Talous kuntoon helposti – ota vain yksi askel joka viikko!

Oman talouden hallinta on tärkeää. Tärkeämpää kuin moni muu asia elämässä. Jos oma talous ei ole kunnossa, voit lasketella sujuvasti muutamia vuosia ja pujotella taloudellisten kuoppien välistä jonkin aikaa. Jossain vaiheessa velat ja huonosti hoidettu talous saavat sinut kuitenkin kiinni. Ehkä sinulla on paljon velkaa opiskeluajoista tai ehkä olet joutunut ottamaan lainaa joihinkin juokseviin kuluihin. Ehkä olet jopa vuodesta 2005 alkaneen talouskriisin ja velkakierteen uhri. Oli miten oli, omasta taloudesta kannattaa ottaa hallinta nopeasti ja ottaa siitä kiinni kunnolla.

Parhaat lainat Suomessa  löytyvät netistä helposti. Näiden lainojen hakemisen ja saamisen helppous on saanut monet suomalaiset ottamaan lainaa ja kattamaan lainalla monet kulut sen sijaan, että he säästäisivät rahaa ja tienaisivat sitä myös extraa silloin tällöin. Lainat saavat monen suomalaisen talouden kuralle ja sitä voi olla hankala laittaa takaisin kuntoon.

Sitä ei kuitenkaan tarvitse laittaa kuntoon kerralla, joten sinun ei tarvitse kauhistua mahdollista edessä olevaa työmäärää. Voit ottaa yhden askeleen kerrallaan. Tässä artikkelissa käymme läpi vinkkejä siihen, kuinka voit ottaa yhden askeleen kerrallaan kohti taloudellista stressittömyyttä. Kokeile näitä vinkkejä viikko kerrallaan. Yksi vinkki viikossa, ja muutamassa kuukaudessa olet jo melkoisen hyvällä mallilla.

Viikko 1: Tienaa rahaa myymällä pois vanhat tavarasi

Jokaisella meistä lojuu takuulla nurkissa hieman ylimääräistä ja vanhaa tavaraa, jonka voi helposti myydä pois ja tienata hieman lisää rahaa. Mikäli sinulla on kotona esimerkiksi vaatteita, elektroniikkaa, huonekaluja tai vaikka leluja, jotka ovat vanhoja tai käyttämättömiä, voit myydä ne pois Facebookin kirpputorilla tai tavallisella kirpputorilla. Vaikka tällä tuskin tulet rikkaaksi (ainakaan viikossa), saatat silti tienata muutamia kymppejä tai satasia. Näin buustaat mukavasti omaa rahatilannettasi. Laita tästä tienaamasi rahat säästöön tai maksa sillä pois yksi tai kaksi laskua.

Viikko 2: Kokkaa omat ruokasi

Jos käyt töissä viisi päivää viikossa ja maksat lounaasta jokaisena päivänä, käytät melkoisen määrän rahaa kuukauden aikana. Yksikin työpaikkalounas voi maksaa noin 10 euron tienoilla olevan summan. Tämä tekisi jo 50 euroa viikossa ja 200 euroa kuukaudessa. Sen sijaan, että käyttäisit rahaa lounaalla käymiseen, kannattaa valmistaa omat ruoat kotona muutamaksi päiväksi kerrallaan.

Kokkaa lempiruokaasi ja laita sitä muovisiin rasioihin valmiiksi seuraavaa työpäivän lounasta varten. Vaikka se ei ehkä ole yhtä hauskaa kuin lounaalla lounasravintolaan lähteminen, on se kuitenkin paljon halvempaa ja voit säästää pitkän pennin kuukaudessa. Puhumattakaan siitä, kuinka paljon rahaa voit säästää vuodessa. Kokeile tätä viikon ajan ja katso, kuinka paljon rahaa oikeasti säästät.

Viikko 3: Pidä rahaton päivä

Jokaisen pitäisi pitää rahattomia päiviä silloin tällöin. Sinulla pitäisi olla päiviä, jolloin et käytä rahaa lainkaan yhtään mihinkään. Käytä rahaa 6 päivänä viikossa ja katso, kuinka paljon rahaa voit säästää kuukauden aikana, jos et käytä rahaa lainkaan yhtenä päivänä joka viikko. Älä siis maksa bensaa, ruokaa, matkakuluja tai mitään muutakaan. Suunnittele päiväsi etukäteen niin, ettet käytä rahaa ollenkaan. Mene esimerkiksi töihin pyörällä, valmista kotiruokaa lounaaksi ja niin edelleen. Laita säästämäsi rahat omalle säästötilillesi.

Viikko 4: Aseta säästöt automaattisiksi

Muista, että säästäminen on hyvin tärkeää. Jos et säästä, sinulla ei ole mitään pahan päivän varalle. Tällaisessa tilanteessa kaikki taloudelliset yllätykset tulevat todellakin yllätyksenä. Jos sen sijaan säästät rahaa säästötilille aina silloin tällöin, taloudelliset yllätykset eivät ole enää yllätyksiä. Voit vain maksaa ne pois ja jatkaa elämääsi.

Aseta siis säästöt automaattiseksi. Säästä muutama kymppi tai muutama satanen jokaisena palkkapäivänäsi automaattisesti palkastasi. Näin et edes ajattele sitä sen kummemmin, vaan säästötilisi kasvaa jo huomaamattasi. Puhu pankillesi erilaisista säästötilien vaihtoehdoista.

Viikko 5: Ala sijoittamaan

Monille sijoittaminen on kuin hepreaa. Et ehkä ymmärrä, miten se oikein käytännössä toimii. Mutta sijoittaminen on tapa, jolla voit mahdollisesti päästä jopa taloudellisen riippumattomuuden tavoitteeseen. Sinulla ei tarvitse olla suuria summia sijoittaaksesi, eikä sinun tarvitse laittaa summia suuren riskin rahastoihin. Voit esimerkiksi sijoittaa muutamia satasia turvallisen ja alhaisen riskin portfolioihin.

Voit käydä esimerkiksi pankissa puhumassa sijoittamisesta. Oma pankkisi voi neuvoa sinulle, kuinka sijoittaa. Sijoitusneuvojat voivat lisäksi asettaa sijoitukset puolestasi. Vaikka sinun ei tarvitse ymmärtää paljon sijoittamisesta aloittaaksesi, tulisi sinun kuitenkin tietää joitakin perusasioita. Lue netistä lisää ja varaa aika pankkiisi!

Viikko 6: Tee budjetti

Jos sinulla ei jo ole omaa budjettia, sinun tulee tehdä nyt sellainen. Kirjoita ylös kaikki tulosi ja miinusta siitä pois kokonaan kaikki menosi. Näin saat selville, miltä budjettisi todellisuudessa näyttää ja kuinka paljon sinun pitää tehdä muutoksia omaan talouteesi. Sinun pitää ehkä leikata pois muutamia kuluja tai vaihtoehtoisesti tienaa lisää.

Viikko 7: Ota lisäkeikka kontollesi

Tienaamalla jonkin verran ekstrarahaa aina kuin vain mahdollista, saat hieman lisää pelivaraa omaan talouteesi. Saatat esimerkiksi pystyä maksamaan velkasi nopeammin pois tai ehkä jopa saada säästöön hieman enemmän rahaa. Voit esimerkiksi pyytää lisävuoroja töistä tai vaikka jakaa postia viikonloppuisin, alkaa freelanceriksi tai perustaa oman pienen yrityksen. Kyseessä ei tarvitse olla kokonaan toinen työ, vaan pienikin lisätienesti aina silloin tällöin auttaa todella paljon.

Viikko 8: Tee velanmaksusuunnitelma

Jos sinulla on velkoja syystä tai toisesta, niille kannattaa tehdä viisas maksusuunnitelma. Jotta saat velkasi maksettua pois, etkä ole pelkässä velkakierteessä vuodesta toiseen, sinun pitää ottaa härkää sarvista. Tee suunnitelma maksaa velkasi nopeasti pois. Maksa jokaista velkaa pois minimisumma, ja yritä sen lisäksi maksaa hieman extraa joka kuukausi yhtä lainaa kohti. Maksa esimerkiksi muutama kymppi ylimääräistä yhtä lainaa kohti, kunnes se on kokonaan maksettu pois.

Yhteenveto

Jotta saat oman talouden oikeaan malliin, sinun tulee ottaa itseäsi niskasta kiinni ja tehdä talouteesi muutoksia. Sinun ei tarvitse tehdä suuria muutoksia kerralla eikä montaa muutosta samaan aikaan. Voit hyvin tehdä pieniä muutoksia kerrallaan. Jos teet yhden muutoksen joka viikko, parin kuukauden kuluttua sinulla on jo talous paljon paremmassa kunnossa.

Seuraamalla tässä artikkelissa lueteltua kahdeksaa vinkkiä, saat taloutesi hieman parempaan malliin jo kahdessa kuukaudessa. Jos oikein innostut, voit jatkaa taloutesi parantamista viikko kerrallaan tämänkin jälkeen.

Kannattaa esimerkiksi vaikka aloittaa myymällä pois kaikki vanhat tavarat  ja vaatteet kotoa. Sen jälkeen voit hankkia itsellesi hieman lisätyötä, esimerkiksi freelancerin hommia, perustaa oman pienen yrityksen tai vaikka ottaa vastaan lisävuoroja töistä. Aloita sijoittaminen ja laita kaikki säästösi automaattisiksi. Muista myös luoda itsellesi yksityiskohtainen budjetti. Voit myös säästää rahaa kokkaamalla omat ruokasi kotona ulkona syömisen sijaan ja pitää aina silloin tällöin kokonaan rahattomia päiviä. Kannattaa pitää mielessä, että jos tarvitset raha-asioissa apua tai sinulla on paljon velkaa, voit aina käydä pankkisi juttusilla. Lisäksi Takuu-Säätiö voi auttaa sinua täysin ilmaiseksi. Kokeile itse!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI