Miten lievittää stressiä?

Tuntuuko siltä, että et haluaisi aamuisin nousta ylös sängystä, vaan mieluiten jäisit nukkumaan koko päiväksi? Ulkona paistaa kevätaurinko, mutta sinua vain väsyttää koko ajan, etkä jaksa innostua mistään. Painaako mieltä pankkitilin nollasaldo ja tieto tulevista laskuista? Huomaatko räjähtäväsi pienestäkin vastoinkäymisestä? Raha-asiat saattavat välillä olla raskaita ja aiheuttaa stressiä muun vaativan elämäntilanteen ohella. Näillä ohjeilla lievität omaa ja läheistesi oloa.

Tunnista stressin oikea syy

On hyvä tunnistaa, mistä stressi tai alakulo oikeasti johtuu. Elämäsi voi näyttää ulkopuolisen silmiin täydellisen huolettomalta, mutta sinä tiedät totuuden. Sinnitteletkö jaksamisen kanssa, onko ongelmia parisuhteessa, huolehditko rahojen riittämisestä päivittäisten laskujen maksamiseen? Usein yksi ongelma johtaa toiseen, ja jos ei aktiivisesti tartu toimeen ongelmien voittamiseksi, voi tuloksena olla monisyinen ongelmakimppu, jonka selvittämisessä voikin sitten ammattiapu olla tarpeen.

Pura siis elämääsi auki säie kerrallaan ja mieti, mitkä asiat sinua huolettavat ja aiheuttavat sinulle stressiä. Voit aloittaa yksinkertaisesti listaamalla paperille asiat, jotka mielestäsi ovat hyvin, ja ne, jotka vaativat huomiotasi. Älä laita päätä pensaaseen, vaan listaa rehellisesti myös asiat, jotka sinussa itsessäsi tai omassa käyttäytymisessäsi edellyttävät muutosta. Kun olet tunnistanut sinua vaivaavat asiat, tee suunnitelma, mitä aiot muuttaa ja miten. Keskity vain muutamaan asiaan kerrallaan, älä koita muuttaa kaikkea samanaikaisesti.

Työstressi

Teetkö liikaa töitä etkä ehdi huolehtia itsestäsi? Projektien määräajat lähestyvät, mutta tekemistä riittää vielä, eikä lopputulos näytä hyvältä. Kenties olet juuri palannut töihin vanhempainvapaalta, ja koet erityistä painetta näyttää, että pystyt yhdistämään työn ja perheen? Jos työtaakka on liian suuri, keskustele tehtävistäsi esimiehesi kanssa. Et ole superihminen, ja jos yrität haukata liian ison palan kerralla, voi tuloksena olla varsinainen pannukakku. Käy siis projektien tilanne läpi esimiehesi kanssa asiallisesti. Kenties keksitte yhdessä uusia ratkaisuja tilanteen helpottamiseksi tai pystytte siirtämään joidenkin tehtävien määräaikoja. Jos töitä on yksinkertaisesti liikaa, voita luopumisen tuska ja turha epäonnistumisen tunne ja siirrä tehtäviäsi muille. Tärkeintä on, että otat asian esille hyvissä ajoin, jotta ehditte varautua riskeihin ja mahdollisiin myöhästymisiin. Usein myöhästyminen ei edes haittaa, kunhan siitä on vain kerrottu etukäteen ja sille on hyvät perusteet.

Keskustele asioista ystäviesi kanssa tai hakeudu verkostoon, jossa voit tavata muita vastaavassa tilanteessa olevia. Älä jää murehtimaan asioita itseksesi. Et varmastikaan ole yksin, vaan todennäköisesti huomaat, että monet muutkin kohtaavat työssään samantyyppisiä haasteita, ja keskusteluissa voit saada hyviä vinkkejä tilanteiden parempaan hallintaan. Ehkä löydät uusia tapoja organisoida työpäiväsi, jolloin työsi tehostuu ja saat saman tuloksen aikaan lyhyemmässä ajassa, tai mahdollisesti keinoja sanoa ei, jolloin pystyt paremmin keskittymään juuri siihen, mitä sinulta odotetaan hajottamatta aikaasi ja energiaasi toissijaisiin asioihin.

Perhe

Työn ja perheen yhdistäminen on vaikeaa. Lapsia ei kiinnosta, jos äidin tai isän “pitäisi nyt ihan vähän katsoa näitä sähköposteja”, vaan he elävät tässä ja nyt -maailmassa, jossa dinosauruksen tekeminen muovailuvahasta on paljon tärkeämpää kuin vilkkuva ja piipittävä puhelin vanhemman kädessä. Kun koitat keskittyä sekä töihin että lapsiin samanaikaisesti, todennäköisesti päädyt vain tilanteeseen, jossa molemmat kärsivät. Lapset hermostuvat, kun et ole läsnä, ja samalla teet myös virheitä työasioissasi. Unohda siis multitaskaus, ja keskity vain yhteen asiaan kerrallaan. Mieluiten ensisijaisesti lapsiin, sillä he ovat pieniä vain lyhyen aikaa, ja saat kyllä aikaa työtehtäviisi lasten nukkumaanmenon jälkeen. Mikäli siis ne eivät todellakaan voi odottaa seuraavaan aamuun.

Parisuhde

Työn ja perheen velvoitteiden rinnalla voi parisuhde joskus jäädä vähemmälle huomiolle. Ota asia esille kumppanisi kanssa, ja miettikää keinoja, miten voitte yhdessä vähentää työtehtäviä ja stressiä, ja löytää aikaa myös toisillenne ja parisuhteellenne. Käykää läpi kotitöiden jakaminen ja järjestäkää aikaa molempien harrastuksille. Hankkikaa lapsenvahti, jotta pääsette myös yhdessä ulos aina välillä.

Raha-asiat

Jos raha-asiat huolettavat, on syytä käydä läpi kulutustottumuksiaan kriittisesti. Mihin palkka kuukausittain katoaa? Ethän yritä pitää yllä kulissia, johon sinulla ei ole varaa? Pienet pikavipit ja lainat voivat olla ratkaisu väliaikaisiin rahaongelmiin, mutta muista, että ne ovat vain tilapäinen ratkaisu. Jos olet jo ottanut useamman kuin yhden lainan, harkitse lainojesi yhdistämistä. Näin voit säästää kuukausittaisissa lainankustannuksissa sievoisen summan. Muista verrata myös lainoja, sen voit tehdä vaikkapa heti24.fi:n taulukoilla. Pidemmällä tähtäimellä on järkevää sovittaa menot tulojen mukaan.

Kun itse tiedät tekeväsi hyvää työtä, et tarvitse ulkoisia menestyksen merkkejä pönkittämään itsetuntoasi. Tee selkeä laskelma kuukausittaisista tuloistasi ja menoistasi. Listaa ylös kaikki pakolliset ja ei-pakolliset menot, ja laadi itsellesi realistinen budjetti. Vaihda auto halvempaan, irtisano turhat TV-kanavapaketit ja liian kalliit puhelinpaketit. Kilpailuta sähkö- ja vakuutussopimukset, ja vaihda kallis kuntosalijäsenyys edullisempaan.

Vähennä ulkona syömistä ja ota töihin mukaan omat eväät. Suunnittele viikon ruokalista ja käy ruokakaupassa vain kerran viikossa. Huomaat, että rahaa kuluu vähemmän, kun et käy tämän tästä pikkuostoksilla ja nappaa mukaasi pientä naposteltavaa. Opettele tekemään erikoiskahvisi itse sen sijaan, että ottaisit päivittäin mukaasi take away -kahvin lähikahvilasta. Säästöjen lisäksi todennäköisesti myös syöt terveellisemmin ja voit paremmin.

Seuraa budjettiasi säännöllisesti. Kun huomaat edistymisen merkkejä, tiedät olevasi voiton puolella, ja voit lopettaa asioista huolehtimisen. Jatka samaan malliin, ja tiedät, että taloutesi tasapainottuminen on vain ajan kysymys. Kun saavutat talousprojektillesi asettamiasi tavoitteita, muista myös palkita itseäsi. Palkinnon ei tarvitse olla suuren suuri tai kallis, pääasia on, että huomioit onnistumisesi.

Hyväksy epäonnistumiset

Hyväksy myös pieni takapakki ja epäonnistumiset matkan varrella. Se ei ole maailmanloppu. Tärkeintä on, että tunnustat itsellesi tehneesi virheen ja palaat takaisin suunnitelmaan mahdollisimman pian. Jos harha-askelia sattuu useammin, voi olla hyvä tarkistaa budjettia. Ehkä olet tehnyt siitä liian tiukan?

Omaa aikaa

Varaa itsellesi säännöllisesti omaa aikaa, jolloin stressiä aiheuttavien asioiden pohtiminen ja märehtiminen on kielletty. Käy lenkillä, salilla, elokuvissa, näyttelyssä – tee mitä vain, mistä juuri sinä nautit, ja sulje täksi ajaksi huolet ulkopuolelle. Keskity omaan hyvään oloosi, sillä huolien jatkuva vatvominen ei auta, vaan päinvastoin vaan syventää huonon olon ja huolehtimisen kierrettä.

Kirjoita asiat ylös

Usein menossa on monta asiaa niin työssä kuin vapaa-ajalla, ja näihin liittyviä asioita tulee helposti pyöriteltyä mielessä pitkin päivää. Pidä mukanasi muistikirjaa tai kirjoita mieleentulevat asiat, pienetkin, heti ylös puhelimesi muistiinpanoihin. Näin asia on muistissa ja voit keskittyä siihen, mitä parhaillaan olet tekemässä. Palaat merkintöihisi sitten myöhemmin ja hoidat asiat. Voit vaikka alkaa pitää omaa bullet journalia, joka toimii niin muistikirjanasi, kalenterinasi kuin päiväkirjanasi.

Tee suursiivous

Stressin keskellä myös kodin suursiivous voi olla hyvä ajatus. Käy läpi kaapit ja laatikot, ja hankkiudu eroon turhasta tavarasta. Laittamalla käytettyjä, mutta hyväkuntoisia vaatteita ja tavaroita myyntiin voit samalla myös tienata rahaa helpottamaan taloudellista tilannettasi. Taloudellisen tilanteen parantumisen lisäksi siisti ympäristö myös tutkitusti helpottaa stressiä ja ahdistusta.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI