Tienaa rahaa valokuvaamisella – näillä tavoilla se onnistuu

Monet haaveilevat siitä, että he saisivat olla oma pomonsa. Oman yrityksen omistaminen tai freelancerina toimiminen antaa mahdollisuuden siihen, että voit suunnitella oman aikataulusi, tehdä töitä kotoasi tai valisemastasi paikasta käsin. Jos olet kiinnostunut olemaan oma pomosi, valokuvaaminen voi olla hieno tapa tienata kokopäiväistä työtä tai saada hieman lisää extrarahaa taskun pohjalle.

Aina kokopäivätöistä tuleva raha ei riitä maksamaan kaikkia kuluja, ja joskus vastaan tulee yllättäviäkin laskuja. Tällaisissa tilanteissa on hyvä olla jonkinlainen tapa tienata lisää rahaa, ettei sinun tarvitse käydä läpi Suomen tarjouksia lainoille ja ottaa itsellesi lainaa, joka voi seurata sinua vuosia.

Lisärahan tienaaminen on hyvä tapa varmistaa oma selusta taloudellisesti. Näin varmistat, että saat itsellesi tarvittaessa rahaa lisää, jos ylimääräiset kulut yllättävät. On olemassa monia eri tapoja tienata hieman extraa, mutta tässä artikkelissa käsittelemme rahan tienaamista valokuvauksen avulla. Lue lisää alla olevista vinkeistä!

1. Myy valokuviasi netissä

Jos olet taidokas valokuvaaja, voit myydä valokuviasi netissä joko kuvapankkien sivuilla tai vaikka omilla verkkosivuillasi. Mikäli olet aloitteleva valokuvaaja, kannattaa aloittaa laittamalla omat valokuvasi myyntiin kuvapankkeihin. Myymällä kuvia kuvapankissa voit tienata rahaa samasta valokuvasta useita kertoja. Kuvapankit myyvät oikeuksia valokuvasi käyttöön. Näin yritykset ja yksityishenkilöt voivat ostaa valokuvasi esimerkiksi markkinointia varten. He maksavat kuvan käyttöoikeudesta ja sinä saat itsellesi tästä suuren siivun rahaa.

Kun toinen asiakas haluaa ostaa saman kuvan, he maksavat saman hinnan sinulle ja saavat kuvaan samat käyttöoikeudet kuin kaikki muutkin kuvasi ostaneet. Näin saat tienattua yhdestä hyvästä kuvasta parhaimmillaan jopa satasia tai mikset tuhansiakin euroja pitkällä aikavälillä.

Jos haluat ottaa valokuvaamisen tosissaan ja haluat toisen tavan myydä kuviasi, voit rakentaa itsellesi omat nettisivut. Voit näin myydä kuviasi esimerkiksi kuvapankin ja omien nettisivujesi kautta. Omilla nettisivuillasi voit päättää itse kuviesi hinnan ja sen, millaisilla käyttöoikeuksilla myyt kuviasi. Voit esimerkiksi myydä niitä vain kaupalliseen käyttöön tai pelkästään ei-kaupalliseen. Tai voit antaa käyttöoikeudet molempiin.

Myymällä kuviasi sekä kuvapankissa että omilla nettisivuillasi saat maksimoitua kuviesi levityksen. Ja tietysti, mitä enemmän puhut omista kuvistasi ja niiden myymisestä, sen enemmän saat itsellesi asiakkaita! Markkinoi itse itseäsi. Mainosta nettisivuasi. Ja kerro kavereillesi.

2. Hääkuvaus on hyvin suosittua

Jo olet taidokas ja lahjakas valokuvaaja, voit alkaa ottaa hääkuvia vapaa-ajallasi. Monet häät tapahtuvat viikonloppuisin, joten sinullakin on todennäköisesti silloin vapaata omista töistäsi. Voit hyvin varata itsellesi viikonloppukeikkoja hääkuvauksia varten. Voit laskuttaa melkoisen hyvää tuntitaksaa tai hulppean kiinteän hinnan valokuvaamalla häitä. Harjoittele kuitenkin suurten tapahtumien kuvaamista etukäteen, jotta olet valmis kuvaamaan suuria ihmisjoukkoja ja ottamaan kauniita kuvia hääparista ja heidän ystävistään ja perheistään.

Hääkuvaajien pitäisi jollakin tavalla myös muokata kuvia jälkeenpäin. Kannattaa siis harjoitella Photoshopin tai joidenkin muiden kuvankäsittelyohjelmien käyttämistä etukäteen. Häät ovat hääparille heidän suurin juhlansa, joten pidä huoli, että olet ammattimainen ja tarjoat heille loistavaa palvelua!

3. Kuvaa tapahtumia

Tapahtumien valokuvaaminen on hyvin suosittua ja monet tapahtumat palkkaavatkin freelancerina toimivia valokuvaajia ikuistamaan tapahtumat kameralle. Voit kuvata esimerkiksi festivaaleja, syntymäpäiväjuhlia, konsertteja ja urheilutapahtumia. Näitä kuvia voit sitten myydä tapahtuman järjestäjälle, uutiskanaville tai vaikka muistoiksi tapahtumassa käyneille ihmisille.

4. Myy kuviasi lehtiin ja uutiskanaville

Lehdet tarvitsevat jatkuvasti kuvia. He palkkaavat usein itselleen omat freelancerit tekemään mahdollista kuvaustyötä heidän journalistiensa rinnalla. Saat matkustaa journalistin mukana paikkoihin, joissa he kirjoittavat artikkeleitaan. Voit valokuvata tapahtumia, haastatteluja ja muita kirjoituksen aiheena olevia kohteita. Tällöin lehdet maksavat sinulle suoraan jokaista keikkaa kohden.

Saat tienattua hieman lisää rahaa, jos osaat tehdä myös hieman videokuvaamista valokuvaamisen rinnalla. Voit myydä videoitasi esimerkiksi uutiskanaville freelancerina, tai mahdollisesti napata keikan suoraan kanavalta!

5. Myy selfieitäsi

Jos ammattimainen valokuvaaminen ei ole ihan sinulle sopivaa, mutta puhelimesi on täynnä selfieitä, voit silti tienata hieman rahaa. Monet yritykset ostavat selfieitä omiin markkinointitarkoituksiinsa. He voivat esimerkiksi käyttää rannalla ottamaasi hymyilevää selfietä mainostaakseen aurinkorasvaa. Selfiekuvista ei useinkaan makseta omaisuuksia, mutta saatat tienata muutaman euron per myyty selfie. Jos puhelimen kamerasi on täynnä selfieitä, voit myydä kaikki selfiesti näille selfieitä ostaville yrityksille ja tienata muutaman kympin tai satasen kuukaudessa. Tämä voi tuoda sinulle jatkuvalla syötöllä hieman lisää ylimääräistä rahaa.

6. Tee valokuvaamisesta taidetta

Kaikkien valokuvien ei tarvitse olla teknisesti oikein otettuja valokuvia häistä tai tapahtumista. Voit tehdä valokuvaamisesta hauskaa ja mielikuvituksellista. Mikäli sinulla on taiteellista silmää, voit kuvata erilaisia maisemia tai vaikka ottaa kuvattavaksesi mallin. Voit kokeilla erilaisia suljinaikoja, valotuksia ja kuvauksen kohteita. Näin saat otettua mitä mielenkiintoisimpia kuvia! Mitä enemmän mielikuvitusta käytät, sen suurempi mahdollisuus sinulla on saada aikaan hyvin taiteellisia valokuvia.

Mikäli myyt taidekuvia, voit myydä niitä vain yhden kerrallaan. Näin valokuvan myytyäsi toiset eivät saa ostaa samaa valokuvaa, ja voit pyytää kuvasta hieman korkeamman hinnan. Voit myös myydä samaa valokuvaa taiteellisissakin tarkoituksissa useampia kertoja, mutta tällöin hintaa kannattaa laskea hieman alemmas. Voit saada itsellesi jopa taiteilijan tittelin.

7. Koulukuvaaminen

Kouluissa otetaan kerran vuodessa koulukuvia. Tällöin valokuvataan koko luokka yhdessä ja jokainen oppilas erikseen. Joissakin kouluissa on monta sataa oppilasta, joten sinulla on muutaman päivän keikka jo yhden koulun valokuvaamisesta. Lisäksi kouluja on Suomessa monta sataa kappaletta, joten sinulla riittää takuulla töitä. Saat laskutettua melkoisen hyvää tiliä koulukuvaamisesta, eikä se ole kovin vaikeaa sitten, kun olet oppinut perusasiat. Koulukuvaamisessa tärkeää ovat oikea valotus, tausta sekä kuvaamiesi henkilöiden hymyt!

8. Vauvakuvaus

Monet vanhemmat haluavat valokuvata lapsiaan eri iässä. Ensimmäiset valokuvat otetaan yleensä jo vauvaiässä ja seuraavat silloin, kun vauvat alkavat ryömiä ja kontata. Näistä vanhemmat saavat mukavia muistoja ihanista lapsistaan! Vauvakuvaamista voit tehdä omasta studiostasi käsin. Studion ei tarvitse olla iso, ja voit asettaa sen esimerkiksi oman kotisi nurkkaan.

9. Eläinten valokuvaaminen

Mikäli pidät eläinten kuvaamisesta enemmän kuin ihmisten kuvaamisesta, ei hätää! Eläinvalokuvaajallekin on todellakin kysyntää. Pääset kuvaamaan koiria, kissoja ja joskus jopa maatilan eläimiä. Mikäs sen mukavampaa kuin uusien eläimien tapaaminen joka päivä! Tai ainakin joka viikonloppu.

Yhteenveto

Valokuvaamisesta voi tehdä itselleen kokopäiväisen ammatin, tai sitä voi harrastaa sivutyönä. Valokuvaaminen voi olla hauska ammatti sellaisille ihmisille, jotka ovat taiteellisia ja pitävät valokuvaamisesta. Sen opettelussa voi mennä vuosia, mutta jos olet lahjakas, saatat napata kiinni taiteellisesta kulmasta hyvinkin pian.

Voit perustaa itsellesi yrityksen ja alkaa tarjota valokuvauspalveluitasi lehdille, kouluille ja yksityshenkilöille. Voit tehdä valokuvaamista esimerkiksi freelancerina tai jos olet onnekas, jonkun yrityksen leivissä palkallisena valokuvaajana. Päätä, millaista valokuvaamista haluat tehdä ja aloita! Tämä voi olla hieno tapa tienata lisää rahaa sivutyönä tai keikkana. Aloita varovasti ja kokeile erilaisia tapoja, niin löydät sen, mikä sopii sinulle!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI