Maksa pois luottokorttivelkasi – parhaat vinkit

Monilla on luottokortteja. Luottokortit ovat hyvä tapa maksaa pois suurempia hankintoja ottamatta oikeaa lainaa. Luottokorttivelasta voi maksaa pois noin 5% kokonaisvelasta joka kuukausi sen sijaan, että maksaisit suuria lyhennyksiä tai koko lainan pois kerralla. Monet turvautuvat luottokortteihin lainan sijaan, mikä voikin olla paljon käytännöllisempi vaihtoehto.

Lainaa on nykyään hyvin helppo hakea esimerkiksi Heti24.fi -sivuston kautta. Lainaa voi hakea muutamassa minuutissa ja parhaimmillaan sitä voi hakea jopa tekstiviestin kautta. Netin kautta haettaviin lainoihin ei tarvita takaajia eikä vakuuksia, joten monet lainaa tarvitsevat kääntyvätkin nettilainojen puoleen hyvin nopeasti.

Luottokortteja voi myös hakea netin kautta. Esimerkiksi Discover -korttia sekä American Express -luottokorttia voidaan hakea netistä, ja päätöksen saat postitse noin viikon kuluessa. Voit hakea myös luottokorttia oman pankkisi kautta. Luottokorttia ei tulisi käyttää jatkuvana velkakierteenä, vaan se tulisi maksaa pois ja sitten jättää käyttämättä.

Luottokorttivelka vainoaa kuitenkin monia vuosi vuodelta ja siitä voi olla vaikea päästä eroon. Tällaista luottokorttivelkaa tulisi kohdella samalla tavalla kuin tavallista lainaakin, ja maksaa se pois mahdollisimman pian. Lainoihin verrattuna luottokortti voi olla halvempi vaihtoehto, sillä korot ja kulut ovat usein alhaisempia. Kannattaa kuitenkin käyttää hetki omasta päivästä velan poismaksun suunnitteluun.

Tässä artikkelissa käymme läpi parhaimmat vinkit siihen, kuinka voit maksaa pois luottokorttivelkasi mahdollisimman nopeasti.

1. Avaa itsellesi säästötili

Monilla on oma säästötili, jonne säästetään rahaa pahan päivän varalle. Voi kuitenkin olla melko hyvä idea avata erillinen säästötili velanmaksua varten. Ideana tässä olisi maksaa joka kuukausi pois minimilyhennyksen verran omaa luottokorttivelkaa, ja sen lisäksi säästää hieman lisää rahaa velan poismaksua varten. Voit esimerkiksi kerätä kolikoita purkkiin parin kuukauden ajan ja laittaa nämä säästetyt rahat säästötilille. Voit sitten maksaa jossakin kuussa hieman enemmän luottokorttilainaa pois.

Voit myös ottaa vastuullesi pienen sivutyön, josta tienaat muutamia kymppejä tai satasia kuussa. Nämä ylimääräisestä työstä saadut rahat voi sitten laittaa taas säästötilille. Esimerkiksi kyselyiden täyttämisestä vapaa-ajallasi voit kerätä kympin tai kaksi kuukaudessa. Laita nämäkin rahat säästötilille ja parin kuukauden kuluttua voit maksaa pois velkaasi hieman lisää.

2. Jäädytä luottosi

Luottokorttivelassa on se hyvä (ja huono) puoli, että kun olet maksanut laskusi, voit käyttää luottoasi uudelleen. Jos siis maksat luottoasi pois 200 euroa kuukaudessa, yhtiö miinustaa tästä korot ja kulut ja loppuosio on sinun käytettävissäsi luottona uudestaan. Monille on siis suuri houkutus käyttää luottokorttia uudestaan esimerkiksi laskujen tai ostosten maksamiseen.

Jos sen sijaan kirjaimellisesti jäädytät luottosi, luottokorttivelan poismaksamisesta tulee helpompaa. Voit täyttää esimerkiksi pienen muoviastian vedellä ja upottaa luottokorttisi siihen. Laita astia sitten pakastimeen ja anna luottokorttisi jäätyä.

Tämä hillitsee luottokortin käyttämistä, koska se ei ole lompakossasi etkä voi käyttää sitä spontaanien ostosten maksamiseen. Jos kuitenkin tarvitset luottokorttia, voit tarvittaessa ottaa sen pois pakastimesta ja sulattaa sen – ja kortti on taas käyttökelpoinen! Tämä kikka voi kuitenkin auttaa sinua maksamaan velkasi pois hieman nopeammin.

3. Maksa pois ensin pienin luottokorttivelka

Jos sinulla on useampia luottokortteja, kannattaa maksaa pois ensin kaikista pienin luotto. Tämä on nimeltään “velkalumipallo”, ja tarkoituksena on maksaa kaikista veloista pois minimilyhennys, jonka lisäksi pienimmästä velasta tulisi maksaa hieman extraa. Näin saat maksettua pois pienimmän velan ensin kokonaisuudessaan. Sitten, kun pienin velka on maksettu, voit alkaa käyttää tätä rahaa maksaaksesi hieman extraa pois toiseksi pienimmästä velasta. Ja niin edelleen.

Ennen kuin huomaatkaan, oletkin jo maksanut pois kaikki luottokorttivelat. Budjettisi paranee ja voit käyttää enemmän rahaa ostoksilla käymiseen ja vaikka viihteeseen.

4. Ota vastuullesi pieni lisätyö

Kokopäivätyö harvoin mahdollistaa toisen työn ottamista kontolleen, mutta voit aina ottaa vastuullesi pienen ilta-, viikonloppu- tai keikkatyön. Voit alkaa esimerkiksi jakaa postia viikonloppuisin, täyttää kyselyitä netissä, aloittaa freelancerina logojen tai verkkosivujen suunnittelun tai esimerkiksi myydä omia valokuviasi.

Tästä lisätyöstä saatava raha tulisi laittaa suoraan kohti luottokorttivelkojen pois maksamista. Kun saat palkkasi näistä ylimääräisistä töistä, ne kannattaa maksaa suoraan luottokortillesi. Näin velkasi lyhenee pikkuhiljaa koko ajan huomaamattasi. Ja ennen kuin huomaatkaan, olet maksanut pois kaikki velkasi.

5. Myy pois vanhat tavarasi kirppiksellä

Käy läpi kotisi kaikki nurkat ja kerää kasaan kaikki käyttämättömät vaatteesi, kirjat, lasten vanhat lelut, huonekalut ja elektroniikka. Myy ne pois kirppiksellä ja laita näistä myynneistä saamasi rahat suoraan velkojen pois maksamiseen. Saatat kerätä tavaroita myymällä muutamia kymppejä tai jopa satasia, mikä lyhentää jo luottokorttivelkaasi oikein mukavasti. Hyvä paikka tavaroiden myymiseen on esimerkiksi Facebookin kirpputori tai Huuto.net. Voit myös myydä ne pois oikealla fyysisellä kirpputorilla.

6. Lyhennysvapaat

Monet luottokorttiyhtiöt tarjoavat kuukauden tai kaksi lyhennysvapaata joka vuosi. Lyhennysvapaan aikana maksat vain korot ja kulut, mutta et lyhennä velan pääomaa. Voit käyttää tätä hyväksesi silloin, kun sinulla on tiukka taloudellinen tilanne. Lyhennysvapaita kannattaa kuitenkin välttää niin paljon kuin mahdollista, sillä ne vain pidentävät velkasi maksuaikaa.

Lyhennysvapaata tulisi käyttää vain silloin, kun se on todellakin tarpeen oman taloutesi hyvinvoinnin kannalta. Käytä siis tätä hyväksesi vain harkiten!

7. Neuvottele laskujasi

Jos luottokorttivelan maksaminen on budjetillesi hyvin raskasta, voit soittaa luottokorttiyhtiöön ja pyytää esimerkiksi laskun eräpäivän siirtämistä ja neuvotella kuukausilyhennystä pienemmäksi. Koskaan ei kuitenkaan kannata jättää laskua maksamatta pois vain siksi, että budjetti on tiukalla. Ole suoraan yhteydessä yhtiöön ja voit saada neuvoteltua jonkinlaisen suunnitelman, joka sopii sinulle paremmin.

Yhteenveto

Luottokorttivelkaa tulisi kohdella samalla tavalla kuin normaalia lainaa ja muutakin velkaa. Monet maksavat pois luottokorttilaskunsa kuukausittain, mutta käyttävät sitten luottokorttiaan uudestaan, jolloin he ovat takaisin lähtöruudussa. Tämä pitää sinut velkakierteessä siihen saakka, kunnes luottokortti on kokonaan maksettu pois. Kannattaa siis tehdä hyviä päätöksiä luottokorttivelan pois maksamisesta, ja maksaa velkaa pois aina mahdollisimman paljon. Tavoitteena olisi olla käyttämättä luottokorttia lainkaan sen jälkeen, kun kuukausilyhennys on maksettu.

Kannattaa ottaa esimerkiksi vastuulleen pieni lisätyö. Voit esimerkiksi vahtia lapsia pari päivää viikossa, jakaa postia viikonloppuisin, täyttää kyselyitä, siivota iltaisin ja viikonloppuisin tai vaikka alkaa freelanceriksi. Sinun ei tarvitse käyttää koko iltaasi ja jokaista viikonloppua lisätöiden tekemiseen, mutta pienikin ylimääräinen tulo voi auttaa sinua maksamaan pois velkaasi.

Voit myös jäädyttää luottokorttisi – kirjaimellisesti. Laita korttisi vedellä täytettyyn muovirasiaan ja laita muovirasia pakastimeen. Näin luottokortti ei ole taskussasi koko ajan eikä sinulla ole houkutusta tehdä impulsiivisia ostoksia jatkuvasti. Voit silti tarvittaessa ottaa luottokortin pakastimesta käyttöösi.

Hyvä idea voi myös olla myydä vanhoja tavaroita, kuten vaatteita ja kirjoja, pois kirppiksellä ja laittaa nämä rahat kohti velan pois maksamista.

Muista, että jos velan maksaminen on sinun budjetillesi tiukkaa, voit aina olla yhteydessä luottokorttiyhtiöösi ja pyytää esimerkiksi eräpäivän siirtämistä hieman myöhempään ajankohtaan tai pyytää kuukauden lyhennysvapaata.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI