Kuinka muuttaa harrastuksesta ammatti?

Kuinka oma ammatti valittiin? Tähän voi olla monia perusteluja, työ saattoi olla helppoa, tuottoisaa, hohdokasta, tai se voi olla jotain, minkä tekeminen oli aina haaveena. On kuitenkin hyvin harvinaista, että oma ammatti on se unelma ala, jota aina mietittiin. Joskus omia mielenkiinnon kohteita ei edes täysin tunnettu, kun ura piti valita, vaan ne selvisivät myöhemmin esimerkiksi harrastuksen avulla. Tai joskus rakkaasta harrastuksesta ei uskallettu tehdä alaa, koska siinä pärjääminen voisi olla hankalaa ja riskialtista.

Joskus riskin ottaminen kuitenkin kannattaa, sillä harrastukset ovat yksi niistä asioista, mitä halutaan tehdä. Niistä nautitaan ja usein vuosien harjoituksella niissä muututaan suhteellisen hyväksi. Tämän takia ammattia miettiessä tulee ottaa huomioon omat mielenkiinnon kohteet, harrastukset ja muut vapaaehtoiset aktiviteetit, koska kun tehdään loppuelämä sellaista työtä, mitä rakastetaan, saadaan elämästä paljon enemmän irti. Jos riskin ottaminen on mielessä, kannattaa lukea alla olevat vinkit sille, kuinka voidaan muuttaa harrastuksesta ammatti:

Opeta muille sitä, mitä rakastat

Pianon soittaminen, ruuan laittaminen, toisen kielen osaaminen, mikä ikinä onkin oma intohimo, voidaan sitä opettaa myös muille. Tätä voidaan tehdä joko työntekijänä, tai yksityisenä yrittäjänä, esimerkiksi koulujen, muiden oppilaitosten, netin tai puhelimen välityksellä. Tietenkin voidaan myös järjestää omia kursseja, tai yksityisiä oppitunteja, riippuen siitä mitä asiakkaat haluavat.

Tuotteet

Useimpiin harrastuksiin tarvitaan välineitä ja tuotteita, mikä onkin mainio tapa tienata rahaa. Kun tietty harrastus on hallussa kaikin puolin, tiedetään mille on kysyntää. Tuotteita voidaan myydä, maahantuoda, keksiä, parannella tai tehdä itse, jolloin saadaan tuotua sellaista tuotetta harrastajapiiriin, mille varmasti on innokkaita ostajia. Esimerkiksi viinin ystäville voidaan maahantuoda harvinaisia laseja kokoelmaan, keksiä uudenlainen säilytysjärjestelmä tai kehittää hauskoja viini teemaisia paitoja. Jokaisella harrastuksella on omat fanaatikkonsa, jotka ovat valmiit käyttämään rahaa tähän ja tilaisuuteen tarttuminen voi johtaa menestyvään yritykseen.

Ajattele harrastuksen yrityspuolta

Oli harrastus mikä tahansa, toimintaa tarjoaa aina joku ja tämä taho tulee tarvitsemaan yritystietoutta. Jos oma osaaminen on vaikka markkinoinnissa, mutta intohimona on miimikkona esiintyminen, voidaan alan ammattilaisille tarjota markkinointi apua. Tämä tuo korvaamatonta osaamista sekä markkinoinnin ammattilaisena, että harrastuksen tuntijana, jolloin palvelu onnistuu varmemmin.

Puhu tai kirjoita harrastuksesta

Harrastuksiin liittyvät ”kuinka tehdä itse” artikkelit, fakta kertomukset historiasta ja koskettavat menestystarinat kiinnostavat aina samaan harrastukseen hurahtaneita. Jos puhuminen tai kirjoittaminen kuuluu omaan osaamiseen, voidaan näitä palveluita tarjota alan yrityksille, sekä esimerkiksi harrastuslehtiin ja nettisivuille.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä sille, kuinka harrastuksesta voidaan luoda ammatti. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat ja mielikuvitusta käyttämällä voidaan keksiä jopa täysin uudenlainen tapa saada rahaa harrastuksen muuttamisesta ammatiksi. Jos oma mielikuvitus ei riitä viemään pitkälle kannattaa tutustua muihin harrastajiin, jotka ovat onnistuneet luomaan siitä alan. Sillä ei ole niinkään väliä missä osaaja sijaitsee maantieteellisesti, tarkoituksena on tuoda itselle lisää ideoita ja päästä ajattelemaan laatikon ulkopuolelta. Kun on tiedossa mitä eri suunnitelmia voidaan toteuttaa, kannattaa tutustua oman alueen menestyneihin yrityksiin. Näin saadaan selville mitä paikalliset ihmiset etsivät ja mikä menisi kaupaksi juuri sille kohderyhmälle, jotka halutaan tavoittaa.

Uran aloittaminen oman harrastuksen parissa ei ehkä ole se helpoin tie ja usein tarvitaan hiukan pääomaa, mutta sen takia voidaan ottaa lainaa heti tilille, kun tarve siihen syntyy. Hyvä yrityssuunnitelma on kuitenkin tärkeä, sillä vaikka voidaan ottaa pikavippi heti käyttöön rahojen loppuessa, ei se korvaa kunnon palkkaa.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI