottaa turhia ostoksia mukaan. Monelle käy usein vahinko, että maitopurkkia ostettaessa kauppalasku kohoaa kymmeniin euroihin, kun kaikki mahdollinen houkutteleva herkku tarttuu hyllyiltä mukaan. Tämän takia kauppaan ei kannata lähteä nälkäisenä, sillä turhat ostokset yltyvät varmasti.
2. Pidä laput silmillä
Ennen kauppaan lähtemistä on kätevää tehdä lista siitä, mitä oikeasti tarvitaan. Tämän jälkeen kaupassa ei tule napata mukaan mitään muuta, kuin aikaisemmin sovitut tuotteet, vaikka se olisi kuinka vaikeaa. Tekosyitä on aina helppo keksiä, jotta jonkun tuotteen hankkiminen oikeutettaisiin, mutta loppupelissä se ei ole järkevää. Jos jonkun tuotteen kohdalla mietitään edes hetki, tuleekohan sitä käytettyä, on parempi jättää se hyllyyn.
3. Täytä pakastin
Pakastetut ruuat, samoin kuin purkki ruuat ja kuivatarvikkeet ovat sellaisia mitä kannattaa aina löytyä kaapista. Varsinkin jos näitä tuotteita on alennuksessa, kannattaa hyllyt täyttää pidemmäksi aikaa, jolloin hintojen kallistuessa säästetään selvästi. Koska käyttöajat ovat pitkiä, ei myöhemmin kaupasta tarvitse ostaa kuin tuoreemmat tarvikkeet.
4. Pakkaa lounaat
Nykyään on hyvin helppo pysähtyä pikaruokalassa lounaalle tai napata patukka kaupasta. Tämä ei kuitenkaan verota ainoastaan omaa terveyttä vaan myös rahapussin sisältyä. Viidellä eurolla voi ehkä saada hampurilaisen, mutta samalla rahalla kotitekoinen lounas sisältäisi terveellisemmän ja runsaamman vaihtoehdon. Jos aika on kortilla, voidaan viikon lounaat tehdä kerralla valmiiksi, purkitta ja pakastaa, jolloin edellisenä iltana voidaan ottaa seuraavan päivän ruoka sulamaan ja säästää sekä aikaa, että kuluja.
5. Käytä tähteet
Varsinkin isommissa talouksissa tähteitä jää helposti usealta aterialta, eivätkä ne riitä enää ruokkimaan koko perhettä illallisella, mutta ne voivat olla hyvä lounas. Näin saadaan säästettyä seuraavan päivän lounasrahat, eikä ruokaa mene hukkaan. Jos tähteitä kertyy enemmän, voidaan tehdä vaikka pizzapohja, jonka päälle ne laittaa, tai wokki, josta löytyy yllättäviä yhdistelmiä.
6. Ravintola annosten jakaminen
Hyvin usein ravintolassa syödessä ruokaa jää lautaselle pelkästään sen takia, ettei kaikkea jakseta syödä. Tässä voidaan harkita aterian jakamista ystävän kanssa, valitsemalla jotain mistä molemmat pitävät, säästetään sekä rahassa, että hukkaan menevässä ruuassa. Jos ruokaa ei haluta jakaa, kannattaa ylimääräinen osa ottaa kotiin mukaan ja käyttää vaikka seuraavana päivänä lounaaksi.
7. Aseta viikko rajat
Tämä on yksinkertaisimpia vinkkejä, mutta samalla vaikeimpia toteuttaa. Itsekurilla ja päättäväisyydellä on kuitenkin mahdollista suoriutua budjetin antamissa rajoissa, kunhan budjetti tehdään realistisesti ajatellen. Tämän avulla on myös helppo pysyä kärryillä siinä, kuinka paljon ruokaan kuluu rahaa. Etukäteen voidaan nostaa tarvittava määrä käteistä viikolle, jonka jälkeen ruokaan ei ole lupaa käyttää korttia tai lisää käteistä. Näin joudutaan todella miettimään, onko varaa siihen ylimääräiseen tuotteeseen, mikä houkuttelisi, mutta mitä ei oikeasti ehkä tarvita.