Näin säästät rahaa ja parannat terveyttäsi – kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

Jokainen haluaa säästää rahaa aina, kun se vain on mahdollista. Monet kuitenkin käyttävät huomaamattaan rahaa sellaisiin asioihin, joihin sitä ei tarvitsisi käyttää. Joistakin asioista on saattanut jo tulla tapa, ja rahaa käytetään niihin huomaamattaan ja täysin automaattisesti. Joskus kannattaa kuitenkin katsoa omia raha-asioita pitkään ja vakavasti ja olla rehellinen oman itsensä kanssa. Ovatko nämä tavat minulle terveellisiä niin fyysisesti kuin kukkaronkin puolesta?

Jos oma tili näyttää kuivalta, pelkästään näiden epäterveellisten tai ei-niin-vältämättömien tapojen ylläpitämiseksi saatetaan vilkaista parhaita vertailutaulukoita nähdäkseen, millaisen lainan itselleen voisi ottaa. Ja jos lainalla lähdetään rahoittamaan esimerkiksi iltaa baarissa, se voi kaduttaa muutaman kuukauden kuluttua, kun laskuja tulvii sisään postiluukusta, eikä niitä saa maksettua. Pahimmassa tapauksessa tästä voi tulla melkoisen paha velkakierre, mistä ei meinaa päästä mitenkään pois.

Kannattaa siis käyttää aikaa omien tapojensa tarkistamiseen. Emmekä tarkoita nyt pelkästään rahan käyttämistä, vaan omaa terveyttäkin. Parhaimmillaan nämä kaksi asiaa saattavat jopa kulkea käsi kädessä. Tässä artikkelissa katsommekin, kuinka voit säästää rahaa samalla, kun parannat omaa terveyttäsi!

Alkoholi maksaa maltaita

Suomessa ainakin alkoholia juodaan ihan jokaisena kissanristiäisenäkin. Oli kyseessä sitten joulu, juhannus tai uusivuosi, alkoholin juominen tuppaa olemaan jollain tapaa jo monille tapana. Puhumattakaan baari-illoista ja terassilla käymisestä.

Vaikka kavereiden kanssa ajan viettäminen yhden tai kahden äärellä saattaa olla hauskaa, se on kuitenkin suhteellisen epäterveellistä. Alkoholi sisältää paljon tyhjiä kaloreita ja paljon sokeria. Saatat huomaamattasi solauttaa kurkustasi alas jopa yli 1000 kaloria illassa pelkästään juomalla alkoholia. Alkoholi on paitsi epäterveellistä keholle ja omalle maksalle, se maksaakin melkoisen pitkän pennin ainakin baareissa ja klubeilla.

Kannattaa alkaa tarkkailla omaa alkoholin käyttöä ja mahdollisesti lopettaa se kokonaan tai ainakin vähentää sitä joksikin aikaa. Ehkä sen sijaan, että joisit viisi tuopillista illassa, juotkin vain yhden tai kaksi. Tai ehkä jokaviikkoisen baarireissun sijaan käytkin ulkoilemassa vain kerran kuukaudessa.

Saatat huomata hyvin nopeasti, että olosi paranee, nukut paremmin ja painokin putoaa. Lisäksi lompakkosi alkaa olla jo pullollaan seteleitä, joita et käyttänyt baarissa käydessäsi. Sinun ei tarvitse lopettaa alkoholin käyttöä kokonaan, mutta vähennä sitä ainakin kuukaudeksi ja katso, kuinka paljon rahaa onnistuit säästämään! Tämä saattaa jopa motivoida sinua juomaan vähemmän alkoholia seuraavassakin kuussa.

Karkkia makeannälkään

Suomalaiset ovat myös kovia syömään karkkia. Etenkin suomalainen suklaa ja salmiakki ovat monille melkoista herkkua. Karkki ei kuitenkaan ole millään tavalla hyväksi hampaille, ja siinä on myös niin paljon sokeria, että painokin saattaa alkaa nousemaan. Liika sokerin saanti ei ole hyväksi, ja se saattaa aiheuttaa esimerkiksi väsymystä, uniongelmia, oppimisvaikeuksia ja monia muita ikäviä seuraamuksia.

Karkki myös maksaa kaupassa rahaa, joten jos yksinkertaisesti vähennät karkin syömistä ja vaikka lopetat sen kokonaan yhden kuukauden ajaksi, huomaat, kuinka paljon säästit. Se yksittäinenkin karkkipatukka aina silloin tällöin maksaa euron tai pari, ja saatat säästää huomaamattasi kymppejä kuukaudessa.

Samalla, kun nappaat pois kaikki karkit ruokavaliostasi, vähennä myös jäätelön, keksien ja muiden herkkujen syömistä. Vaikka itsensä hemmottelussa ei ole mitään vikaa, kannattaa karkkien ja keksien sijaan ostaa vaikka makeita marjoja ja hedelmiä. Säästät rahaa ja omaa kehoasi! Tunnet olosi virkeämmäksi ja lompakkosikin herää eloon talvihorroksestaan.

Makeat juomat

Monet ostavat mielellään energiajuomia, limsaa ja mehua kaupasta. Näissä kaikissa on kuitenkin taas jotain yhteistä, nimittäin sokeria. Sokeria on tuupattu näihin juomiin grammakaupalla, ja niiden juominen on pahaksi hampaille ja keholle. Aivan samalla tavalla kuin karkkikin.

Hyvä ja terveellinen vaihtoehto makeiden juomien sijaan on yksinkertainen, puhdas vesi. Suomessa ollaan onnekkaita, sillä hanasta tuleva vesi on puhdasta, hyvää ja lähestulkoon täysin ilmaista. Turvaudu siis kotoisaan veteen pari viikkoa tai kuukauden verran ja huomaat, kuinka olosi paranee. Veden juominen auttaa pysymään pirteänä, puhdistamaan kehoa, nostamaan metabolismia ja saattaapa painokin pudota. Ja samalla tietysti säästät kaupassa rahaa, kun sinun ei tarvitse ostaa mehuja ja muita makeita juomia.

Jos haluat kuitenkin jotain makeaa päivääsi, kokeile tuoremehuja. Niissä on paljon vitamiineja ja yleensä jopa hieman vähemmän sokeria kuin muissa mehuissa. Yritä välttää limsaa ja energiajuomia kokonaan ainakin pari viikkoa.

Tupakointi

Tätä nykyä jokainen takuulla tietää, millaisia vaaroja tupakoinnissa piilee. Jokainen tietää sen, että tupakointi on pahaksi keuhkoille ja ihan koko keholle. Lisäksi tupakointi maksaa melkoisen paljon rahaa. Olemme kuulleet paljon tarinoita siitä, kuinka tupakoitsijat ovat lopettaneet tupakoinnin ja laittaneet sen sijaan tupakkarahat säästöön. Säästöt ovat olleet parhaimmillaan jopa tuhansia vuodessa!

Nyt on siis aika ainakin vähentää tupakan polttoa. Hae apua lääkäriltä tai ota käyttöön vaikka nikotiinipurukumi ja tähän sopivat nikotiinilaastarit. Jotkut voivat lopettaa tupakoinnin kylmiltään, kun taas toisten tulee vähentää nikotiinia hiljaksiin. Jos oman terveyden parantaminen ei ole riittävä motivaatio, niin rahan säästämisen luulisi olevan melkoisen hyvä motivaatiopaukku!

Roskaruoka ei ole hyväksi

Pikaruokaloissa käyminen ja pizzan tilaaminen voi olla helppo ja nopea vaihtoehto, jos oman ruoan tekeminen laiskottaa. Loppujen lopuksi jatkuva pikaruokalassa ravaaminen tulee maksamaan sinulle melkoisen paljon rahaa. Tämän lisäksi kaikki pikaruoassa oleva rasva ja suola saavat sinut takuulla voimaan pahoin, tulemaan väsyneeksi ja ehkä painokin saattaa nousta.

Käy sen sijaan ostamassa kaupasta vaikka valmisruokia tai tee sellaisia ruokia, joiden valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Valmista ruokia moneksi päiväksi kerrallaan. Näin säästät rahaa ruoassa ja oma kehosikin kiittää. Saatat huomata melkoisen muutoksen omassa hyvinvoinnissasi ja lompakkosi hyvinvoinnissa jo parissa viikossa!

Tämä ei tietenkään tarkoita, ettei pikaruokalassa tulisi koskaan käydä. Kannattaa vain nauttia siellä käymisestä hieman harvemmin.

Yhteenveto

Sokeria on jatkuvasti tarjolla monessa eri muodossa. Sitä on alkoholissa, karkeissa, limsoissa, jäätelössä, kekseissä, mehuissa, energiajuomissa ja muissa mukavissa herkuissa. Ja valitettavaa on se, että sokeriinkin voi tulla riippuvaiseksi. Tämä vieno riippuvuus saattaa aiheuttaa sen, että syöt karkkia usein, käyt juomassa alkoholia ulkona kavereiden kanssa tai juot ennemmin mehua kuin vettä. Sokeri on paitsi pahaksi keholle, nämä herkut myös maksavat pitkän pennin.

Jos sen sijaan keskityt ostamaan terveellistä ruokaa kaupasta ja ostat terveellisiä välipaloja, oma hyvinvointisi paranee, nukut paremmin, olet energisempi ja saatat jopa pudottaa painoa. Lisäksi säästät rahaa melkoisen suuren summan vuodessa.

Pikaruoka on toinen rahareikä, joka on sekä pahaksi lompakollesi että omalle kehollesi. Kaikki pikaruoassa oleva rasva ja suola saavat sinut väsyneeksi, turvonneeksi ja saatat jopa saada vyötärölle lisää kilon tai pari. Leikkaa roskaruoka kokonaan pois dieetistäsi ehkä pariksi viikoksi tai kuukaudeksi ja huomaat, kuinka paljon rahaa säästät. Lisäksi saat lisää rahaa lompakkoosi pitkällä juoksulla!

Muista myös vähentää tupakointia tai parhaimmillaan jopa lopettaa kokonaan. Kehosi ja lompakkosi kiittävät!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI