Näin tienaat enemmän matalapalkkaisessa työssä

Matalapalkkainen työ voi tehdä säästämisestä isompia hankintoja ja projekteja varten todella hidasta – varsinkin, kun elätettävänä on kaiken lisäksi perhe tai kun vuokrat ovat kalliit. Kun säästötoimet on vedetty niin tiukoiksi kuin mahdollista, kaikki laskut kilpailutettu ja taloutta seurataan tarkasti, mutta rahaa kertyy säästöön vain hitaasti, voi tilanne olla turhauttava. Matalapalkkaisestakin työstä voi kuitenkin saada enemmän rahaa, kun on valmis näkemään hieman vaivaa.

Matalapalkkainen työ syö ostovoimaa

Matalapalkkaisiin töihin on usein lyhyt koulutus, mutta helppo opintie näkyy yleensä palkassa. Vain harvassa työpaikassa on mahdollista tienata paljon lyhyen koulutuksen turvin. Lisäksi matalapalkkainen työ on usein fyysistä; esimerkiksi lähihoitajat ja siivoojat ovat jaloillaan koko päivän. Työ voi myös olla kolmivuorotyötä, joka käy raskaaksi pitkän ajan kuluttua, vaikka siitä maksettaisiinkin paremmat korvaukset.

Matalapalkkainen työ ei välttämättä haittaa omaa taloutta, kun on perusterve, ja asuu yksin tai puolison kanssa melko edullisessa asunnossa. Mikäli puolison tulot ovat paremmat, se tasapainottaa tilannetta entisestään. Tilanne kuitenkin voi olla haastava, mikäli vuokra on kallis eikä kohtuuhintaista asuntoa löydy helposti, tai mikäli perheeseen kuuluu yksi tai useampia lapsia.

Työpaikan vaihtaminen voi vaikuttaa itsestään selvältä vaihtoehdolta, mutta tilanne on harvoin helppoa. Moni pitää kuitenkin työstään, työpaikan ilmapiiri voi olla hyvä, asiakkaat mukavia ja työ kiinnostavaa. Vakipaikka, työpaikan kätevä sijainti ja tuttu rutiini myös houkuttelevat jäämään. Työpaikan vaihtajalle vakituisen paikan löytäminen ei ole itsestäänselvyys.

Palkankorotusta kannattaa pyytää

Palkankorotus on helpoin tapa tienata lisää rahaa ilman, että vaihtaa työpaikkaa tai joutuu merkittävästi muuttamaan rutiinejaan. Sitä pyydetään yleensä esimieheltä. Palkankorotuksen pyytäminen on lähes jokaiselle vaikea paikka, joten tilanteeseen kannattaa valmistautua huolella.

Korotusta ei kannata pyytää, jos on uusi työntekijä yrityksessä. Kun takana on vähintäänkin pari vuotta työtä ilman korotuksia, kannattaa korotuksen pyytämistä harkita. Voit yrittää selvittää, millaista palkkaa muut työntekijät yrityksessä saavat. Tämä auttaa muodostamaan kuvan siitä, kuinka paljon voit pyytää ja mikä on realistisesti mahdollista. Mikäli saat vähemmän rahaa kuin muut työntekijät, kannattaa korotusta ehdottomasti pyytää. Monilla ammattiliitoilla on myös järjestelmiä, joiden avulla voi selvittää, vastaako oma palkka alan normaalitienestejä. Nämä palkkanosturit ja vastaavat työkalut löytyvät yleensä liiton sivuilta.

Ennen korotuksen pyytämistä valmistele pyyntösi. Mieti palkkatoivettasi. Palkkatoive kannattaa asettaa realistiseksi; mikäli pyydät summaa, joka ei vastaa alan käytäntöjä, ei toivettasi todennäköisesti edes oteta vakavasti. Tutki siis alasi nykyisiä palkkoja, ja kuinka paljon sinun työkokemuksellasi yleisesti ottaen pitäisi saada palkkaa. Palkkatoiveen voi asettaa hieman yläkanttiin, mutta ei kannata liioitella.

Palkkatoive pitää myös pystyä perustelemaan itse varmasti. Kokoa lista syistä, miksi sinun pitäisi saada palkankorotus. Keskity ammatilliseen osaamiseen ja korosta saavutuksiasi ja arvoasi työyhteisössä. ”Lainat pitäisi saada maksettua” kuulostaa lähinnä siltä, että taloudenhallintasi on heikkoa, vaikka kyse ei olisikaan siitä. Esimiehesi haluaa kuulla, miksi olet arvokas työyhteisön jäsen, ja miksi ansaitsisit enemmän palkkaa. Voit käyttää myös yhtenä syynä sitä, että palkkasi on alhainen alan keskiarvoon verrattuna, mikäli näin on – mutta älä tee siitä koko pyyntösi kulmakiveä, vaan korosta mieluummin omaa työpanostasi.

Pyyntöösi suostutaan todennäköisemmin, kun olet oikeasti hyvä työssäsi. Mikäli mokailet, myöhästelet ja hoidat työsi huolimattomasti usein, voi palkankorotuksen saaminen olla vaikeaa. Esimiehelläsi on jo tietty kuva sinusta, ja vaikka kuinka korostaisit hyviä puoliasi pyyntösi yhteydessä, voi kuvan muuttaminen olla hankalaa.

Pahinta, mitä palkankorotusneuvotteluissa voi tapahtua, on että esimiehesi ei anna palkankorotusta. Minkäänlaisia riskejä tilanteesta ei siis synny. Mikäli et saa palkankorotusta, pyydä sitä uudestaan esimerkiksi vuoden kuluttua. Pyynnön voi ajoittaa tilanteeseen, jossa yrityksellä menee hyvin, jolloin korotuksen saaminen on todennäköisempää.

Ylennys vaatii työtä

Jos olet ollut yrityksen palkkalistoilla jo pitkään, ja ylemmässä portaassa olisi paikka auki, voit kokeilla hakea paikkaa. Tämä kuitenkin tarkoittaa työnkuvan muuttumista ja suurempaa vastuuta. Mikäli et ole valmis muuttamaan rooliasi niin paljon, kannattaa harkita paikan hakemista tarkkaan. Rooli voi kuitenkin avata muitakin ovia. Samalla kun tulosi nousevat, eläkettäkin kertyy enemmän, ja vastaan voi tulla muitakin kiinnostavia tilaisuuksia työelämässä.

Joskus ylempään portaaseen nouseminen vaatii koulutuksen. Lyhytaikaiseen, esimerkiksi parin vuoden johtajakoulutukseen sijoittamista kannattaakin harkita, mikäli vähänkin kiinnostaa edetä uralla. Opiskeluaika voi tehdä tiukkaa, mutta sen jälkeen on mahdollisuudet huomattavasti parempiin tuloihin.

Tee sivutöitä

Jos sinulla on jo hyvä työpaikka, josta et ole valmis luopumaan, voit myös tehdä töitä vakituisen työsi ohessa. Ennen sivutöihin ryhtymistä tarkista työsopimuksestasi, onko sinulla kilpailukieltoa. Kilpailukielto kieltää sinua tekemästä yleensä saman alan töitä vapaa-ajallasi sen lisäksi, että sopimuksen päätymisen jälkeen et välttämättä saa mennä kilpailevalle yritykselle töihin.

Sivutyönä voi toisaalta olla virkistävää tehdä jotain erilaista työtä. Huono puoli on se, että et pysty hyödyntämään kokemusta, jota sinulla on jo päivätyöstäsi. Kannattaa kuitenkin valita sivutyö sellaiselta alalta, jolta sinulla on jo kokemusta. Esimerkiksi harrastuksesta saattaa saada sivutyön. Kirjoittaminen, valokuvaus, siivous, lastenhoito, puutyöt, laskutaito, käsityöt, liikuntaharrastus ja monet muut harrastukset on melko helposti mahdollista muuttaa tulonlähteeksi.

Toinen vaihtoehto on miettiä kriteerejä. Mitä työtä on saatavilla paljon, mutta se ei vaadi erityispätevyyttä? Minkälaista työtä sinulla on aikaa ja mahdollisuuksia tehdä oman työsi ohessa? Esimerkiksi siivoustyötä ja lumitöitä löytää helposti vähälläkin kokemuksella, samoin kuin kirjoitustyötä. Jos aikataulusi on tiukka, kannattaa suosia töitä, joiden aikataulu joustaa, kuten kirjoittamista tai pääsykoevalmennusta.

Sivutöitä voi tehdä osa-aikaisesti, keikkatyönä tai freelancerina. Voit tehdä työsopimuksen ja liittyä jonkin yrityksen palkkalistoille tai toimia yksityisyrittäjänä. Tiettyyn rajaan saakka tuloista ei peritä suuria veroja, eikä edes toiminimi ole tarpeen.

Työpaikan vaihtaminen on usein viimeinen keino

Työpaikan vaihtaminen ei ole suosittu vaihtoehto, etenkin jo oma työ on vakituista. Työmarkkinoita voi kuitenkin seurata omasta työpaikastaan käsin, ja parempipalkkaisia tai kiinnostavampia töitä voi hakea huoletta.

Samalla paikkakunnalla työpaikan vaihtaminen ei välttämättä ole iso muutos elämässä, ja se voi olla toisaalta jopa muutos parempaan suuntaan. Uusi työpaikka voi olla sijainniltaan parempi tai tarjota muitakin etuja palkan lisäksi. Voit myös kysellä ihmisten kokemuksia työpaikasta, ennen kuin teet päätöksen.

Osa päättää vaihtaa paikkakuntaa työpaikan myötä. Tämä päätös on usein vaikeampi, sillä muuton myötä saattavat jäädä taakse sukulaiset sekä pitkäaikaiset ystävät. Toisaalta muuttaa voi myös ennestään tuttuun kaupunkiin, jossa on jo muutamia ystäviä tai sukulaisia. Tämä tekee sopeutumisesta hieman helpompaa. Palkat ja hintataso vaihtelevat Suomessa myös alueittain. Muuton kulut auttaa kattamaan esimerkiksi kulutusluotto 10000 euron edestä.

Ennen kuin lähtee kovin kauas paremman palkan edessä, kannattaa kuitenkin laskea, jääkö muuton kautta oikeasti enemmän rahaa käteen. Esimerkiksi Etelä-Suomen palkat houkuttelevat pohjoisen työntekijöitä ja Norjan palkat houkuttelevat suomalaisia, mutta toisaalta Etelä-Suomessa asuminen voi olla kalliimpaa ja Norjasta saattaa usein matkustaa takaisin Suomeen perheen ja ystävien luokse.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI