Näissä asioissa heität rahaa hukkaan huomaamattasi!

Jokainen meistä haluaa säästää rahaa aina, kun se vain on mahdollista. Teemme kovasti töitä rahojemme eteen, eikä kukaan halua heittää niitä hukkaan. Rahaa laitetaan menemään laskuihin jatkuvasti ja lähestulkooon joka päivä tulee vastaan jonkinlaisia kuluja, joita pitää maksaa. Oli kyseessä sitten vuokra, sähkölasku, puhelinlaskut, ruokalaskut tai muut ylimääräiset kulut, ne pitää aina maksaa ajallaan.

Jos rahaa ei ole saatu säästöön lainkaan, yllättävien kulujen napsahtaessa kohdalle monet turvautuvat lainoihin. Lainantarjoajien vertailutaulukot näyttävät sinulle tarkalleen, kuinka paljon lainat nykyään maksavat. Lainojen ottaminen ei siis koskaan ole taloudellisesti kannattavaa. Tai ainakaan ne harvoin pelastavat taloudellisesta pulasta.

Sen sijaan, että turvautuisit lainoihin tiukassa tilanteessa, kannattaa ennemmin yrittää säästää rahaa jokaisessa käänteessä. Rahan säästäminen on kuitenkin vaikeaa silloin, jos et tiedä, mistä säästää. Monesti säästetään selvistä asioista, kuten viihteestä ja esimerkiksi herkkujen ostamisesta. Mutta tiesitkö, että on monia asioita, joihin saatat tuhlata rahaa täysin huomaamattasi?

Tässä artikkelissa käsittelemme eri asioita, joihin saatat tuhlata rahaa, etkä edes huomannut sitä.

Älä osta tunnettua brändiä

Mitä tunnetumpi ja suurempi brändi on kyseessä, sen enemmän loppujen lopuksi maksat. Olivat kyseessä sitten vaatteet tai vaikka ihan tavalliset ruokatuotteet, mitä tunnetumpi brändi on kyseessä, sen enemmän siitä maksat. Esimerkiksi yksittäispakatut riisipaketit maksavat yleensä enemmän kuin suuret paketit, joissa on paljon irtoriisiä. Lisäksi jos etsit itsellesi lenkkareita, saatat saada paljon enemmän vastinetta rahallesi ostamalla vain vähemmän tunnetut lenkkarit suuren ja kuuluisan lenkkaribrändin sijaan.

Ostamalla vähemmän tunnettuja brändejä, voit saada täysin samanlaista laatua halvemmalla. Saatat säästää pitkällä juoksulla melkoisen pitkän pennin, ja esimerkiksi ruokalaskusi saattaa tipahtaa vaikkapa 50 prosentilla.

Vertaile sähköä

Sähkö on täysin samaa tavaraa tuli se sitten mistä tahansa. Ei ole väliä, tuleeko sähkösi Oulusta vai Helsingistä, se on silti samaa sähköä ja pitää silti valosi päällä. Kannattaa siis vertailla eri sähköyhtiöitä ja kysyä tarjouksia eri yrityksiltä. Saatat säästää melkoisen suuren summan rahaa pelkästään vaihtamalla sähköyhtiötäsi. Sähkölasku tulee maksaa joka kuukausi, jos haluat pitää valot päällä. Kannattaa siis olla hyvin varovainen ja miettiä sähkön toimittajasi huolellisesti.

Puhelinlasku

Suomessa on monia eri puhelinliittymien tarjoajia. Ja jokainen niistä mahdollistaa silti sen, että voit puhua puhelimessa, tekstailla ja käyttää internetiä. On hyvä idea soittaa eri puhelinliittymien tarjoajille ja kysyä heiltä hintoja. Lisäksi voit olla yhteydessä oman liittymäsi tarjoajaan ja sanoa, että harkitset liittymän vaihtoa. Joskus he nimittäin haluavat pitää sinut mukanaan niin kovasti, että he saattavat antaa sinulle alennuksen, jos perustelet syysi ja pyydät kauniisti. Lisäksi voit kysyä, onko liittymälläsi erilaisia paketteja tarjolla.

Vakuutukset alemmas vertailulla

Monilla on maksettavanaan useita vakuutuslaskuja. Sinulla saattaa olla esimerkiksi vuokravakuutus, autovakuutus, henkivakuutus, sairasvakuutus tai vaikka mitä muita. Mitä enemmän vakuutuksia sinulla on, sen enemmän rahaa maksat “varmuuden vuoksi” joka kuukausi. On siis vain järkevää kilpailuttaa omat vakuutuksesi.

Ensimmäinen asia, joka kannattaa tehdä, on laittaa kaikki vakuutuksesi yhden katon alle. Näin asioiden hoitaminen ja laskujen maksaminen on jo paljon helpompaa, mutta saatat lisäksi saada myös erilaisia alennuksia. Yksi asia, joka kannattaa myös pitää mielessä on se, että vakuutusmaksut nousevat vuosittain automaattisesti. Jos sinulla on ollut samat vakuutukset vuosi toisensa jälkeen, kannattaa soittaa omaan vakuutusyhtiöön ja pyytää hintojen pudottamista paljon alemmaksi.

Bensa maksaa pitkän pennin

Jos sinulla on auto, maksat takuulla melkoisen suuren summan rahaa joka kuukausi pelkästään oman autosi bensoista. Ja mihinkäänhän ei pääse, jos autosta loppuu bensa. Bensan hinnat ovat olleet nousussa viime vuosina melkoisella tahdilla. Yksi tapa säästää bensoista on yksinkertaisesti pitää autottomia päiviä. Toinen vaihtoehto on hoitaa kaikki juoksevat asiat yhdellä ajolla, jolloin sinun ei tarvitse ajaa paikasta toiseen useaan kertaan. Se säästää jo bensaa (ja rahaa) melkoisen paljon.

Hyvä idea voi myös olla vertailla eri bensa-asemien hintoja. Bensa maksaa enemmän yhdellä asemalla kuin se maksaa toisella. Mikäli etsit bensaa esimerkiksi hieman syrjemmältä seudulta, saatat maksaa muutaman sentin vähemmän per litra. Vaikka muutama sentti ei kuulosta paljolta, siitä syntyy suuri virta siinä vaiheessa, kun tankataan useampi litra kerralla ja monta kertaa kuukaudessa. Älä siis aliarvioi pientäkin laskua bensan hinnassa!

Budjetoi

Budjetin luominen auttaa pitämään omat raha-asiat hallussa. Vaikka budjetin luominen ei ehkä vaikuta rahan säästämiseltä, se auttaa sinua kuitenkin selvittämään, mihin kaikkeen omat rahasi oikein kuluvat. Kun tiedät tarkalleen, mihin käytät rahaasi, voit myös tarvittaessa leikata pois kaikkia kuluja, joita et ehkä tarvitse. Voit esimerkiksi leikata pois viihdekuluja, shoppailukuluja ja muita kuluja, joista on varaa ottaa pois rahaa.

Budjetin luominen kannattaa aloittaa heti. Pidä kirjaa kaikista kuluistasi ensin kuukauden verran ja ota talteen kaikki kuitit jokaisesta ostoksesta. Tämän jälkeen voit luoda tarkan budjetin. Ja tämä auttaa sinua saamaan paremman kuvan omasta rahatilanteestasi.

Kuntosalijäsenyydessä on neuvottelemisen varaa

Jos olet kuntosalilla käyvä urheilija, saatat pystyä säästämään kuntosalisi jäsenyydestä, jos olet oikein viekas. Kuntosalit haluavat yleensä ainakin yhden vuoden sitoutumisen ja kuukausittaisia maksuja. Jos kuitenkin sanot jo liittyessäsi, että hinta tuntuu liian kalliilta, he saattavat pystyä nappaamaan muutamia euroja pois jäsenyydestä. Parhaassa tapauksessa he saattavat antaa sinulle jopa kuukauden tai kaksi ilmaisia kuukausia. Tällaisesta kannattaa ehdottomasti ottaa kaikki hyöty irti.

Tarkista tiliotteesi

Jos olet koskaan tilannut itsellesi lehtiä tai vaikka maksanut jäsenyyksistä netissä, on suuri mahdollisuus, että sinulle on jäänyt päälle joitakin jäsenyyksiä, joita et edes muista. Kannattaa käydä oma tiliote läpi kokonaan ja tarkasti aina silloin tällöin ja varmistaa, ettei tililtäsi lähde rahaa sellaisiin asioihin, joista et halua maksaa. Tämäkin voi lisäksi antaa sinulle paljon paremman käsityksen omasta taloudestasi ja siitä, mihin suuntaan sitä kannattaa viedä.

Yhteenveto

Kukaan ei halua heittää hukkaan kovalla työllä ja hiellä ansaittua rahaa. Monesti kuitenkin maksamme kuukausittain asioista, joista meidän ei välttämättä tarvitsisi maksaa. Tästä syystä on hyvä luoda itselleen budjetti ja vilkaista omaa tiliotetta aina silloin tällöin varmistaaksesi, että sinun ei tarvitse maksaa enemmän rahaa kuin haluat maksaa.

Lisäksi voit säästää rahaa asioista, joista et edes kuvitellut voivasi säästää. Jokaisella on tiettyjä pakollisia kuluja, kuten vuokra, vakuutukset, sähkölasku, puhelinlasku ja ruokalasku, jotka pitää maksaa joka kuukausi. On kuitenkin joitakin yksinkertaisia tapoja, joilla voit helposti säästää rahaa ja olla tuhlaamatta rahaa asioihin, joista voit säästää.

Kaikista yksinkertaisimpien säästövinkkien, kuten viihteestä säästämisen, lisäksi voit säästää esimerkiksi vakuutuksista, puhelinlaskusta, kuntosalijäsenyydestä ja muusta. Neuvottelemalla sopimuksia uudelleen ja kiinnittämällä huomiota brändeihin, joita käytät, voit säästää suuren summan pitkällä juoksulla. Nyt on hyvä aika käydä läpi kaikki omat kulut ja tiliotteet ja säästää!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI