Kierrätkö kehää talousasioissasi?

Kuulutko sinä niihin, joiden tavoitteet tuntuvat pakenevan sitä mukaa kun niitä lähestyt? Näyttääkö pankkitilisi yhtä lohduttomalta, vaikka olisit juuri saanut lomarahaa tai veronpalautuksia? Tuntuuko sinusta, että toistat samaa kaavaa raha-asioissasi?

Taloudelliseen noidankehään joutuneiden rahatilanne voi näyttää pysähtyneen paikalleen riippumatta siitä, mitä muutoksia heidän elämässään tapahtuu. Mikäli sinä kuulut tähän kategoriaan, tarvitset uusia työkaluja päästäksesi eteenpäin. Alla on luettelo askelista, joita voit ottaa noidankehän katkaisemiseksi.

1. Etsi uusi, tuore näkökulma tilanteeseesi

Mikäli sinulla ei ole henkilökohtaista budjettia, laadi sellainen. Mikäli sinulla on budjetti, tarkista ovatko tavoitteesi realistisia. Voi olla hyödyllistä turvautua esimerkiksi paikkakuntasi talous- ja velkaneuvojan maksuttomaan apuun, jotta saisit uudenlaisen näkökulman tilanteeseesi.

Käytä budjettia työkalunasi tulevaisuutesi rakentamisessa. Käy läpi kaikki menosi ja tulosi, jotta voisit löytää uusia säästökohteita tai tulonlähteitä. Älä yliarvioi tulojasi tai aliarvioi menojasi, sillä niin pidät itsesi vain sidottuna noidankehään.

Jos et ole onnistunut löytämään toimivia ratkaisuja, sinun on syytä etsiä uusia tapoja. Mikäli esimerkiksi käyt nostamassa rahaa säästötililtäsi aina kun sitä tarvitset, harkitse määräaikaista tiliä, josta saat rahat käyttöösi saavutettuasi tavoitteesi.

2. Hanki itsellesi tukiverkosto

Tapojesi muuttaminen voi olla työlästä. Siinä auttaa, mikäli ympärilläsi on ihmisiä, jotka ymmärtävät ja tukevat sinua asettamissasi tavoitteissa. Näitä voivat olla perheenjäsenet, ystävät tai paikkakuntasi talous- ja velkaneuvoja.

3. Käytä käteistä

Yksi parhaista tavoista vaikuttaa menoihisi on siirtyä käteisen käyttöön. Meillä on perheenä käytössä viikoittainen ruokabudjetti, joka nostetaan käteisenä. Näin ollen on hyvin mutkatonta seurata pysymmekö budjetissa. Lisäksi suunnittelemme ateriat sen mukaan, kuinka paljon rahaa on jäljellä. Voit käyttää käteistä kaikkiin muihin menoihin paitsi automaattisesti tililtäsi lähteviin laskuihin. Pidä huolta siitä , että jätät rahaa riittävästi laskuja varten, ja nosta budjettisi mukainen summa muita menoja varten. Voit järjestää rahat eri kirjekuoriin sen mukaan, mitä menoja varten ne on tarkoitettu. Mikäli esimerkiksi vaatteita varten varattu kirjekuori tyhjenee ennen kuukauden loppua, loppukuun aikana ei tehdä vaateostoksia. Seuraavaa kuukautta ajatellen voidaan ehkä vaatehankintoja miettiä jo etukäteen, jotta kaikki tarpeellinen voidaan saada budjetoitua.

4. Tee muutoksia tapoihisi

Tunnista, kuinka sabotoit omien tavoitteidesi saavuttamista. Kulutatko liikaa esimerkiksi ravintoloissa syömiseen? Mikäli tulet väsyneenä kotiin voi olla helpompi tilata ruoka kotiin tuotuna kuin mennä kauppaan ja ruveta kokkaamaan. Pystyt ennakoimaan nämä tilanteet valmistamalla viikonloppuisin suurempia määriä ruokaa ja pakastamalla ruoan sopivina annoksina tällaisten iltojen varalle.

Mikäli ostoksille meno on tapasi rentoutua, etsi joku muu harrastus. Pohdi lisäksi, miten voisit välttää autonkäyttöä saadaksesi aikaan säästöä. Tapojesi muuttaminen on iso askel ulos noidankehästä.

5. Tarkista budjettisi säännöllisesti

Uusien tapojen luominen on kovaa työtä ja saatat toisinaan lipsahtaa vanhoihin tottumuksiin. Joskus se voi tapahtua ihan huomaamatta. On kuitenkin tärkeää luoda muutokseen jatkuvuutta ja heti havaittuasi lipsahduksen palata budjettiin. Ota tavaksesi tarkistaa budjettiasi ja arvioida tekemiesi muutosten vaikutusta rehellisesti.

6. Arvioi ja kilpailuta sopimuksesi

Taloudellisen tilanteen muuttaminen on helpointa aloittaa säästämällä kuukausittaisissa menoissasi. Käy läpi kaikki sopimuksesi ja kilpailuta sähkö-, puhelin-, laajakaistaliittymä- sekä voimassaolevat vakuutussopimuksesi. Yllätyt varmasti siitä, kuinka paljon säästöä voit näin saada aikaan.

Mieti tarkkaan myös kaapeli- ja satelliittikanavien sekä muiden ostamiesi palveluiden vaikutus rahatilanteeseesi. Etsi edullisia vaihtoehtoja TV-sarjojen, elokuvien tai urheilukanavien katsomiseksi.

7. Tee ruokasi itse

On helppoa käyttää liikaa rahaa syömällä ravintoloissa. Tekemällä ruokaa kotona säästät helposti huomattavan summan. Mikäli olet tottunut syömään ravintoloissa, budjetoi yksi ravintolaillallinen kuukaudessa, ja valmista loput ateriat itse. Tee ruokaa suurempi annos kerralla, jotta voit pakastaa aterioita myöhemmin nautittaviksi tai ottaa mukaan seuraavan päivän työpaikkalounaaksi.

Kun laadit ruokalistan koko kuukauden ajalle, ostostenteosta tulee edullisempaa. Ruokaa menee vähemmän hukkaan, kun teet ostoslistan ruokalistasi perusteella.

8. Opiskele raha-asioiden hoitoa ja investointia

Voit vahvistaa uusia näkökulmia rahankäyttöön lukemalla kirjoja, artikkeleita ja blogeja. Tutustu myös investoinnin saloihin, sillä se on yksi olennaisista avaimista varallisuuden rakentamiseen.

9. Luo itsellesi realistisia tavoitteita

On tärkeää asettaa taloudellisia tavoitteita, joita kohden suuntaat. Ilman tarkkoja tavoitteita on vaikeampaa pysyä motivoituneena säästämisen suhteen. Laske kuinka paljon pystyt realistisesti säästämään. Tee tavoitteistasi niin konkreettisia, että pystyt arvioimaan etenemistäsi kuukausittain.

10. Luo itsellesi taloussuunnitelma

Talouden suunnittelu on oleellista tavoitteidesi saavuttamiseksi. Taloudellisen suunnitelman avulla asetat aikataulun tavoitteidesi toteutumiselle. Aseta ensin pitkän tähtäimen, esimerkiksi 5 – 10 vuoden, tavoitteita. Näiden tulee olla selkeitä laskelmia, jotka voit jakaa vuosien määrällä saadaksesi vuosikohtaiset tavoitteet. Kun jaat vuositavoitteet 12:lla, saat selville täsmälliset kuukausitavoitteesi. Aseta tavoitteet tärkeysjärjestykseen. Toteutat suunnitelmaasi tehokkaimmin, kun keskityt yhteen tai kahteen tavoitteeseen kerrallaan.

11. Maksa velkasi pois

Yksi olennainen askel talouden noidankehän rikkomiseksi on velkojen poismaksaminen. Priorisoi velkojen maksu, jotta saat ne eliminoitua niin pian kuin se vain on sinulle mahdollista. Tee maksusuunnitelma taloudellisen suunnitelmasi pohjalta ja aloita maksamalla niin suuria kuukausieriä kuin sinulle vain on mahdollista.

12. Älä ota uutta velkaa

Mikäli kaikkien kulujesi kattaminen tuottaa sinulle hankaluuksia, vältä uuden velan ottamista kaikin keinoin. Luottokortteihin on helppo turvautua, jos ne ovat käsiesi ulottuvilla. Lainavertailusivustot tarjoavat mistä lainaa luottotiedottomalle online. Leikkaa luottokorttisi kahtia ja varmista, ettet jatka velkaantumisen noidankehää.

13. Tee säästämisestä jatkuva tapa

Säästämisen salaisuus on säännöllisyys. Valitse itsellesi parhaiten sopiva säästömetodi, esimerkiksi kuukausittain palkkapäivänä tapahtuva siirto erilliselle tilille tai viikoittain kasvavan summan tallettaminen. Arvioi budjettiasi säännöllisesti lisätäksesi säästöön menevää osuutta.

Vaihtoehtoisesti voit ryhtyä säästäjäksi “säästöpaaston” tai “karsitun budjetin” avulla. Se tarkoittaa kaikkien muiden paitsi välttämättömien menojen karsimista tietyn ajanjakson aikana. Aloita kuukauden paastolla ja havainnoi, mikä vaikutus tällä on budjettiisi.

Mikäli et ole alkanut kartuttaa vapaaehtoisia eläkesäästöjäsi, se on hyvä asettaa yhdeksi taloudelliseksi pitkän tähtäimen tavoitteeksi. Aloita eläkesäästäminen heti, kun saat ensimmäisen työpaikkasi tai saat aiemmat velkasi maksettua.

14. Hanki itsellesi lisätuloja

Voi olla, että olet huomioinut kaikki mahdolliset säästövinkit, mutta sinulla on silti vaikeuksia päästä tavoitteisiisi. Harkitse silloin lisätulojen hankkimista. Tutustu eri tapoihin lisätä ansiotulojasi tai etsi passiivisia tulonlähteitä. Passiiviset tulonlähteet ovat erinomainen tapa vaurastua ja saada lisätuloja tavoitteidesi toteuttamiseksi.

15. Hanki lisätaitoja

Ansiotulojen lisäämisen ohella on tärkeätä myös varmistaa työsi jatkuvuus. Pidä huolta siitä, että sinulla on tarvittavat työtaidot pysyäksesi kilpailukykyisenä työmarkkinoilla. Tämä voi tarkoittaa työnantajan tarjoamia kursseja tai opiskelemista työn ohessa.

16. Arvioi vakuutuksesi

Voit huolehtia itsesi ja omaisuutesi suojaamisesta ottamalla oikeanlaisia vakuutuksia. Käy läpi vakuutuksesi ja varmista, ettet maksa turhia vakuutusmaksuja. Varmista, ettei nykyisissä työnantajasi tarjoamissa ja vapaaehtoisissa vakuutuksissasi ole päällekkäisyyksiä. Tarkista lisäksi henki-, koti- ja ajoneuvovakuutuksesi. Näin vältyt taloudellisilta vaikeuksilta äkillisissä tilanteissa.

17. Hyödynnä työpaikkaetuuksiasi

On hyvä myös tarkistaa, mitä kaikkia etuja työnantajasi tarjoaa sinulle. Työterveydenhuollon piiriin kuuluu monia työterveyttä ylläpitäviä palveluita, joita voit halutessasi hyödyntää. Työnantajasi saattaa tarjota myös erilaisia virkistyspalveluita tai bonuksia, jotka voivat auttaa sinua rakentamaan varallisuutta ja saamaan haluamiasi palveluita joko ilmaiseksi tai pienemmällä rahalla. Kaikki etuudet eivät ehkä ole rahallisia, mutta voivat auttaa sinua edistämällä motivaatiotasi sekä hyvinvointiasi.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI