Kuinka luon rahoitussuunnitelman tarvitsemalleni remontille?

Onko mökkisi tai kotisi remontin tarpeessa? Remontin kustannusten arviointi voi joskus olla äärimmäisen haasteellista. Olisiko pankkilaina vai halvin pikavippi nyt avuksi? Remontin budjettia mietittäessä on äärimmäisen tärkeää laatia yksityiskohtainen remonttisuunnitelma. Onko tarvetta ainoastaan pintaremontille vai onko syytä myös avaa rakenteita? Kuinka laaja-alaista remonttia sunnittelet; onko kyse kenties keittiöstä, kylpyhuoneesta, lattia- vai kattoremontista? Listattuasi kunnostustarpeet, voit miettiä onko sinulla rahkeita suoriutua urakasta itse vai tarvitsetko urakoitsijan asialle. Päätelmiesi pohjalta voit sitten kilpailuttaa urakan tai vertailla materiaalien hintoja saadaksesi realistisen kuvan kunnostustöihin tarvittavasta rahamäärästä. Alla olevissa esimerkeissä tutustumme seikkoihin, joita esimerkiksi katto-, kylpyhuone- ja keittiöremontteja suunniteltaessa kannattaa huomioida.

Kilpailuta urakkasi

Hintavertailua varten on olemassa vertailusivustoja, joiden avulla voit saada jopa esimerkkejä talousarvioista samantyyppisiä urakoita koskien. Voit näin saada selville, mitä 1000 euroa maksava kylpyhuoneremontti pitää sisällään, ja mitä saat vastaavasti esimerkiksi 10 000:n euron kokoisella summalla. Sinun kannattaa myös kysyä neuvoja ammattilaisilta materiaalivalintojen suhteen. Yksi tärkeä tekijä remontin hinnan kannalta on sen ajoitus. Pidä mielessäsi, että kiireellinen aikataulu yleensä lisää remontin hintaa. On siis hyvä aloittaa hintakilpailutus ajoissa, jotta vältyt kiireellisyyden tuomilta kuluilta – ja ehkäpä myös virheiltä.

Tee tarjouspyynnöstä yksityiskohtainen ja selkeä. Saat luotettujen urakoitsijoiden tarjoukset kuvaamastasi työstä. Koska kussakin asunnossa tarvittavat kunnostustyöt eroavat toisistaan, saat luotettavan hinta-arvion vasta kilpailutettuasi oman urakkasi. Saamiesi tarjousten joukosta voit sitten valita omaan remonttiisi sopivimman. Älä tuijota pelkästään kokonaishintaa, vaan koeta saada mahdollisimman hyvä yleiskatsaus kunkin urakoitsijan vahvuuksista. Huomioi myös se, onko materiaaleista, kilometrikorvauksista tai muista kuluista odotettavissa erillisiä laskuja.
Tarkista urakoitsijoiden taustatiedot, kuten yrittäjän aiempi kokemus vastaavanlaisesta urakasta, aiemmista urakoista annettu palaute sekä urakoitsijan kuuluminen ALV- ja ennakkoperintärekisteihin. Yrittäjän kuuluminen ennakkoperintärekisteriin varmistaa oikeutesi kotitalousvähennykseen. Saatuasi urakkatarjoukset tarkista myös onko sinulla lisärahoituksen tarvetta. Urakoitsijoilta saamiesi tarjousten pohjalta voit tarvittaessa hakea esimerkiksi pankkilainaa. Valittuasi sopivimman urakoitsijan tee kirjallinen sopimus, joka kattaa kaikki sovitut ehdot. Varmista, että eri rakennusalan liittojen yhteistyössä luomat sopimusehdot (RYS ja REYS) täyttyvät sopimuksessa. Nämä kattavat suojan molempien osapuolten kohdalla.

Hae kotitalousvähennystä

Sinulla on oikeus hakea kotitalousvähennystä olemassaolevaan asuntoosi esimerkiksi teettämistäsi remontointitöistä. Vähennys ei päde muille kuin yksityishenkilöille. Sitä ei myöskään voi saada lisä-, täydennys- tai uudisrakentamista varten. Kotitalousvähennystä saa ainoastaan teetetystä työstä. Materiaaleja ei lasketa vähennettäviksi. Siksi on olennaisen tärkeää määritellä työn ja materiaalien osuudet yksityiskohtaisesti urakkaa koskevassa sopimuksessa. Vain ALV- ja ennakkoperintärekistereihin kuuluvien yrittäjien työ huomioidaan kotitalousvähennystä myönnettäessä. YTJ-tietopalvelun kautta voit itsekin saada selville, kuuluuko yrittäjä ennakkoperintärekisteriin.

Vähennyksen osuus on kiinteä, 45% työn osuudesta. Omavastuun osuus on 100 euroa. Enimmillään kotitalousvähennystä voi saada 2 400:n euron verran, kun työn osuus on 5 555 euroa tai sitä enemmän. Kun haet uutta verokorttia, sinulla on mahdollisuus ilmoittaa kotitalousvähennyksestä ja hyödyntää vähennyksen veroprosenttiasi laskemalla. Toisaalta voit jättää kotitalousvähennyksen tietojen täyttämisen urakan suorittamis- ja laskuttamisvuotta koskevaan veroilmoitukseen.

Kattoremontissa huomioitavaa

Kattoremontin ajoituksella, materiaaleilla ja katon rakenteella on suuri vaikutus remontin hintaan. Vuodenaika sekä kiireellisyys saattavat asettaa haasteensa remontin ajoitukselle. Kilpailuta remonttisi, niin saat sille realistisen hinta-arvion. Hintahaitari eri tarjousten välillä voi olla jopa 40%:n suuruinen. Keskustele ammattilaisten kanssa sopivan kattomateriaalin valinnasta. Toimisiko peltikatto esimerkiksi paremmin nykyisen huopakaton sijaan? Vai olisiko bitumi tai tiili vielä sopivampi materiaalivalinta? Erääseen remonttiin sisältyi huopakaton vaihtamista peltikatoksi n.40 m2:n alalta ja kattoturvatuotteiden uusiminen. Remontin hinnaksi tuli 4 800 euroa.

Kylpyhuoneremontin erityishaasteet

Kylpyhuoneen remontoinnissa kannattaa turvautua ammattilaiseen, mikäli ei ole kyse aivan pienistä korjauksista. Tarkista myös, että urakoitsijalla on märkätilasertifikaatti-koulutus. Sertifikaatti on osoitus urakoijan pätevyydestä sekä riittävästä työkokemuksesta. Mikäli syntyy vesivahinkoja, vakuutusyhtiö voi muutoin kieltäytyä maksamasta korvauksia vedoten urakoitsijan epäpätevyyteen.

Suunnittele remontti huolella:

  • Mieti tilankäyttöä: Suunnittele, kuinka saat tilankäytön maksimoitua. Esimerkiksi kylpyammeen tarpeellisuutta kannattaa harkita, sillä se haukkaa usein vähänkäytettynä melkoisen tilan. Tutki erilaisia kaapistoratkaisuja, jotka jättävät tilaa tarvittaville esineille. Voit löytää avuksesi suunnitteluun esimerkiksi verkossa olevia virtuaaliohjelmia. Voit näin kokeilla eri vaihtoehtoja omaan kylpyhuoneeseesi.
  • Materiaaliratkaisujen suhteen kannattaa olla tarkka. Vertaile eri kylpyhuonespesialistien hintoja ja laatua. Älä nipistä budjettiasi väärästä kohtaa. Kylpyhuoneen kohdalla kannattaa panostaa laatuun ja kestävyyteen. Näin varmistat, että kylpyhuoneesi säilyy hyvässä kunnossa vuosia eteenpäin. Voit jättää urakoitsijallesi sananvaltaa materiaalien suhteen tai tilata ne itse vertailtuasi tarjolla olevia vaihtoehtoja. Muistathan varata aikaa esimerkiksi erikoislaattojen toimittamiseen.
  • Kalusteratkaisut: Onko käsienpesualtaan, suihkun tai wc-istuimen siirtäminen tarpeen?Huomioi, että putkistojen muokkaus esimerkiksi wc-istuinta siirrettäessä nostaa remontin hintaa.
  • Värien valinta: Värisävyjä mietittäessä on hyvä ajatella omia mieltymyksiä pitkällä tähtäimellä. Vaaleita ja neutraaleja sävyjä valitsemalla saadaan aikaan melkoisen varma tulos myös harkittaessa asunnon myyntiä.

Keskustele ammattilaisen kanssa ideoidesi toimivuudesta, jotta saat selville onko niitä mahdollista toteuttaa esimerkiksi asettamallasi budjetilla. Esimerkkikylpyhuoneremontissa laatoitettin ja eristettiin kylpyhuone, sauna ja wc. Kylpyhuoneen remonttiin kuuluivat vanhojen laattojen poisto, kalusteiden asennus ja vesieristys sekä uudelleenlaatoitus. Hinnaksi tuli 5 100 euroa.
Keittiöremontin suunnittelu:

  • Ota huomioon ammattilaisten neuvot ja ideat. Kun suunnittelet haluamasi keittiön yhdessä keittiösuunnittelijan kanssa, omille ideoillesi löytyy ammattimainen toteutus.
  • Huomioi käytännöllisyys esimerkiksi kaappi-, lasku- ja liikkumatilojen suhteen. Sinun on silti mahdollista pitäytyä haluamassasi tyylissä.
  • Valaistuksen suunnittelussa on hyvä huomioida sekä työskentelyyn että tunnelmointiin sopiva valaistus.
  • Kaappien sulkeutuminen saumattoman pehmeästi lisää viihtyvyyttä. Kaappien aiheuttama kolina on turha stressinaiheuttaja.
  • Varmista, että valitset taidokkaan ammattilaisen. Tämä tarkoittaa, että kilpailutettaessa ei kannata välttämättä tarttua kaikista halvimpaan tarjoukseen. Esimerkiksi taustatietoja tarkastelemalla voit valita yrittäjän, joka on todistetusti tehnyt hyvää työtä aiemminkin. Kannattaa myös harkita remontinvalvojan palkkaamista varmistamaan, että työ sujuu ammattimaisesti ja sovitussa aikataulussa.

Remonttiesimerkissä vanhan keittiön purkamisesta ja uuden asennuksesta pääkaupunkiseudulla uusittiin myös lattia. Vesipisteiden ja liesituulettimen siirtämiseltä vältyttiin. Kokonaisuudessaan remontti ilman kodinkoneita maksoi yhteensä 6200 euroa.

Remontin ilmoittaminen

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakas on velvoitettu ilmoittamaan asunnossa tehtävistä remonteista, mikäli niillä on vaikutusta kiinteistön rakenteisiin tai naapureihin. Keittiöremonteista on yleensä tehtävä ilmoitus, ennenkaikkea seinien kaatamista tai vesieristeitä koskevissa tapauksissa. Ilmoita remontista isännöitsijällesi, jolta saat tietoa mahdollisesti tarkempien suunnitelmien toimittamisesta. Taloyhtiö saa asettaa suurempiin remontteihin oman nimetyn valvojansa. Kustannukset jäävät osakkaan maksettavaksi. Tällä varmistetaan, että remontti suoritetaan oikein ja ettei rakenteisiin tule vaurioita.
Ennen vuotta 1994 rakennettuihin kiinteistöihin tulee lisäksi tehdä asbestikartoitus, mikäli remonttiin sisältyy laatoituksen, muovimaton tai seinän purkutyötä. Kartoituksen hinta, n. 250 – 650 euroa, määräytyy remonttikohteen koon mukaan.

Tuumasta toimeen

Moni remontti on kaatunut omaan mahdottomuuteensa. Olipa toiveenasi sitten yksi ylläkuvatuista remonttikohteista tai mikä tahansa muu kunnostustarve, on olennaista käyttää riittävästi aikaa ja resursseja suunnitteluun sekä hintavertailuun. Näillä on huomattava vaikutus remontin lopullisiin kustannuksiin. Mikäli teetät työn ammattilaisilla, muista varmistaa mahdollisuutesi kotitalousvähennykseen ennen sopimuksen tekemistä. Mitä tarkempi suunnitelmasi on, sitä helpompi sitä on lähteä toteuttamaan. Muista myös, ettei halvin vaihtoehto ole aina paras. Siksi on tärkeä panostaa myös materiaalien hinta- ja laatuvertailuun. Näin saat nauttia laadukkaasta ja kestävästä remontin tuloksesta pitkän aikaa.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI