Kuinka maksaa pois velkasi uhraamatta hauskanpitoa – parhaat vinkit

Monille kerääntyy velkoja tavalla tai toisella. Sinulla voi olla esimerkiksi kontollasi opintolainaa, asuntolainaa, autolainaa tai jotain muuta velkaa. Asuntolaina ja opintovelka saattaa seurata sinua vuosikymmeniä, mutta sinun ei pitäisi uhrata elämääsi ja viihdettä siksi, että saat maksettua pois kaikki lainasi.

Lainaa voi ottaa esimerkiksi Heti24 nettisivun kautta, ja monet ottavatkin nykyään lainaa helposti, sillä sitä saa nopeasti netin kautta hakemalla yhdellä hakemuksella tai vaikka vain matkapuhelimella. Ei siis ole ihme, että nykyään suomalaisilla on hieman turhan paljon velkaa.

Velat pitää aina maksaa takaisin korkojen kera, joten ensinnäkin kannattaa muistaa, ettei velkaa tulisi ottaa kuin vain silloin, kun on todella pakko. Jos velkaa on kuitenkin kerääntynyt itselle, kannattaa miettiä tapoja, joilla velat voi maksaa takaisin ilman, että urhaat omaa elämääsi.

Tässä artikkelissa käymme läpi vinkkejä siihen, kuinka voit maksaa pois velkasi mahdollisimman nopeasti, mutta silti pitää hauskaa.

1. Älä anna velan pyörittää elämääsi

Tee päätös siitä, että et anna velan pyörittää elämääsi. Sinun ei pitäisi joutua odottamaan, että saat olla onnellinen. Velan ei koskaan tulisi olla oman onnellisuutesi tiellä. Tee siis päätös siitä, että alat maksaa velkaasi takaisin mahdollisimman nopeasti, mutta kuitenkaan kyhjöttämättä jatkuvasti kotona tekemättä mitään. Sinun ei pitäisi käyttää jokaista senttiäsi velkojesi maksuun. Mutta sinun ei myöskään pitäisi käyttää rahaa niin paljon, ettei sinulla ole varaa maksaa velkaasi. Sinun tulisi päästä mukavalle kultaiselle keskitielle, jolla voit maksaa velkasi ja silti pitää hauskaa ystäviesi kanssa.

2. Tee itsellesi suunnitelma

Vedenpitävä suunnitelma velan poismaksuun on elintärkeää. Jos sinulla ei ole suunnitelmaa, et voi mitenkään maksaa velkaa takaisin ja samalla pitää huolta omasta taloudestasi. Ensimmäinen askel tässä on siis budjetin luominen. Budjetin suunnittelu onnistuu helposti muutamalla askeleella. Aloita sillä, että kirjoitat ylös kaikki omat tulosi yksi kerrallaan. Tästä kokonaissummasta sitten miinustetaan pois yksi kerrallaan kaikki kulusi. Muista miinustaa kaikki aina pakollisista kuluista ja veloista pieniin kuluihin ja epäsäännöllisiin menoihin.

Hyvänä ohjenuorana kannattaa pitää seuraavanlaista suunnitelmaa, jota miljonäärit käyttävät hyväkseen: käytä 50% tuloistasi pakollisten kulujen maksamiseen, kuten esimerkiksi vuokran, ruokakulujen ja puhelinlaskun maksamiseen. Sitten sinun tulisi käyttää noin 30% tuloistasi henkilökohtaisten kulujen maksamiseen sekä viihteeseen. Ja loput 20% sinun tulisi käyttää velkojen maksamiseen. Varmista siis, että kaikki velkasi mahtuvat tähän 20% lohkoon. Jos ne eivät mahdu siihen, leikkaa ensin pois kuluja omista henkilökohtaisista kuluistasi.

Kun kirjoitat kaikki kulusi paperille ylös, saat paremman kuvan siitä, minne kaikki rahasi oikein menevät. Näin tiedät myös, mistä voit leikata kuluja pois ja minne voit lisätä rahan menoa. Miljonääri Warren Buffet sanoo myös, että jos annat jokaiselle eurollesi tehtävän, rahasi ovat hyvin hallinnassa. Vaikka jokaisen euron hallinnoiminen voi olla hyvin työlästä touhua, se voi olla vaivan arvoista, sillä saat kaikki eurosi kanavoitua sinne, minne ne kuuluvat.

3. Buustaa tulojasi

Ensimmäinen asia on tietysti maksaa pois pakolliset kulut ja velat kuukausittain. Mutta jos haluat lisää rahaa käytettäväksesi hauskanpitoon, voi olla hyvä idea yrittää tienata hieman lisää rahaa. Vahdi esimerkiksi lapsia tai koiria viikonloppuisin saadaksesi kymppejä tai satasia lisää kuukausituloihisi. Voit lisäksi alkaa tehdä hieman freelancerin keikkoja, jotka voivat buustata tulojasi satasilla.

Sanotaan, että voit saada sen, mitä haluat. Et kuitenkaan ehkä voi saada kaikkea, mitä haluat. Voit siis matkustella ja saada täyden vaatekaapin, mutta et ehkä voi saada molempia samaan aikaan. Buustaa siis tulojasi niin paljon kuin voit, ja voit käyttää sen sitten ostoksilla käymiseen tai vaikka matkusteluun.

4. Leikkaa pois ylimääräiset kulut

Päätä, mikä on sinulle tärkeää. Jos matkustelu on sinulle tärkeää, ala säästää rahaa matkustelua varten. Jos sen sijaan haluat kauniin ja täyden vaatekaapin, ala säästää sitä varten. Mikä ikinä onkin sinulle tärkeää, suuntaa rahasi sitä varten. Leikkaa siis pois sellaiset kulut, jotka eivät ole pakollisia. Jos huomaat esimerkiksi käyttäväsi paljon rahaa vaatteisiin, kun taas tavoitteenasi on matkustelu, tee hieman muutoksia rahankäyttöösi. Suuntaa rahasi oikeaan paikkaan!

5. Aseta itsellesi säästötili

Jotta voit säästää tavoitettasi varten, kannattaa avata itselleen säästötili. Voit esimerkiksi päättää, että kun olet säästänyt 5000 euroa, varaat itsellesi unelmamatkan. Tai kun tililläsi on 1000 euroa, lähdet shoppailukierrokselle. Säästötili auttaa sinua näkemään konkreettisesti, kuinka paljon olet oikeasti säästänyt rahaa. Tämä voi myös motivoida sinua säästämään enemmän. Muista, ettei sinun pitäisi koskaan koskea näihin säästötilin rahoihin, ennen kuin olet saavuttanut tavoitteesi.

6. Järjestele lainasi uudelleen

Hyvällä tuurilla voit onnistua neuvottelemaan itsellesi pienempiä kuukausimaksuja. Monet pankit ja yritykset antavat sinun järjestellä lainojasi uudelleen, jos pyydät heiltä pienempää kuukausimaksua. Näin laina-aikasi pitenee, ja siitä tulee loppupeleissä kalliimpi, mutta kuukausikustannuksesi ovat paljon pienempiä. Voit käyttää säästämäsi rahat esimerkiksi tavoitettasi kohti tai maksaa vaikka mukavan leffaillan kerran kuukaudessa itsellesi ja kavereillesi.

7. Päätä, mikä tekee sinut onnelliseksi

Vaikka henkilökohtainen talous on henkilökohtaista ja monet gurut sanovat sitä ja tätä, fakta on se, että kaikki keinot eivät toimi jokaiselle. Sinun tulee päättää, mikä tekee sinut onnelliseksi ja mikä toimii sinulle. Kokeile erilaisia tapoja säästää ja buustata tienestejäsi niin tiedät, mikä tekee sinusta onnellisen ja millainen rahansäästötaktiikka sopii sinulle parhaiten.

8. Tee velkalumipallo

Olet varmasti kuullut lumipalloefektistä? Kun lumipallo vieritetään alas mäen päältä, mäen alle päästyään pallo on paljon suurempi. Tämä sama idea toimii velkojen kanssa. Laita velkasi järjestyksene pienimmästä suurimpaan. Maksa kaikkia velkoja pois minimimäärä ja maksa pienintä velkaa pois hieman ekstraa. Näin saat pienimmän velan maksettua pois nopeasti. Kun pienin velka on maksettu pois, voit kohdistaa pienimpään velkaan kohdistetut rahat seuraavaksi pienimpään velkaan. Ja niin edelleen.

9. Järjestele velat kalleimmasta halvimpaan

Velkalumipallon lisäksi on olemassa toinen tapa maksaa pois velat. Voit järjestellä velat pois kalleimmasta halvimpaan. Käytä samaa periaatetta velkojen pois maksamisessa kuin velkalumipallossakin, mutta tässä tilanteessa maksat pois kalleimman lainan ensin. Saatat säästää rahaa tässä tilanteessa enemmän kuin velkalumipallossa. Päätä, kumpi keino sopii sinulle paremmin!

Yhteenveto

Velan ei koskaan tulisi hallita sinun elämääsi. Vaikka se onkin osa elämääsi, tulisi sinun pitää huoli siitä, että saat silti nauttia elämästäsi. Sinulla ei ole varaa odottaa sitä hetkeä, kun velka on maksettu, että voit olla onnellinen. Sinun tulisi olla onnellinen juuri nyt. Ensimmäinen askel tähän on velkojen järjesteleminen ja budjetin luominen. Järjestele velat sellaisella tavalla, joka sopii sinulle parhaiten. Luo budjetti tavalla, joka sopii sinulle oikein.

Muista, että säästäminen on tie taloudelliseen riippumattomuuteen. Joten velkojen maksamisen lisäksi sinun tulisi myös paitsi muistaa käyttää rahaa omaan onnellisuuteesi, myös laittaa rahaa säästöön pahan päivän varalle.

Päätä, mikä tekee sinusta onnellisen ja harkitse omia tavoitteitasi. Tee työtä tavoitettasi kohti ja nauti elämästäsi täysin rinnoin!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI