Näin pidät päätöksesi

Kesälomailun jälkeen on (taas) hyvä palata normaalitilaan ja aloittaa kuntokuuri, eikä muutaman kesän grilliherkkuja maistellessa kertyneen kilonkaan pudottaminen tekisi pahaa. Tai olisiko nyt vihdoin aika lopettaa tupakanpoltto, terveyskin kohenisi? Tai ehkä haluaisit alkaa kartuttaa säästötilisi saldoa, vaikkapa ensi vuoden kesälomamatkaa varten?

Jos lupausten pitäminen ja päätöksissä pysyminen ei ole historiallisesti katsottuna vahvimpia puoliasi, kannattaa jatkaa lukemista, sillä tässä artikkelissa annamme sinulle hyviä vinkkejä, miten pidät päätöksesi ja saavutat tavoitteesi.

Konkretisoi tavoitteesi

Tarkenna itsellesi, mitä oikeastaan haluat ja miksi. Esimerkiksi yleinen “elän terveellisemmin” tavoite kannattaa konkretisoida tarkempiin osiin ja täsmällisempiin tavoitteisiin, kuten syön viisi kasvista tai hedelmää päivittäin tai käyn lenkillä kolme kertaa viikossa, tai “elän säästeliäämmin” voi tarkoittaa parempaa suunnitelmallisuutta ja selkeää kuukausittaista säästöön laitettavaa summaa.

On myös hyvä tehdä itsellesi selväksi, miksi tämä tavoite ja sen saavuttaminen on sinulle tärkeää. Kun matkan varrella epäilet itseäsi, palauta mieleesi ne syyt, miksi alunperin päätit lähteä pyrkimään kohti tätä tavoitetta.

Älä kuitenkaan romantisoi tai liioittele asioita. Laihtuminen ei muuta sinua itseäsi eikä automaattisesti muuta elämääsi “paremmaksi”. Terveelliset elämäntavat kyllä todennäköisesti parantavat jaksamistasi ja terveyttäsi, mutta jos oikeastaan haluaisit uuden työpaikan tai parisuhteen, on sinun todennäköisesti tehtävä ruokavalion lisäksi muitakin muutoksia elämässäsi.

Tee suunnitelma

On helppoa aloittaa “maanantaina”, mutta kannattaa miettiä projektin etenemistä myös hiukan pidemmälle. Kun olet määrittänyt tavoitteesi, on hyvä tehdä suunnitelma, mitä sinun pitää konkreettisesti tehdä, jotta pääset tavoitteeseesi.

Tee siis itsellesi selkeä toimintasuunnitelma. Kirjaa ylös, mitä tehtäviä tavoitteesi saavuttaminen edellyttää, ja, mikäli mahdollista, aikatauluta tehtävät. Esimerkiksi voit vaikkapa tehdä itsellesi viikon ruokalistan ja siihen pohjautuen ostoslistan, joka sisältää vain terveellisiä ruoka-aineita. Sitten aikataulutat itsellesi kauppareissun kerran viikossa, ja välipäivinä kaupassa käynti on kiellettyä. Näin pysyt ruokavaliossasi ja myös budjetissasi helpommin. Jos välipalojen syöminen on sinulle vaikeaa, lisää kalenteriisi päivittäinen välipalavartti, jolloin nautit terveellisen välipalan, kuten hedelmiä tai kasviksia. Samoin lisää kalenteriisi esimerkiksi juoksulenkki joka toinen päivä.

Kun sinulla on lista käytännön asioista ja tehtävistä, poistuu samalla sekin tekosyy, ettet tiedä, mistä aloittaisit tai mitä tekisit. Kun asiat ja tehtävät on aikataulutettu kalenteriin, on niiden unohtaminen tai huomioimatta jättäminen vaikeampaa. Listasta on sitten mukava raksia pois tehtyjä vaiheita ja välietappeja.

Muista, että ei ole järkevää yrittää muuttaa koko elämääsi yhdellä kerralla. Esimerkiksi voit siirtyä terveelliseen ruokavalioon asteittain tai tavoitella säästöön siirtämäsi summan kasvattamista pikkuhiljaa. Mikäli koitat muuttaa liian montaa asiaa kerralla, voi muutos muodostua liian suureksi ja hankalaksi, jolloin tavoitteesta lipsuminen on todennäköisempää.

Poista häiriötekijät

Kun tavoitteesi ja suunnitelmasi sen saavuttamiseksi on selvä, on aika poistaa tekijät, jotka saattavat häiritä tai jopa estää suunnitelmasi toteutumisen. Esimerkiksi jos tavoitteenasi on syödä terveellisesti, on hyvä siivota kaapista pois kaikki suklaakeksit ja sipsipussit, jotka houkuttelevat sinua sortumaan. Tee jatkossa kauppaan mennessä ostoslista, ja pysy siinä, ei heräteostoksia. Älä mene kauppaan nälkäisenä. Näin ostoskoriisi valikoituu terveellisiä valintoja ja samalla myös todennäköisesti säästät rahaa.

Säästöprojektia voi auttaa vaikkapa vaatekaapin siivoaminen. Käydessäsi läpi vaatekaappisi sisältöä voit tehdä “uusia” löytöjä ja asukokonaisuuksia jo olemassa olevasta valikoimasta, ja huomaat, ettei sinun tarvitsekaan ostaa niin paljon uusia vaatteita joka kuukausi.

Tee toteutus helpoksi

Kun häiriötekijät on poistettu, kannattaa vastaavasti tehdä suunnitelmassa pysyminen mahdollisimman helpoksi. Esimerkiksi pidä huolta, että kotonasi on aina hedelmiä, joita voit nauttia välipalaksi, tai aseta pankissasi kuukausittainen säästösummasi siirtymään säästötilillesi automaattisesti heti palkkapäivänä.

Suunnitelmassa pysymistä voi myös auttaa, jos puhut aikeistasi ystävillesi. Näin he voivat tukea sinua tavoitteessasi ja ehkäpä myös innostua itsekin. Asioiden muuttaminen yhdessä on usein helpompaa kuin yksin kamppailu. Esimerkiksi voitte yhdessä päättää vaihtaa kuukausittaisen pizzailtanne terveellisempään ja edullisempaan vaihtoehtoon, ja vaihtaa kuulumisia vaikkapa kävelylenkillä.

Säilytä motivaatio

Pidemmän projektin tai elämänmuutoksen aikana törmäät varmasti tilanteisiin, joissa motivaatiosi on koetuksella. Mikäli aikaisempi ruokavaliomuutoksesi tai säästöprojektisi on jäänyt kesken, tiedät tämän jo kokemuksesta. Kannattaa siis varautua näihin epätoivon ja alhaisen motivaation hetkiin jo etukäteen.

Pidä tavoitteesi kirkkaana mielessä. Vanha neuvo tavoitteen kiinnittämisestä jääkaapin oveen on siis edelleen varsin pätevä, sillä siitä näet sen varmasti joka päivä. Voit myös esimerkiksi lisätä tavoitteen ja tsemppiviestejä itsellesi kalenteriisi niin, että ne pomppaavat esiin säännöllisesti ja sinun on reagoitava niihin. Näin et pääse unohtamaan projektiasi.

Aiemmin tekemäsi suunnitelma tai muutospäiväkirja ja tulosten säännöllinen mittaaminen voivat olla hyviä tapoja pitää motivaatiota yllä. Päätä projektisi alussa selkeistä mittareista, joita seuraat muutoksen aikana. Esimerkiksi säästöprojektissa säästötilin saldon kasvaminen tai laihduttaessa kilojen kariseminen voivat olla näitä mittareita. Kun näet, miten tavoitteesi on toteutumassa, et todennäköisesti halua enää lopettaa. Pidä siis kirjaa muutoksen etenemisestä ja onnistumisistasi, ja selaile sitä säännöllisesti, niin näet muutoksen etenemisen ja päättäväisyytesi vahvistuu.

Jos suunnitelmasi sisältämän tehtävän aloittaminen, kuten lenkille lähteminen, tuntuu vaikealta, käske itseäsi aloittamaan, mutta anna itsellesi lupa lopettaa kahden minuutin kuluttua. Kun olet päässyt liikkeelle, et todennäköisesti enää halua lopettaa, kun tämä vaadittu kaksi minuuttia on kulunut.

Palkitse itseäsi

Pienet palkinnot välietappien saavuttamisesta ovat paikallaan, olethan tehnyt paljon töitä tavoitteesi saavuttamiseksi. Välitavoitteiden saavuttaminen on juhlimisen arvoista ja pitää yllä motivaatiotasi jatkaa loppuun saakka.

Pidä kuitenkin huolta, että myös nämä palkinnot ovat linjassa kokonaistavoitteesi ja suunnitelmasi kanssa, esimerkiksi, jos tavoitteesi on terveellinen ruokavalio, voisi palkintosi olla vaikkapa hieronta tai uudet kengät – ei kuitenkaan rasvainen pizza tai valtava jäätelöannos.

Iloitse saavutuksistasi avoimesti. Jos olet onnistunut karistamaan kolme kiloa tai ollut kuukauden syömättä jäätelöä, kerro siitä ystävillesi. Olet tehnyt paljon töitä tavoitteesi eteen, ja ansaitset olla ylpeä saavutuksistasi.

Jos repsahdat…

Mikäli projektisi on pitkä, kohtaat varmasti matkallasi epäuskon hetkiä ja on valitettavasti myös todennäköistä, että jossain vaiheessa repsahdat. Älä kuitenkaan luovuta koko projektia yhden lipsahduksen vuoksi, vaan käsittele asia ja palaa suunnitelmaan.

Yksi ylenpalttiseksi yltynyt herkuttelupäivä ei todennäköisesti pilaa terveellisen ruokavalion projektiasi, mutta kannattaa pysähtyä miettimään, miksi repsahdus tapahtui ja miten vältät lipsumiset jatkossa. Jos suunnitelmasi osoittautuu liian tiukaksi, älä luovuta ja unohda tavoitettasi, vaan sen sijaan muokkaa suunnitelmaasi astetta realistisemmaksi.

Joskus repsahdukset tai suunnitelmasta poikkeamiset voivat myös johtua sinusta riippumattomista tekijöistä, joihin et voi itse vaikuttaa. Voit vaikkapa sairastua tai autosi voi rikkoutua yllättäen. Yllättävät talouden muutostilanteet voivat edellyttää nopeita toimenpiteitä, ja tällöin esimerkiksi heti, 24 tuntia vuorokaudessa, tilille maksettava pikavippi voi olla tarpeen. Muista tällöin mitoittaa vippi siten, ettei sen takaisinmaksu kaada talouttasi. Säädä säästösuunnitelmaasi tarvittaessa vipin takaisinmaksun ajaksi ja taas uudelleen, kun vippi on maksettu.

Jos taas säästöprojektista lipsuminen johtui hiukan överiksi menneestä shoppailureissusta kavereiden kanssa, muista, että uudet, käyttämättömät vaatteet voi aina palauttaa kauppaan.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI