Muodikkaana syksyyn budjettia kaatamatta

Kesälomakauden pikkuhiljaa päättyessä on aika palata arkeen ja tarkistaa vaatekaapin tilanne syksyä silmällä pitäen. Mitä on muodissa tänä syksynä, ja miten pysyn muodin aallonharjalla edullisesti?

Tässä vinkit syksyn muotiin ja ajattomiin hankintoihin, joilla pysyt viimeisimpien virtausten mukana vuodesta toiseen.

Tyylit ja tunnelmat

Jos esiin pitäisi nostaa yksi tyyli tai tunnelma tulevan syksyn muodista, olisi se varmasti romantiikka. Röyhelöt ovat siis vahvasti mukana syksyn muodissa. Erilaisia röyhelöitä olemme toki nähneet jo aiemmin, etenkin topeissa rypytetyt hihat tai kaulukset ovat olleet pinnalla jo jonkin aikaa. Nyt trendiä voi huoleti vahvistaa isommilla hörhelöillä, ja yhdistettynä preeria- tai cowboy-lookiin se on erityisen trendikäs. Nämä trendit ovat myös säästäväisen mieleen, sillä ellei välttämättä halua mennä täysillä mukaan, voi näistä trendeistä tehdä omat poimintansa ja toteuttaa niiden avulla oman tulkintansa hillitympänä ja ehkä enemmän viitteellisenä kuin kirjaimellisena, jolloin tyyli sopii myös toimistoon.

Toinen syksyn vahva trendi on kukallisuus, joka sekin jatkaa ajankohtaisena. Vaikka kukat mielletään kesäisiksi, on trendi vain vahvistumassa, ja kukkakuosia nähdäänkin runsaasti vielä syksynkin tullen, mikä onkin tietysti ihan piristävää. Suomen kesä kun on kovin lyhyt, niin mikäpä mukavampaa, kuin jatkaa sitä kesäisellä kukkaloistolla pukeutumisessa vielä säiden viilettyä. Erityisesti muoti tuntuu miellyttävältä, jos ei nyt halua niin kovasti käyttää rahaa vaatekaapin uusimiseen – yhdistä vain kesäiset vaatteet lämpimämpiin, syksyyn sopiviin vaatteisiin, esimerkiksi pue kukallisen topin seuraksi jakku tai villatakki.

Jos olet erityisen mieltynyt eläinkuoseihin, ei hätää, leopardi- ja seepra- kuten muutkin eläinkuosit ovat suosittuja, ja jopa jälleen kovassa nousussa kohti talvea. Eläinkuosien hyvä puoli on ajattomuus, sillä leopardi on leopardi ja seepra seepra, vaikka välissä olisi kymmeniäkin vuosia. Kannattaakin tutkia vaatekaapin ja varastojen nurkat huolellisesti, sillä oikein yhdistämällä voi vaatekaapista löytyvä vuosienkin takainen eläinprintti tuntua taas aivan uudenveroiselta. Toisaalta sijoitus esimerkiksi eläinkuosiseen tekoturkikseen nyt voi kantaa vuosien päähän.

Jos kevät ja kesä ovat olleet naisellisuuden juhlaa, tuo syksy tullessaan tietynlaisen vaatimattomuuden, jopa ehkä siveellisyyden. Vaatteet ovat jopa ylisuuria ja muodot peittäviä, helmat pitkiä ja kaulukset korkeita. Ylisuuri, laatikkomainen bleiseri tai pitkä takki kruunaa kokonaisuuden.

Myös alkuvuodelta tutut logot ovat edelleen ajankohtaisia esimerkiksi paidoissa, huppareissa, kengissä ja laukuissa.

Materiaalit

Aivan täysin peittävää ja maskuliinista muoti ei kuitenkaan ole, sillä materiaaleissa kiilto on eräs suurimmista trendeistä. Latex, vinyyli, metallinhohto – ei ehkä niinkään timanttien välkettä, vaan kiiltäviä suurempia pintoja. Tyylinä naisellinen voimakkuus ja dominointi, mutta ei ehkä aivan niin silmiinpistävällä tavalla.

Perinteinen syysmateriaali on tweed, ja se on luonnollisesti ajankohtainen myös tänä syksynä. Materiaali yhdistettynä laatikkomaiseen muotoon esimerkiksi takissa on omiaan syksyn viileyteen.

Myös nahka on tuttu näky syksyisin, ja pitkällä nahkatakilla ei juurikaan voi syksyisin mennä pieleen. Nahkahame on myös tämän syksyn muotivaate, ja innokkaampi nahkafani pukeutuu nahkaiseen kokomekkoon.

Kun panostaa klassisiin materiaaleihin ja malleihin, ei tarvitse joka syksy tehdä uusia hankintoja. Tweed- tai etenkin nahkatakki on suhteellisen ajaton hankinta, ja hyvin pidettynä myös kestää vuosia. Maailmalla tosin takin sijasta erilaiset viitat ja ponchot ovat näkyvässä roolissa tämän syksyn pukeutumisessa. Tämäkin trendi on varsin toistuva, joten hyvälaatuinen poncho voi sekin olla monivuotinen hankinta.

Tänä syksynä myös kerrostaminen on pinnalla, joten jos et halua ostaa uutta takkia, käytä huoleti vanhaa kevyempää takkia ja sen päällä ponchoa, niin pysyt lämpimänä ja muodikkaana.

Laukut

Pienet yliolanlaukut ovat tehneet tuloaan jo jonkin aikaa, mutta syksyllä laukut otetaan syliin. Laukku ilman hihnaa kainalossa kannettuna valtasi syysmuotia esittelevät näytöslavat aiemmin tänä vuonna, ja käytännöllistä tai ei, tämä näyttäisi olevan eräs syksyn laukkutrendeistä niin suurempien kuin clutch-laukkujenkin kohdalla.

Toinen, erittäin merkittävä laukkutrendi on kesän aikana tietysti ollut vyölaukut. Mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan tämän käytännöllisen laukun voittokulku jatkuu tällä kertaa. Jos haluaa kantaa laukkuaan perinteisemmin olalla, on laukun hihna tänä syksynä valmistettu ketjusta.

Jos muodissa ei muuten juurikaan nähdä turkista, nähdään pehmeitä nallekarhumaisia materiaaleja laukuissa. Samoin laukkujen värimaailma on melkeinpä perinteisiä ruskeaa, mustaa ja valkoista karttava, sen sijaan nähdään pehmeitä pastelleja ja kirkkaita melkeinpä keväisiä värejä.

Kengät

Jo parin sesongin ajan ovat kenkämuodin huipulla liihottaneet hieman erikoiset tai ainakin aiemmista kausista poikkeavat kengät. Ja sama jatkuu tänä syksynäkin. Kävelykengät ovat kookkaita, malliltaan miehekkäitä, mutta värikkäitä, niissä on solkia, nauhoja, helmiä, kukkia ja rusetteja, ja korot – koristeellisia, suuria, erikoisen muotoisia. Kenkien, myös sandaalien, kanssa myös käytetään reilusti sukkia.

Sporttisemmalle on tarjolla turbolenkkarit, jotka ovat sekoitus perinteistä lenkkitossua ja erilaista nauha-, solki- ja helmikoristelua. Kooltaan turbot ovat nimensä mukaisesti valtaisat.

Suomen sääolosuhteisiin ei ehkä niin hyvin sopiva, mutta maailmalla ehkä enemmänkin suosittu kenkätrendi on myös valkoiset kengät tai saappaat. Tyylikästä kyllä, mutta ei ehkä niin käytännöllistä Suomen loskakeleissä.

Vanhaa ja uutta

Kuten niin usein nykyisin, on tänäkin syyskautena muoti melko sallivaa ja jatkanut kehittymistään kevään ja kesän trendeistä jatkumona. Tämä on tietysti budjettifashionistalle mieleen, sillä aiempien kausien hankintoja voi huoleti käyttää edelleen maustamalla niitä vuodenaikaan paremmin soveltuvilla osilla, kuten vaihtamalla vekkihameen nahkahousuihin ja ottamalla käyttöön tweedtakin.

Muodikkuus syntyykin oivaltavalla aiempien kausien ostosten ja uusien hankintojen yhdistämisellä oman tyylin mukaisesti.

Näytöslavojen tyylin ja muotivirtaukset sovelletaan omaan päivittäiseen käyttöön hillitympinä ja viitteellisempinä, mikä sopii erinomaisesti myös kustannustietoiselle. Sen sijaan, että ryntää ostoksille ja täyttää vaatekaappinsa uusilla hankinnoilla, säästäväisen kannattaa panostaa joihinkin klassisiin vaatekappaleisiin, jotka kestävät ainakin muutaman vuoden. Näitä voi sitten halutessaan asustaa ja maustaa kunkin kauden virtausten mukaan, ja näin tuoda kutakin trendiä enemmän esiin.

Usein klassiset, kestävät vaatteet maksavat jonkin verran enemmän kuin viimeisin pintamuoti, mutta pitkällä tähtäimellä hyvälaatuinen hankinta tulee edullisemmaksi, kuin jokavuotinen vaatekaapin uusiminen sinänsä edullisilla, mutta heikompilaatuisilla vaatteilla. Jos haluat aloittaa klassisen puvuston rakentamisen nyt, tee itsellesi harkittu ostoslista, ja määrittele budjetti, jonka puitteissa olet valmis hankintoja tekemään. Vaikka elinkustannuksia ei yleensä kannata rahoittaa luotolla, voi joskus olla tarpeen ottaa pikalainaa hankintoja varten. Ole kuitenkin tarkkana, ja mieti, mitä tarkoitusta varten lainaa otat, ja mahtuuko takaisinmaksuerä kuukausibudjettiisi. Muista myös vertailla erilaisia lainoja huolellisesti.

Syysvärit

Lopuksi vielä tämän syksyn värit, sillä perinteisten syysvärien, ruskean, mustan, harmaan, viininpunaisen ja tumman vihreän sijasta tai ehkäpä rinnalla tänä syksynä saa osoittaa väriä. Vuoden väri on ollut violetti, joka on kevään laventelista voimistunut kesän aikana syksyn violetiksi.  Violetin lisäksi nähdään paljon punaista, sinistä, keltaista, oranssia – kirkkaat värit piristävät tämän syksyn katukuvaa kuin vastapainona harmaalle ruutubleiserille, jota tänä vuonna on nähty ehkä liiankin kanssa. Violetin lisäksi etenkin juuri punainen ja pinkki ovat suosittuja värejä. Värikkyys on miellyttävä jatkumo keväältä ja kesältä, ja näkyy myös muodinystävän kukkarossa positiivisesti.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI