Mitä ovat lainat joissa on vakuus?

Oli kyseessä sitten pikalaina, joustoluotto, asuntolaina, tai mikä tahansa laina, voidaan ne jakaa aina kahteen kategoriaan, sen mukaan onko lainassa vakuuksia, vai ei. Vakuudelliset lainat ovat sellaisia lainoja, joita suojelee jonkin tyyppinen omaisuus tai tietyt varat. Omassa omistuksessa olevia asioita, kuten asuntoa, tai autoa, voidaan käyttää lainan vakuutena ja nämä siirtyvät pankille, tai muulle rahalaitokselle, jos lainaa ei makseta takaisin tietenkin korkojen ja kulujen kanssa. Kun laina on maksettu takaisin, siihen kiinnitetty omaisuus vapautuu taas takaisin lainan ottaneelle henkilölle, tai omaisuuden oikealle omistajalle, sillä joskus lainassa voidaan käyttää jonkun toisen omaisuutta, kuten vanhempien asuntoa tai muuta varallisuutta. Myös sijoituksia, tai muuta omaisuutta voidaan asunnon ja auton lisäksi käyttää vakuutena, niiden arvon mukaan.

Vakuudelliset lainat ovat myös paras ja usein ainoa tapa, saada isoja summia rahaa. Jos halutaan pikalaina, tai pikavippi heti tilille, ei näissä kysellä useinkaan vakuuksia, koska summat ovat pieniä. Tämä johtuu siitä, että lainan tarjoaja voi herkemmin luottaa että muutama satanen, tai tonni, maksetaan takaisin onnistuneesti, mutta asia on toinen kun puhutaan kymmenistä tai sadoista tuhansista, saati isommista summista. Kun lainaan sidotaan omaa omaisuutta, lainan antanut taho luottaa paremmin siihen, että laina maksetaan takaisin, koska muuten lainan ottaja menettää omaisuutensa ja pankki, tai rahalaitos, saa tämän omaisuuden ja joka tapauksessa rahansa takaisin.

Näitä lainoja ei oteta pelkästään uusien asioiden hankkimiseen, vaan niitä voidaan myös käyttää joustoluottoina tai osakkeisiin tarkoitettuna lainana. Vakuudellisia lainoja on yleensä mahdollista saada juuri sille summalle, mikä voidaan taata lainaan sidotulla omaisuudella. Omaisuuden arvo määräytyy sen hetkisen markkina-arvon mukaan, eli esimerkiksi asunnon arvo on se mikä sen myyntihinta olisi nykyään, eikä aikaisempi ostohinta. Näin omaisuuden arvo voi kasvaa tai pienentyä markkinoiden muuttuessa ja mikäli lainan takaisinmaksu laiminlyödään, on lainan antaneella taholla oikeus lunastaa kiinnitetty omaisuus itselleen ja esimerkiksi myydä se.

Vakuudellisten lainojen yksi parhaimmista puolista on niiden matalat korot. Koska lainan antajalla ei ole mahdollisuutta olla saamatta omiaan takaisin, ei se vaadi yhtä korkeaa korvausta lainan antamisesta. Tämän matalampia korkoja ei ole oikeastaan edes mahdollista löytää, sillä vakuudellinen laina on aina turvallisen pankille tai rahalaitokselle. Toisaalta siihen sisältyy aina mahdollisuus menettää kiinnitetty omaisuus, minkä takia se on hiukan riskialttiimpi lainan ottajalle.

Toinen hyvä puoli on korkeat lainamäärät, eli tällaisia lainoja voidaan käyttää myös hyvin suuriin summiin, kunhan omaisuutta siis löytyy, mitä kiinnittää. Muissa lainoissa lainamäärä sitoutuu palkkaan ja muuhun vastaavaan, mikä ei välttämättä mahdollista kovin suurien summien saamisen, kun taas vakuuden antamisella voidaan ottaa juuri sellainen laina, mikä voidaan vakuuttaa. Jos omistuksesta löytyy sekä asunto, että auto, saadaan jo huomattavan iso summa lainaa otettua useimmilta tarjoajilta.

Viimeisin hyvä puoli vakuudellisissa lainoissa, on ehtojen joustavuus. Koska tämä lainatyyppi on pankille aina kaikista turvallisin, annetaan siihen edullisten korkojen lisäksi myös parhaimmat ehdot. Maksuajan suhteen voidaan olla hyvin joustavia ja tähän päälle voidaan antaa korottomia, sekä kuluttomia maksukuukausia. Lainan ottamisessa kannattaa olla tarkkana, eikä valita ensimmäistä tarjoajaa. Kilpailuttaminen on ehdottomasti paras keino saada itselle parhaimmat ehdot lainaan, joten tämä kannattaa tehdä esimerkiksi ottamalla yhteyttä eri lainapalveluihin tai käyttämällä netissä olevia vertailusivustoja, jotka listaavat suoraan parhaimmat ehdot antavat tarjoajat esille.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI