Näissä töissä on Suomen parhaat palkat

Lottovoiton kohdalle osuminen voi olla erittäin epätodennäköistä, mutta kun on valinnut oikean alan ja asenne on kohdillaan, omat palkat voivat tuoda lottovoittajan elämäntavan omaan arkeen. Kukapa ei haaveilisi siitä, että tienaisi useita tuhansia euroja kuukaudessa. Palkkaa varten on kuitenkin usein nähtävä vaivaa, ja koulutukseen voi mennä vuosia. Vain harvassa työpaikassa on mahdollista päästä kiinni korkeisiin palkkoihin lyhyellä koulutuksella, ja ne työpaikat ovat usein fyysisesti vaativia tai vaarallisia. Unelmoida saa kuitenkin aina, ja suomalaisen koulutusjärjestelmän ansiosta kouluun voi aina lähteä uudestaan, jos tuntuu, että parempi tulevaisuus odottaa toisessa ammatissa.

Lääkärit, erikoislääkärit ja ylilääkärit

Ei liene kenellekään yllätys, että lääkärit tienaavat keskimäärin eniten. Lääkärien keskikuukausipalkka liikkuu 7000 euron tienoilla, mutta kymmenesosa heistä yltää jopa yli 10 000 euron tienesteihin kuukausitasolla. Ylilääkärit ja erikoislääkärit yltävät parhaisiin palkkoihin. Sekä kunnalla että yksityisellä tienaa hyvin lääkärinä; kunnalla tai valtiolla palkat ovat usein paremmat kuin yksityisellä. Toisaalta yksityisellä puolella lääkärin ei välttämättä tarvitse päivystää öisin tai pyhinä.

Työ vaatii kokonaisvaltaista ymmärrystä ihmiskehon toiminnasta ja tieteellisestä tutkimuksesta, sen lisäksi että kyseessä on myös asiakaspalvelutyö, jossa ollaan tekemisissä ihmisten kanssa jatkuvasti. Työtunnit voivat vaihdella, ja töihin voi joutua niin viikonloppuisin kuin pyhinäkin. Työhön liittyy myös vaaroja; vaikka hoitajat tekevät fyysisemmän osuuden terveydenhoitotyöstä, lääkäritkin ovat paljon tekemisissä tarttuvien tautien ja toisinaan myös arvaamattomien ihmisten kanssa.

Lisäksi lääkärin työssä on paljon vastuuta, ja erikoislääkärit voivat joutua suorittamaan vaativiakin toimenpiteitä. Ihmishenget voivat riippua lääkärin ratkaisuista ja ammattitaidosta.

Johtajat

Johtajat voivat yltää parempiinkin palkkoihin kuin lääkärit – varsinkin, kun kyseessä on suuryritys. Toimitusjohtajat, pääjohtajat, sekä rahoitus- ja vakuutusalalla toimivat johtajat tienaavat keskimäärin noin 6000—8000 euroa kuussa. Johtajien palkat ovat hyvät niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella. Armeijassakin voi päästä kiinni lähes 5000 euron palkkaan upseerina. 4000—5000 euron palkka onkin matalammasta päästä johtoportaassa. Palkka riippuu organisaation koosta, asemaan liittyvän vastuun määrästä sekä organisaation maineesta; mitä suurempi, maineikkaampi ja vastuullisempi työpaikka, sitä enemmän palkkaa johtaja saa. Toisaalta tietyissä ammateissa ja pienemmillä paikkakunnilla johtoportaan palkka voi olla jopa vähemmän kuin 4000 euroa.

 Johtajan pestiin voi liittyä monia muitakin etuja. Johtaja on paljosta vastuussa, ja aina tärkeä tekijä työympäristössä. Hän voi päättää yhtiön yleisistä toimintatavoista, kohdata asiakkaita ja vaikuttaa työntekijöidensä työpanokseen. Etuihin voikin liittyä perinteisten lounas-, liikunta- ja kulttuurisetelien ja puhelinetujen lisäksi esimerkiksi työsuhdeauto ja muita bonuksia.

Johtamisen opiskelu ei vie välttämättä yhtä pitkään kuin lääkäriksi opiskelu, mutta jotta pääsee korkealle johtoportaassa, vaaditaan pitkää työuraa – kun taas lääkärit voivat alusta asti tienata melko hyvin. Johtajat joutuvat yleensä aloittamaan alemman portaan johtotöistä.

Erityisasiantuntijat

Erityisasiantuntijat eri aloilla tienaavat keskimäärin 4000—5000 euroa kuussa. Parhaat tienestit löytyvät myynnin, rahoituksen, lain, sähköteknologian, tekniikan ja tietokantojen aloilta. Muillakin aloilla erityisasiantuntijat tienaavat hyvin, mutta näillä aloilla palkat ovat erityisen korkeita.

Erityisasiantuntijuutta voi verrata hyvin lääkärin tai johtajan asemaan, sillä se voi vaatia vuosien opiskelun ja uran. Usein tietyn alan erityisasiantuntijoiksi tähtäävät joutuvat käymään ylemmän korkeakoulututkinnon ja työskentelemään muutamia vuosia päästäkseen hyville palkoille.

Kaikilla edellä mainituista aloista työllisyys on myös pääsääntöisesti hyvä, ja etenkin tekniikan saralla jopa kasvamaan päin. Erityisasiantuntijan rooli on myös vaikeasti korvattavissa koneella, joten jopa pitkälle automatisoiduissa tehdasympäristöissä erityisasiantuntijoille löytyy vielä kauan töitä.

Erityisasiantuntijoiden lisäksi on monia työtehtäviä, jotka vaativat erityistä kokemusta, kuten laiva-, lento- ja satamaliikenteen ohjaus. Tällaisissakin töissä palkka voi nousta yli 5000 euroon kuukaudessa. Vastuuta on paljon, sillä huonosta ohjauksesta voi syntyä viivästyksiä sekä muita aikataulutusongelmia, mutta myös taloudellisia vahinkoja. Pahimmillaan voi tapahtua myös onnettomuuksia tai vaaratilanteita.

Lisäksi on ammatteja, joissa vaaditaan erityisosaamista tietyltä alalta, vaikka työnimike ei olisikaan erityisasiantuntija. Esimerkiksi apteekkarit ja hammaslääkärit suorittavat ylemmän korkeakoulututkinnon, ja tienaavat keskimäärin yli 5000 euroa kuussa. Apteekkarin työnkuva vastaa toki pitkälti johtajan työnkuvaa, mutta hänellä on myös oltava vahva lääkehoidon tuntemus.

Opettajat ja professorit

Opettaminen, kuten johtaminen ja lääkärinkin työ, vaatii monitahoista osaamista. Sitä varten on oltava vahva asiantuntemus opetettavasta aiheesta, mutta lisäksi opettajan työ vaatii yhteiskunnan vaatimuksien täyttämistä ja opiskelijoiden ottamista huomioon. Opettaminen on taito, joka ei ole itsestäänselvyys kaikille.

Professorit tienaavat ammattikunnasta parhaiten. Heidän keskipalkkansa on 6000—7000 euroa kuukaudessa. Professorit ovat usein oman alansa erityisasiantuntijoita, joten asemaan pääseminen vaatii yleensä ylempää korkeakoulututkintoa ja alalla työskentelyä. Professorit opettavat aikuisopiskelijoita, joten opettamistaidon lisäksi heillä on oltava vankka tuntemus opetettavasta aiheesta.

Lukiossa ja peruskoulun ylemmillä luokilla opettavilla on yleensä myös ylempi korkeakoulututkinto, mutta töihin pääsee yleensä suoraan tutkinnolla. Keskipalkka on 3500—4000 euroa kuukaudessa, joskin summa riippuu myös oppilaitoksesta. Etenkin hyvämaineisissa ja suosituissa kouluissa saatetaan maksaa parempaakin palkkaa. Lisäksi opettajilla on pitkät ja säännölliset lomat.

Opetusalalla työllisyys sen sijaan vaihtelee. Opettajia tarvitaan varmasti aina, mutta koulutuksesta leikataan yhä enemmän ja etenkin korkeakoulutasolla ja ammattikouluissa opinnoista osa pyritään muuttamaan etäopinnoiksi ja harjoitteluiksi. Lukio- ja peruskoulutasolla kouluja taas usein yhdistetään. Tämä voi vähentää alan työpaikkoja. Lisäksi vakituisia paikkoja on tarjolla vähemmän kuin ennen.

Kannattaako uudelleenkouluttautuminen?

Monet näistä töistä ovat sellaisia, joihin kouluttautuminen vie vuosia. Tästä syystä harva lähtee opiskelemaan niihin silloin, kun on yksi tutkinto takana. Toisaalta erityisasiantuntijaksi, opettajaksi tai johtajaksi ryhtyminen saattaa vaatia vain hieman lisäopintoja, mikäli töihin lähtee omalla alallaan. Esimerkiksi alemman korkeakoulututkinnon suorittaneelle ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaminen ei ole valtava ajallinen uhraus, vaan sen tuomat palkka- ja muut edut korvaavat opinnoista aiheutuvan vaivan. Erityisasiantuntijaksi ryhtyminen vaatii kuitenkin motivaatiota ja kiinnostusta omaan alaan.

Johtajaksi tai opettajaksi ryhtyminen vaatii hieman erilaisia taitoja ja opintoja. Johtamista voi opiskella melko helposti ympäri Suomen joko pidemmän tai lyhyemmän kaavan kautta. Johtajan palkalla ei tarvitse enää miettiä, onnistuuko lainojen yhdistäminen työttömänä, sillä tulot ja työllisyys ovat hyvät. Hyvälle johtajalle on aina kysyntää. Opettajana työllisyys ei ole aivan yhtä varmaa, mutta mikäli sinulla on paljon kokemusta alastasi ja lähdet ammattikouluun tai ammattikorkeakouluun opettamaan, ovat mahdollisuudet päästä palkkalistoille hyvät.

On kuitenkin olemassa myös muutamia aloja, jolle kouluttautuminen on nopeaa ja palkat hyvät. Esimerkiksi Ahtaajat ja myyjät voivat päästä hyvillekin palkoille, eikä koulutus ole pitkä. Myyjän työ on lisäksi melko vaaratonta ja siinä voi usein vaikuttaa itse tienesteihin provisioiden avulla. Se kuitenkin myös vaatii sosiaalista asennetta, rohkeutta ja tilannetajua.

Jos alan vaihto tai uusi ala tuntuvat liian kaukaa haetuilta vaihtoehdoilta, omalla alalla palkkaa voi yrittää parantaa jatkokoulutuksella, työpaikan vaihdolla tai sivutöillä. Osa sopimuksista kieltää sivutyöt omalla alalla, mutta sivutöitä voi myös tehdä jollain täysin eri alalla. Esimerkiksi hyville kirjoittajille on kysyntää, ja kirjoitustyössä ajan ja paikan voi valita itse.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI