Mitä kesätyöntekijän tulee tietää?

Kesätyöpaikkojen tarjontaa nuorille – ja aikuisillekin – on runsaasti. Työpaikat kuitenkin jaetaan nopeasti, joten hakeminen kannattaa sijoittaa jo kevättalveen. Kesätyön saaminen on mahdollista vähintään 15-vuotiaille peruskoulun suorittaneille nuorille. Työnkuvasta riippuen voidaan kevyttä työtä tarjota 14 vuotta täyttäville korkeintaan puolet heidän loma-ajastaan. Alle 18-vuotiaiden nuorten kohdalla on voimassa kuitenkin joitakin erityisehtoja, jotka on hyvä tarkistaa ennen työsopimuksen allekirjoittamista. Kesätyö antaa paljon hyödyllisiä eväitä työelämään siirtymistä silmälläpitäen. Siksi hakuprosessiin kannattaa valmistautua huolella.

Valmistaudu tutustumalla työnantajaan

Monet työnantajat käyttävät nykyisin esimerkiksi sosiaalista mediaa rekrytoinnin välineenä. Voit aloittaa tulevaan työnantajaasi tutustumisen heidän profiilistaan sosiaalisessa mediassa tai yrityksen verkkosivuiltaan. Valmistele kysymyksiä, joihin haluat työnantajasi vastaavan. Saamiesi vastausten avulla saat mielenkiintoista lisätietoa niin työnhaun, työsopimuksen kirjoittamisen kuin työsuhteesikin kannalta. Aktiivisuus katsotaan yleensä hyvin positiiviseksi piirteeksi työntekijässä, joten kysymyksiä kannattaa kysyä koko prosessin ajan.

Työehdot ja työsopimus kuuluvat myös kesätyöhön

Työsuojelu on olennainen osa jokaisen työpaikan arkea. Tällä on vaikutusta myös kesätyöpaikkoihin. Työehdoista sovitaan ennen työn alkamista. Näihin kuuluvat esimerkiksi työaika ja palkkaus. Työsopimus on hyvä tehdä kirjallisena, ja siihen sisällytetään mm. tiedot sopimuksen osapuolista, palkkaus, maksukausi ja työajat, työtehtävien kuvaus, työsuhteen alkamis- ja päättymisajankohta sekä syy työn määräaikaisuudelle. Näiden lisäksi sopimuksessa huomioitaviin asioihin kuuluvat vuosiloman määräytymistä ja työhön sovellettavaa työehtosopimusta koskevat yksityiskohdat.

Työsopimuksen osapuolia ovat kesätyöntekijä ja hänen työnantajansa. Sopimus sitoo työntekijää toimimaan mainituissa työtehtävissä työnantajan valvonnassa. Työnantaja sitoutuu pitäytymään vähintäänkin yleisen työehtosopimuksen sekä työsopimuksessa sovituissa ehdoissa. Lain mukaan sopimus voi olla joko kirjallinen tai suullinen. Kirjallinen sopimus on kuitenkin selvä todiste, mikäli osapuolten välille ilmaantuu ristiriitatilanteita.

Yli kuukauden mittaisessa työsuhteessa työntekijän on saatava työehdot kirjallisesti, vaikka sopimus olisikin suullinen. Työhön sovellettava ammattiliittojen ja työnantajapuolen yhteistyönä laadittu työehtosopimus turvaa työntekijöiden vähimmäisehdot, eivätkä ne voi alittua työsopimuksessa.

Ennen sopimuksen allekirjoittamista voit tutustua tuon työsektorin työehtosopimukseen saadaksesi tietoa esimerkiksi vähimmäispalkasta ja erilaisista lisistä. Mikäli kuulut ammattiliittoon voit kysyä sovellettavan työehtosopimuksen yksityiskohtia myös sieltä. Vaihtoehtoisesti voit ottaa selvää niistä kesätyöpaikkasi työsuojeluvaltuutetulta tai luottamusmieheltä. Voit varmistaa työehtosopimuksen ehtojen täyttymisen näyttämällä heille työsopimuksen ennen sen allekirjoittamista. Voit myös kääntyä heidän puoleensa, mikäli tarvitset apua tai neuvoja työsuhdetta koskevissa asioissa. Mikäli luottamusmiestä ei ole työpaikallasi, voit kysyä neuvoja vanhemmilta työntekijöiltä tai oman alasi ammattiliitosta olitpa sen jäsen tai et. Voit kysyä lisäksi neuvoa työsuojeluviranomaisten valtakunnallisen puhelinlinjan kautta.

Perehdytys

Myös kesätyöntekijänä sinulla on oikeus kunnolliseen työhön perehdyttämiseen. Työnantajasi on velvollinen antamaan sinulle tarpeelliset tiedot esimerkiksi työtehtäviisi kuuluvien koneiden ja laitteiden turvallista käyttöä sekä toimintaa koskien. Näihin yksityiskohtiin kannattaa perehtyä kunnolla ja kysyä, mikäli tarvitset niihin selvennystä. Tutustu myös mahdollisesti tarvitsemiesi suojavarusteiden käyttöön, ja muista käyttää niitä. Mikäli ajattelet työn olevan sinulle liian vaarallista, voit kieltäytyä siitä.

Palkanmaksu

Työnantajan kuuluu antaa sinulle palkan maksamisen yhteydessä dokumentti, joka erittelee peruspalkan, saamasi ylityö-, viikonloppu-, ilta- tai muut korvaukset sekä palkasta vähennettävät verot, luontaisedut, eläkevakuutus- ja muut maksut. Tarkista tietojen paikkansapitävyys. Yleistietoa alasi palkoista voit löytää esimerkiksi SAK:n verkkosivuston kautta. Työeläkettä saat kerrytettyä 17 vuoden iästä lähtien, joten kannattaa varmistaa, että eläkevakuutusmaksut vähennetään palkastasi.

Myös kesätyön aikana sinulle kertyy vuosilomaa. Ellet pidä niitä lomapäivinä, työnantajasi tulee maksaa ne sinulle lomakorvauksina. Lomakorvauksen suuruus riippuu työsuhteen pituudesta ja kuukausittain kertyvästä työajasta. Alle vuoden mittaisissa työsuhteissa vähintään 14 :n työpäivän tekeminen kuukautta kohti oikeuttaa kahden päivän lomakorvaukseen kuukaudessa. Esimerkiksi sairauspäivät lasketaan myös korvausoikeuden piiriin. Sinulla saattaa myös olla oikeus lomarahaan kertyneiden lomapäivien osalta. Tämä on tavallisesti 50% palkastasi.

Ammattiliittoon liittyminen

Ammattiliittoon kuulumisen eduista tärkein on etujesi valvonta. Alasi työehtosopimukset ovat heidän ja työnantajapuolen yhdessä laatimia. Voit lisäksi kääntyä heidän puoleensa ristiriitatilanteissa ja kysyä neuvoa työelämään siirtymisen ja kouluttautumisen suhteen.
Työttömyyskassaan liittymällä sinulla on mahdollisuus saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Voit liittyä ammattiliittoon opiskelijajäsenenä. Työsuhteesi alussa sinulle on hyödyllistä myös liittyä kyseisen ammattiliiton työttömyyskassaan. Voit näin kerryttää ansiosidonnaista päivärahaa.

Ammattiliittojen kautta saat tietoa, opastusta ja monenlaisia jäsenetuja. Voit myös osallistua heidän järjestämiinsä koulutuksiin ja muihin tilaisuuksiin, jotka auttavat sinua eteenpäin työelämässä. Ammattiliitot jakavat tietoa mm. siitä, kuinka työelämä toimii, millaisia työsuhteita on olemassa, työnhakua sekä työn päättymistä koskevista kysymyksistä. Työelämä toimii yhteisten pelisääntöjen pohjalta. Näillä viitataan työntekijöiden ja -antajien oikeuksiin sekä velvollisuuksiin. On tärkeätä olla tietoinen molemmista, sillä ne auttavat monien haasteiden ja ristiriitatilanteiden ennaltaehkäisemisessä.

Työnantajasi on ensimmäinen, jonka puoleen kannattaa kääntyä, mikäli tarvitset apua. “Kysyvä ei tieltä eksy”, sanotaan. Tämä pitää paikkansa myös työn suhteen. Mikäli työnantajasi ei mielestäsi vastaa kysymyksiisi oikeudenmukaisella tai riittävällä tavalla, käänny luottamushenkilön tai ammattiliiton puoleen. Älä jää yksin haasteiden tai ongelmien kanssa, sillä työelämän turvaverkko on olemassa sinua varten.

Työterveys

Mikäli sairastut, voit jäädä pois töistä. Sinun on kuitenkin ilmoitettava työnantajallesi poissaolostasi ja sen syystä niin pian kuin mahdollista. Työnantaja voi edellyttää lääkärintodistusta, ja siinä tapauksessa sinun on varattava aika lääkärin saadaksesi häneltä todistuksen. Myös kesätyöntekijällä on oikeus työterveydenhuoltoon. Työnantajan velvollisuus on järjestää se työntekijöidensä terveyden ja turvallisuuden edistämiseksi. Fyysiseen terveyteen ja turvallisuuteen panostamisen lisäksi työterveydenhuollon tehtävänä on huomioida myös työn psyykkinen kuormittavuus.

Työntekijät voivat kääntyä työterveydenhuollon puoleen terveyttä ja turvallisuutta koskettavissa kysymyksissään. Työnantajan velvollisuus on myös tiedottaa työyhteisöä työterveydenhuollon tuesta työtä koskevien terveysongelmien suhteen. Tässä suhteessa on tärkeätä, että kaikkia – myös kesätyöntekijöitä – kohdellaan samanarvoisesti. Sinulla on oikeus pyytää selvitystä työterveydenhuollolta työpaikan haittatekijöistä. Voit myös pyytää ohjausta haittojen ennaltaehkäisemiseen ja työssä jaksamiseen. Työterveydenhuollon tehtävänä on myös antaa tukea, mikäli joudut kriisitilanteisiin.

Työsuojelu

Työsuojelun avulla huolehditaan työpaikan turvallisuudesta. Tutustu työpaikkasi työsuojelusuunnitelmaan ja turvallisuutta koskeviin ohjeistuksiin. Huomioi nämä työskennellessäsi. Työnantajan vastuulla on huolehtia, ettei onnettomuuksia tai sairastumisia pääse tapahtumaan työsuojelun laiminlyönnin takia. Riskien arviointi auttaa välttämään vaaratilanteita, jotka aiheutuvat esimerkiksi pölyn, kuumuuden, myrkkyjen, homeitiöiden, huonojen työasentojen, vaarallisten laitteiden tai kiireen takia. Työnantajalla on velvollisuus vakuuttaa sinut tapaturmien sekä työstä johtuvien sairauksien varalta. Vakuutus kattaa sekä työmatkat että työssäoloajan.
Tulevaisuutta kohti

Työsuhteesi päättyessä kannattaa työnantajaa pyytää kirjoittamaan sinulle työtodistus, joka sinulla on oikeus lain mukaan saada. Työtodistus on tärkeä esimerkiksi koulutukseen tai vakinaiseen työhön hakeutuessasi. Aiempi työkokemus luetaan yleensä eduksi.

Kesätyö on hyvä keino aloittaa valmistautuminen vastuun ottamiseen omasta elämästäsi. Saattaa olla, että sinulla on unelmia oman asunnon hankkimisesta tai autokoulun suorittamisesta. Voi olla, että haaveilet matkustamisesta. Näihin unelmiin voit alkaa valmistautua kesätyön avulla.

Säästöjen kartuttaminen on edullisin tapa tällaisten suurten hankintojen rahoittamiseen. Sen lisäksi voit 18 vuotta täytettyäsi tarvittaessa harkita myös lainarahaa, mikäli tiedät voivasi maksaa sen takaisin. Voit kilpailuttaa esimerkiksi ensiasunnon ostajan ASP-säästötilejä tai lukea esimerkiksi eri lainatarjouksia ja parhaita pikavippikokemuksia saadaksesi lisätietoa lainanottamisesta. Kehittääksesi vastuullista rahankäyttöä on hyvä kuitenkin arvioida ensimmäiseksi oma maksukykysi. Siksi ansiotyö ja maltillinen säästöohjelma antavat parhaan mahdollisen perustan unelmiesi toteuttamiselle.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI