Ajattele kuin varakas ihminen

Rikkaat ja köyhät ihmiset ajatteleva usein eri tavalla. Jos taloudellinen tilanteesi ei miellytä sinua, voit kokeilla ajatella uudella tavalla. Köyhien ja rikkaiden erot eivät siis perustu ainoastaan varallisuus eroihin, vaan myös ajattelutavoissa löytyy olennaisia eroja, ja voi olla, että nämä erot ovat vaikuttaneet olennaisesti siihen, miksi toinen on varakas ja toinen ei.  Voisiko rikastuminen siis olla seurausta myös omista ajatuksista ja asenteista?

Periaatteessa rahalla ei ole paljoakaan tekimistä sen kanssa, miten tyytyväisiä olemme elämäämme.  Pienituloinen ihminen voi tuntea itsensä sisäisesti rikkaaksi ja erittäin tyytyväiseksi elämäänsä. Toisaalta varakas henkilö ei välttämättä koe tyytyväisyyttä omasta varakkuudestaan, vaan voi kokea elämänsä tyhjäksi ja ilottomaksi.

Oletko koskaan kokeillut ottaa pikalainaa toteuttaaksesi sinulle tärkeän asian? Uusi pikavippi 1000 eurolla voi olla juuri se, mitä tarvitsit päästäksesi eteenpäin omassa elämässä. Varakkaat ihmiset tietävät, että tasapaino omassa taloudessa on tärkeää, mutta he eivät myöskään pelkää ottaa pieniä riskejä. Jos olet joskus ottanut lainan ja samalla pienen riskin, tiedät miltä oman unelman toteuttaminen tuntuu.

Silti rikkaita ihmisiä yhdistää yleensä tietynlainen ajattelutapa ja asenteet niin elämää kun rahaa kohtaan. Business Insider on tehnyt haastattelun itse tehdystä miljonääristä Steve Sieboldista, joka on kirjoittanut kokemustensa perusteella kirjan ”How Rich People Think”. Ottamalla mallia näistä periaatteista voi ainakin päästä askeleen lähemmäksi oman talouden parempaa hallintaa. Haastattelun perusteella on muutamia olennaisia asioita, joissa voisimme ottaa mallia rikkaiden ajattelutavoista. Muutoksen aikaansaaminen lähtee joka tapauksessa omasta mielestä.

Rikkaus on mentaliteetti

Raha-asiat ovat usein yksi keskeisimpiä asioita ihmisen elämässä. Halusimme tai emme, tarvitsemme rahaa elääksemme. Voi olla avartavaa tarkastella omaa suhtautumistaan rahaan – ajatteletko rahaa välttämättömänä pahana, etkä periaatteessa välittäisi olla juuri tekemissä raha-asioiden kanssa?  Vai ajatteletko rahaa muiden asioiden mahdollistajana, välineenä, jonka avulla voit toteuttaa asioita elämässäsi? Omalla suhtautumisella on siis väliä. Periaatteessa raha-asiat voivat yhtä hyvin tehdä elämästä kurjaa kuin tuoda siihen iloa ja onnea. Raha ei siis itsessään ole hyvä tai paha asia, vaan voimme itse valita, miten siihen suhtaudumme. Miten köyhien ja rikkaiden ajattelutapa rahasta ja varakkuudesta voisi sitten erota toisistaan?

Hyvä vs. paha raha

Ajatteletko rahaa siis pahana asiana, mikä ei voi tehdä ihmiselle hyvää? Monet ihmiset ajattelevat rahaa syntyjään pahana, sillä useinhan vaikuttaa siltä, että maailmaa pyörii vain rahan ympärillä. Erona varakkaisiin ja mentaliteetiltaan positiivisesti rahaan suhtautuviin ihmisiin on kuitenkin juuri se, että he näkevät rahan myös mahdollisuutena tehdä hyvää ja toteuttaa omia unelmia. Raha ei siis itsessään tee onnelliseksi, mutta siinä ei tarvitse myöskään olla mitään pahaa. Raha on väline, jolla saa aikaan myös hyviä asioita. Jos suhtaudut rahaan kaiken pahan alkuna ja juurena, voisi tehdä hyvää muuttaa omia ajatuksiin positiivisemmaksi rahan suhteen.

Saako elämästä nauttia ilman, että on itsekäs?

Rikkaat ihmiset uskaltavat yleensä nauttia elämästä ilman, että he tuntevat siitä syyllisyyttä. Kumpaan ryhmään sinä kuulut? Uskotko, että elämä on raatamista ja pelkkää muille antamista vai onko sinulla oikeus nauttia omasta elämästäsi?  Tällainen ajattelutapa voi tehdä selvän eron ihmisten välillä. Tosin ei rikaskaan välttämättä halua nauttia elämästään, vaan esimerkiksi säästää kaikki rahansa. Silti varakas ihminen, niin mieleltään kuin ehkä myös lompakoltaan, ymmärtää kyseen olevan kokonaisuudesta. Elämästä kuuluu siis myös nauttia. Et ole itsekäs, jos käytät rahaa asioihin, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Koska viimeksi annoit itsellesi luvan nauttia jostakin ylimääräisestä hemmotteluhetkestä?

Uskallatko unelmoida?

Onnettomat ihmiset uskovat yleensä parhaiden päivien olevan jo takana. Kun taas varakkaita ihmisiä yhdistää yleensä eteenpäin suuntautuneisuus. Jos sinulla on unelmia ja aiot vakaasti toteuttaa niitä, alat väistämättä myös etsiä keinoja niiden toteuttamiseksi. Jos pysyt menneessä ja onnettomana, et ainakaan etsi keinoja kasvattaa omaa varallisuuttasi, jotta voisit esimerkiksi toteuttaa unelmiasi. Rikkaat ihmiset uskaltavat usein unelmoida suuresti, eivätkä anna pelkojen estää heitä.

Oletko käytännöllinen?

Ajatteletko ainoan keinon omaan rikastumiseen olevan lottovoitto? No, voi olla, että joudut silloin odottamaan koko elämäsi. Todennäköisesti se ei tapahdu ikinä. Varakkaat ihmiset ymmärtävät, että tullakseen varakkaaksi täytyy ajattelun lisäksi pyrkiä selkeään toimintaan, ja pyrkiä kohti asetettuja tavoitteita.  Pelkkä toiveajattelu rikkauksien tavoittamiseksi ei siis useinkaan riitä, tarvitaan myös hyvin käytännönläheistä toimintaa. Esimerkiksi rahastosäästäjäksi voi alkaa melkein kuka tahansa, sillä aloittaa voi jopa kympeillä. Ei siis kannata turvautua pelkästään toiveajatteluun, vaan tehdä myös käytännön suunnitelmia siitä, miten omaa varallisuutta voitaisiin alkaa kerryttämään.

Rakastatko työtäsi?

Vähävaraiset tai pienituloiset ihmiset ajattelevat yleensä työnteon välttämättömänä pahana, joka valitettavasti kuuluu elämään. Usein rikkaat ihmiset ajattelevat juuri päinvastoin. He ovat monesti löytäneet oman intohimonsa ja keksineet, miten tehdä sillä rahaa.  Ei siis kannata ajatella, että oma intohimo ja työ eivät voisi joskus kulkea käsikädessä. Voisitko siis löytää asian, jonka parissa todella viihdyt, oli kyseessä sitten kirjoittaminen tai käsitöiden tekeminen, ja alkaa miettimään, miten voisit tehdä sillä rahaa? Kannattaa muistaa, että moni nykyisin varakas ihminen on joskus aloittanut nollasta. Kyseessä voi aluksi olla esimerkiksi oma rakas harrastus, josta myöhemmin voi kehkeytyä jopa täysipäiväinen tulonlähde.

Pyritkö välttämään pettymyksiä?

Mikäli pyrit välttämään pettymyksiä, on todennäköistä, että myös tavoitteesi ovat matalalla. Jos tavoitteesi ovat matalalla, et todennäköisesti myöskään tee töitä jonkin suuremman eteen. Rikkaat ihmiset asettavat tavoitteensa yleensä korkealle, eivätkä anna pelkojen estää niihin pyrkimistä. Rikkaiden ihmisten mentaliteetin mukaan elämän ei tarvitse olla pelkkää kärsimystä mutta myöskään kovan työn tekoa ei kannata kaihtaa. Tämä voi olla myös äärimmäisen palkitsevaa, kun omia tavoitteita aletaan saavuttaa. Myös pettymyksiä sattuu matkanvarrelle, mutta niiden ai anneta liikaa lannistaa. Niistä voidaan oppia ja matka jatkuu aina eteenpäin.

Kaihdatko epävarmuuden tunnetta?

Sanotaan, että keskiluokkaisen ihmisen suurin tavoite on turvallisuuden, varmuuden ja tietyn ennustettavuuden ylläpito. Varakkaiksi pyrkivät ihmiset ovat kuitenkin hyväksyneet epävarmuuden tunteen osaksi elämää. Jos pyrit vain varmistamaan oman mukavuuden tunteesi, et todennäköisesti koskaan tee mitään muutoksia. Se ei tarkoita sitä, että kannattaa lähteä kokeilemaan ihan mitä tahansa. Rikkaat ihmiset kuitenkin tietävät, milloin riskejä kannattaa ottaa. Menemällä oman mukavuusaleen ulkopuolelle ja hyväksymällä epävarmuudentunteen osaksi elämää, voi päästä pitkälle.

Kannattaako rikkaaksi pyrkiä?

Rikastuminen kuitenkin kiehtoo monia ihmisiä ja aiheesta on myös kirjoitettu runsain mitoin. Jokaisen ei kuitenkaan tarvitse olla miljonääri, vaan rikkaus voi olla niin sisäistä kuin ulkoista rikkautta. Jotta voi olla oman taloutensa mestari, täytyy sinun tunnistaa, että siihen liittyy aivan yhtä paljon psykologiaa kuin matematiikkaa. Moni uskaltaisi jopa väittää, että omalla mentaliteetilla ja asenteella niin työntekoon kuin rahaan on kaikista suurin rooli oman varallisuuden kasvattamisessa. Kannattaa myös muistaa, että moni on aloittanut pienestä. Voit siis olla mieleltäsi rikas, vaikka olisitkin tilapäisesti taloudellisesti tiukassa tilanteessa, ja pyrkiä kohti parempaa.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI