Sijoittaminen bitcoineihin – kannattaako?

Jokainen haluaa olla taloudellisesti itsenäinen. Voisi melkoisella varmuudella sanoa, että jokaisen unelma on se, ettei rahasta tarvitse huolehtia. Monet ovat kiinni jokapäiväisessä oravanpyörässä, jossa töihin mennään, jotta laskut voidaan maksaa. Kun laskut on maksettu, tili on taas kuiva ja töihin pitää mennä, jotta ruokaa saadaan jääkaappiin. Tällaisesta oravanpyörästä on vaikea päästä pois, ja taloudellisen hätätilanteen sattuessa monet alkavat vertaamaan pikalainaa 500e heti paikatakseen taloudellisen aukon.

Pikalainan ottaminen ei kuitenkaan ole hyvä idea, sillä pikalainan korot ja kulut vievät omasta budjetista entistä suuremman lohkon ja paikattu aukko vain suurenee. Taloudellista hätätapausta varten itsellä pitäisi aina olla jonkinlainen taloudellinen puskuri, joka auttaa selviämään mahdollisista hätätapauksista, jotta lainaan ei tarvitse turvautua.

Jotta taloudellisen puskurin voi saada, ainoa keino on säästää. Säästäminen voi kuitenkin olla vaikeaa, jos elää kädestä suuhun ja palkasta palkkaan. Säästämisen lisäksi sijoittaminen on hyvä idea kerätä mahdollista puskuria.

Sijoittaminen kannattaa pitkällä juoksulla

Sijoittaminen on käytännössä sitä, että rahasi tekee töitä sinulle. Toisien sanoen, kun sijoitat, rahasi arvo kasvaa ja voit nostaa tietyn ajan jälkeen enemmän rahaa sijoituksistasi, kuin mitä laitoit sijoituksiisi.

Sijoituksia on erilaisia. Voit tehdä varman sijoituksen, joihin kuuluu esimerkiksi sijoitustili. Sijoitus- tai säästötili voi kasvaa korkoa esimerkiksi 1,75% vuodessa, jolloin 100 euron sijoituksesi olisi kasvanut vuodessa korkoa 1,75 euroa. Tällainen sijoitus on hitaasti voittoa kasvava sijoitus, mutta se on varma ja riskitön sijoitus.

Jos kaipaat kuitenkin hieman enemmän jännitystä, voit tehdä sijoituksen johonkin hieman suuremman riskin omaavaan. Esimerkiksi rahastot ja osakkeet voivat tällöin olla hyvä sijoitus. Yksi suurimmista sijoitustrendeistä viime kuukausina on ollut bitcoin, jonka arvo kasvoi ensin hitaasti ja joka sitten yllättäen kipusi tähtitieteellisiin lukemiin.

Bitcoinin sijoituksissa on kuitenkin ollut jotain hämärää meneillään Yhdysvaltojen Teksasissa, ja monet sijoittajat ovat menettäneet huimia summia rahaa bitcoinin menestyksestä huolimatta.

Bitcoin -sijoitukset – hyvä vai huono idea?

Bitcoin perustettiin vuonna 2008-2009 Satoshi Nakamoto henkilön ta järjestelmän toimesta. Bitcoin on digitaalinen valuutta, joka on hajautettu rahajärjestelmä. Tämä valuutta on täysin kansainvälinen, eikä sillä ole hallitsijaa, kuten järjestöä tai pankkia. Bitcoin on täysin anonyymi, ja sillä on maailmanlaajuisesti jopa yli 10 miljoonaa käyttäjää. Bitcoineilla tehdään huimat 250 000 rahasiirtoa joka ikinen päivä.

Bitcoineilla voi maksaa paitsi netissä, myös kaupassa ja tietyistä bitcoin -automaateista voi jopa nostaa käteistä aivan missä tahansa sitten oletkin.

Valuutta perustuu lohkoketjuksi kutsuttuun kirjanpitoon. Kirjanpito on hajautettu, jonka avulla bitcoinien säilyttämisestä, luomisesta sekä siirtämisestä voidaan pitää yhteistä kirjaa ilman pankkia tai valtiota. Bitcoineilla ei ole minkäänlaisia poliittisia rajoja. Käyttäjät ylläpitävät verkkoa yhdessä, ja bitcoin -verkko perustuu avoimeen lähdekoodiin.

Jos bitcoin kiinnostaa sinua sijoitusmielessä, kannattaa muistaa, että yksi sen merkittävimpiä ominaisuuksia on niukkuus. Bitcoinin määrä on tarkkaan rajattu, toisin kuin perinteisten valuuttojen määrä. Tällä hetkellä bitcoineja on noin 16,5 miljoonaa, eikä niitä kuuleman mukaan tule milloinkaan olemaan enemmän kuin 21 miljoonaa kappaletta. Bitcoinia voidaankin siis kutsua digitaaliseksi kullaksi.

Kehittyvissä maissa, joissa taloudellinen tilanne on epävakaa, bitcoinien kasvu on suurinta. Monet Etelä-Amerikan ja Afrikan valtiot hallitsevat omia valuuttojaan, mutta niiden arvo on heikkoa ja ne kokevat melkoista inflaatiota. Tämän lisäksi näiden maiden luottamus pankkeihin (ja jopa omaan valtioon) on epävakaata ja heikkoa. Bitcoin on siis näiden valtioiden asukkaille jonkinlainen turvallinen satama.

Toinen asia, joka on hyvä pitää mielessä, on se, että bitcoin on riippumaton perinteisistä markkinoista. Vaikka globaali talous olisi epävakaa, bitcoin seisoo erillään muista markkinoista, eikä sen arvoon juurikaan vaikuta muiden valuuttojen nousu tai lasku.

Arvokehitys on mielenkiintoinen

Bitcoinin kasvu on suurimman osan ajastaan ollut noususuhtanteista. Arvon nouseminen on ollut hyvin merkittävää, koska hinta on jopa tuhatkertaistunut viimeisen kuuden vuoden aikana. Kun bitcoinien arvo noteerattiin ensimmäistä kertaa vuonna 2010, sen hinta oli vain alle 10 dollarisenttiä per kolikko. Tällä hetkellä sen arvo on kuitenkin yli 2000 USA:n dollaria. jos siis olisit sijoittanut 7 vuotta sitten bitcoiniin 10 senttiä, olisit tällä hetkellä yli 2000 dollaria rikkaampi – tekemättä itse mitään.

Sijoitukset perustuvat juuri tähän. Sijoita rahaa johonkin kohteeseen, jätä raha sijoitukseen sidotuksi ja katso, mitä tapahtuu. Jos sijoitat oikeaan paikkaan, voit saada muutamassa vuodessa erittäin hyvän palautuksen rahoillesi.

Bitcoinien riskit

Kuten kaikessa sijoituksessa, myös bitcoiniin sijoittamisessa on riskejä. Vaikka bitcoin on kasvanut tasaisesti viimeisen noin 8 vuoden aikana, se on silti vielä nuori ja kokeilullinen valuutta. Tällä hetkellä bitcoin on vielä noususuhdanteessa, mutta koskaan ei voi tietää, mitä bitcoinille tapahtuu seuraavaksi.

Riskeistä kannattaa aina keskustella asiantuntijan kanssa, jotta varmistat viisaan sijoituksen itsellesi.

Miten bitcoineihin voi sijoittaa?

Bitcoineihin voi sijoittaa hyvin helpolla tavalla. Bitcoineja voi ostaa monilta eri nettisivuilta, kuten esimerkiksi bittiraha.fi:stä. Voit kirjautua sisään valitsemallesi nettisivulle ja etsiä myytäviä bitcoineja. Näet bitcoinin arvon nettisivulta, ja voit ostaa bitcoineja (tai jopa sen osia) haluamallasi rahamäärällä. Voit maksaa ostoksesi suoraan verkkopankistasi.

Kun olet ostanut bitcoinisi – olet valmis! Nyt voit tarkkailla markkinoita itse ja katsoa, kuinka bitcoinien arvo muuttuu. Jos haluat, voit myös myydä omat bitcoinisi samalla nettisivulta, jolta ostit ne. Ne kannattaa myydä silloin, kun niiden arvo on noussut – tällöin voit saada sijoituksestasi rahaa takaisin. Ja tämä on sijoituksien tavoite.

Yhteenveto

Sijoitukset voivat olla pelottava asia, jos sijoituksista ei tiedä mitään – tai lähestulkoon mitään. Sijoitukset ovat käytännössä vain sitä, että laitat rahasi tekemään töitä sinulle. Kun olet päättänyt, että haluat sijoittaa, ensimmäinen vaihe on päättää, mikä sijoituksesi tavoite on.

Haluatko hätävararahaston vai säästätkö esimerkiksi taloa varten? Entä haluatko saada sijoituksesi takaisin seuraavan viiden vuoden, vai viidentoista vuoden päästä? Aikataululla ja tavoitteilla on suuri merkitys siihen, mihin sinun kannattaa sijoittaa. Sijoitukset voivat auttaa sinua säästämään esimerkiksi taloa tai häitä varten, jos teet sijoituksesi viisaasti.

Kun olet päättänyt aikavälin ja tavoitteen, on aika päättää sijoituskohde. Mieti ensin, oletko valmis sijoittamaan alhaiseen riskiin vai suureen riskiin. Jos et tiedä juurikaan mitään sijoituskohteista, kannattaa käydä omassa pankissasi juttelemassa sijoitusneuvojalle.

Sijoitusneuvoja voi auttaa sinua valitsemaan omanlaisesi sijoituskohteen. He voivat myös osoittaa sinut oikeaan suuntaan sijoitusmäärän sekä tavoitteen suhteen, jos olet epävarma.

Muista, että sijoitusneuvojat ottavat yleensä pienen palkkion palveluistaan. Sijoitusneuvojan käyttäminen voi kuitenkin olla sen arvoista, jos et ole tehnyt sijoituksia aikaisemmin – näin saat parhaimman arvon irti sijoituksistasi. Jos sijoitat itse ilman sijoitusneuvojaa, muista tutkia sijoituskohteesi hyvin tarkasti. Tarkastele sijoituskohteesi tilastoja ja niiden käyttäytymistä viimeisiltä vuosilta, ja kysy mielipidettä ammattilaisilta, jotka ovat jo saaneet hyvin rahaa sijoittamisella.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI