Lunta tulvillaan – Nyt on aika suunnitella talven lomat!

Vaikka kesää on vielä mukavasti jäljellä, on nyt hyvä aika suunnata ajatukset syksyn ja talven lomiin. Kun on riittävän ajoissa liikkeellä, voi löytää lennot ja majoituksen edulliseen hintaan, ja tietysti, kun matka on varattu, on jotain, mitä odottaa myös synkältä syksyltä ja pitkältä talvelta.

Minne mennä?

Suomen talvi on mitä on, monet meistä kaipaavatkin talven lomilta jotain, mitä Suomesta ei siihen aikaan vuodesta löydy eli aurinkoa ja lämpöä. Jos ei nyt aivan hellelukemia, niin lämpötilan pitäisi sentään olla plussan puolella, ja aurinko saisi näkyä edes muutaman tunnin ajan toisin kuin täällä kaamoksessa.

Eteläisempi Eurooppa voi olla siis aivan hyvä valinta, jos ei välttämättä kaipaa bikinikelejä, tai eurooppalaiset saaret Afrikan rannikolla, kuten espanjalaiset Kanarian saaret tai Portugalin Madeira, joissa lämpötila on talvikuukausinakin mukavat parikymmentä astetta.

Taattua lämpöä, upeita hiekkarantoja ja eksoottista luontoa puolestaan löytyy esimerkiksi Australiasta tai Aasian kohteista, kuten Thaimaasta, Sri Lankasta tai Indonesian Balilta. Jos Aasia tuntuu liian kaukaiselta, kannattaa harkita myös Lähi-Idän ja Afrikan kohteita, Arabiemiraattien Dubai on ollut viime aikoina erittäin suosittu, tai miltä kuulostaisi esimerkiksi Gambia tai Kenia?

Matkakohteen valinnassa elämän realiteetit on valitettavasti hyvä pitää mielessä, esimerkiksi jos lomaa on vain viikko, kannattaa ehkä aivan kauimmaiset matkakohteet unohtaa – ethän halua viettää lyhyestä lomaviikostasi paria vuorokautta lentokoneessa?

Matkustatko yksin, kaksin tai koko perheen kanssa? Kannattaa tutustua kohteeseen hiukan hintaa syvemmältä, ja miettiä, mitä lomaltaan haluaa. Jos suunnitelmana on uida ja ottaa aurinkoa, kannattaa varmistaa, onko hotellilla oma uima-allas tai ranta, tai että sellainen on hotellin läheisyydessä. Jos taas etsit hurjempia seikkailuja tai safareita, ei lapsiystävällisenä mainostettu kohde ehkä aivan täysin vastaa juuri sinun lomaodotuksiisi.

Ja entäpä lomabudjetti? Kaikkein eksoottisimpiin kohteisiin ei ehkä kokeneempikaan tarjoushaukka pääse aivan edullisesti. Pankkitilin saldo voi olla hyvä apuri matkakohteen valinnassa, mutta jos haet elämäsi matkaa tai lähtöpäivään on vielä aikaa, voi myös lomalainan ottaminen olla harkinnan arvoinen vaihtoehto. Jos varaat helmikuun lomasi nyt, ehdit maksaa luoton pois jo ennen lähtöpäivää.

Paras diili

Kuten sanottu, olemalla hyvissä ajoin liikkeellä voi napata parhaat tarjoukset niin lentojen kuin majoituksenkin suhteen. Kun lähtöpäivä lähenee, myös hinnat nousevat kysynnän kiihtyessä ja tarjonnan vähetessä. Lentoyhtiöstä riippuen lentoaikataulut julkaistaan noin vuodeksi eteenpäin, joten itse asiassa näin kesän loppupuolella voisi hyvin varata jo lennot myös ensi kesän lomamatkalle.

Myös vertailu kannattaa. Niin sanotut halpalentoyhtiöt tarjoavat edullisia lentoja, mutta lentoihin saattaa liittyä lisämaksuja esimerkiksi matkalaukuista tai paikkavarauksista. Vaikka yleensä lentäisitkin jollakin yhtiöllä, kannattaa matkaa varatessa pitää silmät ja mieli avoimena, ja verrata eri vaihtoehtoja ja niiden kokonaiskustannuksia.

Usein edullisimmat lennot ovat aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Kohteesta ja matkaseurasta riippuen kannattaa miettiä, onko matkustusajankohdalla väliä. Et ehkä halua saapua keskellä yötä yksin Nairobiin tai matkustaa oikeastaan mihinkään öiseen aikaan aivan pienten lasten kanssa. Joskus matkustusmukavuudesta kannattaa maksaa.

Majoituksessa voit samalla säästää ja saada paremman paikalliskokemuksen kokeilemalla asunnon vuokraamista hotellimajoituksen sijasta. Erilaisten vuokranvälityssivustojen kautta voit vuokrata vaikka kokonaisen villan, lomahuoneiston tai vain huoneen paikallisten ihmisten kodista.

Sinulle paras diili löytyy vain vertailemalla vaihtoehtoja keskenään. Mieti budjettisi ja vaatimuksesi, ja tutustu eri vaihtoehtoihin. Netissä on useita sivustoja, joilla voit hakea ja verrata eri yhtiöiden lentoja tai matkapaketteja, käytä niitä hyväksesi.

Sama pätee myös lomalainoihin. Jos päätät rahoittaa lomasi lainalla, myös lainoja kannattaa verrata ennen päätöksentekoa vertailusivustoilla ja eri lainatuotteisiin tutustumalla.

Kaikki irti lomasta

Vaikka loma on lomaa, ja tarkoitus on päästä irti odotuksista, aikatauluista ja tavoitteista, saat silti lomastasi irti enemmän, jos käytät pienen hetken loman suunnitteluun. Vaikka kuinka houkuttelisi vain ottaa loma sellaisena kuin se eteen tulee, voi niin sanotusti hiukan harmittaa, kun kohteessa huomaatkin, että tarjolla olisi upea mahdollisuus patikoida vuorella, mutta jätit kaikki lämpimämmät vaatteet ja lenkkarit kotiin, tai viimeisenä lomapäivänä matkalla lentokentälle kuulet, kuinka kanssamatkustajat ovat käyneet superelegantissa yökerhossa, josta sinä et tiennyt mitään, mutta jossa olisit taatusti viihtynyt.

Kannattaa siis ottaa selvää, mitä nähtävyyksiä kohteessa on tai mitä siellä voisi tehdä, ja tehdä sen mukaan ainakin summittainen lomasuunnitelma. Näin osaat pakata mukaan juuri oikeat vaatteet ja varusteet, etkä loman lopussa huomaa, että loma vain jotenkin meni, mutta lomamuistojen kanssa on vähän niin ja näin. Sitäpaitsi kun teet suunnitelman etukäteen, et tuhlaa kallista loma-aikaa paikan päällä viime hetken panikointiin ja ihmettelyyn, miten siirryt paikasta toiseen tai mistä musikaalilippuja voi varata.

Lue siis etukäteen tietoa lomakohteesta netistä. Kohteella saattaa olla omat matkailusivut, joiden lisäksi löydät ehkä esimerkiksi blogikirjoituksia, joista kuulet muiden kokemuksia nähtävyyksistä ja aktiviteeteista ja saat lisätietoa ja hyviä matkavinkkejä vaikkapa kahviloista ja ravintoloista tai ostosten tekoon. Vaikka paperiset matkaoppaat saattavatkin tuntua vanhanaikaisilta, voi pieni, mukana helposti kannettava opaskirja osoittautua hyväksi hankinnaksi sekin.

Listaa, mitä haluat lomasi aikana tehdä ja nähdä, ja tee alustava aikataulu, milloin suunnitelmasi toteutat. Älä tee liian tiukkaa aikataulua, vaan jätä aikaa vain olemiseen ja eksymiseen ja suunnitelmien muutoksille – lomaa ei tarvitse suorittaa. Joskus päämäärätön vaeltaminen ja eksyminen kaupungin kujille osoittautuu matkan kohokohdaksi.

Pakkaa aina mukaan

Pääosin matkalaukkusi sisältö riippuu tietysti aina sinusta itsestäsi, lomakohteesta ja suunnitelluista lomatekemisistä. On kuitenkin joitain asioita, joita kannattaa pakata mukaan aina.

Käsidesi on yksi näistä. Matkustaessa tulee kosketeltua kaikenlaista, ja vieraassa maassa bakteerikanta on yleensä muutenkin erilainen kuin tutuissa ympyröissä. Myös ruoka-ajat ja ruokailutilanteet voivat olla arjesta poikkeavia, joskus nyt vaan on pakko maistaa street foodia, ja silloin käsidesi tai puhdistuspyyhkeet voivat tulla tarpeeseen.

Minikokoiseen matka-apteekkiiin kannattaa pakata kohteesta riippumatta ainakin muutama laastari, pari särkylääkettä ja vatsatautitablettia. Kun ensiapu on hoidettu, on mukavampi etsiä paikallista apteekkia ja täydennystä varastoihin.

Kopiot matkustusasiakirjoista eli passeista, lentolipusta, junalipuista, hotellivarauksesta ja niin edelleen on hyvä varata mukaan. Usein sähköinen kopio ja pääsy sähköpostiin riittävät, mutta kannattaa harkita paperikopioiden mukaan ottamista ainakin tärkeimmistä papereista.

Vähintään kaksi maksukorttia, jotka ovat eri pankin myöntämiä. Kukapa ei olisi kuullut tilanteesta, jossa lähdön hetkellä hotellia maksaessa Suomen päässä pankilla on palvelukatkos tai luottokortti varastetaan matkan aikana. Varaudu ja ota mukaan vähintään kaksi maksuvälinettä, ja säilytä niitä eri paikoissa. Vaikka muoviraha kelpaakin lähestulkoon missä vain, on yleensä ihan hyvä ajatus varata mukaan jonkin verran myös käteistä rahaa paikallisessa valuutassa.

Älä suorita

Muista, että lomalla on tarkoitus rentoutua ja kerätä voimia tuleviin koitoksiin. Älä siis stressaa tai suorita lomaasi ahnehtimalla lomaohjelmaa tai aseta epärealistisia lomaodotuksia. Lapsetkin voivat ehkä syödä jätskiä joka päivä ja valvoa hiukan myöhempään. Pidä hauskaa ja nauti!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI