Odotatko unelmiesi toteutuvan?

Mistä sinä unelmoit? Innostaako sinua esimerkiksi ajatus omasta asunnosta, perheen yhteisestä lomamatkasta vai eläkepäivien viettämisestä tropiikin lämmössä? Mitä paremmin tiedät, mitä haluat, sitä helpompi sinun on hyös asettaa tavoitteita unelmiesi toteuttamiseksi. Myös unelmiesi rahoitukselle on tehtävä suunnitelma, joka auttaa sen toteuttamisessa. Mieti, kuinka voit tehdä unelmastasi totta luomalla konkreettisia täsmällisiä, realistisia, aikasidonnaisia, saavutettavissa ja mitattavissa olevia tavoitteita.

Aseta itsellesi tavoitteita

On tärkeää tiedostaa, mitä haluat elämältäsi. Missä näet itsesi 10:n,15:n tai 20:n vuoden kuluttua. Aseta tavoitteita, jotka voit helposti jakaa vuosittaiselle ja kuukausittaiselle tasolle.. Mitä konkreettisempia tavoitteesi ovat, sitä helpommin edistyminen on nähtävissä. Tavoitteet edistävät myös motivaatiota suunnitella rahankäyttöäsi noiden suurten suuntaviivojen mukaisesti. Mikäli sinulla on varallisuutta, esimerkiksi omistusasunto tai säästöjä, kirjaa nämä ylös. Ne ovat jo saavutettua pääomaa. Arvioi myös millaisia taloudellisia investointeja laatimiesi tavoitteiden toteutuminen edellyttää.

Arvioi, mikä on lähtötilanteesi suhteessa tavoitteisiisi. Lähtötasosi selvittämiseksi on hyvä laatia talousarvio, johon kirjaat kuukausittaiset tulosi ja menosi, kuten asumiskustannukset sekä muut säännöllisesti toistuvat maksut, esimerkiksi sähkö- ja vesilaskut, vakuutukset jne. Vähennä säännöllisten menojen määrä tuloistasi. Näin saat selville,, kuinka paljon rahaa sinulle jää käyttöösi juokseviin menoihin, kuten ruoka, vaatteet ja harrastukset.

Kehitä itsellesi suunnitelma jokaisen tavoitteen suhteen. Mieti, mitä sinun on tehtävä taloudellisesti päästäksesi noihin tavoitteisiin. Tämä on se osuus, johon talousarviosi ja säästösuunnitelmasi sisältyvät. Talousarviota tehdessäsi priorisoit kulujasi tulevaisuuden tavoitteita silmällä pitäen. Samalla myös vähennät sitä stressin määrää, jota suunnittelemattomuus saa aikaan. Toteuta suunnitelmasi tekemällä päivittäisiä valintoja ja muutoksia, jotka auttavat tavoitteiden toteutumisessa. Varaudu myös yllättäviin tilanteisiin. Arvioi suunnitelmaasi säännöllisin väliajoin, vähintään kerran vuodessa, ja tee siihen muutoksia tarvittaessa. Tämä auttaa sinua kehittämään tottumuksia, jotka auttavat unelmiesi toteutumisessa. Sen seurauksena, pystyt olemaan rauhassa ja nauttimaan elämästä.

Säästösuunnitelman laatiminen

Mikäli säännölliset tulosi ovat menojasi suuremmat, taloutesi on tasapainoinen. Voit alkaa säästäjäksi tai sijoittajaksi, ellet ole niin jo tehnyt. Tällaisessa tilanteessa kannattaa laatia erillinen säästö- tai sijoitussuunnitelma. Tämä tarkoittaa tietyn summan tallettamista päivittäin tai viikoittain esimerkiksi säästö- tai sijoitustilille.

Mikäli kulusi ovat korkeampia kuin tulosi, pystyt vaikuttamaan niihin helpoiten karsimalla muuttuvia menojasi tai hankkimalla lisätuloja. Silloin kannattaa pohtia, kumpi keino toimii paremmin juuri sinun tilanteessasi. Mikäli haluat saada aikaan suurempia säästöjä, saatat jopa valita molemmat vaihtoehdot.

Säästökalenteri on yksi tapa kehittää säästäväisyyttä. Sen tavoitteena on uusien säästötottumusten luominen. Taloustilanteestasi riippuen se voi olla esimerkiksi juokseva numero kullekin viikon- tai kalenterikuukauden päivälle, joka menee automaattisesti säästöön erilliselle tilille (ensimmäisenä päivänä yksi euro, toisena kaksi jne.).

Sopimusten kilpailuttaminen

Säästöä saadaan aikaan suhteellisen helposti eri sopimuksia kilpailuttamalla. Käy läpi nykyiset sähkösopimukset, puhelin- ja internetliittymät, maksu-tv ym. sopimukset. Arvioimalla, kuinka paljon hyödynnät palveluita ja kilpailuttamalla eri palveluntarjoajien hintoja, saatat yhtäkkiä havaita maksavasi turhan suuria kuukausimaksuja. Luovu sopimuksista, joita et hyödynnä. Tarkista kaikki automaattisesti tililtäsi menevät maksut samaan tapaan.

Voit kilpailuttaa sähkösopimuksesi ilmaiseksi verkossa olevilla vertasilusivuilla. Näin saat tarjoukset alueesi sähkönjakajilta, ja valitaniistä edullisimman. Muista kuitenkin, että sähkönsiirto ei ole kilpailutettavissa. Huomioi siis sähkönsiirron osuus, joka on kirjattu sopimukseen. Mikäli silti löydät itsellesi edullisemman vaihtoehdon, voit tehdä uuden sopimuksen suoraan verkossa.

Vakuutusmaksuja kilpailuttaessasi kannattaa kiinnittää huomiota yhtiöiden erilaisiin vakuutusehtoihin. Hinnan lisäksi tärkeitä tekijöitä ovat omavastuuosuuden määrä ja korvauksen maksimimäärä. Selvitä ensin itsellesi, minkä vakuutusehtojen olisi ainakin täytyttävä tehdäksesi sopimuksen. Monesti saat vakuutusyhtiöiltä parempia tarjouksia, mikäli kilpailutat useamman vakuutuksen samanaikaisesti. Joskus vakuutusyhtiöt tekevät tarjouksia esimerkiksi ensimmäisen vuoden maksujen suhteen. Sopimusten tarkastelu säännöllisin väliajoin varmistaa, ettet päädy maksamaan sopimuksistasi liikaa pitkällä tähtäimellä. Lopeta vakuutukset, joita et enää tarvitse. Etenkin ajoneuvon vanhetessa kannattaa harkita, kannattaako sinun maksaa esimerkiksi kaskoa.

Sopimusta solmittaessa

Lue sopimusehdot aina huolella ennen sopimuksen tekoa, jotta sinulla on selkeä kuva siitä, mihin sitoudut. Varmista, että ymmärrät etenkin maksu-, keskeytys- ja irtisanomissäännöt. Huomioi esimerkiksi se, milloin maksuton sovellus muuttuu maksulliseksi. Mikäli et ymmärrä kaikkia kohtia, tarkista ne ennen sopimuksen allekirjoittamista. Muista, että määräaikainen sopimus sitoo sinua koko tuon määräajan. Ot selvää, katkeaako määräaikainen sopimus automaattisesti vai muuttuuko se jatkuvaksi sopimukseksi. varmista myös jatkuvien sopimusten irtisanomisajan pituus. Peru sopimukset ajoissa, jotta vältyt ylimääräisiltä maksuilta. Sopimusten irtisanominen ei tapahdu pelkästään lopettamalla laskujen maksamista.

Talousarvion arviointi

Arvioi talousarviosi säännöllisin väliajoin, varsinkin suunnitellessasi suurempia hankintoja. Suurempia hankkeita varten on hyvä laatia erillinen budjetti. Voit päästä tavoitteisiisi säästämällä, hakemalla lainaa tai yhdistelemällä näitä molempia. Jos päätät ottaa lainaa, on hyvä muistaa, että laina on myös maksettava pois. Nykyisin vaihtoehtoina on käyttää luottokortti- tai pankkilainaa, kulutusluottoa tai esimerkiksi lainaa 50000 ilman vakuuksia. Lainajakson pituus ja lainan määrä vaikuttavat korkojen suuruuteen. Ota aina selville lainan todellinen hinta. Varmista sen lisäksi, että maksukykysi riittää sen takaisin maksamiseen. Lainaa edullisempi vaihtoehto pitkällä tähtäimellä on säästäminen.Mikäli voit siirtää hankintaa myöhemmäs, kannattaa siis käyttää säästöjä. Jo kerrytetyillä säästöillä on monesti myös apua maksukykysi todistamiseksi, ja ne voivat auttaa sinua saamaan lainan edullisemmin. Pankkilaina on yleensä edullisempi vaihtoehto kuin korttilaina.

Mitä jos aiemmat lainat painavat harteitasi?

Mikäli sinulla on jo useampia lainoja, kannattaa säästösuunnitelmaan paneutua erityisen huolellisesti. Voit esimerkiksi hakea yhdistelylainaa. Sillä tarkoitetaan yhden matalampikorkoisen lainan ottamista, jonka avulla voit vähentää lainanhoitokulujen osuutta budjetissasi.

Suunnitelmallisuus auttaa priorisoimaan rahankäyttöäsi tulevaisuuden tavoitteidesi suuntaisiksi. Mikäli alat kuitenkin laiminlyödä omaa ja läheistesi hyvinvointia säästösuunnitelmasi tähden, kannattaa sitä arvioida uudelleen. Voit ottaa perheesi mukaan prosessiin ja edistää yhteneväisten taloudellisten tottumusten muodostumista.

Unelmien toteuttaminen

Suunnitelmallisuus ei auta ainoastaan raha-asioissa, vaan tukee myös laajempien, koko elämää ja onnellisuutta tukevien tottumusten luomisessa. Tämä on olennainen osa hyvionvointiamme. Talousarvio voi olla ensimmäinen askel oman tulevaisuuden visiosi luomisessa. Pidä huoli siitä, että raha-asiasi pysyvät hallinnassa myös tuon suuren hankinnan jälkeen ja pystyt jatkamaan säästösuunnitelman aikana kehittämiäsi hyviä taloudellisia tottumuksia. Unelmamatkan tai asunnonhankinnan jälkeen voit itse, tai yhdessä perheesi kanssa, siirtyä uuteen säästötavoitteeseen.

Näin valjastat raha-asiasi palvelemaan sinun ja perheesi yhteistä tulevaisuuden visiota. Keskitä huomiosi siis pitkän tähtäimen suunnitelmiin. Luo itsellesi tai perheellesi motto, joka kiteyttää tuon tulevaisuuden vision, esimerkiksi: ”Meille on tärkeää, että teemme viikoittain mukavia asioita perheenä, ja kokoonnumme joka ilta yhteisen aterian ääreen. Meillä on hauskaa yhdessä, ja keskustelemme kaikesta. Teemme suunnitelmia yhdessä perheenä, ja nautimme joka vuotisista lomista matkustaen yhdessä.”

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI