Mitä lapsille kannattaa opettaa rahankäytöstä?

Lapsille on hyvin tärkeää opettaa mahdollisimman ajoissa rahan arvo ja perusasioita sen käyttämisestä, säästämisestä ja sijoittamisesta. Tämän avulla lapsista kasvaa sellaisia aikuisia, jotka eivät joudu niin herkästi ongelmiin taloudellisesti. Vaikka jokainen voi joskus tarvita lainaa heti tilille ja pikalaina voi olla tähän paras vaihtoehto, on velkakierteen mahdollisuus vahvempi niillä, joille ei ole koskaan opetettu vastuullista rahankäyttöä.

Alla olevat viisi vinkkiä ovat sellaisia, mitkä on ehdottomasti opetettava jokaiselle lapselle:

1. Avoin keskustelu

Jotta lapsi ymmärtää rahan arvon ja talouden ylläpidon, pitää asioista pystyä keskustelemaan avoimesti, varsinkin jos lapsilla on kysyttävää. Yhdessä kannattaa myös käydä vähintään pintapuolisesti lävitse mitä kaikkia laskuja talouden ylläpitäminen sisältää, esimerkiksi sähkö-, puhelin-, vuokra-, ja vesilaskut, jotka löytyvät lähes kaikista talouksista. Näin lapsi ymmärtää kuinka paljon esimerkiksi internetin tai puhelimen käyttäminen maksaa, eikä oleteta heti, että ne kuuluvat automaattisesti elämään. Samalla voidaan käydä läpi suunnilleen kuinka paljon rahaa talouteen tulee, jotta lapsi ei kuvittele, että rahaa on loputtomasti ja automaatista saa aina lisää.

2. Rahaa ensin säästöön

Lapselle on hyvä opettaa heti ensimmäiseksi, että osa rahasta siirretään aina itselle. Tämä voidaan esittää kuin laskuna, esimerkiksi 5 % palkasta laitetaan automaattisesti säästötilille, eikä tätä voida jättää välistä, yhtään sen enempää kuin sähkölaskua tai vuokraa. Kun säästämisestä tulee osa arkea ja automaattinen asia, saadaan aikuisenakin hyvin hoidettua tämä puoli taloudesta.

3. Viikkorahan käyttö

Viikkorahan käyttäminen on hyvä aloittaa aikaisin, sillä näin lapsi oppii, että viikossa on käytettävissä vain tietty määrä rahaa ja kun se loppuu, enempää ei tule. Samalla opetetaan että säästämällä pidempään, voidaan ostaa jotain arvokkaampaa, kun taas rahat heti tuhlaamalla, saadaan pieniä ostoksia, mutta ei välttämättä sitä kaikista halutuinta juttua.

4. Sijoittamisen opettaminen

Kun lapsella on jo hiukan enemmän ikää, voidaan alkaa opettamaan mitä sijoittaminen tarkoittaa. Tämä on hyvä taito omata myös myöhemmin elämässä ja osa lapsista ovat onnistuneet saamaan sijoittamisella mukavan potin rahaa itselleen ennen täysi-ikäiseksi pääsyä. Tästä pesämunasta on tietenkin paljon hyötyä, mutta riskit tulee opettaa samalla lailla. Tietenkin tämä tarkoittaa, että vanhempien tulee tietää mikä on sijoittaminen ja kuinka siitä tehdään kannattavaa.

5. Arkisten tilanteiden hyödyntäminen

Kaikista tehokkaimmin lapsi ymmärtää rahan arvon, kun sitä opetetaan vähitellen arjessa. Jos esimerkiksi kaupassa sanotaan vain ”ei ole varaa” ei lapsi opi löytämään syytä sille. Jos taas näytetään laskuja ja palkkatuloja, voi pieninkin perheenjäsen oivaltaa, miksei rahaa sada taivaalta. Näin lapsi itsekin tajuaa, ettei kaikkea voi yksinkertaisesti saada, tai sitten joudutaan luopumaan jostain muusta, paljon tärkeämmästä asiasta.

Tietenkin opetus pitää myös olla lapselle sopivaa. Osa lapsista aloittaa säästämisen jo hyvin nuorena, sillä he eivät yksinkertaisesti halua tuhlata. Tätä ominaisuutta tulee kannustaa, sillä se auttaa myöhemminkin paljon. Toiset taas tuhlaavat kaiken herkemmin, jolloin kannattaa kiinnittää huomiota tuhlaamisen huonoihin puoliin, niin että lapsi itse ymmärtää sen seuraukset.

Vaikka vanhemmat eivät olisikaan eksperttejä raha-asioissa, voidaan silti opettaa varsinkin niistä tilanteista, missä ollaan itse tehty virheitä. Kun lapset näkevät vanhempien stressaavan raha-asioita, he oppivat samaa käytöstä. Näyttämällä miten ja miksi asiat menevät niin kuin ne menevät, lapsi tajuaa jo hyvin aikaisin parempaa talouden hallintaa.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI