Kuinka elää säästeliäästi?

Säästeliäästi eläminen tarkoittaa sitä, että elämäntyyliin kuuluu järkevät rahapäätökset, jolloin tuhlataan vähemmän turhaan ja voidaan säästää tärkeämpiin asioihin, samalla saaden elämään enemmän sisältöä ja paremman elämänlaadun, kun talous on kunnolla. Vaikka ei olisikaan täysin säästeliääseen elämäntyyliin hurahtanut henkilö, voidaan silti hyödyntää näitä vinkkejä, jotta saavutetaan taloudellisia tavoitteita tehokkaammin. Sen takia alla olevat vinkit käyvät kaikille, jotka haluavat vähintään kokeilla säästeliään elämän tuomia hyviä puolia.

1. Ruokalaskun puolittaminen

Ruokaan menee kuukaudessa yllättävän paljon rahaa ja tässä voidaan säästää isojakin summia, ihan vain sillä että valitaan mistä tuotteet ostetaan. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitkä tuotteet ovat alennuksessa, mitä voidaan varastoida kaappeihin ja pakastimeen ja esimerkiksi mitä löytyy tukkupakkauksissa hyvin edullisesti. Tietenkin on myös vältettävä ostamasta turhia tuotteita ja hetken mielijohteesta johtuvia ostoksia, kun pysytään puhtaasti kauppalistassa, ei heitetä rahaa hukkaan.

2. Asenteen muuttaminen

Tärkein asia säästämisessä, ja säästeliäästi elämisessä, on aina asenteen muuttaminen. Jos säästäväisyyden takia tuntuu että elämä on pelkkää kituuttamista, seuraa tästä harvoin onnistunutta kokemusta. Asenne tulee muuttaa sellaiseksi, että voidaan olla iloinen pienemmälläkin määrällä tavaraa ja hyödykettä. Näin voidaan vahvistaa itseä sisältä päin ja unohtaa turhat ulkoiset houkutteet, keskittyen siihen mitä oikeasti tarvitaan ja mikä on vain harhaluuloa.

3. Lainoihin keskittyminen

Jokaisella voi tulla eteen sellainen hetki, jolloin tarvitaan lainaa heti tilille. Yllättäviä tilanteita varten ei aina ole säästössä rahaa ja tässä tapauksessa tuo pikavippi heti avun, mutta samalla lainoja voi alkaa kertymään. Mikäli näin on päässyt käymään, kuuluu säästeliään elämäntavan tähtäimiin niiden takaisinmaksu. Tämä tapahtuu niin, että talouden tulot ja menot, varsinkin ne menot jotka jäävät jäljelle kun karsitaan turhuudet pois ja pienennetään ruokalaskua, lasketaan yhteen ja tehdään konkreettinen suunnitelma kuinka maksaa velat takaisin. Suunnitelman tulee olla realistinen, jotta se voidaan toteuttaa varmasti, mutta ei liian löyhä, ettei se jätä liikaa varaa turhuuksiin.

4. Säästöjen aloittaminen

Yksi tärkeä osa säästeliäästi elämistä on nimenomaan säästöjen saaminen. Kun rahaa ei mene enää hukkaan ja lainojen takaisinmaksusta huolehditaan, tulee myös osa ylitse jäävästä rahasta laittaa itselle. Tämä on erittäin tärkeää, sillä vähintään prosentti tuloista tulisi aina maksaa itselle. Ensin kannattaa keräät säästöön noin 2-6 kuukauden elämiseen tarkoitetut varat, ihan sellaista tilannetta odottaen, jossa työpaikka menee, tai muuten tulee haastavia hetkiä elämään. Tähän tiliin ei tulisi koskea missään muussa tapauksessa, kuin hätätilanteessa. Kun hätävarasto on täynnä, voidaan tehdä useampia erilaisia tähtäimiä. Näihin voi kuulua sekä lyhyen, että pitkän ajan kohteita, esimerkiksi pesukoneen ostaminen pienen ajan tähtäimeksi ja eläkerahaston kasvattaminen, tai suuri lomamatka, isomman ajan tähtäimeksi.

5. Lisärahan tienaaminen

Usein kotiin on jäänyt hyvin paljon turhia tavaroita, mille ei enää ole käyttöä, tai mitä ei koskaan käytetty, mutta ne hankittiin esimerkiksi hetken mielijohteesta tai alennusmyynnistä huuman keskellä. Jos rahatilanne on huono ja lainoja on enemmän, kannattaa säästeliäälle elämäntyylille antaa kunnon aloitus myymällä kaikki mahdollinen irtoava. Ylimääräinen raha ei ole tarkoitettu käytettäväksi arkeen, vaan nimenomaan velkoihin ja säästöihin. Velkamäärän väheneminen ja säästöjen kertyminen heti alkuun, auttaa kuitenkin pitämään motivaatiota yllä heti, jolloin säästeliään elämäntyylin ylläpitäminen on helpompaa alkuun, eikä riski epäonnistua ole niin suuri.

Säästeliäs elämäntyyli ei siis ole kiinni mistään yksittäisestä pienestä tekijästä, vaan se on kokonaisuus, joka näkyy sekä arjessa, että pidemmällä ajalla mitattuna. Sen aloittaminen on vaikeaa ja tuntuu joskus jopa mahdottomalta, kaupat, sosiaaliset tilanteet ja muut ympäristöt kun ovat täynnä houkutuksia. Mitä pidempään sitä jatkaa, sen paremmalta se tulee loppupeleissä tuntemaan ja tämän takia kannattaakin jatkaa vähintään kahden kuukauden ajan, vaikka mieli tekisin lopettaa. Sen jälkeen voidaan realistisesti nähdä säästämisen hyvät puolet ja taloudellinen turvallisuus, minkä se tuo mukanaan.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI