Maksa ulkomailla edullisesti

Suomen kesä on tänä vuonna hellinyt, eikä aurinkoa etsivien ole juurikaan tarvinnut katsoa maan rajojen ulkopuolelle. Mökkeily ja telttailu ovat perinteisiä ja edelleen supersuosittuja lomanviettotapoja, ja rannat ovat täyttyneet iloisista auringonpalvojista ympäri Suomen. Valitettavasti kesä on kohta jo lopuillaan ja lisää aurinkoa haluavien on suunnattava muille maille.

Lämmintä riittää hiukan pidemmälle syksyyn onneksi aika lähelläkin. Etelä-Euroopan maissa nautitaan kesäisistä päivistä usein vielä syys- ja lokakuussakin, ja Eurooppaan kuuluvilla Kanarian saarilla ja Madeiralla vielä pidempään. Euroopan euroalueella matkustaminen ja ostosten maksaminen on kätevää, sillä yhteisen valuutan vuoksi ei matkoilla tarvitse vaivata päätään hintojen muuntamisella kotivaluuttaan eikä matkakassaa varatessa ole huolta rahanvaihtamisesta valuuttakursseineen ja vaihtopalkkioineen. Muualla maailmassa matkatessa kannattaa tutustua etukäteen erilaisiin maksuvaihtoehtoihin.

Mukaan käteistä

Me suomalaiset olemme kotimaassa tottuneet käyttämään muovirahaa, ja käteisen käyttö onkin meillä kansainvälisesti katsottuna vähäistä. Suomessa vain noin kolmasosa ostoksista maksetaan käteisellä, Ruotsissa käteisostosten osuus on jopa aavistuksen alle 30 %. Ei kuitenkaan tarvitse matkustaa kovin kauas, kun tilanne on jo toinen, ja usein onkin järkevää varata matkalle mukaan ainakin jonkin verran käteistä etenkin pieniä ostoksia varten.

Euromaissa matkustaessa käteisen ottaminen mukaan on tietysti helppoa, onhan meillä käytössämme sama valuutta. Sen kuin vain nostat käteistä mukaan miltä tahansa pankkiautomaatilta Suomessa, ja asia on sillä hoidettu.

Euroalueen ulkopuolelle matkustaessa kannattaa valuuttaa vaihtaa etukäteen joko pankissa tai valuutanvaihtopisteessä. Huomaa, että valuutanvaihdon kustannukset voivat eri valuutanvaihtopisteissä vaihdella merkittävästikin.

Yleinen nyrkkisääntö on, että rahanvaihtaminen pankissa on kaikkein kalleinta, ja sitä kannattaa harkita vain, jos omassa pankissa ja omassa asiakkuudessa tämä on erityisesti hinnoiteltu normaaleja maksuja edullisemmaksi. Tällöinkin kannattaa ehdottomasti tarkistaa vaihdossa käytetty valuuttakurssi, sillä se voi olla pankissa yllättävän huono. Valuutanvaihto pankissa on usein myös melko hidas vaihtoehto, sillä useinkaan pankeissa ei säilytetä muiden maiden valuuttoja, vaan käteinen on tilattava pankkiin jopa pari viikkoa etukäteen.

Edullisempaa rahanvaihto on yleensä erityisesti rahanvaihtoon keskittyneissä yrityksissä, joilla onkin palvelupisteitä monin paikoin ainakin suuremmissa kaupungeissa.

Vaikka olisit liikkeellä kiireellä ja viime tipassa, vertaa ennen valuutanvaihtoon ryntäämistä ainakin paria eri vaihtoehtoa ja niiden tarjoamia vaihtokursseja ja mahdollisia maksuja. Joskus erikoisempia, harvemmin käytettyjä valuuttoja voi joutua tilaamaan etukäteen, mutta yleisimmin käytetyt, kuten Ison-Britannian punta, Yhdysvaltojen dollari ja Pohjoismaiset kruunut löytyvät tyypillisesti niin sanotusti hyllyltä, etenkin, jos et ole vaihtamassa kovin suuria summia. Etukäteen tilaaminen ja tilauksen maksaminen on toki mahdollista ja kätevääkin, sillä se voi nopeuttaa asiointia varsinaisessa rahanvaihtopisteessä, kun noudat valuuttaasi.

Maksaminen debit-kortilla

Ulkomailla voi nykyisin maksaa myös suomalaisella pankkikortilla. Sirullinen debit-kortti kelpaa maksuvälineeksi paitsi Euroopassa myös muualla maailmassa. Kannattaa kuitenkin huomata, että korttimaksamisesta ulkomailla voidaan veloittaa erilaisia kuluja maasta ja ostopaikasta riippuen.

Joissakin kaupoissa voidaan nimittäin asiakkaalta veloittaa erilaisia kauppiaalle kortilla maksamisesta aiheutuvia kuluja, jotka voivat olla jopa useita prosentteja ostosten loppusummasta.

Kun korttia käytetään euroalueen ulkopuolella, saattaa pankki veloittaa erilaisia valuuttamaksuja, eikä valuuttakurssikaan ehkä ole kaikkein paras mahdollinen

Jos vasta paikan päällä huomaat, että käteinen olisi ollut paras vaihtoehto eikä mukaan tullut juurikaan otettua käteistä, ei hätää, sillä monella suomalaisella debit-kortilla voi tehdä euroalueella maksuttomia käteisnostoja paikallisista automaateista.

Kannattaa siis tutustua kortilla maksamisen ehtoihin niin, ettei kotiin palatessa tiliotteesta löydy ikäviä yllätyksiä. Huomaa erot debit- ja luottokorteilla tehdyistä maksuista ja nostoista.

Maksaminen luottokortilla

Vaikka Suomessa et luottokorttia juuri käyttäisikään, voi se ulkomailla matkustaessa olla hyvä, suorastaan välttämätön matkakumppani.

Ensinnäkin luottokortin tärkein ominaisuus, luotto, voi tulla matkalla tarpeeseen. Ehkä innostut shoppailemaan suunniteltua enemmän tai hintataso muuten yllättää, ja lomabudjetti hupenee ennakoitua nopeammin, ja tarvitset luottokortin tarjoamaa joustoa budjettiin.

Toisekseen etenkin esimerkiksi autovuokraamot tai hotellit voivat edellyttää luottokortilta tehtävää varausta, ennen kuin luovuttavat auton käyttöösi tai suostuvat tekemään hotellivarauksen. Tämä käytäntö takaa vuokraamolle tai hotellille, että he saavat rahansa, jos asiakas poistuukin maksamatta. Etenkin Yhdysvalloissa matkustaminen ilman luottokorttia voi tästä syystä olla hankalaa, ja hotellivarausten tekeminen melkeinpä mahdotonta. Kannattaa selvittää asia etukäteen, ja ottaa luottokortti mukaan varmuuden vuoksi.

Kolmanneksi, jos pahin käy toteen, ja joudut ryöstön uhriksi ja rahasi ja luottokorttisi varastetaan, menetät todennäköisesti käteisvarasi, mutta luottokortillasi tehtyjen ostosten suhteen olet turvassa. Kun ilmoitat luottokorttisi katoamisesta, et vastaa enää itse mistään kortillasi tehdyistä ostoksista.

Jos et omista luottokorttia, voit silti saada nopeastikin lisää käteistä käyttöösi lomalle, myös ulkomailla. Monet pienlainayhtiöt voivat maksaa lainaa heti tilille, jopa minuuteissa, joten luottokortittoman kannattaa tutustua tähän vaihtoehtoon jo ennen lomalle lähtöä.

Luottokortin hankintaa voi kuitenkin olla hyvä miettiä, sillä se on usein debit-korttia turvallisempi tapa tehdä ostoksia esimerkiksi verkossa, sillä luottokortilla maksaessasi ostotapahtumaasi liittyy osto- ja tuoteturva, jonka ansiosta voit hakea luottokorttiyhtiöltä korvausta, mikäli tilaamaasi tuotetta ei toimiteta tai se on virheellinen. Samoin esimerkiksi ostaessasi lentoja luottokortilla saat automaattisesti turvan vaikkapa lentoyhtiön konkurssitilanteen varalta. Pankkikortilla maksaessasi et tätä turvaa saa.

Muut maksukortit

Markkinoilla on jo jonkin aikaa ollut myös vaihtoehtoja perinteisten pankkien myöntämille maksukorteille. Nämä vaihtoehdot ovat erityisesti panostaneet kansainvälisiin toimintoihin ja paljon matkustaviin asiakkaisiin, mikä näkyy helppona valuutankäsittelynä.

Kortit toimivat kuin mikä tahansa pankkikortti, ja monet toimivat yhdessä suurten kansainvälisten luottokorttiyhtiöiden, kuten Visan ja MasterCardin, kanssa. Voit siirtää rahaa maksukorttitilillesi ja vaihtaa sen jo tässä yhteydessä toiseksi valuutaksi. Voit myös hallinnoida tiliäsi kätevästi puhelimestasi ja tehdä valuutanvaihtoja mobiilisovelluksessa tarpeen mukaan. Matkalla voit käyttää korttia maksukorttina tai tehdä käteisnostoja paikallisella pankkiautomaatilla.

Näiden maksukorttien etu perinteisiin pankkien ja yleisimpien suurien luottolaitosten myöntämiin kortteihin on niiden ketteryys ja organisaatioiden keveys, jonka ansiosta ne voivat tarjota asiakkailleen edullisemmat vaihtokurssit. Monet tarjoavat myös perinteisempiä pankkipalveluita, mutta kilpailukykyiseen hintaan.

Muut maksutavat

Korttimaksamisen lisäksi maailmalla on käytössä myös monenlaisia muita maksutapoja, esimerkiksi älypuhelimella tai muilla älylaitteilla, kuten urheilukellolla, maksaminen.

Muista turvallisuus

Matkustat sitten kotimaasta tai muualla maailmassa, muista aina rahaa tai maksukortteja käsitellessäsi huolehtia turvallisuudesta.

Älä levittele rahojasi. Pidä mukanasi vain tarvittava määrä käteistä ja jätä ylimääräiset rahat turvalliseen paikkaan, esimerkiksi hotellin kassakaappiin joko huoneessa tai vastaanotossa. Ei myöskään kannata pitää koko matkakassaa samassa paikassa, vaan pienempiä summia erillään toisistaan. Näin kasvatat mahdollisuuksiasi säilyttää edes osa varoistasi itselläsi mahdollisessa varkaustapauksessa.

Kortilla maksaessasi huolehdi, ettei tunnuslukusi päädy vääriin käsiin. Näppäillessäsi koodia peitä kätesi toisella kädellä tai laukulla, äläkä milloinkaan säilytä koodia paperilapulla kortin yhteydessä.

Matkalle kannattaa myös ottaa mukaan enemmän kuin vain yksi maksukortti. Samoin kuin käteinen, pidä kortit erillään toisistaan, esimerkiksi eri laukuissa tai toinen mukanasi ja toinen hotellin tallelokerossa. Mukana olevien korttien kannattaa myös olla eri pankkien tai luottokorttiyhtiöiden myöntämiä. Olemme varmasti kaikki kuulleet tilanteista, joissa maksamisen koittaessa onkin Suomessa ollut palvelukatkos, eikä kortti olekaan tämän vuoksi toiminut.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI