Mitä pihasuunnitelman budjetoinnissa tulee huomioida?

Kevät saa ajatukset suuntautumaan ulkosalle. Mikäli sinulla on oma piha, ei sinun tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Talven jälkeen on hyvä aloittaa pihan laittolla. Saattaa olla, että olet hiljattain muuttanut asuntoon, jonka puutarha vaatii hieman vaivannäköä tai kenties kaipaat vinkkejä uudisrakennuksen tai kesämökin pihaa varten.

Aloita suunnitelman laatiminen pohtimalla, minkä haluat pihasi funktion olevan. Voit helposti suunnitella erilliset alueet lasten leikkipaikaksi, auringossa ja varjossa istuskeluun tai ulkokeittiöksi. Töiden jälkeiseen oleskeluun kannattaa suunnitella rentouttava alue ilta-auringon lämpöön. Lasten leikkipaikka kannattaa sijoittaa turvalliselle näkyvissä olevalle takapihan osalle. Sijoita myös esimerkiksi komposti ja pyykinkuivausalue lähelle, kuitenkin katseiden ulottumattomiin.

Tarkista kaavamääräykset ja laadi budjetti

Muista varmistaa alueesi kaavamääräykset ennen toimeen ryhtymistä. Esimerkiksi aitaan, puiden kaatoon, pengerrykseen, lasitettuun terassiin tai grillikatokseen saatat tarvita erillisen luvan. Mikäli suunnitelmissa on luoda piha juuri rakennetulle talolle, piha on luotava alusta saakka. On parasta aloittaa laatimalla pihasuunnitelma sekä talousarvio. Voi olla, että rakennusbudjetissa on huomioitu pihan osuus. Silloin sinulla on jo talousarvio valmiina.

Mieti tarkasti, teetkö suunnitelman itse vai tilaatko ammattilaisen tekemään sen puolestasi. Suunnitelmassa kannattaa myös huomioida pohjatöiden ja materiaalien osuus. Esimerkiksi suurien kivetysten, lisärakennusten tai lasiterassin sisällyttämistä siihen kannattaa siis harkita huolella. Pihakasvien osuus budjetista on huomattavasti pienempi kuin rakenteita vaativien muutostöiden.
Mikäli olet budjetoinut useamman tuhat euroa pihasuunnittelijaa varten, tässä vaiheessa kannattaa miettiä valmiiksi juuri pihan käyttötarkoitusta, tyyliä, haluamiasi kasveja ja muita erityispiirteitä, joita haluat siihen sisällyttää. Voit etsiä suunnittelijan verkosta tai kysellä paikallisista puutarhamyymälöistä. Sovittuna tapaamisaikana suunnittelija käy paikan päällä katsastamassa alueen ja sen kasvuston. Voit silloin kertoa toiveistasi. Valmiiseen suunnitelmaan sisältyy täydellinen istutussuunnitelma sekä yksityiskohtainen ohjeistus. Muista kuitenkin sopia laskuttamiseen liittyvät yksityiskohdat tarkasti jo etukäteen, jotta vältyt ikäviltä yllätyksilta. Omatoimisuunnitteluun on tarjolla verkossa runsaasti opastusta ja valmiita suunnitelmia, joita voit tarpeen mukaan muokata itsellesi sopiviksi.

Luo istutussuunnitelma

Istutussuunnitelma on hyvä lähtökohta puutarhaunelman toteutumiselle. Mieti, minkä tyylisen puutarhan haluat. Onko sinulle tärkeintä sen helppohoitoisuus, hyötykäyttö vai värikkäät kukkaistutukset? Huomioi myös kasvuolosuhteet: onko puutarha varjoinen vai aurinkoinen, rinteessä vai tasainen? Onko maaperä savinen tai kivikkoinen? Voit laatia tai löytää täydellisen suunnitelman jokaisiin kasvuolosuhteisiin.

Onko hauskuus ja luovuus sinulle tärkeää vai haluatko jatkaa talon modernia tyyliä uudenaikaisella ja helppohoitoisella pihalla? Voit luoda puutarhaasi yksilöllisen ilmeen paitsi kasveilla myös erityispiirteillä, jotka eivät välttämättä vaadi suunnattomia investointeja. Voit löytää verkosta monia tee-se-itse -niksejä, ja päätyä nikkaroimaan istumakalusteet ilta-auringon hyväilemään osaan esimerkiksi kuormalavoista. Pihapolkuja voit tehdä esimerkiksi puukiekoista tai valamalla kappaleita vanhoista astioista uniikeiksi sementtikiviksi.

Helppohoitoisuus kunniaan

Mikäli haluat puutarhasi olevan lepopaikka, voit keskittyä valitsemaan sinne puita, pensaskasvustoa ja perennoita, eli monivuotisia koristekasveja. Näin saat helppohoitoisen, monikerroksisen, tuulelta ja katseilta suojelevan pihan, joka tarjoaa linnuille mahdollisuuden pesänrakennukseen. Valitse kartionmuotoisia havupuita täydentämään pensaiden pyöreyttä ja samalla varmistat ikivihreiden elementtien säilyvyyden vuoden ympäri. Lisäksi puut ja pensaat tarjoavat suojaa sekä kostuttavat ilmaa kukkaistutuksillesi. Niitä vasten kukkiva puutarhasi näyttää vielä loistokkaammalta. Kirsikka tai sirotuomipihlaja sopii vaikka pernnoittesi keskelle. Tyylistä riippuen voit valita aitakasveiksi muotoon leikattavia pensaskasveja, syreenejä, pensasruusuja tai marjapensaita.

Monikerroksisuutta korostava suunnitelma

Mikäli puutarhassa on jo kasveja, luo istutussuunnitelma niitä hyödyntäen ja täydentäen. Näin taimet tulevat luontevasti vanhemman kasvuston joukkoon. Istuta kasveja niin, että rikkaruohoille ei jää juurikaan tilaa. Täysin uuteen puutarhaan voit esimerkiksi luoda suunnitelman käyttäen aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa pensaslajikkeena muutamaa 1,5 – 3 metrin päähän toisistaan sijoitettua sirotuomipihlajaa, joiden lehtien väreissä tapahtuu muutoksia ja jotka kasvavat 3 – 6 metrin korkuisiksi. Niitä täydentämään voit valita runsaan määrän värikäslehtisiä angervoja n. 60 cm:n päähän toisistaan, keskikokoisiksi kasvavia pallohortensioita 90 cm:n välein sekä maan peittäviä hanhikkeja ja keltapäivänliljoja n.50 cm:n välein. Alueelle, joka on neljän metrin pituinen ja reilun metrin levyinen, voit luoda keitaan n.300-400 eurolla. Voit vaikuttaa investoinnin suuruuteen esimerkiksi sillä, minkä kokoisina istutat kunkin taimen. Voit ostaa esimerkiksi 3 – 4 hortensiaa ja istuttaa 3 – 4 uutta tainta pistokkaista, jolloin niiden kasvaminen täyteen mittaan tietysti vie enemmän aikaa.

Kaikki nämä kasvit viihtyvät auringossa ja kukkivat vuoronperään keväästä syksyyn. Ne vaativat ainoastaan kuivien lehtien ja oksien ajoittaista poistamista. Hortensiaa voidaan leikata joka vuosi. Hortensia, kuten hanhikkikin voidaan suojata havuilla pakkaselta, mikäli lumipeitettä ei ole. Angervot ja hanhikit voi leikata keväällä. Hanhikkien ja keltapäiväliljojen avulla saat maan peittymään huolettomammin, ja koristeellisemmin, kuin nurmikolla. Voit vaihtoehtoisesti luoda edullisen kesäkukkapuutarhan itse kasvattamiesi kukkien avulla. Panostaessasi esikasvatukseen varhaistat kukintaa ja voit aloittaa kesänodotuksen jo silloin, kun puutarha on vielä alttiina yöpakkasille.

Hyötykasveille voit itse rakentaa kohopetejä laudoista tai valmistaa esimerkiksi suuret betoniruukut muovisaaveja muotteina käyttäen. Luovuudella voit tehdä kasvispuutarhan esimerkiksi vanhanaikaisiin saaveihin. Vaihtoehtoisesti voit luoda lumoavan kiipeilevän kasvispuutarhan nikkaroimiesi telineiden ja kaarien avulla. Kokeile kasvisten kasvattamista juurikoista, esimerkiksi ruoanlaittoon käyttämiesi salaattien ja sellereiden tyngistä. Näin voit hyödyntää tyngät ja saada itsellesi kasvitarhan aivan ilmaiseksi.

Alueiden suunnittelu ja rajaaminen

Kiinnitä huomiota eri alueiden ilmansuuntiin maksimoidaksesi auringonvalon ja varjon vaikutukset. Huomioi myös omat ja naapuruston rakennukset. Vesi on elementtinä rauhoittava ja luo viihtyvyyttä. Suihkulähteiden ja lammikoiden rakentaminen kuitenkin kuluttaa budjettia. Pienemmällä rahamäärällä voit kuitenkin näperrellä tai ostaa lintujen uima-altaan.
Kallion rinnalle voit laittaa koristeruohoa, ja näin saat erilaisia kauniita luonnonpintoja vieri viereen. Voit pengertää rinnepihan, mutta tähän on hyvä muistaa kiinnittää huomiota budjettia laatiessa ja käyttää ammattilaistyötä. Maansiirto voi koitua yllättävän suureksi projektiksi ja vaatia sekä kymmeniä lavallisia täytemaata että useita lavallisia multaa. Voit luoda mielenkiintoisen efektin myös rajaamalla eri alueita aita- ja muiden pensaskasvien avulla.

Tee pihasi tärkeimmistä kulkureiteistä kyllin leveitä kahden ihmisen kuljettaviksi vieretysten. Helppokulkuisuuden kautta lisäät puutarhasi viihtyisyyttä. Voit reunustaa polun esimerkiksi alassuin maahan upotettujen värillisten lasipullojen tai -purkkien avulla. Luo näin reitit lasten leikki- ja eri oleskelualueille. Suomen olosuhteissa on kuitenkin hyvä ottaa pullot talteen talven ajaksi, ja aloittaa kevätkausi asettelemalla ne takaisin polkua reunustamaan. Luot pihaan yksilöllistä ilmettä myös moniväristen kasvien ja hauskoilla yksityiskohtien avulla. Mikäli haluat nautiskella myös sateisista illoista ulkona, kannattaa harkita esimerkiksi huvimajan tai lasitetun terassin rakentamista.

Koko piha kuntoon kerralla vai vaiheittain?

Mikäli päädyt ratkaisuihin, jotka ylittävät alkuperäisen talousarviosi, vieraile verkkosivullamme tai muilla lainavertailusivuilla vertaillaksesi erilaisia lainavaihtoehtoja. Lainaa harkittaessa kannattaa laskelmoida etukäteen minkälainen maksusuunnitelma sinun taloudelliseen tilanteeseesi voisi mahdollisesti sopia. Saatat myös päättää, että odotat esimerkiksi lasiterassin tai lisärakennuksen rakentamista siihen saakka, kunnes sinulle on kertynyt riittävästi säästöjä.

Oma piha luo suurenmoisia mahdollisuuksia kesäisille aktiviteeteille tai rentoutumiselle. Siksi siihen kannattaa panostaa. Pihasi voi tarjota ympärivuotisen oleskelupaikan, kun suunnittelet lisärakennukset tai terassit sitä täydentämään. Olipa unelmissasi sitten kukkien väriloisto, omavaraisuutta tukeva kasvimaa tai betonilaatoin pohjustettu moderni rentoutumispaikka, voit suunnitelmallisuuden avulla toteuttaa sen vaikka pienemmälläkin budjetilla.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI