Yleisimmät virheet rahankäytössä

Joistain ihmisistä tuntuu siltä, että rahat ovat aina loppu. Periaatteessa tulojen perusteella, rahaa pitäisi kyllä välttämättömyyksien lisäksi riittää myös vapaa-ajan rahankäyttöön mutta silti varat tuntuvat aina olevan lopussa. Tällöin voi olla paikallaan alkaa hieman seuraamaan omaa rahankäyttöä ja selvittää, missä vika on.  Kiinnittämällä niihin huomiota omassa rahankäytössä, voidaan yleensä alkaa tekemään merkittäviä muutoksia omassa taloudenhallinnassa. Varsinkin 20-30 vuotiaat nuoret aikuiset suhtautuvat rahankäyttöön usein varsin huolettomasti. Hauskanpito saattaa olla nuorille tärkeämpää kuin raha-asioiden miettiminen. Kuitenkin raha-asiat ovat myös iso stressin aiheuttaja, eivätkä edes nuoret välty niiltä. Myös maksuhäiriöt saattavat olla yleisiä nuorten keskuudessa. Tosin ne ovat yleensä tilapäisiä, kun omaa taloutta aletaan pitää hieman tarkemmin silmällä. Moni silti toivoo myöhemmin, että olisi hoitanut omaa talouttaan hieman paremmin. Varsinkaan jos pientäkään pesämunaa ei ole kertynyt, voi nuoruuden huolettomuus myös harmittaa myöhemmin. Seuraavaksi tarkastellaan, mitkä ovat yleisimpiä virheitä ihmisten rahankäytössä.

  • Yksi yleisimpiä virheitä on, ettei omaa taloutta suunnitella lainkaan. Rahaa käytetään ihan miten sattuu silloin, kun sitä on. Usein rahankäyttöä ohjaa tällöin erilaiset mieliteot, eikä ostosten tai hankintojen taustalle ole mitään järkevää aikomusta. Rahaa menee usein paljon aivan turhaan, ja monet hankinnat todetaan myöhemmin turhiksi. Jos oma elämä on hyvin kulutuskeskeistä, voi helposti päätyä tilanteeseen, jossa omat varat loppuvat. Omaa taloutta kannattaa suunnitella, varsinkin jos on taipuvainen tuhlailuun. Oman budjetin luominen, ja siinä pysyminen, voi auttaa pitämään oman rahankäytön kurissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että suunnitelmaa tarvitsisi seurata orjallisesti jatkuvalla syötöllä, sillä myös tietty joustavuus on tärkeää niin omassa asenteessa kuin budjetin kohdalla. Tärkeää on, että suuret linjat ovat kohdallaan.
  • Eläminen yli varojen. Suunnittelemattomuuteen liittyy myös jatkuva omien varojen yli eläminen. Jääkö laskut maksamatta siksi, että tuhlasit enemmän rahaa, kun sinulla olisi todellisuudessa ollut varaa? Omaan kulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota, jos käytät jatkuvasti enemmän rahaa, kun sinulla oikeasti on ylimääräisiä käyttövaroja kohden. Jatkuvat heräteostokset ja ulkona syödyt lounaat sekä viikonloppuna ulkona käyminen vievät helposti kaiken ylimääräisen rahan muutamassa viikossa, vaikka rahoilla olisi tarkoitus elää koko kuukausi ennen seuraavaa tilipäivää. Eikö olisi mukavaa, jos rahaa riittäisi tasaisesti koko kuukauden ajaksi, eikä tili olisi aina tyhjä ennen seuraavaa tilipäivää? Paremmalla suunnittelulla tämä on täysin mahdollista.
  • Aliarvioit omat menosi. Moni saattaa sortua aliarvioimaan omat menonsa, jolloin näyttää siltä, että ylimääräisiä varoja olisi todellisuutta enemmän käytössä. Kannattaa siis budjetoinnin yhteydessä olla realistinen omien menojen suuruudesta. Mieti siis realistisesti paljonko perheelläsi menee rahaa matkakuluihin tai esimerkiksi ruokaan. Jotkut menot unohdetaan myös kokonaan laittaa ylös – onko sinulla tapana käydä ulkona lounaalla työviikon aikana tai hake cafe latte iltapäivän piristykseksi. Kannattaa varata myös tällaisille ylimääräisille menoille oma budjettinsa, niin yli varojen elämiseltä voidaan paremmin välttyä. Joskus on kohdallaan myös hieman kohtuullistaa omia kulutustottumuksiaan.
  • Sinulla on liian monta lainaa samaan aikaan. Monilla saattaa olla samaan aikaan monta lainaa tai luoton lähdettä. Jos sinulla on samaan aikaan luottokortti, pikavippi ja kulutusluotto, kannattaa harkita lainojen yhdistämistä. Tällöin voidaan usein säästää merkittävä määrä rahaa lainanhoitokustannuksissa. Kannattaa siis monen lainan sijasta keskittyä vain yhteen lainaan. Jos sinulle on kertynyt muutama pieni laina ja vaikkapa kohtuullinen luottokorttilasku, voi uusi pikalaina 1000 eurosta ylöspäin tulla avuksesi. Älä siis turhaan ylläpidä montaa velkaa samaan aikaan.
  • Ostat liian kalliin auton. Moni haaveilee hienon auton ostamisesta. Unelma saatetaan myös toteuttaa ison autolainan avulla, mutta lopulta liian kallis auto saattaa osoittautua todelliseksi taloudelliseksi taakaksi. Varsinkin nuorena materiaa ehkä arvostetaan enemmän kuin käytännöllisyyttä. Auto on joka tapauksessa huono sijoitus siinä mielessä, että sen arvo alenee käytössä aina. Jos auto hankitaan, kannattaa se tehdä järjellä. Jos omaa pääomaa ei ole, lainanhoitokustannuksien lisäksi autoon liittyy monia kuluja käyttökustannuksista vakuutuksiin. Kannattaa siis myös valita sellainen auto, joka on mahdollisimman taloudellinen myös käytössä. Eli siis sellainen auto, joka ei vie kohtuuttomasti bensaa tai tarvitse jatkuvasti korjauksia, mikäli kyseessä on vanha auto. Kyseessä on siis kokonaisuus, joka kannattaa miettiä loppuun asti ennen autokaupoille menoa.
  • Et koskaan säästä pahanpäivän varalle. Ihmiset, jotka ovat taipuvaisia tuhlaamaan rahaa, eivät myöskään välttämättä ollenkaan suunnittele kerryttävänsä rahaa sukanvarteen pahan päivän varalle. Tämä voi kuitenkin kostautua yllättävien menojen kohdalla. Auto saattaa mennä rikki, puhelin täytyy vaihtaa uuteen tai tulee muita odottamattomia menoeriä, joihin ei olla varauduttu. Kuten sanottu, monilta tämä puuttuu kokonaan. Monet kotitaloudet saattavat kokea, että omaa puskurirahastoa on aivan mahdoton kerryttää, mutta kannattaa yrittää säästää rahaa edes sen verran kuin suinkin pystyy.
  • Annat tunteiden vaikuttaa omaan kulutukseen. Rahan käyttöön liittyy vähintään yhtä paljon psykologiaa kuin matematiikkaa. Omat tunteet siis ohjaavat rahankäyttöämme helposti, ja jos tästä ei olla tietoisia, saattaa heräteostosten tekeminen ja rahan tuhlaaminen riistäytyä käsistä. Turhautuneena tai masentuneena ja vihaisena käyttää helposti rahaa enemmän kuin oli tarkoitus. Saatetaan alitajuisesti ajatella, että uudet vaatteet piristävät alentunutta mielialaa tai joskus voidaan tehdä jopa isompia heräteostoksia, jotka eivät ole oman budjetin mukaisia. Kannattaa siis keksiä parempia keinoja alakuloisen mielialan parantamiseen kuin shoppailu. Shoppailusta ei turhaan puhuta myös addiktioivana. Sen vaikutus kuitenkin lakkaa hyvin nopeasti, vaikkapa sen jälkeen, kun ostokset on viety kotiin. Voit alkaa seuramaan, millaisissa tilanteissa käytät helposti liikaa rahaa, ja alkaa miettimään korvaavia aktiviteettejä.

Pidä raha-asiasi kunnossa

Omat raha-asiat kannattaa pitää kunnossa monestakin syystä. Oman talouden tila aiheuttaa usein paljon stressiä ja huolta, jos kaikki ei ole kunnossa. Siksi kannattaa pyrkiä pitämään oma kulutus tasapainossa omiin tuloihin nähden ja välttää yllä mainittuja yleisiä virheitä. Joskus niistä joutuu maksamaan pitkäänkin, mutta onneksi aina on keinoja parantaa omaa rahankäyttöä. Muutoksia voi saada aikaa nopeasti ja joskus kannattaa tehdä nopeita päätöksiä. Päätä vaikka avata itsellesi säästötili heti huomenna ja ala laittamaan tilille 20-150 euroa jokaisena kuukautena. Ala myös suunnitella omaa rahankäyttöä entistä enemmän ja ole realistinen omien menojesi suhteen. Tarkasta myös velkatilanne ja lainajärjestelyiden järkevyys. Kokonaisuus syntyy pienistä asioista ja muutoksia voit alkaa tekemään vaikka heti. Ota vaikka kynä ja paperia käteesi ja kirjoita ylös, missä asemassa haluaisit olla taloudellisesti vaikkapa vuoden päästä. Olisitko velaton ja sinulla olisi jo pieni pesämunan alku? Voit itse valita suuntasi, ja koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä muutoksia.

Yhteenveto

Liiallinen velaksi eläminen, tietämättömyys talousasioissa ja kasvanut tapa tuhlata rahaa ovat pääsyitä siihen, miksi ihmiset joutuvat ongelmiin raha-asioiden hoitamisessa ja jopa velkaantuvat. Talouden tasapainon ylläpito on kuitenkin taitolaji, jota voi treenata ja kehittää. Ajan saatossa kenestä tahansa voi tulla oman taloutensa paras hoitaja.

 

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI