Mitä 30-vuotiaan tulisi tietää taloudenhoidosta?

Alle kolmekymppisenä monikaan ei välttämättä ota raha-asioita kovinkaan vakavasti. Rahaa käytetään silloin, kun sitä on. Kun se loppuu, ihmetellään mistä sitä saataisiin lisää. Nuorten rahankäytössä on toki eroja, ja jotkut säästävät jo ihan nuoresta iästä lähtien, mutta moni herää kuitenkin raha-asioiden hoitamiseen vasta hieman myöhemmin. Aletaan ehkä kaipaamaan enemmän turvallisuutta ja esimerkiksi omien säästöjen puuttuminen saattaa alkaa huolettamaan tietyllä iällä.

On tiettyjä asioita, jotka alkavat olla relevantteja viimeistään kolmenkympin kynnyksellä. Jos et ole koskaan harkinnut säästämistä, ja tuhlaat kaikki rahat kuukaudesta toiseen, voi olla hyvä alkaa tekemän suunnitelmaa oman talouden kohdalla. Elämässä voi sattua mitä vaan, ja esimerkiksi taloudellinen puskuri voi tuoda turvaa vaikeina aikeina. Kaikki eivät välttämättä myöskään tajua, että eläkesäästäminen täytyy aloittaa nuorena, jos myöhemmin halutaan nauttia makeasta ja vapaasta elämästä. Kun ihmiselle tulee hieman ikää, voidaan asioita alkaa suunnittelemaan hieman pidemmällä tähtäimellä, eikä kaiken tarvitse olla tässä, heti ja nyt.

Mitä taloudenhoidosta tulisi tietää?

Jos et ole koskaan seurannut omaa talouttasi, et välttämättä edes tiedä, mihin rahasi menevät. Silloin kun raha-asiat alkavat kiinnostamaan, on yksi ensimmäisistä asioista yleensä se, että aletaan miettimään, mihin ne rahat oikeastaan menevät. Jos siis olet vasta alkaja, tässä muutama vinkki, jotka kannattaa alkaa ottamaan tosissaan viimeistään siinä vaiheessa, kun täytät kolmekymmentä:

  • Jos haluat tietää mihin rahasi menevät, ala pitämään kirjaa kaikista menoistasi kuukauden ajan. Kaikkia rahoja ei kannata tuhlata joka kuukausi ainakaan aivan turhanpäiväisiin menoihin jatkuvalla syötöllä.
  • Ala tekemään säästösuunnitelmia niin kuukausi kuin vuosi tasolla: tee siis niin lyhyen ajan suunnitelma niin sanotulle hätävarakassalle, joka voi auttaa tukalassa tilanteessa. Pidemmän aikavälin säästöillä taas pyritään kerryttämään omaa varallisuuttaa pitkällä aikatähtäimellä. Molemmat ovat kuitenkin tärkeitä.
  • Tarkastele paljonko sinulle tulee rahaa kuukausittain ja arvio ovatko menot hyvässä suhteessa tuloihin nähden.
  • Asutko vuokralla vai omassa asunnossa? Mikäli olet tähän mennessä asunut vuokralla, kannattaa alkaa harkitsemaan oman asunnon ostamista, koska se on yksi järkevimmistä sijoituksista, minkä ihminen voi elämänsä aikana tehdä. Ja lähes jokaisella työssäkäyvällä ihmisellä on siihen mahdollisuus tavalla tai toisella.
  • Harkitse sijoittamisen aloittamista. Sijoittaminen on yksi helpoimmista keinoista kerryttää varallisuutta jopa melko passiivisesti. Sinun ei siis välttämättä tarvitse alkaa supersijoittajaksi, vaan voit laittaa pieniä summia rahaa kerrallaan hajautettuun rahastoon, jolloin maltillista tuottoa kertyy vuosien saatossa ikään kuin huomaamatta.
  • Oletko ottanut lainaa huolimattomasti? Moni päätyy nuorena ottamaan kulutusluottoja ja pikavippejä aivan liian korkealla korolla. Nyt vanhempana sinun tulisi tietää, mistä parhaat lainavertailut löytyy. Sillä vertailemalla voidaan löytää omaan elämäntilanteeseen paras laina, kohtuullisilla kuluilla ja koroilla.

Helpommin sanottu kuin tehty

Nämä yksinkertaiset keinot ovat periaatteessa kenen tahansa ulottuvilla, eikä niiden noudattamisen tarvitse olla liian vaikeaa. Esimerkiksi on joka tapauksessa hyvä idea alkaa pitämään kirjaa omista menoistaan, oli taloudellinen tilanteesi mikä tahansa. Tieto lisää valtaa, ja muutoksia on paljon helpompi lähteä tekemään, kun tiedät mihin rahasi menevät. Joskus menot saattavat jopa yllättää. Jokaisen tulisi viimeistään kolmekymppisenä alkaa säästämää rahaa vähintään pahan päivän varalle. Olet paljon haavoittuvaisemmassa asemassa, mikäli sinulle ei kerry mitään sukan varteen. Myös säästöjen maltillista sijoittamista kannattaa harkita ihan toisissaan, sillä tyhjänpanttina istuville säätörahoille voi olla tuottavampiakin kohteita.

Pari kymppisenä rahaa käytetään helposti vähän miten sattuu, joten jossakin vaiheessa voi olla aika alkaa hieman tarkastelemaan omia kulutustottumuksiaan. Omien menojen arvioiminen suhteessa omiin tuloihin kannattaa aina. Jos siis näyttää siltä, että käytät rahaa liikaa aivan turhiin menoihin, voi olla aika hieman järkeistää omia kulutustottumuksia. Mieti siis, mikä on oikeasti tärkeää.

Moni haaveilee oman asunnon omistamisesta, sillä pitkällä tähtäimellä se on paljon järkevämpää. Haave on yleensä mahdollista toteuttaa ainakin ajan kanssa. Jos sinulla ei nyt ole säästössä asunnonostoon tarvittavaa omarahoitusosuutta, voit tehdä suunnitelman heti rahan säästämiseksi ja olet askeleen lähempänä elämäsi parasta sijoitusta.

Oletko tyytyväinen tulotasoosi?

Ongelmia saattaa tuoda myös pienet tulot, varsinkin jos omat näkemykset elämästä ja siitä nauttimisesta vaatisi hieman lisää varoja. Tuloja ei välttämättä voi nostaa nopealla aikataululla, mutta voit kuitenkin alkaa kartoittamaan keinoja, miten omaa tulotasoa voitaisiin nostaa ainakin tulevien vuosien kuluessa. Moni päätyy jopa uudelleen kouluttamaan itsensä tai hankkimaan lisäkoulutuksia, jotta päästään kiinni parempiin hommiin. Tämä ei välttämättä ole ollenkaan huono idea, sillä nuorena sitä vielä jaksaa ja ehtii.

Omaa ammattitaitoa kannattaa myös arvostaa. Voit siis tutkailla parempipalkkaisen työpaikkojen mahdollisuuksia. Monet viihtyvät työpaikassa, jossa on sopivasti vastuuta ja siitä maksetaan myös asianmukainen korvaus. Mieti voisitko edetä nykyisessä firmassasi tai pyytää palkankorotusta vai olisiko aika vaihtaa työpaikkaa kokonaan? Jos et ole tyytyväinen tämän hetkiseen tulotasoosi, kannattaa jo nuorena alkaa miettimään, mitä voisit alkaa tekemään asialle jo nyt. Sillä harvoin ne varat vain tupsahtavat tyhjästä omalle tilille.

Kohti vastuullisempaa tulevaisuutta

Täysin huoleton elämä parikymppisenä saattaa kuulostaa houkuttelevalta, mutta harvoin se elämä nuorenakaan on täysin vaille huolia. Raha-asiat huolettavat enemmän tai vähemmän isoa osaa suomalaisista, joten mitä aikaisemmin alat ottamaan vastuuta omasta taloudestasi, sitä paremmassa asemassa olet myöhemmin elämässä. Jossakin vaiheessa on pakko laittaa katse myös tulevaan ja alkaa suunnittelemaan itselle asioita, jotka voivat tuoda taloudellista turvaa. Turvallisuus onkin enemmin yli kolmikymppisten kuin kaksikymppisten prioriteetti, mutta jokaisen tulisi kuitenkin ottaa se huomioon parhaalla mahdollisella tavalla.

Yhteenveto

Sanotaan, että jokainen on oman onnensa seppä. Tämä fraasi voi hyvinkin pitää paikkaansa, sillä harvaa saa asioita aivan ilmaiseksi. Omalle tulevaisuudelle kannattaa alkaa rakentamaan hyvää pohjaa hyvissä ajoin, jotta työn hedelmistä voidaan alkaa myöhemmin nauttimaan. Mitä aikaisemmin niin sen mukavampi tietysti.

Yleensä tietyn iän saavuttaminen tuo mukanaan myös vastuuntuntoa, ja saattaa tuntua siltä, että vanhat huolettomat ajat jäävät taaksepäin. Vastuu omasta taloudestaan on kuitenkin suurimmalla osalla meillä itsellään, joten kannattaa tehdä viisaita ratkaisuja sen suhteen, sillä ne vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Olit sitten aikeissa ostaa asunnon, alkaa säästäjäksi tai ottamassa kulutusluoton, tee se järkevästi ja vertailemalla eri vaihtoehtoja keskenään. Suomen markkinoilla on useita lainantarjoajia ja neuvojia sijoittamiseen, joten valinnanvaraa on. Ei välttämättä kannata tyytyä ensimmäiseen vastaan tulevaan tarjoukseen.

Kuten sanottu nuorena rahaa saatetaan käyttää hyvinkin huolettomasti, eikä sitä sen enempää jäädä suremaan. Voi kuitenkin olla, että jossakin vaiheessa haluat alkaa pohtimaan omaa rahankäyttöäsi ja järkeistää omia kulutustottumuksiasi. Parhaassa tapauksessa alat säästämään jo nuorena ja eläkkeellä sinulla hyvät varat mukaviin eläkepäiviin. Vaikka ajatus saattaa tuntua kaukaiselta, kannattaa näitä asioita alkaa pohtimaan jo nuorena. Niin varmistat itsellesi parhaan mahdollisen tulevaisuuden. Älä siis odota, että olet 40- tai 50-vuotias, vaan tee hyviä päätöksiä tästä lähtien. Elämässä ollaan parhaimmillaan kaukaa viisaita ja niin se on tämänkin asian kohdalla.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI