Miltä näyttää tasapainoinen talous?

Kukapa ei haluaisi tasapainoista taloutta itselleen. Monelta se menee kuitenkin ohi, koska ikinä ei malteta istua alas ja tarkastella omaa tilannetta rehellisesti. Yleensä tilanne on kuitenkin parempi kuin odotetaan ja pienillä muutoksilla voi saada ihmeitä aikaan omassa taloudellisessa tilanteessa. Oman talouden kokonaisvaltainen suunnittelu ja haltuunotto ei välttämättä ainakaan aivan aluksi vaikuta helpolta. Kuitenkin jo siinä vaiheessa, kun aletaan tarkastelemaan omia tuloja ja menoja, kulutustottumuksiaan ja rahankäyttöä sekä mahdollisia säästötavoitteita, ollaan jo matkalla kohti laadukkaampaa taloudenhallintaa ja parempaa tasapainoa. On myös tärkeää, että löytää ne itselleen parhaat työkalut, olivat ne sitten erilaiset taloudenhallintaan suunnatut sovellukset tai vaikkapa henkilökohtainen talousneuvonta.

Mistä lähteä liikkeelle?

On tärkeää, että henkilökohtainen budjetti laaditaan aina omien tarpeiden pohjalta. Mieti siis mitkä ovat tämän hetken tarpeesi? Haluatko saada rahaa säästöön tai harkitsetko lainan ottamista ylimääräisiä kustannuksia varten? Oleellista on, että toimenpiteet tehdään tietoisesti, oli kyse sitten budjetin tasapainottamisesta tai lainanottamisesta. Omaa tulo- ja meno tilannetta tulee myös osata arvioida. Tarkoituksena ei ole tehdä monimutkaista suunnitelmaa, vaan paremmin voivat toimia yksinkertaiset muistilistat ja kategorioittain suunnitellut tulot ja menot. Myös mainitut sovellukset voivat hoitaa työn puolestasi ja sinun tarvitsee vain olla järjestelmällinen tietojen ylläpitämisessä.

Aluksi olisi hyvä saada hyvä yleiskuva omasta taloudellisesta tilanteesta. Silloin nähdään helposti, onko varoja mahdollisuus saada säästöön ja toisaalta millaisiin hankintoihin olisi varaa vaikkapa seuraavan vuoden aikana. Joskus myös lisärahoitukselle on tilausta. Oman talouden suunnittelusta ja seuraamisesta on selvää hyötyä, koska silloin vältytään paljon suuremmalla todennäköisyydellä ylivelkaantumiselta ja tehdään muutenkin paljon järkevämpiä valintoja. Esimerkiksi viisas taloudenhoitaja ei ota lainaa suin päin, vaan varmistaa, että lainaksi saadaan markkinoiden paras vaihtoehto. Useat lainapalvelut, kuten Heti24.fi vertailu, tarkastelee lainoja puolestasi ja saat lainallesi parhaat ehdot.

Uusia ideoita omaan taloudenpitoon

Moni saattaa matkanvarrella innostua myös uusista ideoista, kun oma talous alkaa olla kunnossa. Esimerkiksi sijoittamisen voi oikeasti aloittaa hyvin pienestä. Rahaa voi sijoittaa vain muutamalla kympillä kuussa ja alkaa kerryttämään itselleen pesämunaa. Niin taidot kuin summat kasvavat vuosien kuluessa ja mahdollisuuksia on yleensä enemmän kuin kuvitellaan. Myös lainarahaan voi suhtautua järjellä. Yleensä se kuuluu elämään ainakin jossakin vaiheessa elämän ruuhkavuosia. Niin opinto- ja asuntolainat kuin pienet kulutusluotot ovat yleisiä Suomessa. Lainan ottaminen ei ole häpeä, eikä se tee sinusta automaattisesti huonoa taloudenhoitajaa. Tärkeää on, miten ja miksi laina otetaan, sekä sen varmistaminen, että laina pystytään maksamaan kohtuullisessa ajassa takaisin ilman, että talous mene sinä aikana vararikkoon. Laina tulee yleensä todelliseen tarpeeseen ja voi todella auttaa tasapainottamaan omaa taloutta. Tärkeää on mitoittaa laina oikein ja luoda itselle realistinen takaisinmaksusuunnitelma.

Älä jää yksin oman taloudenhallinnan kanssa

Välineet joita käytät, ovat oleellinen osa matkalla kohti tasapainoisempaa taloutta. Älä siis turhaan jää yksin ja luota esimerkiksi satunnaisiin muistiinpanoihin, joiden seuraaminen on lopulta mahdotonta. Kuitit hukkuvat helposti ja paperit eivät pysy tallessa. Moni hoitaa omaa talouttaan nykyisin oman älypuhelimensa avulla. Puhelimen välityksellä voi pitää yllä omaa budjettia, tarkastella omia tilejä verkkopankissa ja hakea jopa lainaa. Kaikki on siis käden ulottuvilla periaatteessa missä ja milloin vain. Omaa taloudenhoitoa voi siis helpottaa monin tavoin. Lisäksi se on myös suotavaa. Kun sinulla on kaikki tarvittavat välineet hallussasi, on oman taloudenpito huomattavasti helpompaa myös tulevaisuudessa.

Tilien järjestäminen

Omaa taloudenhoitoa voi helpottaa kummasti järjestämällä omat tilinsä oikein. Voit esimerkiksi avata itsellesi erillisen käyttötilin, jossa pidät varoja pelkästään ruoka- ja vapaa-ajan menoja varten. Laskut kannattaa hoitaa ajallaan pois niin tiedät, paljonko sinulla on todellisuudessa varoja kuukautta kohden. Etenkin säästöille on hyvä olla oma tilinsä. Silloin niihin kajoamisen riski vähenee huomattavasti. Kun varat ovat erillään, voit helposti seurata esimerkiksi käyttötilin menoja ja näin välttyä ylilyönneiltä. Silloin oman budjetin toteutumisen seuraaminen tulee myös yksinkertaiseksi. Saatat huomata, että edellisellä viikolla kului paljon rahaa ulkona käymiseen, joten seuraavalla viikolla olisi kompensoitava tilannetta. Jokaisen viikon ei tarvitse eikä pidä näyttää samalta. Pääasia on, että tiedät missä mennään.

Sovellukset

Myös erilaiset sovellukset voivat tuoda kaivattua apua oman talouden tasapainottamiseen. Mobiililompakoista ja erilaisista taloudenhallintasovelluksista voi olla apua varsinkin alussa, jolloin budjettia ollaan luomassa, mutta ihan yhtä lailla sen seurannassa. Reaaliaikaisen verkkosovelluksen avulla, johon saa parhaimmassa tapauksessa liitettyä oman pankkitilinsä, on paljon helpompaa hahmottaa, mihin omat rahat oikein menevät. Se vaatii kuitenkin myös aktiivista päivittämistä, sillä omat tulot ja menot eivät itsestään ilmesty sovellukseen. Tosin jos oma pankkitilisi on yhdistettynä sovellukseen, saatat saada palvelun kautta joitakin reaaliaikaisia laskelmia. Kun tiedät, paljonko kuhunkin menoerään menee rahaa, kuten vuokraan ja ruokakuluihin, on sinun paljon helpompaa paikantaa esimerkiksi mahdolliset säästökohteet. Omaa rahankäyttöä on myös helppo seurata paikasta ja ajasta riippumatta, vaikka joka päivä.

Aina on varaa muutokseen

Joskus tilanne voi omasta mielestä näyttää toivottomalta. Aina voi kuitenkin vähintään vaikuttaa omaan asenteeseensa ja siihen, miten omaa rahankäyttöä jatkossa suunnittelee. Suuretkaan tulot eivät takaa isoja säästöjä ja hyvää tasapainoa, jos rahaa käytetään miten sattuu, ja kaikki mikä tulee tuhlataan pois. Toisaalta myös pienituloinen voi säästää ja jopa taata itselleen turvallisen tulevaisuuden sijoittamalla rahansa viisaasti. Jo pienikin säästäminen kannattaa, ja se voi luoda tarvittavan puskurin pahan päivän varalle.

Joustavuutta omaan talouteen

Elämme maailmassa, jossa asioita saattaa olla yhä vaikeampi ennakoida. Myös henkilökohtaisessa elämässä voi tapahtua yllättäviä asioita, joihin emme voi suoralta kädeltä vaikuttaa. Niillä voi olla merkittäviä vaikutuksia myös talouteen. Tilanteet kuten avioero tai pitkittynyt kalliiksi osoittautunut remontti voivat saada taloutemme tiukalle pidemmäksi aikaa. Osa onnistunutta taloudenhoitoa onkin muutoksiin sopeutuminen ja tasapainon löytäminen silloinkin, kun se on vaikeaa.

Yhteenveto

Oman budjetin seuraaminen on helpompaa kuin koskaan. Oma mobiililompakko budjetin ylläpitämistä varten kulkee mukana kaikkialla. Omasta talouden seuraamisesta kannattaa tehdä säännöllinen tapa. Tasapainoinen talous voi helpottaa monia huolenaiheita ja stressiä. Siksi siihen kannattaa panostaa. Myös pienillä tuloilla on mahdollista saavuttaa hyvä tasapaino omassa taloudessa, jopa niin, että rahaa saadaan myös säästöön. Matkalla kohti parempaa taloudentasapainoa, oman budjetin luomisessa kannattaa ehdottomasti hyödyntää erilaisia välineitä, kuten taloudenhallintasovelluksia, eikä kaikkia omia varoja välttämättä kannata pitää samalla tilillä. Tällaisilla yksinkertaisilla keinoilla onnistut omassa taloudenhallinnassa paljon suuremmalla todennäköisyydellä.

Matkan varrella omia kulutustottumuksiaan ja rahan käyttöä kannattaa arvioida myös kriittisesti varsinkin, jos säästöjä halutaan saada aikaan. Muutokset kantavat yleensä hedelmää niin pitkällä kuin lyhyellä aikavälillä, joten se ei koskaan ole turhaa. Voi olla hyvä idea asettaa itselleen myös tavoitteita, joihin pyrkiä. Ne auttavat yleensä oman motivaation löytämisessä, kun toiminnan takana on selkeä idea. Oman talouden tasapainottamisen kannalta usein riittää, että kokonaisuus on kunnossa, muistat seurata talouttasi säännöllisesti sekä tarvittaessa olla joustava ja tehdä muutoksia budjettiin.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI