Kuinka muodostaa taloudellinen turvaverkosto?

Henkilökohtaisen talouden suunnitteluun kuuluu myös taloudellisen turvaverkoston muodostaminen, ja yhdessä päivittäisten raha-asioiden, sekä pitkän ajan tähtäinten kanssa, ne ovat kokonaisuus, joka järjestelmällisesti toteutettuna takaa onnistuneen ja hyvinvoivan talouden. Ensin on kuitenkin tärkeää saada päivittäiset raha-asiat ja pitkän ajan tähtäimet kuntoon, jotta turvaverkkoa voidaan lähteä rakentamaan. Turvaverkko rakennetaan sitä varten, jos taloudellinen katastrofi iskee, jotta taloudellinen turva ja tähtäimet eivät pääse kaatumaan.

Taloudellinen turvaverkko

Taloudellisella turvallisuudella ei tarkoiteta pelkästään yhtä säästötiliä, tai vakuutuksia, vaan kaikenkattavaa kokoelmaa riskejä vähentäviä toimia. Se suojelee sekä itseä, että omaa perhettä, ainakin osittain, jotta taloudellista turvaa ei menetetä, eikä pitkän ajan tähtäimet ajaudu liian kauas. Yllättäviä tilanteita tulee aina vastaan, esimerkiksi menetyksen tai sairauden johdosta, mutta hyvällä suunnittelulla niistä selvitään kyllä.

1. Vararahaston aloittaminen

Hätätapauksien varalle on hyvä aloittaa vararahasto, joka on tarkoitettu ainoastaan niihin tilanteisiin, joissa menetetään työpaikka, sairastutaan, asunto, tai auto, tarvitsee korjausta, tai muuta yllättävää ilmenee. Tämä on turvaverkon perustavanlaatuisin osa. Tälle rahalle ei tule ajatella mitään muuta käyttöä, kuin se että hätätilanteessa se voidaan käyttää ja se on helposti saatavilla. Näin voidaan myös välttyä luottokorteilta ja niiden maksuilta, vaikkakin joskus pikalaina voi olla tarpeen, jos säästöjä ei ole vararahastossa vielä tarpeeksi. Pikalaina tuo saman edun, näin saadaan lainaa heti käyttöön, kuten vararahastostakin saataisiin.

2. Vakuutusten valitseminen

Sellaisen vakuutuksen valitseminen, joka sisältää esimerkiksi korvauksen pitkäaikais-sairauden varalle, voi tuoda arkeen huomattavaa helpotusta, sairauden osuessa kohdalle. Tämä voi tuntua luksukselta joillekin ihmisille, mutta todellisuudessa se kannattaa ottaa pakolliseksi osaksi vakuutuksia, koska muuten elintavat joudutaan muuttamaan täysin sairauden osuessa kohdalle. Vaikka tämä ei ehkä ole kaikista mahdollisin skenaario, jos vain pystytään, ei ole mitään syytä jättää tätä oleellista osaa pois perinteisten vakuutusten joukosta.

Toinen vakuutus mitä kannatta harkita, on henkivakuutus ja tämä tulee ehdottomasti lisätä vakuutuksiin, mikäli perheeseen kuuluu puoliso, tai lapsia, jotka kärsisivät taloudellisesti tämän henkilön kuolemantapauksessa. Mikäli vain toinen perheestä tuo kaiken, tai suurimman osan, varallisuutta, tulee tämä vakuuttaa, koska muuten muun perheen voi olla hyvin hankala selvitä lainoista ja normaaleista arjen menoista.

Nämä kaksi asiaa ovat taloudellisen turvaverkoston perustat. Vararahastoon on hyvä säästää vähintään puolen vuoden arvosta rahaa, jotta pidemmästäkin työttömyydestä, tai suuremmasta taloudellisesta menetyksestä, selvitään varmasti. Ennen kuin aletaan miettimään varojen sijoittamista tai sitä, kuinka saadaan lisää rahaa poikimaan, tulee taata nykyisen tilanteen ylläpito. Tämä voi tuntua ylitsepääsemättömältä tavoitteelta jo yksinään, varsinkin jos säästölipas näyttää aloitushetkellä nollaa. Ja totuus onkin, ettei taloudellisen omavaraisuuden ja turvaverkon saavuttaminen ole mikään hetkessä ratkaistava asia. Se ei silti tarkoita, ettei sitä olisi mahdollista saavuttaa.

Useille tukiverkkoon kuuluu myös ystäviä, sukulaisia, perheenjäseniä ja esimerkiksi lainapalveluita, mutta paras tukiverkko on täysin muista riippumaton, sillä koskaan ei voida ennustaa mitä muille tekijöille voi sattua. Säästöissä on hyvin pieni riski rahan menettämiseen, jollei säästäjä itse päätä niitä tuhlata turhaan. Vakuutuksissa toki on omat sääntönsä, mutta jokaiselle on mahdollista löytää sellainen vakuutus, mikä täyttää omat toiveet. Ja sitä tunnetta, mikä saadaan kun taloudellinen turvaverkko on kasassa, ei korvaa mikään. Tämä antaa täysin uudenlaisen stressittömän tunteen ja ne tilanteet, jotka olisivat aikaisemmin tuoneet suurta stressiä, hoidetaan käden käänteessä.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI