Rahaviikko: talous kuntoon 7 päivässä!

Raha-asiat saattavat saada stressin jokapäiväiseen elämään, jos ne eivät ole kunnossa. Rahaa tarvitaan kuitenkin arkipäivän ja lomankin pyörittämiseen ja sitä ilman ei kukaan pärjää missään. Jonkinlaista valuuttaa nimittäin on käytetty ja käytetään edelleen kaikkialla maailmassa. On siis melkoisen tärkeää, että omat raha-asiat ovat kunnossa. Niitä ei kannata vältellä eikä siirtää huomiseen. Kun käytät kunnolla aikaa oman rahatilanteen katsastamiseen, ei sinun tarvitse stressata turhaan.

Jos raha-asioita ja omaa taloutta ei hoideta kunnolla ja huolellisesti, voi tulla aika, jolloin sinun täytyy hakea lainaa. Vaikka lainojen vertailutaulukko auttaa sinua määrittelemääm mahdollisimman halvan lainan itsellesi, ei lainan ottaminen missään tilanteessa ole kuitenkaan kannattavaa. Laina pitää nimittäin aina maksaa korkoineen ja kuluineen takaisin, ja laina voi seurata sinua monia vuosia. Ja sekös vasta stressiä laittaakin omaan talouteen!

Kun otat itseäsi niskasta kiinni ja laitat omat raha-asiat järjestykseen kerralla, on elämäkin paljon rennompaa. Tässä artikkelissa käymme läpi vinkit, joilla voit laittaa oman taloutesi kuntoon viikossa!

Maanantai: Budjetti

Olet varmasti kuullut tämän sanan jo hyvin moneen otteeseen elämäsi aikana. Budjetin luominen on hyvin tärkeää oman talouden kannalta. Nimittäin jos et tiedä, mihin kaikki rahasi menevät, niin voit olla varma, että jossain vaiheessa se kaduttaa. Budjetin luominen ei ole lainkaan vaikeaa, vaikka ensimmäisellä kerralla siihen joutuukin käyttämään hieman aikaa.

Aloita ensin ottamalla kaikista maksuista kuitit talteen kuukauden ajan. Ota kuitti talteen niin käteis- kuin luottokorttiostoistakin ja muista kirjata ylös kaikki maksetut laskut. Kun kuukausi on kulunut, voit alkaa luomaan omaa budjettiasi.

Kirjaa ensin ylös kaikki tulosi. Ota huomioon palkkatyöstä saamasi tulot, eläkkeet, tuet, vuokratulot ja niin edelleen. Tämän jälkeen miinusta tuloistasi pois kaikki menosi. Tässä vaiheessa kuittisi edelliseltä kuulta tulevat hyötykäyttöön.

Tämän jälkeen tiedät, miltä budjettisi oikeasti näyttää. Nyt voit tehdä mahdollisia muutoksia siihen, kuten esimerkiksi leikata pois ylimääräisiä kuluja tai vaikka soittaa omalle sähkön toimittajalle ja tehdä halvempi sopimus. Tämä tuo sinulle sekä helpoutta talouteen että mahdollisuuden pitää kirjaa omista menoista paljon tarkemmin. Muista, että budjettia tulisi päivittää joka kuukausi aina sen perusteella, onko tuloja tai menoja tullut lisää tai vähemmän.

Tiistai: kilpailuta laskut

Vertailet varmasti hintoja kaupassa käydessäsi. Kannattaa siis vertailla hintoja muuallakin. Voit esimerkiksi soittaa eri sähkön toimittajille ja pyytää kaikilta tarjousta. Jos nimittäin saat samaa sähköä halvemmalla, miksi et vaihtaisi? Voit samoin myös soittaa puhelinliittymäsi toimittajalle ja pyytää pientä alennusta tai vaikka vaihtaa halvempaan liittymään. Kolmas kilpailutuksen arvoinen asia ovat sinun vakuutuksesi. Laita kaikki vakuutukset saman katon alle, ja voit säästää rahaa. Muista myös, että vakuutusmaksut nousevat automaattisesti vuosittain, joten soita yhtiöön ja pyydä suoraan alennusta.

Keskiviikko: tee velan maksusuunnitelma

Monilla on valitettavasti tällä hetkelläkin velkaa. Kannattaa ottaa sekä itseään että velkaa niskasta kiinni ja tehdä oikea suunnitelma. Ota selville, kuinka paljon velkaa sinulla oikeasti on. Nyt voit tehdä itsellesi sitten maksusuunnitelman velallesi. Maksa esimerkiksi ensimmäisenä pois kaikki korkeakorkoiset velkasi. Tai vaihtoehtoisesti voit maksaa ensin pois pienimmät velkasi.

Oli miten oli, tee itsellesi sopiva suunnitelma ja noudata sitä tarkalleen. Mitä nopeammin pääset pois veloista, sen parempi!

Torstai: säästä

Jokaisella pitäisi olla takataskussaan hieman säästöjä pahan päivän varalle. Jos nimittäin yllättävät kulut iskevät, haluat olla valmis ja maksaa kaikki kulut pois saman tien. Näin sinun ei tarvitse ottaa lainaa tai stressata talouden päälle. Lisäksi pehmikettä tilillä kannattaa olla myös esimerkiksi lomamatkoja tai suuria hankintoja varten.

Hyvä idea on asettaa kaikki omat säästöt täysin automaattisiksi oman verkkopankin kautta. Voit esimerkiksi avata säästötilin ja alkaa laittaa muutaman kympin tai satasen joka kuukausi tällaiselle säästötilille. Laita säästö menemään tililtäsi automaattisesti säästötilillesi jokaisena palkkapäivänä. Näin säästät rahaa huomaamattasi!

Perjantai: sijoitukset

Niinhän sitä sanotaan, että miljonääriksi tulee sijoittamalla. Vaikka et haluaisikaan tulla miljonääriksi, voi olla hyvä idea harkita joitakin sijoituksia. Kannattaa käydä oman pankin sijoitusneuvojan puheilla ja puhua tavoitteistasi. Jos esimerkiksi haluat säästää ja sijoittaa pitkällä aikavälillä, sinulle suositellaan eri vaihtoehtoa kuin silloin, jos haluat laittaa paljon rahaa kasvamaan korkoa lyhyelle ajalle.

Vaikka et tietäisi sijoittamisesta mitään, on silti kannattavaa lähteä siihen mukaan. Tekemällä oppii, ja hyvä idea voikin olla puhua sijoitusneuvojalle tavoitteistasi ja budjetistasi. Pankkisi auttaa sinua mielellään!

Lauantai: tienaa enemmän

Lisätienestien tienaaminen ei koskaan ole pahasta. Vaikka budjettisi näyttäisikin melko positiiviselta, kannattaa silti tienata lisää rahaa aina, kun se vain on mahdollista. Sillä kukapa ei rahasta pitäisi?

Voit aloittaa esimerkiksi miettimällä sitä, onko sinun mahdollista saada palkankorotusta töistäsi. Tai voisitkohan mahdollisesti tehdä hieman lisävuoroja töissä silloin tällöin? Tällaiset pienet lisäykset pehmittävät lompakkoasi mukavasti, ja tulevaisuuden sinäsi kiittää takuulla! Jos tällainen ei ole mahdollista, voit esimerkiksi kokeilla hankkia pienen sivutyön. Ehkä voit tehdä keikkoja viikonloppuisin tai vaikka ottaa kontollesi pari kertaa viikossa tehtävän iltatyön.

Voit vaikka aloittaa sivubisneksen tai alkaa freelanceriksi. Mahdollisuuksia on niin monia, että kannattaa käyttää hieman aikaa harkitakseen, josko joku mukava lisätyö sopisi omaan aikatauluun.

Sunnuntai: myy pois turhat tavarat ja maksimoi säästösi

Melkein jokaisella meillä on kotona nurkissa vanhaa tavaraa, jonka voi myydä pois. Esimerkiksi kirjat, lelut, vaatteet ja elektroniikka, joita ei enää käytetä, joutaa kirpputorille. Voit myydä nämä tavarat pois esimerkiksi Facebookin kirpparilla tai vaikka oikealla kirpputorilla. Saatat tienata näin muutamia kymppejä tai satasia lisää helposti. Nämä ekstrat voit sitten laittaa säästötilillesi tai vaikka maksaa sillä ajoissa pois laskun tai pari.

Kannattaa myös käyttää tämä aika miettiäksesi, mistä voit säästää hieman. Kannattaisiko sinun esimerkiksi alkaa pitää rahattomia päiviä, jolloin et käytä lainkaan rahaa? Tai voitko esimerkiksi leikata pois lehtitilauksen tai jonkun jäsenyyden? Ehkä voit autoilla vähemmän viikossa ja säästää rahaa sitä kautta.

Yhteenveto

Rahahuolia ei koskaan pitäisi jättää roikkumaan pään päälle. Kannattaa ottaa nyt itseään niskasta kiinni ja härkää sarvista ja laittaa viikossa oma raha-asiat kuntoon. Näin stressaat vähemmän ja tulevaisuuden sinäsi kiittää sinua takuulla siitä, että hoidat taloutesi kuntoon nyt.

Säästäminen ja rahan tienaaminen eivät ole rakettitiedettä, mutta joskus talous voi olla velkojen tai muun kulun ansiosta niin sekaisin, että se kannattaa laittaa järjestykseen. Oma talous pyörittää melkolailla koko elämääsi. Älä siis vähättele talouden kuntoon laittamista. Kun saat budjettisi ja muut talousasiat kerralla kuntoon, sinun ei tarvitse huolehtia niistä (toivottavasti) ainakaan vähään aikaan.

Jos tarvitset apua erilaisissa talousasioissa, voit aina kääntyä pankkisi puoleen. He voivat auttaa sinua säästämisessä ja sijoitusasioissa. Voit saada heiltä paljon hyödyllisiä neuvoja ja ideoita oman taloutesi hoitamiseen vastuullisesti. Kokeile näitä vinkkejä ja saatat yllättyä hienosta lopputuloksesta!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI