Miksi ihmiset velkaantuvat?

Suomessa on valitettavasti hyvin paljon ihmisiä, joilla on paljon velkaa kontollaan. Velat saattavat olla peräisin jo vuosikymmenten takaa laman ajalta tai ne voivat olla esimerkiksi uusia lainoja, joita otettin vuoden 2005 pikavippikriisin jälkeen.

90-luvun alussa kaikki yllättänyt lama aiheutti melkoisen lainakriisin, ja monilla oli kontollaan lainaa, mitä he eivät pystyneet maksamaan pois. Työpaikat erottivat ihmisiä ja ihmiset jäivät ilman töitä, jolloin laskujen maksamisesta tuli vaikeaa. Monet onnistuivat onneksi selviämään näistä lainoista, mutta osa ihmisistä maksaa pois näitä lainoja edelleen

Vuonna 2005 Suomeen rantautunut pikavippi sai ihmiset myös melkoiseen lainakierteeseen. Ihmiset eivät tienneet, mikä pikalaina oli ja 18v. nuoret ottivat innoissaan “ilmaista rahaa” vastaan unohtaen, että laina piti maksaa takaisin. Pienestä 50 euron lainasta saattoi korkojen ja kulujen kanssa kehittyä yli 100 euron laina. Kun tätä lainaa ei saatu maksettua pois, otettiin toinen laina, jotta edellinen laina saatiin maksettua pois.

Tällaiset suuret koko Suomea ravistuttaneet tilanteet ovat saaneet monet suomalaiset velkaantumaan. Ja monilla on vieläkin kontollaan lainoja, joiden maksaminen on melkoinen stressi taloudelle.

Tällaiset tilanteet eivät kuitenkaan ole ainoita syitä siihen, miksi ihmiset velkaantuvat. Tässä artikkelissa käymme läpi syitä siihen, miksi ihmiset velkaantuvat ja miten veloista voi päästä eroon. Ja tietysti, miten niitä voi välttää.

Miksi ihmiset velkaantuvat?

Velkaantumiselle voi olla monta syytä. Joskus vastaan tulee yllättävä, mutta pakollinen kulu, kuten esimerkiksi auton huolto, keittiön putkiremontti tai jotain muuta akuuttia. Tällaisessa tilanteessa monet turvautuvat lainaan, jotta he saavat maksettua pois nämä suuret kulut.

Lainaa saatetaan myös ottaa esimerkiksi suurta hankintaa varten, kuten asunnon ostamista varten. Vaikka tämä ei ehkä ole yllättävä kulu, se voi olla jo pitkään harkittu toimenpide. Velkaantuminen voi myös johtua aivan täysin huolettomasta rahakäytöstä ja velan ottamisesta.

Kun tehdään suuria hankintoja, kuten ostetaan asunto, ihmiset usein harkitsevat sitä kahdesti. He vertailevat lainoja ja käyttävät aikaa oikean lainan hakemiseen. He myös varmistavat, että heidän budjetissaan on tarpeeksi varaa lainan lyhennyksen maksamiseen. Tässä tilanteessa lainasta tulee harvoin ongelma.

Yllättävän kulun iskiessä monet turvautuvat lainan hakemiseen ennen minkään muun vaihtoehdon harkitsemista. He ottavat nopeasti lainaa netistä, maksavat pois yllättävät kulut ja unohtavat, että laina tulee maksaa ennemmin tai myöhemmin takaisin.

Velkaantuminen tapahtuu kuitenkin kaikista helpoiten silloin, kun ei pidetä huolta omasta taloudesta, vaan annetaan virran viedä. Nykyään lainan ottamisesta on tullut hyvin helppoa, sillä lainaa saa muutamassa minuutissa omalle tilille netistä.

Miten velkaa voi välttää?

Lainaa tulisi ottaa vain silloin, kun se on ehdottoman välttämätöntä. Lisäksi lainaa tulisi ottaa vain silloin, kun olet täysin varma siitä, että voit maksaa sen takaisin. Pitäisi myös varmistaa, että lainaa ei oteta krooniseen rahapulaan eikä sitä oteta hosuen.

Jos tarvitset lainaa suuriin hankintoihin, harkitse tarkkaan, mistä otat lainaa. Pankki on aina kaikista turvallisin ja varmin paikka suuren lainana hakemiseen. Vertaile lainoja keskenään ja varmista, että sinulla on varaa kuukausibudjetissasi maksaa laina kokonaan pois. Tällaisessa tilanteessa lainan ottaminen ei välttämättä ole suuri ongelma – pidä vain huoli siitä, että maksat sen pois ajoissa.

Mikäli vastaan tulee yllättävä kulu, lainaan ei kannata ihan ensimmäisenä turvautua. Sen sijaan, että menisit heti nettiin ja alkaisit etsiä lainaa, kannattaa miettiä erilaisia keinoja maksaa kulu pois. Ehkä sinulla on säästötilillä rahaa, jota voit käyttää tämän kulun maksamiseen? Voit ehkä mahdollisesti myös lainata ennemmin rahaa kaverilta tai vanhemmilta. Vaikka raha pitää maksaa pois kaikille, kaverit ja vanhemmat harvemmin pyytävät korkoja ja kuluja lainoista. Saatat myös ehkä pystyä tekemään maksujärjestelyn. Mahdollista voi esimerkiksi olla osamaksuina maksaminen.

Toinen hyvä vaihtoehto voi olla myydä pois vanhoja tavaroita saadaksesi hieman ylimääräistä rahaa ja alkaa säästää muista kuluista. Ehkä saat kerättyä tarvittavan rahan itsellesi ilman lainan ottamista.

Jos ongelmasi on se, että kulutat rahaa holtittomasti, tähän on lääkkeenä vain ja ainoastaan budjetin luominen ja siinä pysyminen. Ja tietysti rahankäytön opetteleminen. Voit esimerkiksi pyytää apua omasta pankista tai Takuu-Säätiöstä. Muista vain, että et koskaan ota itsellesi lainaa vain rahoittaaksesi shoppailusi.

Säästäminen auttaa jaksamaan

Jotta voit välttää lainan ottamista tilanteessa kuin tilanteessa, tulisi sinun luoda itsellesi budjetti. Budjetti auttaa sinua hallitsemaan rahankäyttöäsi ja näkemään, mihin kaikkeen käytät oikeasti rahaa. Budjetin luominen on onneksi helppoa: kirjaa ylös ensin kaikki tulosi ja miinusta niistä kaikki menosi. Näin tiedät, jäätkö plussalle vai miinukselle.

Mutta se, mikä on kaikista tärkeintä on se, että alat säästää rahaa. Jokaisella pitäisi olla ainakin yksi säästötili itsellään, jotta rahaa voi säästää pahan päivän varalle. Säästä rahaa suuria hankintoja varten, hätätapauksia varten ja hauskanpitoa varten.

Voit avata oman säästötilin pankissa oman käyttötilisi rinnalle. Näin on helppoa siirtää rahaa paikasta toiseen ilman sen kummempia metkuiluja. Kannattaa avata toinenkin säästötili, joka ei ole rinnastettu pankkitiliisi, jotta voit säästää pitkän tähtäimen suunnitelmia varten. Kun rahoja ei ole helppo ottaa pois tililtä, saat säästettyä rahaa hieman helpommin.

Voit säästää esimerkiksi siirtämällä manuaalisesti rahasumman säästötilillesi aina silloin tällöin. Toinen vaihtoehto on asettaa säästösi täysin automaattiseksi. Näin voit säästää tietyn summan jokaisena palkkapäivänäsi, eikä sinun tarvitse miettiä sitä sen kummemmin.

Yhteenveto

Vaikka monet saattavat velkaantua esimerkiksi laman takia tai siksi, että he menettivät työpaikkansa, yleensä velkaantuminen on kuitenkin ihan omassa hallinnassa. Budjetin luominen ja säästötilin avaaminen ovat kaksi vedenpitävää keinoa varmistaa, että taloudellinen stressi ei ala painaa päälle silloinkaan, jos yllättävä kulu tulee vastaan.

Säästämällä sekä lyhyen aikavälin tavoitteita varten että pitkän aikavälin tavoitteita varten pidät huolen siitä, että sinulla on aina pehmikettä tililläsi. Näin yllättävätkään kulut eivät ole yllättäviä, sillä voit maksaa kulut pois ja jatkaa elämääsi.

Varmista, että et ota lainaa silloin, kun sitä voi välttää. Älä ota lainaa shoppailua varten tai matkan maksamista varten, vaan yritä säästää itsellesi rahaa tai tienata hieman lisätienestejä.

Jos lainaa tulee kuitenkin ottaa, tulisi sitä harkita todella huolellisesti ja varmistaa, että kaikki ankat ovat jonossa ja muumit laaksossa. Aloita sillä, että katsot tarkasti omaa talouttasi ja varmistat, että sinulla on takuulla rahaa maksaa pois lainanlyhennys. Kirjoita ylös tarkalleen, kuinka paljon sinulla on varaa maksaa lainan lyhennystä kuukaudessa.

Sitten voit alkaa tarkkailla eri lainavaihtoehtoja. Voit vertailla helposti erilaisia lainoja netissä. Näet eri sivustoilta suoraan, kuinka paljon lainojen todellinen vuosikorko on. Lisäksi näet heidän laskuttamansa kulut ja sen, kuinka suuri kuukausilyhennyksen summa on joka kuukausi. Kannattaa myös soittaa omaan pankkiin ja pyytää tarjous lainasta. Mikäli et ole varma siitä, kannattaako sinun ottaa lainaa tai mistä sitä olisi hyvä hakea, ole yhteydessä Takuu-Säätiöön.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI