Kannattaako metsiin sijoittaa

Metsiin sijoittamisesta on puhuttu paljon viime vuosina. Suomalaiset ovat aina pitäneet metsiä arvossa, ja niitä pidetään entistäkin arvokkaampina ekologisten ominaisuuksien vuoksi, koska muualla hakataan metsää pysyvästi. Monet myös etsivät ympäristöystävällisiä ja eettisiä sijoituskohteita perinteisten sijoitusten rinnalle. Metsä ei ole tässäkään suhteessa yksinkertainen valinta, vaikka se onkin monia muita sijoituskohteita ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Metsä ei tuota nopeasti

Metsiin sijoittaminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Tuottoa ei saa heti, vaan sitä voi joutua odottamaan kymmeniä vuosia; metsänomistaja toimii yleensä 20 vuoden tähtäimellä. Tuottoa metsästä saa noin 5-6 prosenttia vuositasolla, kun taas esimerkiksi asuntosijoituksessa tuottoja saa kuukausittain. Usein tuottoa ei edes saa joka vuosi isommastakaan metsämäärästä, vaan parin vuoden välein, sillä metsää ei välttämättä hakata joka vuosi. Nopean rahantarpeen yllättäessä voikin tulla tarve ottaa pikavippi heti tilille, sitä metsää on vaikea muuttaa suoraan rahaksi myymällä puuta suoraan metsästä.

Tuottoa voi parantaa hoitamalla metsää ja hankkimalla metsää tehokkaasti. Monia vuosia metsiin sijoittaminen menetti suosiotaan, mutta viime aikoina se on jälleen nostanut suosiotaan, eivätkä hinnat ole aivan halpoja. Sijoituskohde kannattaa tästä syystä myös valita huolella, jotta saa sijoituksensa takaisin. Harva ostaa metsää lainarahalla, sillä korkojen vaihtelut ovat suuret; metsäsijoittajat käyttävät yleensä pääomaa metsän ostamiseen.

Metsä on sijoitus, joka kestää sukupolvelta toiselle. Metsän voi vakuuttaa myrskytuhojen ja tulipalojen varalta, jotta se varmasti säilyy tuottavana. Huolellinen hoito takaa tasaiset tulot läpi elämän. Pieni sijoitus ei välttämättä vaadi hoitoa kovin usein, vaan palstalla vieraillaan hoitotöissä kerran useamman vuoden sisällä. Metsällä tienaamiseen pääsee paremmin käsiksi, kun sitä on Etelä-Suomessa 50-100 hehtaaria tai Pohjois-Suomessa 100-150 hehtaaria, jolloin siinä on enemmän hoidettavaakin. Näillä metsämäärillä saa jo säännölliset tulot.

Metsien tuottavuutta rajoittaa myös puun hinta. Siinä ei ole tapahtunut suuria muutoksia pitkään aikaan, mutta esimerkiksi metsäsijoitusten verottaminen ja muut yhteiskunnalliset seikat ovat muuttuneet.

Hoito tärkeä osa sijoittamista

Toisin kuin monia muita sijoituksia, metsää on hoidettava säännöllisesti, jotta se tuottaisi hyvin. Moni metsäsijoittaja sanoo jopa kiintyvänsä metsäänsä, sillä kyseessä on omistus, jota käydään seuraamassa ja hoitamassa säännöllisesti. Lisäksi metsässä oleskelun on tutkimuksissa todettu olevan hyödyllistä psyykelle.

Metsäsijoittamiseen on monta tietä

Metsään voi sijoittaa ostamalla metsää, merkitsemällä metsärahastoa tai hankkimalla osuuksia yhteismetsästä. Moni sijoittaa mieluiten ilman turhia välikäsiä, sillä tuotto ei ole valtavan suuri, ja välikädet vievät aina jonkin verran rahaa omista tuotoista. Tämä kuitenkin vaatii perehtymistä ja innostusta asian pariin, sillä metsän hoito vaatii osaamista, ja puun myyminen vaatii kontakteja ja alan tuntemusta. Jotta puun saisi kaupaksi hyvään hintaan, sen on oltava laadultaan hyvää. Metsän arvo on parempi, kun sitä on hoidettu asianmukaisesti ja säännöllisesti. Nuori, vasta harvennettu metsä on hyvä sijoitus.

Yhteismetsät ovat puolestaan suomalaisille tyypillinen sijoitusmuoto. Siinä ostetaan osuus yhteisestä metsästä, jonka hoidosta päätetään yhdessä muiden omistajien kanssa. Tämä auttaa hajauttamaan riskejä, tekee sijoittamisesta helpompaa ja lisää turvallisuutta.

Yhteismetsien rinnalle on myös ilmestynyt metsärahastoja, joiden takana ovat yleensä varainhoitoyhtiöt. Rahastojen avulla sijoittaminen on myös helppoa, mutta sijoituksiin ja tuottoihin kannattaa tutustua itsenäisesti, eikä luottaa täysin rahastonhoitajiin. Rahastotkin edellyttävät yleensä pitkäaikaista, jopa 10 vuoden sitoutumista.

Metsäsijoittamiseen rinnastuvaa sijoittamista on myös monenlaista. Esimerkiksi selluntuotantoon sijoittaminen, biojalostamot ja muut puujalosteet ovat alkaneet kiinnostaa sijoittajia yleistyttyään. Suomessakin kehitetään jatkuvasti uusia tapoja hyödyntää metsävarantoja teollisuudessa. Uusiutuvia luonnonvaroja pidetään aiempaa korkeammassa arvossa.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI