Ellei olla eletty ihan kiven alla, huomataan varmasti, että taloudellinen tilanne Euroopassa ja ympäri maailmaa on käymässä läpi suuria muutoksia. Tämä näkyy erityisesti pienyrittäjien arjessa, vaikkakin kaikki palkkaluokat ovat kärsineet siitä. Tilanteeseen parhaiten sopeutuvat pärjäävät ja heikommassa tilanteessa olevat joutuvat työttömiksi, tai pahoihin taloudellisiin ongelmiin.
Tämän takia tilanteeseen tulee varautua erilaisin keinoin:
1. Hallitse oma taloutesi
Tämä tuntuu itsestään selvältä, mutta se on useimmille juuri se kompastuskivi, johon kaadutaan. Talouden hoitaminen ei myöskään ole pelkkää palkan saapumista ja laskujen maksamista, vaan siihen liittyy paljon muitakin asioita. Ensiksi on tarkkailtava menoja ja sitä mihin rahaa tuhlataan, jotta jokainen euro käytettäisiin mahdollisimman tehokkaasti. Jos rahankäyttöä on mahdollista vähentää ja tehostaa millään tavalla, kannattaa se tehdä heti. Samalla tulee myös miettiä sitä, että kuinka suuri todennäköisyys on säilyttää oma työpaikka, kun oman maan talous on heikolla tasolla. Näin voidaan myös tiedostaa tarve säästöille, mitä tulisi aina olla vähintään muutaman kuukauden kattamaan. Hyvä sääntö säästämisessä on laittaa vähintään 5 prosenttia tuloista säästötilille joka kuukausi.
2. Laskelmoi velkasi
Varsinkin pienyrityksen omistajalla on usein velkaa ja sama koskee yksityisiä henkilöitä, varsinkin niitä joiden kuukausipalkka on pieni ja tätä yritetään tasoittaa ottamalla pikavippi heti tilille, kun palkka on käytetty. Pikalaina maksetaan takaisin seuraavasta palkasta, mutta jos tuo palkka otetaan kokonaan pois, tai se vähenee työtuntien vähenemisen seurauksesta, joudutaan isompiin ongelmiin. Jos tarvitaan lainaa heti, se voi pelastaa tilanteen hetkellisesti, mutta on tärkeää tietää, että laina täytyy maksaa takaisin ajallaan, tietenkin kulujen kera.
3. Etsi uusia mahdollisuuksia
Jos työpaikan jatkuvuus näyttää epävarmalta, kannattaa tutkia myös muita vaihtoehtoja. Epävakaan taloudellisen tilanteen aikana ei kannata lähteä sellaisesta työpaikasta, jossa jatkuvuus ja palkan saatavuus on varmaa, jollei säästössä ole reilusti ja uusi työpaikka varmasti tämän arvoista.
Jos henkilökohtainen talous on kuitenkin mennyt jo pohjamutiin tai sinne joutumista ei voida estää, on aika arvioida tilannetta uudelleen. Tässä vaiheessa kannattaa noudattaa seuraavaa 3 ohjetta.
1. Ota tilanne uudelleen hallintaan
Tilanne voi tuntua ylitsepääsemättömältä ja tämä tuo aina suuren määrän stressiä mukanaan. Negatiiviset tunteet on kuitenkin saatava hallintaan, sillä ne eivät johda muuhun kuin masennukseen ja ongelmien lisääntymiseen. Vaikka tilanne olisi kuinka tiukka tahansa, pieni määrä positiivisuutta ja toivoa voi auttaa jaksamaan. Tilanne on vain hyväksyttävä, eikä nopeaa ulospääsyä ole lähes koskaan. Asiasta tulee myös puhua avoimesti perheen kanssa, jotta jokainen ymmärtää tiukentaa nyörejä, eikä turhia ostoksia tule tehtyä.
2. Arvioi oma tilanteesi
Tähän kuuluu ensimmäiseksi se, että taloudellinen tilanne selvitetään realistisesti. Kannattaa listata kaikki omaisuudet, jopa ne mistä ei missään nimessä haluta luopua, jotta saadaan realistinen kuva oman omaisuuden arvosta. Esimerkiksi korut ja muut myyntikelpoiset tavarat, joista voi helposti kertyä satoja, tai jopa tuhansia, euroja. Tämän jälkeen on listattava kaikki velat, mitä täytyy muille maksaa takaisin ja lisäksi on hyvä listata, missä järjestyksessä ne tulee hoitaa pois. Tulot tulee myös ottaa huomioon, samoin kuin kuukausittaiset menot, koska vain ylimääräinen osa voidaan käyttää velkojen maksamiseen. Jos velkojen ja menojen jälkeen on mahdollista saada jotain säästöön, kannattaa tämä ehdottomasti, jotta tulevaisuudessa vältytään vastaavalta tilanteelta.
3. Tee suunnitelma ja noudata sitä
Viimeinen vaihe on tehdä suunnitelma siitä, miten raha-asiat saadaan nousuun ja miten vältytään uudelta taloudelliselta romahdukselta. Tärkeää on tehdä realistinen aikataulu ja suunnitelma, mutta vielä tärkeämpää on noudattaa sitä viimeiseen asti. Huolella tehty, mutta huolimattomasti toteutettu, suunnitelma ei koskaan kanna hedelmää.