Mikä ihmeen säästösuunnitelma?

Tehdessämme matkaa autolla käytössämme on satelliitin välityksellä tapahtuva navigointipalvelu, joka näyttää meille kuinka päästä päätepisteeseemme. Pyrkiessämme taloudellisia tavoitteita kohti on yhtä lailla tärkeää oppia navigoimaan. Käytössämme on runsaasti apuvälineitä, joista käsittelemme kahta: talousarvio sekä säästösuunnitelma. Aivan kuin matkalle lähtiessämme meidän on ensin määritettävä lähtöpisteemme sijainti. Rahankäytön suhteen tämä tarkoittaa säännöllisten tulojemme ja menojemme sekä varallisuutemme kartoittamista talousarvion avulla. Talousarvion eli budjetin laatimisessa voit käyttää apuna verkosta löytyviä valmiita budjettilaskureita ja lomakkeita.

On äärimmäisen tärkeää, että olet niin täsmällinen ja rehellinen kuin suinkin tulojemme ja menojemme kirjaamisessa. Muussa tapauksessa reitin määrittäminen määränpäähäsi saattaa mutkistua. Vähennettyäsi säännöllisten menojen osuuden ansiotuloistasi näet selvästi kuinka paljon rahaa jää ns. “juokseville kuluille”. Tästä alkaa “reitin laskeminen” eli säästösuunnitelman teko. Ruokaan, vaatteisiin ja harrastuksiin kulutettavaan määrään on helpointa vaikuttaa. Sentähden kannattaa säilyttää kaikki kuitit ja aloittaa niiden kirjaaminen budjettiin (vähintään kerran viikossa). Näin saat selville todelliset kulusi.

Päätä, mitä haluat saavuttaa

On päätöksenteon aika. Sinun tulee selvittää määränpääsi. Mikäli et tiedä mihin matkustat, olet päämäärätön vaeltelija ja teet ehkä valintoja perustuen siihen, miltä sinusta kulloinkin tuntuu. “Nyt haluan kääntyä vasemmalle. Ei, tämä näyttää tylsältä. Käännyn takaisin ja valitsenkin sen toisen suunnan.” Monesti rahankäyttömme kuitenkin osuu tähän kategoriaan. “Tiedän, että kuun lopussa minulle jää vain todella vähän rahaa säästöön, mutta haluan nuo farkut…” Päämäärätietoisuus sen sijaan auttaa oikeiden valintojen tekemisessä.

Saattaa olla, että haluat laittaa sivuun esimerkiksi 100 euroa kuukaudessa. Laske oman talousarviosi kuukausittaisen tulojen ja menojen välisen eron pohjalta, kuinka paljon sinun uusi säästötavoitteesi on. Varmista, että tavoitteesi ovat täsmällisiä, saavutettavissa ja mitattavissa olevia, realistisia sekä aikasidonnaisia. Saatat esimerkiksi todeta, että tällä erää tulosi ovat noin 30 euroa suuremmat kuin menosi, joten tavoitteenasi on saada aikaan 70 euroa lisää joka kuukausi.

Seuraava askel määränpääsi määrittämisessä on motivaatio. Mikä varmistaa, että pääset määränpäähäsi? Mikä on tuon vaivan arvoinen? Taloudelliset tavoitteet on hyvä ankkuroida asioihin, jotka ovat sinulle tärkeitä elämässä. Saattaa olla, että haluat säästää rahaa matkustelua varten tai ehkäpä tarvitset uuden tietokoneen. Näin säästämistavoitteestasi tulee konkreettinen, ja voit laskea sekä nykyisen tilanteesi että säästösuunnitelmasi pohjalta, millaisessa ajassa voit tuohon tavoitteeseen päästä. Merkitse itsellesi muistiin niin tarkka arvio kuin mahdollista tuota tavoitetta koskien. Sanotaan, että haluamasi matka tai tietokone maksaa 690 euroa. Sen lisäksi lasket myös niiden ohjelmien tai matkaan sisältyvien muiden kustannusten osuuden hintavertailujen avulla verkossa. Kokonaistavoitteeksi tulee esimerkiksi 1800 euroa.

Tämä tavoite on täsmällinen. Se on helposti jaettavissa pienempiin osatavoitteisiin. Mikäli pystyt säästämään 100 euroa kuukaudessa, voit hankkia tuon matkan tai tietokoneen 18 kuukaudessa. Seuraavan askeleen avulla punnitset eri reittejä tuohon tavoitteeseen. Nykyisellä, 30 euron kuukausisäästövauhdilla, sinulta vie liian kauan aikaa päästä tavoitteeseesi. Hyväksyt siis haasteen ryhtyä etsimään aktiivisesti tapoja, joilla saat sivuun 70 euroa enemmän joka kuukausi. Ensimmäisessä risteyksessä sinulle tarjoutuu valinta joko kasvattaa tulojasi tai pienentää menojasi.

Mieti, kumpi on realistisesti mahdollista juuri sinun tilanteessasi. Mikäli voit saada lisätuloa esimerkiksi sivutoimisesta yrittäjyydestä, tämä saattaa olla ratkaisu. Huomioi kuitenkin mahdollisten investointien vaikutus todellisen voiton tulon määrään.

Mikäli päätät pienentää menojasi, kannattaa palata talousarvioon tarkastelemaan sekä säännöllisiä että juoksevia menojasi. Asuinkustannukset muodostavat suuren osan menoistamme. Onko pienempään asuntoon tai edullisemmalle alueelle muuttaminen sinulle mahdollinen vaihtoehto? Voitko luopua autosta? Mikäli jompikumpi näistä on mahdollista, sen avulla voit jo saada aikaan riittävän säästön. Aina asunnosta tai autosta luopuminen ei kuitenkaan ole mahdollista.

Voit kuitenkin kilpailuttaa sähkö-, puhelin-, vakuutus- ja laajakaistaliittymäsopimukset. Näistä voi helposti muodostua kymmenien eurojen säästö kuukaudessa. Vakuutuksissa voit säästää myös keskittämällä useampia vakuutuksia samalle yhtiölle. Tämän lisäksi kannattaa lopettaa ne vakuutukset, joita et enää tarvitse. Pohdi myös luopumista esimerkiksi niistä määräaikaisina alkaneista lehtitilauksista tai kuntosalisopimuksesta, joita et hyödynnä.

Puhelin- ja internetliittymien hinnoissa ja sisällöissä tapahtuu jatkuvia muutoksia, joten samankaltainen tai jopa parempi sisältö voikin löytyä toiselta operaattorilta halvempaan hintaan.
Saattaa olla, että joko vakuutus- tai puhelinliittymäsi on alkanut tarjoushintaisena, mutta määräajan jälkeen sen hinta on nyt keskimääräistä korkeampi. Kilpailutettuasi ja tehtyäsi uudet sopimukset, kirjaa muutokset ylös erilliseen säästösuunnitelmaan tavoitteesi toteuttamiseksi.

Ruokakustannuksissa säästäminen

Kuukausittain käytämme myös suuren osan varoistamme ruokaan. Näihin kustannuksiin voimme vaikuttaa hintavertailun ja suunnitelmallisuuden avulla. Tee enemmän ruokaa itse. Varsinkin jos olet tottunut tilaamaan ruokaa kotiin tai syömään ulkona, tämä auttaa säästämään suuren summan vuositasolla. Tutustu verkosta löytyviin edullisiin ruokaohjeisiin ja tee niiden pohjalta ruokalista muutamaksi päiväksi kerrallaan. Käytä tuoreita raaka-aineita ja vältä eineksiä. Näin ruokasi on sekä ravinnerikkaampaa kuin edullisempaakin. Kirjaa ruokaohjeisiin vaadittavat ruoka-aineet suoraan ostoslistaan ja osta vain niihin tarvittavat ainekset noiden muutaman päivän varalle kerrallaan. Valmista kerralla suurempi annos, josta voit laittaa osan pakastimeen tai käyttää evääksi seuraavan päivän työpaikkaruokailua varten.

Pienillä, jokapäiväisillä teoilla voit kehittää säästäväisyyden asennetta ja vaikuttaa myös ympäristöösi. Alenna huoneiden lämpötilaa. 20-21 astetta on yleisesti ottaen miellyttävä lämpötila. Makuuhuoneen lämpötila voi olla vielä 1-2 astetta matalampi. Käytä energiansäästölamppuja ja sammuta valot huoneesta lähtiessäsi. Kun lopetat elektronisen laitteen käytön, sammuta se.

Lämmitä saunaa harvemmin, ja sulje suihku shampoota levittäessäsi. Pese astioita ja vaatteita vain kun pesukone on täyttynyt. Sulata pakastimesi säännöllisesti.

Suosi käteistä

Käteinen on suositeltava maksutapa. Näin saatat saada käteisalennusta suurempia hankintoja tehdessäsi. Huolehdi siitä, että talletat kuukausittaisen säästötavoitteesi talteen erilliselle säästö- tai sijoitustilille jo palkkapäivänä. Ota myös selville tarjoaako verkkopalvelusi automaattista tallennuspalvelua korttiostojesi yhteydessä.

Osta vain se, mitä tarvitset. Laadi suunnitelma niiden hankintojen tekemiselle, joita voit siirtää myöhemmäksi. Osta käytettyjä tuotteita. Verkossa on monia kauppapaikkoja, joilla voit vertailla käytettyjen tuotteiden tarjontaa ja hintoja. Voit myös hankkia ne suoraan kotiisi verkkoyhteyden avulla.

Mieti, mitä voit lainata toisilta. Hyödynnä kirjastoja ja verkossa olevia lainauspalveluita. Osta laatua ja pidä huolta omaisuudestasi, jotta voit nauttia siitä pidempään.

Varaudu yllätyksiin

Yllätyksiltä ei voi välttyä, joten on parempi varautua niihin. Kodinkoneen rikkoutuessa saatat joutua äkillisen kodinkonehankinnan eteen. Aloita hätävarakassa erilliselle tilille, josta voit helposti ottaa varat tarvittaessa käyttöösi. Mikäli maksukykysi sallii, voit harkita tällaisten hankintojen rahoittamista myös pankkilainan tai kulutusluoton avulla tai hakemalla esimerkiksi vakuudetonta lainaa 1500 euron edestä. Lainoja harkittaessa kannattaa kilpailuttaa pankkeja ja muita luottolaitoksia. Varmista kuitenkin, että valitset maksuehdot, joista pystyt huolehtimaan.

Säästämisen ei tarvitse tehdä elämästäsi kurjaa. Muista huolehtia myös oman mielesi ja kehosi hyvinvoinnista. Panosta perhe- ja ystävyyssuhteisiisi. Onnellisuus menee kaikkien muiden tavoitteiden edelle. Vaikka raha onkin hyvä palvelija, se on huono isäntä. Se on parhaimmillaan silloin, kun se tukee sinulle tärkeiden asioiden toteutumista. Älä siis unohda juhlia omaa edistymistäsi. Palkitse kurinalaisuutesi tuottama tulos nauttimalla elämästäsi.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI