Oman kesämökin rakentaminen – unelma vapaudesta

Monelle oman kesämökin hankkiminen on voinut olla unelmana jo vuosien ajan. Kiireisen elämäntavan vastapainoksi kaivataan maaseudun rauhaa, koivujen suhinaa ja rantasaunan rentouttavia löylyjä. Perikunnan omistamasta tilasta tai maapaikasta voidaan lohkaista tontti mökkiunelman toteutumiseksi. Mikäli sinulla ei tonttia vielä ole, onneksi maata riittää Suomessa ostettavaksi. Mökinrakentajan mahdollisuudet ovat monet. On kuitenkin monia seikkoja, jotka on hyvä huomioida mökkisuunnitelmia tehtäessä. Aivan kuten asuntomarkkinoilla yleensäkin, myös uuden mökin hankinnalle on olemassa monia vaihtoehtoja. Voit perinteitä kunnioittaen rakentaa mökin itse, talkoovoimin tai “avaimet käteen” -periaatteella. Rakennussuunnitelman valinnassa on kysymys sopivimman vaihtoehton löytämisestä omien toiveiden, ajankäytön ja rahoituksen suhteen.

Talousarvion laatiminen

Laske, kuinka paljon rahaa sinulla on käytettävissäsi mökkiä varten. Useimmat suomalaiset rahoittavat mökkihankintansa osittain lainan avulla. Tämä viestii siitä, että monesti sitä varten on säästetty jo vuosia joko asuntolainan lyhentämisen ohessa tai sen poismaksun jälkeen.Mókin rakennuttamiseen voit hakea rakennuslainaa. Ennenkuin klikkaat lainavertailusivuilta löytyvää “Hae käteistä 2018” -linkkiä, varmista pystyväsi maksamaan laina takaisin ilman ylisuureksi kasvavaa taloudellista painetta. Tontin, ja rakennettavan mökin, vakuusarvoa määritettäessä maksukykysi on nimittäin merkittävässä asemassa. Yleisesti ottaen voit odottaa tonttisi vakuusarvon olevan 50%:n luokkaa. Valmiilla mökillä vakuusarvo puolestaan on 75%:n paikkeilla. Tarvitset siis myös säästöjä.

Ota selvää mikä sinulle on mahdollista haluamallasi budjetilla. Käytä kustannuslaskureita ja vertaile mökkivalmistajien valikoimia hintatarjouksineen. Saat realistisen kuvan vertailemalla “avaimet käteen” -toimituksen kokonaishintoja. Laske kustannukset niin realistisesti kuin vain pystyt. Suurin osa rakennuttajista ylittää kustannusarvionsa, joten kannattaa jättää budjettiin 15%:n hätävara mahdollisia lisäkuluja varten. Yleensä budjetin ylitys johtuu liian kalliista ratkaisuista tai liian suuresta mökkihankeesta. Mieti tarkasti, minkä kokoisen ja millä tavalla varustellun mökin tarvitset. Tarkka budjetointi on tärkeää myös mietittäessä oman työsi osuutta rakentamisessa. Oman työn avulla voit säästää muutaman tuhat euroa. On tärkeää vastata itselleen rehellisesti siihen, oletko valmis sitoutumaan esimerkiksi kesälomasi ajan tuohon rakennusprojektiin vai teetätkö sen muilla, mikäli budjettisi sen sallii.

Tontin arviointi

Tontilla on ratkaiseva merkitys kustannuksiin ja perustusten tekemiseen. Suorita tontillasi pohjatutkimus sekä katselmus perustamistavasta. Katselmuksen pohjalta laaditun lausunnon avulla voidaan tehdä perustusten suunnittelu ja kustannusarvio. Kustannukset voivat nousta hyvinkin korkeiksi, mikäli joudutaan turvautumaan esimerkiksi paalutukseen savimaalla.
Vaikka mökki saaressa vaikuttaisikin ideaaliselta, kannattaa muistaa sijainnin vaikutus rakenteiden kuljetuksesta aiheutuviin kustannuksiin. Näin käy myös muissa riittämättömien kulkuyhteyksien päässä olevissa kohteissa. Mikäli et ole vielä hankkinut tonttia, mieti myös mihin ilmansuuntaan rakennuksen voi tehdä. Rakennusoikeuden, vesi- ja sähköliittymien sekä tien kunnossapitovastuu tulee myös selvittää etukäteen, jottet päädy maksamaan kymmenien tuhansien eurojen suuruisia maksuja, jotka olisit voinut helposti välttää.

Rakennussuunnitelman luominen

“Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”, sanoo vanha sananlasku. Se pitää paikkansa myös mökin rakentamisen suhteen. Suunnitteluun kuluu n. 4 – 8 prosenttia kokonaiskuluista. Ensimmäiseksi on hyvä hankkia projektille pääsuunnittelija. Hänen vastuullaan voi olla koko projektin koordinointi. Hän on olennainen osa projektia ja sen loppuun saattamista. Häneltä edellytetään määräysten tuntemusta ja projektin ohjaamista määräysten mukaisesti.

Voit valita talomyyjän suunnittelemaan tai tekemään haluamiasi muutoksia valmiisiin mökkimalleihin. Toinen vaihtoehto on valita riippumaton suunnittelija, jonka avulla suunnittelu voidaan toteuttaa omiin toiveisiisi, tavoitteisiisi ja haluamiisi pohjaratkaisuihin perustuen. Saatuasi valmiit suunnitelmat voit kilpailuttaa mökkivalmistajien hinnat tuolle projektille. Rakenne-, lvis-tekniikka- ja materiaaliratkaisut kirjataan suunnitelmaan. Nämä ovat suuria päätöksiä kokonaiskustannusten kannalta.

Vastaavalla työnjohtajalla on keskeinen rooli suunnitelman toteuttamisessa. Hän käy paikan päällä valvomassa työn laatua ja tekemässä tarvittavia päätöksiä. Hänen vastuullaan on työn edistymisen raportointi ja sitä koskevien dokumenttien täyttäminen. Tee sopimus työnjohtajan yksityiskohtaisista valtuuksista. Muihin rakennustyömaalla vaadittuihin ammattilaisiin kuuluvat sähkö-, lvi- ja rakennesuunnittelijat.

On olennaisen tärkeää, että kaikki sopimukset tehdään kirjallisina. Pidä huolta, että lisätöistä on myös olemassa kirjallinen vahvistus, esimerkiksi sähköpostiviesti. Sinun kannattaa säilyttää nämä dokumentit, sillä valtaosa (yli 90%) rakentamiseen liittyvistä konfliktitapauksista pohjautuu riittämättömiin sopimuksiin. Dokumenttien säilyttäminen on eduksi myös esimerkiksi mökkiä kunnostettaessa tai myytäessä.

Rakennusprosessi

Voit hankkia itse – tai pyytää esimerkiksi vastaavaa työnjohtajaa hankkimaan – ammattitaitoisia työmiehiä urakkaa varten. Vaihtoehtoisesti voit tehdä sopimuksen tästä talomyyjäsi kanssa. Voit suunnitella rakennustyöt myös omin ja talkoovoimin. Mikäli et ole aiemmin rakentanut, kannattaa tyytyä apupojan rooliin. Voit niinkin saada aikaan pienen säästön sekä varmistat samalla laadun ja aikataulussa pysymisen. Lisäksi tämä toimii hyvänä oppimiskokemuksena tulevaisuutta varten.

Prosessi alkaa säädetyllä aloituskokouksella sekä sijaintikatselmuksella. Näitä seuraavat tonttitien sekä mahdollisesti sen sivuun tai alle tehtävät johto- ja kaapelityöt. Viemäröinnit ja vesijohtojen putkittaminen ovat osa maanrakennustöitä. Seuraavaksi ovat vuorossa sähkö-, viemäri- ja vesijohtotehtävät. Maanrakennustöiden osalta on hyvä huomioida mahdolliset riskilisät. Sovi kaikki erilliset yksikköhintaiset työt etukäteen ja varmista, että kulujen muodostuminen on ymmärretty samalla tavalla.

Perustusten valamisessa vaaditaan täydellistä tarkkuutta. Se vaikuttaa suuresti muun prosessin onnistumiseen ja vie 2 – 7 päivää. Voit vertailla työurakan hintaa aputöiden kanssa ja ilman. Etenkin harkkomuurauksen toteutuksessa voit hyvinkin toimia muurarin apuna.

Talon pystytykseen puolestaan kuluu 1- 4 viikkoa, mikäli olet tilannut elementit tai hirsikehikon. Vaihtoehtoisesti runko voidaan rakentaa paikan päällä puutavarasta. Rakennuttaja on päävastuussa projektin toteutumisesta. Hänen vastuullaan kuitenkin ovat myös suunnittelu-, eri työvaiheita ja materiaalihankintoja, työsuojelua ja lisäpalkkakuluja koskevat tehtävät.

Rakentamisen aikataulutus

Mikäli varaat koko kevään suunnitelmien, hintatarjousten ja vastuullisten ammattilaisten hakemiseen, voit jättää hakemukset luvalle loppukeväästä. Kesä sujuu sitten perustusten ja maatöiden parissa. Ammattilaisten avulla saat mökin pystyyn kesän loppuun mennessä. Kun kaikki lvi-, sähkö- ja muut sisätyöt on tehty, saat nauttia mökistä jo seuraavan talven aikana.

Mikäli haluat rakentaa itse tai talkoovoimin, aikataulua on vaikeampi ennustaa. Mikäli sinulla on ammattitaitoa ja aikaa, voit suoriutua projektista lähestulkoon samalla aikataululla. “Avaimet käteen” -sopimuksen avulla voit kuitenkin paljon suuremmalla todennäköisyydellä varmistua sekä työn laadusta että kesämökin käyttökelpoisuudesta sovittuna ajankohtana.

90 m2:n kokoisen loma-asunnon rakentaminen hirrestä tai vastaavasta puutavarasta vaatii ammattilaisilta noin 1 500 – 2 300 tunnin työn. Vastaavalle työnjohtajalle lakisääteinen dokumentointi, tehtävien suorittaminen ja valvonta tarkoittaa noin 300:n tunnin työmäärää.

Noin puolet tästä työmäärästä voidaan sopia talotoimittajan tehtäväksi. Tällä tarkoitetaan elementtien toimitusta ja hirsikehikon pystytystä. Maanrakennukseen liittyvien töiden ohella työmaalla kuitenkin tehdään perustukset, asennukset (ikkunat, ovet, kiinteät kalusteet sekä vesikatto) sekä sähkö-, lämmitys- ja ilmanvaihtotyöt.

Muutatko muuttovalmiiseen vai itse tehtyyn mökkiin?

“Avaimet käteen” -toimitus sisältää kaikki vaiheet suunnittelusta muuttovalmiiseen rakennukseen. Se saattaa aiheuttaa tiettyjä rajoitteita sekä suunniteltaessa että kilpailutettaessa. Joissakin tarjouksissa maanrakennus ja laadunvalvonta kuuluvat myös osaksi pakettia. Päävastuu projektista jää siis rakennuttajalle.

Monet mökin sisätiloissa tehtävät työt soveltuvat itse tehtäviksi, esimerkiksi laatoitus. Mikäli haluat tehdä osan työstä itse, voit myös tehdä talotoimittajan kanssa sopimuksen runkotoimituksesta. Jätä kuitenkin perustus-, sähkö- ja lvi-työt teetettäväksi ammattilaisilla. Sama pätee myös maanrakennustöihin. Kilpailuta lisäksi esimerkiksi sähkö-, lvi-, muuraus-, asennus-, lämmön- ja vedeneristystyöt, rungon pystyttäminen ja kirvesmiehen taitoja vaativat tehtävät. Näin varmistat ammattilaistason laadun. Mikäli virheitä ilmenee, sopimukset sitovat ammattilaiset myös takuutyöhön. Näin sinulle ei koidu lisäkustannuksia esimerkiksi virheellisistä asennuksista. Tärkein tehtävä jää loppujen lopuksi kuitenkin sinulle. Se on muuttoauton tilaaminen ja taloksi asettautuminen.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI