Pitkäaikaiset lainat vs. Lyhyet lainat

Jokaisen mieleen on joskus pälkähtänyt ajatus lainasta, eikä tätä aina mietitä tarkkaan loppuun asti. Laina on tietty summa rahaa, jonka joku antaa henkilölle, tai yritykselle, sillä tarkoituksella, että se maksetaan takaisin. Usein tähän sisältyy tietty aikaraja takaisinmaksulle, sekä korkoja, mikä tekee lainan antamisesta hyödyllistä. Lainoja on useita erilaisia ja pääasiassa ne voidaan jakaa kahteen eri ryhmään, pitkäaikaisiin ja lyhytaikaisiin. Nämä sopivat erilaisiin tarkoituksiin ja niiden käyttökohteet vaihtelevat paljon.

Lyhytaikaiset lainat

Lyhytaikaiset lainat ovat yleensä enintään kolmen vuoden pituisia ja yksi tyypillinen suosittu lyhytaikainen laina, on pikalaina. Kun tarvitaan lainaa heti tilille, esimerkiksi yllättävän rahantarpeen takia, on hyvin yleistä ottaa pikalaina, sillä sen saaminen ei ole kovinkaan vaikeaa ja se auttaa pieneen rahantarpeeseen hyvin. Näiden lainojen maksuajat ovat usein vain päivistä kuukausiin, esimerkiksi voidaan maksaa pikavippi heti seuraavasta palkasta takaisin. Toisin kuin pitkäaikaisissa lainoissa, lainan hakeminen ei ole vaikeaa, se vie vain muutamia minuutteja, ja sillä saadaan lainaa heti käyttöön. Joustoluotto on toinen tyypillinen lyhytaikainen laina, sillä niiden sopimus kattaa usein seuraavat 12 kuukautta. Toki sopimusta voidaan jatkaa tämänkin jälkeen, mikäli näin halutaan. Lyhytaikaiset lainat ovat erittäin hyviä pieniin ja äkillisiin rahantarpeisiin, mutta niissä on usein korkeammat korot kuin pitkäaikaisissa lainoissa. Toisaalta näiden avulla voidaan lainata vain muutamia kymppejä tai satasia, eli suuria summia ei tarvitse välttämättä lainata ollenkaan.

Pitkäaikaiset lainat

Pitkäaikaiset lainat voidaan ottaa jopa kymmeniksi vuosiksi. Useimmiten nämä lainat ovat asuntolainoja, opintolainoja, yrityslainoja ja rakentamiseen, tai remontointiin, tarkoitettuja lainoja. Näiden lainojen suuruus on hyvin vahvasti sidottu omiin tuloihin, mitä paremmat tulot, sitä suurempi laina voidaan saada ja sitä paremmilla ehdoilla. Usein nämä lainat sisältävät myös takuita, niihin voi olla kiinnitettynä esimerkiksi auto, tai asunto. Niitä on kuitenkin mahdollista saada
myös ilman minkäänlaista takuuta, mutta silloin kulut ja korot ovat usein korkeammat, sillä lainan antajalla on enemmän mahdollisuuksia menettää rahansa tässä tilanteessa.

Usein pitkäaikaiset lainat otetaan pankista, tai joltain tunnetulta rahalaitokselta, toisin kuin lyhytaikaisten lainojen kanssa. Pitkällä tähtäimellä maksuvaihtoehtoja on enemmän ja näihin saadaan enemmän joustoa myöskin. Esimerkiksi asuntolainaan voidaan saada korottomia ja kuluttomia kuukausia, tai pelkästään korkokuukausia, jolloin kuukausimaksu on pienempi, kuin mitä se normaalisti on. Koroista voidaan myös valita sellainen, mikä sopii itselle parhaiten. Lainaan voi sisältyä korkokatto, minkä yli korko ei pääse kohoamaan ja koron summa voi vaihdella vuosittain. Toisin kuin lyhytaikaisten lainojen kanssa, jotka usein nähdään negatiivisena asiana taloustiedoissa, pitkäaikaisten lainojen onnistunut takaisinmaksu antaa hakijalle todennäköisemmin uudenkin ison lainan, sillä jostain vastaavasta on huolehdittu aikaisemminkin, mikä kertoo vastuullisuudesta ja raha-asioiden hyvästä huolenpidosta.

Lyhytaikaiset lainat sopivat siis niille, jotka eivät halua sitoutua vuosiksi lainanmaksuun ja tarvitsevat rahaa vain pienen summan. Näitä käytetään arjen menojen kattamiseen, eikä niillä usein tehdä käytettyä autoa suurempaa hankintaa. Huonoina puolina on niiden korkeat korot, mutta toisaalta hyvinä puolina on nopeus, sekä se, ettei prosessi ole kovinkaan vaikea. Vaikka hakijoilta vaaditaan tiettyjä kriteereitä, ovat ne löyhempiä kuin pitkäaikaisten lainojen kanssa.

Pitkäaikaiset lainat taas sopivat niille henkilöille, joilla taloudellinen tilanne on täysin hallussa ja halutaan panostaa johonkin suureen hankintaan, kuten omaan kotiin. Näihin sitoudutaan niin pitkäksi aikaa, että on hyvin tärkeää tietää tulotason pysyvän vakituisena jopa kymmeniä vuosia ja vähintään sillä tasolla, mikä on lainanotto hetkellä. Prosessi on kuitenkin huomattavasti vaativampi ja aikaa vievempi, kuin lyhytaikaisten lainojen ottaminen, mutta korot ovat taas pienempiä.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI