Miten löytää hyvä käytetty auto

Auton ostaminen on aina suuri menoerä, minkä vuoksi moni ostaakin käytetyn auton päästäkseen hieman halvemmalla. Lisäksi uuden auton arvo tippuu todella nopeasti; jo parin vuoden käytön jälkeen sen arvo on vain murto-osa entisestä. Käytetyn auton ostaminen puolestaan ei aina mene putkeen, ja usein autoissa ilmeneekin odotettua enemmän ongelmia, mikä taas kasvattaa siitä syntyviä kuluja. Näillä vinkeillä löydät käytetyn auton turvallisesti ja edullisesti.

Linjaa tarpeesi

Auton tulee vastata tarpeita. Väärän kokoinen tai väärään tarkoitukseen suunniteltu auto voi aiheuttaa lisäkuluja; pienikokoinen kaupunkiauto ei sovi raskaiden kuormien kuljettamiseen, eikä iso farmariauto ole käytännöllinen valinta kaupungissa liikkuvalle toimistotyöntekijälle. Mieti siis ainakin seuraavia asioita, kun valitset autoa:

  • Kuinka pitkiä matkoja autolla kuljetaan tavallisesti? Kuinka paljon autolla ajetaan?
  • Millaisessa ympäristössä autolla yleensä ajetaan? Tuleeko auto esimerkiksi maaseudulle, kaupunkiin, ahtaisiin tiloihin, mutaisella maalla ajoon…
  • Montako ihmistä pitäisi mahtua auton kyytiin tavaroineen? Onko auton käyttäjillä erityisvaatimuksia (rajoittunut liikuntakyky, turvaistuimet, kuskin fyysinen koko, jne.)? Pitääkö olla tilaa esimerkiksi eläimille?
  • Mitä muita kuormia (lasketteluvälineet, polttopuut, peräkärry jne.) auton pitäisi pystyä kuljettamaan?

Kuljettavien matkojen määrä ja pituus vaikuttavat auton kestokykyyn ja mukavuuteen. Jos autolla ajetaan päivittäin pitkiä matkoja, valitse auto, joka on suunniteltu tarkoitukseen tai jolla on kestävän auton maine. Panosta myös käyttömukavuuteen. Hiljainen kone, olkapäiden tuet, vakionopeuden säädin, mukavat penkit ja vakionopeuden säädin voivat olla esimerkiksi tärkeitä tekijöitä.

Toinen tärkeä kriteeri on auton käyttöympäristö. Mikäli autoa käytetään pääasiassa työmatkoihin taajama-alueella, voi olla järkevää ostaa pieni auto, joka on helppo parkkeerata ja joka liikkuu sulavasti ahtaissakin tiloissa. Jos taas autoa käytetään maalla vaikeissa oloissa, voi nelivetoinen maastoauto tai lava-auto olla käytännöllisin ratkaisu.

Mieti myös, montako ihmistä autoon pitäisi mahtua. Koko perheen olisi hyvä mahtua autoon; ja mikäli lapsia ei ole tiedossa tai lapsimäärä on pieni, voi ostaa hyvillä mielin esimerkiksi 4- tai 2-paikkaisen auton. Ota kuitenkin huomioon myös tavaramäärä. Esimerkiksi pienet lapset ja tietyt harrastukset voivat vaatia tilaa autossa. Onko autoon mahdollista liittää peräkärry kajakkia tai moottorikelkkaa varten? Onko takakontti riittävän iso jääkiekkovarusteille? Saako katolle kiinnityksen suksitelineelle?

Mieti lisäksi omaa kokoasi ja käyttömukavuutta. Onko autossa riittävät säädöt, että näet tielle hyvin ja pystyt olemaan autossa turvallisesti ja mukavasti? Jos autoa käyttävät liikuntarajoitteiset henkilöt, kannattaa kiinnittää huomiota myös auton korkeuteen. Liian korkeasta autosta liikkuminen voi olla hankalaa ilman apua.

Auton valinnan tärkeimmät kriteerit ovat tiivistettynä käytännöllisyys, kulutus, tilan määrä, luotettavuus, hinta ja ominaisuudet. Kaikki vaikuttavat jonkin verran ostopäätökseen – sinun pitää vain itse linjata, mitä rajoittavat ostamista eniten. Joskus joutuu valitsemaan esimerkiksi isojen tilojen ja suuren kulutuksen tai mukavuuden ja hinnan välillä.

Tutki vaihtoehtosi

Kun olet kriteeriesi perusteella löytänyt muutamia autoja, jotka voisivat sopia tarpeisiisi, kannattaa tutkia ne huolella. Yleispätevien neuvojen antaminen on hankalaa, mutta on tietenkin tärkeää, että auton perustoiminnot ovat kunnossa. Tämä selviää yleensä koeajamalla auto.

Koeajon aikana kannattaa testata, miten hyvin jarrut toimivat, kiihtyykö auto, toimivatko sen valot, ovatko puhaltimet ja muut laitteet kunnossa, miten helppoa autolla liikkua (miten hyvin se esimerkiksi kääntyy) ja millainen auton ajomukavuus on. Jos sinua epäilyttää, ota mukaan tuttu tai palkkaa koeajajaksi mekaanikko, joka tietää autoista enemmän.

Mekaanikon tai kokeneemman tuttavan mukaan tuominen voi olla muutenkin hyvä ratkaisu, mikäli ostat ensimmäistä autoasi tai et muutoin tiedä kovin paljoa auton toiminnasta. Tämä voi auttaa välttämään ainakin selvimmät ongelmat, jotka eivät maallikolle kuitenkaan heti näy. Esimerkiksi moottoriremontti voi nousta valtaviin summiin.

Jos mekaanikkoon ei ole varaa tai autoharrastajia ei löydy tuttavista, kannattaa vähintäänkin etsiä netistä harkitun autotyypin yleisimmät viat, eli tyyppiviat. Käytettyjen autojen tyyppivioista on yleensä saatavilla runsaasti tietoa, mikä on käytetyn auton ostajan etu. Kokeile hakua myös englanniksi, sillä tuloksia voi löytyä enemmän. Näin saat paremman käsityksen auton käyttöiästä ja mahdollisista ongelmakohdista.

Auton lisäksi pitää kiinnittää huomiota myyjään. Tarkista myyjän kotisivut ja tee pari hakua myyjien nimillä, sekä tutustu muiden ostajien kokemuksiin. Varmista, että ymmärrät sekä myyjän että ostajan vastuun – esimerkiksi lakisääteinen virhevastuu kannattaa ymmärtää. Valmistaudu siihen, että ongelmatilanteessa tiedät sekä ostajaa että myyjää koskevat oikeudet ja velvollisuudet.

Käy läpi kaikki autoon ja kaupantekoon liittyvät dokumentit: rekisteriote, mahdollinen luovutuskirja ja huoltokirja. Pyydä mukaasi alkuperäinen rekisteriote sekä kirjallinen sopimus kaupasta. Sopimuksessa pitää näkyä kauppatavara, hinta, käyttöönottovuosi, kilometrimäärä, maksuehdot, lisävarusteet, luovutuksen ajankohta, osapuolten nimet ja yhteystiedot, sekä maininta siitä, ettei autolla ole kolaroitu.

Valitse rahoitus huolella

Autoa ostaessa yksi ensimmäisiä askelia on budjetin säätäminen. Mieti, millaisia lainaeriä sinulla on varaa maksaa takaisin, ja onko tulevaisuudessa odotettavissa muita kalliita hankintoja, joita varten saatat joutua ottamaan lainaa. Tutki myös sinulle sopivien autojen hintoja. Älä aseta budjettia liian alas, sillä huonokuntoisen auton ostamisesta aiheutuu varmasti kalliita kuluja. Älä myöskään innostu nostamaan budjettia liian korkeaksi, vaikka markkinoilla olisi unelmiesi auto – pitäydy budjetissa ja autossa, jonka olet todennut käytännöllisimmäksi vaihtoehdoksi.

Harvalla on tallessa niin paljoa rahaa, että auton saisi ostettua milloin tahansa – ellei ostosta varten ole säästetty parin vuoden ajan. Sijoituksetkin usein kannattaa jättää rahastoihin ja osakkeisiin, sillä laina voi olla jopa halvempi ratkaisu. Halvimman rahoitusratkaisun löytämiseen on muutama keino.

Mikäli luottotietosi ovat hyvät, on halvan lainan saaminen helpompaa. Huonot luottotiedot voi saada näyttämään paremmilta ja lainan muutenkin halvemmaksi, kun sille hankkii takaajan, rinnakkaishakijan tai vakuuksia. Mikäli auto tulee perheelle, sen voi esimerkiksi hankkia yhdessä puolison kanssa. Auto ei yleensä voi toimia lainan vakuutena, sillä sen arvo putoaa nopeasti. Sen sijaan asunnon voi asettaa halutessaan vakuudeksi – ellei se ole jo asuntolainan vakuutena.

Vertaile lainatarjouksia huolellisesti. Kysy pankistasi, etsi tarjouksia netistä ja vertaile itse ja/tai lainavertailupalveluiden avulla. Lainavertailut voivat nopeuttaa sopivan paketin löytämistä, mutta tarkista, että käyttämäsi vertailu on ajan tasalla. Kokeile myös palveluita jotka antavat kilpailevia tarjouksia suoraan, kuten vertaislainapalveluita.

Kulutusluotto on yleisin ja edullisin lainatyyppi käytetyn auton hankintaan. Sen avulla voi saada 5000—50 000 euroa lainaa. Etsi netistä kulutusluotto kokemuksia, jotta näet, onko yhtiö luotettava. Lainan halpuus on tärkeä kriteeri, mutta yhtiön luotettavuus on lähes yhtä tärkeää. Luotettavasta yrityksestä löytyy tietoa helposti, heidän yhteystietonsa ovat helposti saatavilla, ja kysymyksiin vastataan tehokkaasti.

Vaikka lainaa saisi helposti suurempiakin summia, pitäydy budjetissasi. Lainaaminen maksaa aina, ja mitä enemmän lainaa, sitä enemmän maksat. Pienempi laina on helpompi ja nopeampi maksaa takaisin. Tarkista lainan ehdot; on eduksi, mikäli lainan voi maksaa takaisin etuajassa ilman ylimääräisiä kuluja, tai mikäli sopimuksessa mainitaan mahdollisuus maksuttomien kuukausien pitämiseen. Mikäli sopimus on määräaikainen, joudut maksamaan lainan aikataulussaan, vaikka sinulla olisikin yhtäkkiä varaa maksaa laina pois etuajassa.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI