Odotatko perheenlisäystä? Valmistaudu taloudellisesti

Perheenlisäys on hyvin jännittävää aikaa ja uuden vauvan kanssa ajan viettämiselle mikään ei vedä vertoja. On kuitenkin otettava huomioon, että perheenlisäys ei tule yksin. Vauvan lisäksi taloon alkaa myös virrata laskuja laskujen perään. Suomessa onneksi sairaalahoito ja neuvolassa käyminen on ilmaista, joten terveydenhoidosta ei tarvitse huolehtia. Äitiyspakkauskin auttaa uuden perheen alkuun mukavasti, mutta vauvalla on juoksevia kuluja koko ajan.

Vaikka vauva on pieni, sen kulut ovat hyvin suuria. Sinun pitää esimerkiksi maksaa vauvan vaippoja, ruokaa ja vaatteita, joita saa olla ostamassa lisää koko ajan vauvan kasvaessa hurjaa vauhtia. Vauva tarvitsee myös leluja ja niitäkin saa olla ostamassa lisää jatkuvasti, sillä vauvat tarvitsevat erilaisia leluja niiden iästä riippuen. Vauvan sänky, auton istuin, sitteri ja muut tavarat eivät myöskään ole kovin edullisia.

Kun lapset kasvavat isommiksi, he tarvitsevat oman huoneen. Heillä pitää olla oma sänky, vaatteita, vaatekaappi, lisää leluja ja koulutavaroitakin saa ostaa joka vuosi. Kyniä, reppuja, vihkoja ja muita varusteita joutuu hakemaan kaupasta kotiin koko ajan.

Harvat kuitenkaan muistavat, kuinka paljon vauva tulee maksamaan. Vauvan tulemiseen tulisi siis valmistautua monilla tavoilla, mutta etenkin taloudellisesti. Monet joutuvat ottamaan lainaa yllättyessään suurista kustannuksista. Parhaat lainantarjoajat vuonna 2018 tarjoavat paljon erilaisia lainoja, joita voi tarvittaessa hakea, jos lainan tarve yllättää.

Paras idea on kuitenkin valmistautua vauvan tulemiseen säästämällä rahaa niin paljon kuin mahdollista ja budjetoimalla oikealla tavalla. Näin et joudu ottamaan lainaa, etkä jää velkakierteeseen. Taloudesta tulee pitää entistä parempi huoli silloin, kun on pieni ihminen talossa.

Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia vinkkejä siihen, kuinka voit valmistautua perheenlisäykseen taloudellisesti oikealla tavalla.

1. Suunnittele budjetti

Olet varmasti kuullut tavallisesta budjetista, jossa listaat omat tulot ja menot. No, nyt on aika tehdä oma budjetti vauvalle. Sinulla pitäisi olla vielä siltikin oma budjetti taloudellesi, kuten muutenkin, mutta nyt on aika luoda erillinen budjetti vauvan kuluille.

Kirjoita ylös kaikki kustannukset, joita vauvalla tulee olemaan kuukausittain. Tähän budjettiin tulisi kirjata kaikki juoksevat kulut, kuten vaipat, ruoka ja lelut. Lisäksi sinun tulisi ottaa huomioon kulut, jotka maksetaan kerran, kuten vauvansänky, auton istuin ja sitteri. Näin saat kuvan siitä, kuinka paljon rahaa sinulla tulisi olla rahaa säästössä ennen kuin vauva saapuu maailmaan. Hyvä idea on alkaa säästää jo silloin, kun raskaudesta saadaan tietää ensimmäistä kertaa. Tämä 9 kuukauden aikana sinulla on aika laittaa rahaa säästöön mahdollisimman paljon, eivätkä vauvan kulut tule ihan niin suurena yllätyksenä.

2. Osta käytettynä

Ilmaiseksi saatava äitiyspakkaus tuo onneksi jonkin verran lisäystä lapsen vaatekaappiin ja pääset alkuun vaipoissakin. Aloita kuitenkin erikokoisten vauvan vaatteiden hankkiminen jo hyvissä ajoin etukäteen. Pienen vauvan vaatteita kannattaa ostaa käytettynä esimerkiksi Facebookin kirpputorilta, nimittäin vauvat eivät pysy pienenä kauaa, joten käytettyjäkään vaatteita ei ole käytetty montaa kuukautta.

Kannattaa myös kysellä sukulaisilta ja ystäviltä vauvanvaatteista, ja joku saattaa jopa antaa niitä sinulle ilmaiseksi. Jos voit säästää rahaa tavaroista, jotka jäävät käyttämättömiksi muutamassa kuukaudessa, säästät loppupeleissä hyvin pitkän pennin. Voit ostaa esimerkiksi vaatteita käytettyinä, samoin kuin auton istuimen tai kantimen.

3. Avaa säästötili

Sinulla saattaa itselläsi olla jo oma säästötili. Tiedät siis, että säästötilin ideana on säästää rahaa jatkuvasti hieman joka viikko ja kuukausi kohti jotakin tiettyä tavoitetta. Nyt olisi kuitenkin aika avata säästötili myös vauvalle. Voit avata vauvalle oman säästötilin ja alkaa säästää. Voit säästää säästötilille siihen päivään saakka, kunnes vauva täyttää 18 vuotta. Näin vauvalla on sitten aikuiseksi kasvettuaan mukava pesämuna esimerkiksi talon ostamiseen, auton hankkimiseen, ajokorttiin tai mihin tahansa muuhun.

Sukulaiset ja ystävät varmasti joskus antavat vauvalle rahaa syntymäpäivälahjaksi. Laita tämä raha vauvan omalle säästötilille. Kun saat hieman lisää tienestiä, laita pari kymppiä silloin tällöin tänne tilille. Jos säästötilillä on hyvä korko, niin 18 vuodessa vauvalle ehtii kehittyä jo melkoisen laaja pesämuna.

4. Tee tilaa lapselle

Vaikka lapsi on pieni, se vie melkoisesti tilaa. Lapsi tarvitsee oman huoneen, vaipanvaihtopöydän, sitterin, ryömintätilaa ja muuta. Nyt on aika tehdä tilaa lapselle ja siivota lapsen oma huone tyhjäksi. Kun siivoat taloasi ja teet tilaa lapselle, sinulle tulee varmasti vastaan jonkin verran vanhoja tavaroita ja vaatteita, joita et enää tarvitse. Myy pois kaikki vanhat vaatteesi, elektroniikka, kirjat ja muut tavarat. Näin saat muutamia kymppejä tai satasia mahdollisesti lisää extrarahaa, jonka voit käyttää vauvan tavaroiden ostamiseen.

Saamasi rahat voit käyttää esimerkiksi vauvan huoneen maalaamiseen, sängyn ostamiseen, lelujen hankkimiseen ja niin edelleen. Pienistäkin joista kasvaa suuri virta, ja voit saada mukavasti lisää tavaroita ostettua myymällä pois kaikki vanhat tavarasi.

5. Lisää töitä

Lisätienestien tienaaminen on nyt paikallaan. Vauva tulee viemään hyvin paljon omasta ajasta sen jälkeen, kun se on ilmestynyt maailmaan. Joten nyt on aika tienata hieman lisää rahaa. Ota vastaan lisävuoroja töistä, ota kontollesi pieni keikkatyö, tee töitä viikonloppuisin tai ala vaikka tekemään freelancerin hommia. Sinun ei tarvitse tehdä töitä hurjasti, mutta tienaamalla muutamankin satasen lisää kuukausittain voit saada ostettua kaiken tarpeellisen vauvalle ja laittaa ehkä hieman rahaa vauvan omalle säästötilillekin.

6. Pidä vauvajuhlat

Yhdysvalloistakin tuttu “baby shower” voi olla hyvä idea. Voit pitää juhlat omassa kodissasi ja tarjota ystävillesi kakkua ja kahvia. Ja juhliinhan tuodaan yleensä lahjoja! Ystäväsi saattavat tuoda sinulle vauvan vaatteita, ja joku saattaa ehkä ostaa sinulle vauvan leluja ja muuta hyödyllistä. Näin säästät muutaman lantin taas itsellesi, ja kaikki pienikin auttaa sinua rahallisesti.

7. Päätä, mitä teet vauvan synnyttyä

Monet yritykset myöntävät palkallista äitiys- ja isyyslomaa. Sinun kannattaa kuitenkin päättää hyvissä ajoin etukäteen, miten jatkat töissä vauvan syntymisen jälkeen. Haluatko palata takaisin töihin vai haluatko kenties jäädä kotiin kokopäiväisesti? Mikä päätöksesi sitten onkaan, varmista, että saat itsellesi tarpeeksi tuloja vauvan syntymisen jälkeen. Vaikka jäisitkin kotiin, voit silti tehdä jossain määrin töitä kotoa käsin. Tämä voi olla myös hyvä mahdollisuus monille äitiys- ja isyyslomalla oleville.

Yhteenveto

Vauvan saattaminen maailmaan on pieni ihme ja koko perhe odottaa tietysti tätä kovalla jännityksellä. Vanhempien tulisi kuitenkin muistaa, että vaikka vauva on hyvin pieni, sen mukana tulevat suuret kulut. Kannattaa siis alkaa säästäminen jo monta kuukautta etukäteen, parhaimmillaan jopa silloin, kun raskaudesta saadaan selville ensimmäistä kertaa.

Lapselle kannattaa asettaa oma säästötili. Tilin tulisi olla sellainen, jolle laitetaan rahaa vain lapsen omaa käyttöä varten tulevaisuudessa. Raha voi olla tarkoitettu esimerkiksi pesämunaksi talon ostamista varten tai vaikka ajokorttia tai omaa autoa varten.

Sinulla tulisi kuitenkin olla omakin säästötili, jonne säästetään mahdollisimman paljon rahaa pahaa päivää varten, kuten myös vauvan kuluja varten. Kannattaa valmistautua vauvan tuloon ostamalla kaikki lapsen tarpeelliset tavarat etukäteen ja ajatuksella sekä mahdollisia alennuksia käyttäen.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI