Useimmilla kukkaro ei anna myöten rajattomasti, vaikka oltaisiinkin lomalla. Tämän takia reissussa on otettava huomioon budjetti ja sen antamat mahdollisuudet. Oli kyseessä sitten reppureissaaja, tai hiukan isommalla budjetilla liikkeessä oleva, alla olevat vinkit auttamat sekä pysymään budjetissa, että jopa säästämään niissä. Yleisimpiin kuluihin kuuluu aina yöpyminen, ruokailu, juomapuoli, sekä liikkumiskulut, oli matkustustyyppi mikä tahansa.
1. Tee yksityiskohtainen budjetti matkan kokonaiskuluista
Tässä on tärkeää, ettei ajantaju häviä kun budjettia suunnitellaan ja pahimmillaan se päätetään vasta reissussa, tai reissun jälkeen kun huomataan kuinka paljon yli varojen ressuun kuluikaan. Suuntaa antava budjetti ei ehkä estä käyttämästä liikaa rahaa, mutta se antaa suuntaa antavan arvion kuluista. Yksityiskohtaisempi suunnitelma voi parhaimmillaan kattaa kaikki reissun kulut, vaikka siinäkin kannattaa varata hätävarastoon jonkin verran ylimääräistä, mikäli hintataso on noussut tai yllättäviä käänteitä sattuu kohdalle. Yleensä lipuissa säästetään parhaiten varaamalla ne etukäteen, tai ottamalla äkkilähtö ja kohteessa käyneiltä kannattaa kysyä vinkkejä vaikka ystävien ja sukulaisten joukosta, tai erilaisilta matkustusfoorumeilta. On kuitenkin huomioitava että jokainen matkaaja on hiukan erilainen ja kaikille ei sovi kaikki samat tavat.
2. Selvitä kuinka paljon rahaa varata per päivä
Varsinkin pidemmillä matkoilla voi tuntua melkein mahdottomalta suunnitella täydellinen päiväbudjetti, mutta lyhyillä reissuilla se ei tuota ongelmaa. Velalta tai pikalaina vaihtoehdoilta vältytään kätevästi varaamalla mukaan vain käteistä, juuri sen verran mitä reissuun tarvitaan. Toinen vaihtoehto on nostaa aina päivittäin, tai muutamien päivien välein, varattu määrä tililtä, jolloin koko budjetti ei katoa, jos käteinen varastetaan. Näin ei tarvitse kesken reissun, tai edes reissun jälkeen, ottaa lainaa heti tilille, koska budjetti ei ole venynyt.
3. Sisällä suunnitelmaan rahojen lisäksi aikataulu
Mikään ei ole kauheampi aloitus tai lopetus reissulle kuin lentokentälle, bussiin tai junaan juokseminen matkatavaroiden kanssa. Tämän takia kannattaa varata runsaasti aikaa eri siirtymisiin, sillä esimerkiksi hotellissa voi kestää hyvin kauan uloskirjautumisessa tai liikkuminen julkisilla voi olla epävarmaa, varsinkin ruuhkaisilla alueilla. Huonosti aikataulutettu reissu voi tuoda myös lisää kuluja, jos esimerkiksi lentokentälle oli tarkoitus ottaa juna, mutta tämä on myöhässä ja lopulta on pakko maksaa kallis taksimaksu. Ajoissa lähtevä voi odotella myös myöhästynyttä kulkuneuvoa, eikä tästä synny turhaa stressiä.
4. Juomat kaupasta
Usein hotellien ja motellien juomahinnat ovat vähintään samat kuin ravintoloissa, eli jos halutaan ottaa enemmän, kannattaa etsiä lähin kauppa. Oli kyseessä sitten pullovesi tai vahvempi juoma, hinnasta voi lähteä reilusti yli puolet, kun ne haetaan muualta. Tietenkään niitä ei aina voi nauttia ravintolan tai baarin sisällä, mutta hotellihuoneessa, allas alueella tai vaikka rannalla, niiden nauttiminen ei kovin usein tuota ongelmaa.
5. Varo ettei valuutan arvo sokaise
Vaikka oman valuutan arvo olisikin kovin korkealla, kannattaa silti pysyä tarkasti budjetissa. Turhat ostoshetket voivat viedä nopeasti suuren osan varatusta rahasta, vaikka sillä saataisiinkin paljon ostettua. Kun budjettiin on päätetty tietty määrä muille ostoksille, tulee siinä pysyä.
6. Hemmottele välillä
Kaikkien mahdollisuuksien ei kannata antaa valua ohitse. Jos eteen sattuu jotain mitä halutaan todella paljon, tai sellaista tilaisuutta, mihin ei muuten voida osallistua, kannattaa ehdottomasti uhrata pieni pala budjettia tähän. Joskus raha kannattaa sijoittaa sellaiseen tuotteeseen tai palveluun, mistä saadaan unohtumaton kokemus, tai hyvin tarpeellinen tuote, eikä tämä jää kaduttamaan, vaikka se kirpaiseekin lompakkoa.