Näin säästät rahaa lentokentällä

Lentokenttä, tuo houkutusten keidas! Matkustaminen niin yksin kuin ystävien tai perheenkin kanssa on mukavaa, mutta vaatii usein melko paljon järjestämistä ja suunnittelua, etenkin, jos budjetti ei ole varsinaisesti kovin suuri. Olet tietysti etsinyt edullisimmat mahdolliset lennot, käyttänyt aikaa mukavan ja siistin, mutta kuitenkin sopuhintaisen majoituksen löytämiseksi, ja tutustunut matkakohteen mielenkiintoiseen, mutta huokeaan ajanvietetarjontaan unohtamatta kohtuuhintaisia ravintoloita. Mutta sitten – odotusaikaa lentokentällä ei juuri voi välttää oli sitten kyseessä suora lento tai koneen vaihto, ja rahanmeno vaikuttaa väistämättömältä.

Sitä se ei kuitenkaan ole. Näillä vinkeillä säästät selvää rahaa lentokentällä.

Miten matkustaa lentokentälle ja kentältä pois?

Kannattaa selvittää etukäteen, mikä on paras – ja edullisin – tapa mennä lentokentälle ja vastaavasti siirtyä perillä kentältä varsinaiseen matkakohteeseen. Jos ajat lentokentälle omalla autolla, tutki jo hyvissä ajoin ennen matkustusajankohtaa mahdollisia pysäköintivaihtoehtoja. Usein etukäteen varaamalla voi pysäköintipaikan saada paikan päällä maksamista edullisemmin, ja joskus etukäteen voi myös löytää tarjouksia.

Kannattaa myös tarkistaa, olisiko mahdollista kulkea julkisilla kulkuneuvoilla. Etenkin Helsinki-Vantaan Lentoasemalle on erinomaiset yhteydet sekä lähi- että kaukoliikenteen busseilla ja nykyisin myös lähijunalla. Kauempaa matkustavan kannattaa varata bussi- ja junaliput etukäteen netistä, sillä nettitarjouksia hyödyntämällä voi säästää mukavia summia.

Perillä kohteessa taksi voi olla usein se helpoin vaihtoehto, mutta samalla se on tyypillisesti myös kallein. Ota etukäteen selvää myös matkakohteen julkisista liikenneyhteyksistä, sillä lentokentille on tyypillisesti hyvät julkisen liikenteen yhteydet myös muualla maailmassa.

Älä vaihda valuuttaa lentokentällä

Euroalueella matkatessa ei tarvitse valuutoista huolehtia, mutta jos matkustat alueen ulkopuolelle, kannattaa mukaan varata ainakin jonkin verran paikallista valuuttaa käteisenä. Älä kuitenkaan vaihda rahaa lentokentällä, sillä vaihtokurssit ovat lentokenttien rahanvaihtopisteissä tyypillisesti erittäin huonot.

Sen sijaan vaihda rahaa jo etukäteen kauempana lentokentästä. Vertaile vaihtoehtoja, huomioi sekä vaihtokurssi että mahdolliset palkkiot sekä myös takaisinvaihtomahdollisuus, jos käteistä rahaa jää. Kannattaa suosia erityisesti rahanvaihtoon keskittyneitä yrityksiä. Myös pankit vaihtavat valuuttaa, mutta palvelumaksut voivat olla korkeat ja kurssi melko huono.

Kannattaa myös selvittää erilaisten kansainvälisten maksukorttien käyttömahdollisuus matkakohteessa. Kansainvälisillä luottokorteilla maksaminen tai käteisen rahan nostaminen ulkomailla voi olla maksullista, mutta nykyisin on olemassa myös muita vaihtoehtoja niin korttien kuin muidenkin maksutapojen suhteen. Kannattaa tutustua ja vertailla eri mahdollisuuksia, ja voit säästää huomattavia summia.

Jos päädyt matkustamaan pääosin erilaisten maksukorttien voimin, on hyvä ottaa matkalle mukaan ainakin kaksi eri tahon myöntämää korttia varmuuden vuoksi, ja säilyttää niitä erillään toisistaan. Näin mahdollisessa varkaustapauksessa menetät vain toisen, ja loppumatkan ajan käytössäsi on toinen kortti. Samoin kaksi korttia on hyvä vara mahdollisessa pankin tietojärjestelmän häiriötilanteessa. Kukapa haluaisi olla lähtöhetkellä tilanteessa, jossa hotellin maksaminen ei onnistu kaukana Suomessa olevan pankin palvelukatkoksen vuoksi?

Joskus voi olla hyvä ajatus tehdä myös varasuunnitelman varasuunnitelma. Jos matkakassa on tiukka, ja kohdemaan hintataso yllättää tai matkasuunnitelmat muuttuvat, voi kesken matkaa tulla kiireellinen tarve saada lisäjoustoa budjettiin. Tällaisissa tilanteissa voi avuksi tulla esimerkiksi 24 tuntia vuorokaudessa saatavilla oleva pikaluotto.

Varmista matkatavarasäännöt

Nykyisin on tavallista ja edullista matkustaa pelkän käsimatkatavaran turvin. Tilavaan käsimatkatavaroihin hyväksyttävään laukkuun voi mukavasti pakata ainakin muutaman päivän vaihtovaatteet ja muut matkalla tarvittavat esineet, mutta kannattaa varmistaa etukäteen, että laukkusi on lentoyhtiön sallimien mittojen mukainen.

Käsimatkatavaran koko nimittäin voi vaihdella lentoyhtiöittäin, ja sallitun laukun mitat voivat siis olla lentoyhtiöstä riippuen erilaiset. Samoin jotkut yhtiöt sallivat todellakin ehdottomasti vain yhden laukun, kun taas toiset varsinaisen käsimatkatavaran lisäksi myös toisen pienen laukun, kuten käsilaukun.

Ole siis tarkkana ja varmista lentoyhtiön sivuilta käsimatkatavaraa koskevat säännöt, sillä jos joudutkin yllättäen kentällä laittamaan laukkusi ruumaan, voi se tulla todella kalliiksi.

Omat eväät mukaan

Lentokenttien ruoka- ja juomatarjonnan hinnat puhuttavat ja pöyristyttävät säännöllisesti, ja pakkaamalla omat eväät säästätkin helposti huomattavasti. Lisäksi saat nauttia juuri omaan makuusi sopivasta välipalasta. Pakkaa siis mukaan hyvät eväsvoileivät, salaatit ja hedelmät, joita on helppo nauttia lentokentällä odotellessa. Huomioi kuitenkin rajoitukset nesteiden kuljettamisessa, nesteet kuten juomat ja jogurtit on pakattava enintään 100 ml kokoisiin pulloihin, ja niitä saa olla mukana enintään yhden litran verran.

Pitkällä matkalla tekee usein myös mieli napostella jotain pientä. Älä sorru näissäkään lentokentän myymälöihin, vaan osta karkit, välipalapatukat ja pähkinät jo etukäteen omasta lähimarketistasi. Hintaero voi olla suorastaan huimaava.

Hyvä vinkki on myös ottaa mukaan oma tyhjä vesipullo, jonka voit täyttää lentokentällä vesipisteellä. Nykyaikaisissa yleisissä wc-tiloissa ei veden lämpötilaa aina voi itse säätää, mutta jos käsien pesuun tarkoitettu hanavesi tuntuu liian lämpimältä, on lentokentällä yleensä erillinen vesipiste, josta saat kylmää vettä. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan Lentoasemalla tällaisia vesipisteitä löytyy peräti 14 kappaletta, yleensä wc:n yhteydessä. Lisäksi kahdesta vesipisteestä saat kuumaa vettä. Voit siis säästää ottamalla mukaan omat teepussit tai pikakahvijauheen, ja sekoittamalla juomasi näissä kuumavesipisteissä.

Vältä lentokentän myymälöitä

Joskus lentokentän myymälöistä voi tehdä hyviä löytöjä edullisesti, mutta nykyaikana pääsääntöisesti hintaero ei ole suuri, ja usein löydät vastaavan tuotteen muualta samaan hintaan. Jos lempituoksusi tai ihonhoitotuotteesi on juuri loppunut tai haluat ostaa vaikkapa suomalaista giniä tuliaisiksi, tee etukäteen ostoslista ja tee täsmäostokset kerralla lentokentän duty free -myymälässä. Tällöinkin kannattaa tutustua tarjontaan ja hintatasoon etukäteen tai jopa tilata tuotteet valmiiksi netin kautta jo ennen matkaa.

Jos taas todellisia tarpeita ostosten tekemiselle ei ole, vältä myymälöihin menemistä. Myymälöissä kuljeskeleminen voi tuntua mukavalta tavalta kuluttaa aikaa lennon lähtöä odotellessa, mutta samalla voi kuin huomaamatta tulla sorruttua monenmoisiin erikoistarjouksiin ja tehtyä suunnittelemattomia ja turhia heräteostoksia.

Varaa mukaan tekemistä

Kaupoissa kiertelemisen sijasta kannattaa mukaan varata erilaista tekemistä. Ota mukaan lukemista joko kirjan tai lehden muodossa tai lataa tabletillesi esimerkiksi elokuva, jota voit katsoa lennon lähtöä odotellessa.

Muista myös hyödyntää lentokentän ilmainen langaton nettiyhteys. Jos et kotona ehtinyt tai muistanut ladata matkamusiikkia, voit tehdä sen kentällä kuluttamatta omaa mobiilidataasi.

Tai ehkä voit tehdä odotellessasi jopa töitä? Monia työtehtäviä voi tehdä missä vain ja milloin vain, ja jos kannettavasi kulkee joka tapauksessa mukanasi, voit ehkä hyödyntää odotusaikaa, ja tehdä samalla töitä.

Hyödynnä lentokentän palveluita

Jos vaihdat matkallasi konetta ja vaihtoaika on pitkä, kannattaa tutustua etukäteen lentokentän palveluihin. Voit ehkä viettää vaihtoajan lentoyhtiön loungessa, käydä kuntosalilla tai vaikkapa kauneushoitolassa.

Ilman kanta-asiakaskorttia tai lentopisteitä voi loungen sisäänpääsy kuulostaa kalliilta, mutta se voi tosiasiassa silti säästää rahojasi. Sisäänpääsymaksuun kun kuuluu ruoat ja juomat, lehtiä ja joskus myös parempi internet-yhteys tai muita palveluita. Kun loungessa viettämäsi aika on myös pois lentokentän myymälöissä kulkemiselta ja heräteostosten tekemiseltä, on pääsymaksuun sijoitettu summa melko nopeasti säästetty.

Jos odotteluaika sijoittuu myöhäiseen ajankohtaan, voi olla hyvä hyödyntää aika ja levätä kunnolla. Monilla lentokentillä on lepohuoneita tai -tuoleja, joilla voit vaikka nukkua pienet unet, ja jatkaa matkaasi virkeämpänä.

Hyvää matkaa!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI